165

Μητροπολίτης

Εκτυπώσιμη μορφή

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1977, κατάγεται εκ πατρός από οικογένεια Μακεδονομάχων από τα Ασπρόγεια Φλώρινας και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε και περάτωσε εκεί την βασική του εγκύκλια εκπαίδευση.

Είναι πτυχιούχος Νομικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο εκκλησιαστικό δίκαιο, στον τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.

Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης ECDL, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική και βεβαιώσεις συμμετοχής σε πιστοποιημένα σεμινάρια και επιμορφώσεις.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτικὴ θητεία, ως έφεδρος υπαξιωματικὸς στο Σώμα Υλικού Πολέμου και έλαβε την στρατιωτική του εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου Λαμίας το 1997.

Από το 1999 έως το 2019 και επί μία εικοσαετία υπηρέτησε διαδοχικά ως κληρικός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διακονήσας ιερατικά ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων, διοικητικά αρχικά ως Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας, εν συνεχεία ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, και τέλος ως Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής όλων των Υπηρεσιών και Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξελέγη στις 7 Φεβρουαρίου 2018 Επίσκοπος Θεσπιών και στις 11 Οκτωβρίου 2019, Μητροπολίτης Φθιώτιδος και ενθρονίστηκε στην Λαμία στις 16 Νοεμβρίου 2019.

Προεδρεύει στο Ίδρυμα Προστασίας Μητρικών Έργων «Βαφειαδάκη», είναι Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού «Εκκλησιαστική Μέριμνα», Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος επιτελεί ένα πολυσχιδές πνευματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικοπρονοιακό έργο περιοδεύοντας αδιάκοπα σε όλη την Φθιώτιδα.

Μεταξύ άλλων, ίδρυσε το νεοσύστατο Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» στην Λαμία και με 10 Παραρτήματα σε όλη την Φθιώτιδα.

Σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δημιούργησε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ».

Προέβη στη σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ήδη υλοποιούνται πιστοποιημένα σεμινάρια επιμορφώσεως, ενώ 80 ενορίες και ιδρύματα της Μητροπόλεως εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ενοριακός Ψηφιακός Κόμβος». 

Εγκαινίασε τον Ξενώνα Φιλοξενίας «Αγάπης Εστία», την Αίθουσα Επισήμων Συνεστιάσεων «Μουσείο Χαλκού», προχώρησε στην επέκταση των εγκαταστάσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού με νέους θαλάμους εκπομπών και ηχογραφήσεων και συγχρόνως αναβάθμισε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Μητροπόλεως και ίδρυσε το Κέντρο Αποθήκευσης και Διαχείρισης Προμηθειών - Logistics Center της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Το Αποθετήριο της Αγάπης».

Επίσης, ανακαίνισε και εξωράισε σε σημαντικό βαθμό τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ενώ ήδη βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο οι εργασίες ανακαινίσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οι εργασίες αποπερατώσεως των Ιερών Ναών Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας, Αγίας Ερμιόνης Βασιλικής Στυλίδας και Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου Μακρακώμης, ενώ θεμελιώθηκε και ανεγείρεται ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) Λιβανατών.

Αναβάθμισε ριζικά τις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, ίδρυσε στην Στυλίδα, σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή», την μονάδα Ψυχικής Υγείας για το Alzheimer και συναφείς παθήσεις «Η Αγία Ερμιόνη», ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες ριζικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Εκκλησιαστικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, του Ξενώνα Φιλοξενίας μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και του περιβάλλοντος χώρου του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου στη Νέα Μαγνησία Λαμίας.

Επίσης, επί των ημερών του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών δημιουργήθηκαν διαμερίσματα φιλοξενίας για την δωρεάν παραχώρηση φοιτητικής στέγης σε άπορους φοιτητές και φοιτήτριες των Πανεπιστημιακών Σχολών της Λαμίας.

Το 2023 εγκαινίασε στην παραλία της Σκάλας Αταλάντης - Λιβανατών το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος, το πρώτο περιφερειακό κέντρο επισκοπικής και εκκλησιαστικής διακονίας για τους πολίτες του Δήμου Λοκρών.

Επίσης, ίδρυσε δύο νέες Ιερές Μονές στην Δυτική Φθιώτιδα, την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου και την Ιερά Μονή Αγίου Αθνασίου Περιβλέπτου, ενώ είναι υπό ανέγερση και η Ιερά Μονή της Υπερμάχου Στρατηγού Θεοτόκου Κυριακοχωρίου.

Επίσης, θεμελίωσε το 2022 και ολοκληρώνει το 2024 την ανέγερση, με την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, του «Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Τέλος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του, στις 14 Ιουνίου 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε την αναγραφή του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ το έτος 2023 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Βησσαρίωνος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και στην πόλη της Λαμίας, όπου λιτανεύθηκε για μία και μοναδική φορά στην Λαμία η νέα ασημένια Λάρνακα του Οσίου. Πραγματοποιήθηκε πλήθος λαμπρών εκδηλώσεων παρουσία 50 Ιεραρχών από όλη την Ελλάδα, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 25 Ιουνίου 2023.

Τέλος, κατά την περίοδο αυτή, από το 2019 έως σήμερα ο Σεβασμιώτατος έχει εγκαινιάσει ιερούς ναούς ενοριών και μονών και έχει μεριμνήσει για την χειροτονία πολλών νέων κληρικών και για την χειροθεσία πολλών νέων μοναζόντων και μοναζουσών, αναβαθμίζοντας έτσι το δυναμικό του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν με την πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τοπικής, πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας, με θεματικούς άξονες την παιδεία, την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό, την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής και την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στις 24 Μαΐου 2023 αναγορεύθηκε επίσημα Επίτιμο Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» σε πανηγυρική εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου του Συλλόγου στην Αθήνα και στις 24 Φεβρουαρίου 2024 αναγορεύθηκε επίσημα Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε πανηγυρική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Επέτειος εις Επίσκοπον εκλογής: 7 Φεβρουαρίου

Επέτειος εις Μητροπολίτην εκλογής: 11 Οκτωβρίου

Επέτειος Ενθρονίσεως: 16 Νοεμβρίου

Ονομαστήρια: 12 Οκτωβρίου

 

 


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness