165

Απαραίτητα Έγγραφα για την Έκδοση Άδειας Γάμου

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

                                  Γραφείο Γάμου

                                  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ

 

Α) Πιστοποιητικό αγαμίας του άνδρα από την Ενορία του  (Ενορία νοείται η μόνιμη κατοικία τα τελευταία 3 χρόνια).

Β) Αίτηση-πιστοποιητικό και έγγραφο προσδιορισμού επωνύμου τέκνων από την Ενορία της γυναίκας (απαιτείται η παρουσία και των δύο μελλόνυμφων).                          

Γ) Παράβολα χαρτοσήμου των 18 Ευρώ από κατάστημα της Εφορίας.

Δ) Οπωσδήποτε οι μελλόνυμφοι όταν μεταβούν στις Ενορίες τους, απαιτείται να έχουν μαζί τους, την φωτοτυπία ταυτότητάς τους στις οποίες να αναγράφεται χειρόγραφα το Α.Φ.Μ. και το Α.Μ.Κ.Α. τους, βεβαίωση Βάπτισης από την Ενορία που τελέστηκε το Ιερό Μυστήριο ή ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Κ.Ε.Π που θα αναγράφει τη βάπτισή τους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης το οποίο να έχει εκδοθεί σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Ε) Στην Ενορία που θα τελεστεί ο γάμος θα συμπληρωθεί και η δήλωση τελέσεως του γάμου, αφού προηγουμένως  έχει κατατεθεί εκεί η Άδεια Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεως. (Τελική προθεσμία καταθέσεως της Άδειας Γάμου στην ενορία που θα τελεστεί ο γάμος, 5 εργάσιμες ημέρες πριν την τέλεση του γάμου).

 

Περίπτωση

Πρόσθετα Δικαιολογητικά

 • Έχει προηγηθεί Πολιτικός Γάμος με το ίδιο πρόσωπο
 • Ληξιαρχική πράξη τελέσεως Πολιτικού Γάμου
 • Υφίσταται Διαζευκτήριο από Πολιτικό Γάμο
 • Ληξιαρχική πράξη Πολιτικού Γάμου με την λύση του από το Ληξιαρχείο
 • Υφίσταται Διαζευκτήριο από Θρησκευτικό Γάμο
 • Πρωτότυπο Διαζευκτήριο από την οικεία Μητρόπολη του προηγηθέντος Γάμου με την ένδειξη «ΔΙΑ ΓΑΜΟΝ»
 • Υφίσταται Σύμφωνο Συμβίωσης σε  ισχύ με το ίδιο πρόσωπο
 • Το Σύμφωνο Συμβιώσεως
 • Υφίσταται λύση του Συμφώνου Συμβίωσης
 • Την Συμβολαιογραφική πράξη λύσης του Συμφώνου Συμβίωσης
 • Περίπτωση χηρείας
 • Ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της συζύγου και Πιστοποιητικό τελεσθέντος Γάμου με τον/την θανόντα/θανούσα, από την οικεία Μητρόπολη που είχε τελεσθεί ή τη Ληξιαρχική πράξη Πολιτικού Γάμου ή το Σύμφωνο Συμβίωσης

    -Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους θέλει να τελέσει το γάμο του εκτός της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος, χρειάζεται, αυτοπροσώπως με την αστυνομική του ταυτότητα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που περιγράφονται   στη παράγραφο Δ, από την Ενορία του, πιστοποιητικό αγαμίας,  με 2 μάρτυρες(όχι Α` βαθμού) με τις αστυνομικές τους ταυτότητες και κατόπιν σφραγίδα από την Ιερά Μητρόπολη.

    -Αν η γυναίκα έχει Ενορία εκτός Ι.Μ.Φθιώτιδος, π.χ. Αθήνα και επιθυμεί να τελέσει το γάμο της σε Ενορία της Ι.Μ.Φθιώτιδος, τότε θα πάρει πιστοποιητικό αγαμίας με 2 μάρτυρες από την Ενορία της στην Αθήνα και θα τα καταθέσουν μαζί με το πιστοποιητικό αγαμίας του άνδρα και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, στην Ενορία της Ι.Μ.Φθιώτιδος που θα τελεστεί ο γάμος και μετά θα μεταβούν στο γραφείο γάμου για την έκδοση της Άδειας Γάμου.

    -Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους δεν έχει την Ελληνική Υπηκοότητα, τότε χρειάζεται φωτοτυπία διαβατηρίου του, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό βάπτισης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο της χώρας του, επικυρωμένα από τις Αρχές εκεί που θα τα λάβει, καθώς και μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα από επίσημη Αρχή.

Σημείωση: Όλα τα ως άνω δικαιολογητικά, πρέπει να είναι επικυρωμένα.                                                              

    Οι μελλόνυμφοι χρειάζεται προηγουμένως να επικοινωνήσουν με τις Ενορίες τους για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα και με τηλεφωνική επικοινωνία, να κλείσουν ραντεβού με το γραφείο γάμου, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και να εκδοθεί η τελική Άδεια Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεως, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία (μάσκα, γάντια και απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο).

Υποσημείωση: Στο γραφείο γάμου δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία και των δύο μελλόνυμφων για την έκδοση της Άδειας Γάμου.

(Προσοχή: Η  Άδεια Γάμου, θα πρέπει να κατατεθεί στο Γραφείο Γάμου από τον Ιερέα,  εντός 40 ημερών από την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου).

 

                                                                                                                           

          Υπεύθυνος Γραφείου Γάμου

               Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Σκαρμούτσος

2231 0 50551 - 2

         Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 π.μ. - 12:00 μ.μ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...