165

Μητροπολίτης

Εκτυπώσιμη μορφή

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.

Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο εκκλησιαστικό δίκαιο.

Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - EC DL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

 

Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ´ εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο στις 18 Μαρτίου 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός, λαβών κατά την μοναχική του κουρά το όνομα Συμεών εις τιμήν του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου), στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

 Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2011 αντίστοιχα, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, και έλαβε στις 15 Μαρτίου 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός.

Το 2011 διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και από το 2014 έως το 2018 ταυτοχρόνως και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Επίσης, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και κανονική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, από το 2011 έως το 2018, διακόνησε και εργάστηκε πνευματικά, κατηχώντας την νεότητα, στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (του άρθρου 13 του Ν. 1951/1991) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.

Η εις επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ συλλειτουργούντων 36 Αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προήδρευσε και μετέσχε ως μέλος σε πλήθος συλλογικών διοικητικών οργάνων διαφόρων  εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και Φιλανθρωπικών Οργανισμών με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μεγάλου Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων αυτής.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εξακολουθεί να προεδρεύει ως αναπληρωτής του στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη», ενώ συγχρόνως κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Εκκλησιαστική Μέριμνα».

Κατά την περίοδο της διακονίας του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξεφώνησε περίπου τρείς χιλιάδες ομιλίες σε Ναούς και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ως Επίσκοπος Θεσπιών, Πρωτοσύγκελλος και Βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την σεπτή εντολή και κανονική ευλογία του Μακαριωτάτου την περίοδο από τον Φεβρουάριο 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019, ετέλεσε

1.    Λειτουργίες μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και άλλων Αρχιερέων: 40

2.    Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες: 145

3.    Εσπερινούς μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και άλλων Αρχιερέων: 26

4.    Αρχιερατικούς Εσπερινούς: 114

5.    Αγρυπνίες: 36

6.    Εγκαίνια Ναών: 3

7.    Χειροτονίες νέων ιερέων: 11

8.    Χειροθεσίες Κληρικών: 51

9.    Χειροθεσίες Αναγνωστών - Ιεροψαλτών: 19

10. Κουρές Μοναχών: 3

11. Ειδικές Ιεροπραξίες: 2

12. Μυστήρια Γάμων: 21

13. Μυστήρια Βαπτίσεων: 15

14. Εξοδίους Αρχιερατικές Ακολουθίες: 28

15. Εκπροσωπήσεις Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: 18

16. Ομιλίες και Λόγους: 458

 Στις 11 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, στις 7 Νοεμβρίου 2019 έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και στις 16 Νοεμβρίου 2019 ενθρονίσθηκε στην Λαμία υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και πλειάδος Ιεραρχών.

Ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος προεδρεύει στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. της Ιεράς Μητροπόλεως, στα Διοικητικά Συμβούλια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και όλων των εκκλησιαστικών Ν.Π.Ι.Δ. της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, σε πλήθος κοινωφελών ιδρυμάτων και στην Σχολική Εφορεία της ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Από της αναλήψεως των καθηκόντων του έως και σήμερα δημιούργησε στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νέα Άμπλιανη στη Λαμία την «Πτέρυγα Μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου Πρωτοπαπά», ίδρυσε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και τα νέα παραρτήματα αυτού στην Αταλάντη και στην Ομβριακή, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» μαζί με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την οποία έχει συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας σε ένα πλήθος ανθρωπιστικών δράσεων. Το ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος προέστη για πρώτη φορά ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της εορτής του Πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επί των ημερών του μετέφερε τις κοινωνικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως σε νέες εγκαταστάσεις με προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, δημιούργησε την «Τράπεζα Επισήμων Συνεστιάσεων - Μουσείο Χαλκού» της Ιεράς Μητροπόλεως, δημιούργησε Ξενώνα Φιλοξενίας Κληρικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας «ΑΓΑΠΗΣ ΕΣΤΙΑ», ενώ προέβη και στην εκ βάθρων ανακαίνιση και στον πλήρη εξοπλισμό διαμερισμάτων για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης τους, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, σε φοιτητές από άλλες πόλεις, προκειμένου να σπουδάσουν στην Λαμία.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως δημιουργώντας νέο υπερσύγχρονο θάλαμο ηχογραφήσεων, αποκτώντας νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και δημιουργώντας και θάλαμο τηλεοπτικών παραγωγών για τις διαδικτυακές τηλεοπτικές εκπομπές της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον τομέα της κοινωνικής διακονίας ανέπτυξε ειδικά προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού αξιοποιώντας και την συνεργασία με άλλους φορείς: πρόγραμμα «Μαζί όπου υπάρχει ανάγκη», πρόγραμμα «Συν-ένωσις», πρόγραμμα «Ελπίδα» και πρόγραμμα χρηματικών βραβείων αριστούχων μαθητών και μαθητριών «Ευάγγελος Σπανός». Στις νέες εγκαταστάσεις του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου δημιούργησε «Το Αποθετήριο της αγάπης», ένα πρότυπο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής - Logistic Center με τράπεζα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με ψυκτικούς θαλάμους, συσκευαστήριο δεμάτων, ιματιοθήκη και άλλες υπηρεσίες.

Στον τομέα της διοικητικής διακονίας εξέδωσε τον «Κανονισμό συστάσεως και διαρθρώσεως υπηρεσιών και θέσεων του Ν.Π.Δ.Δ. της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος» και τον «Κανονισμό εκμισθώσεως, εκποιήσεως και εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας» και στελέχωσε άμεσα το νεοσυσταθέν Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών και Ψηφιακών Εφαρμογών και τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και άλλες νέες υπηρεσίες.

Συγκρότησε και στελέχωσε την Υπηρεσία (μη ενοριακών) Κοιμητηριακών Ναών, ίδρυσε το Γραφείο Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετώπισης Αιρέσεων και οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της Μητροπόλεως.

Έθεσε σε επαναλειτουργία το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως και υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για κληρικά και λαϊκά στελέχη της Μητροπόλεως. Η επίσημη έναρξη των επιμορφωτικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021 παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Για την μέριμνα και στήριξη του Ιερού Κλήρου την περίοδο 2019-2021 διοργάνωσε 2 ιερατικά συνέδρια, 14 περιφερειακές ιερατικές συνάξεις και 1 παμμοναστική σύναξη.

Με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος το εμβληματικό έργο: «Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού - Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» κατόπιν ετοιμασίας του σχετικού φακέλου ωριμάνσεως του έργου υπό της Ιεράς Μητροπόλεως και υπέγραψε σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Επίσης, υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου του Νοσοκομείου, αποπεράτωσε τον Ιερό Ναό της Αγίας Ερμιόνης στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδας και αναβάθμισε βασικές εγκαταστάσεις και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητροπόλεως στην Αγία Αικατερίνη στο Καινούργιο Λοκρίδος. Τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου και των υπερσυγχρόνων εγκαταστάσεων σίτισης και εστίασης πραγματοποιήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Επίσης, επάνδρωσε την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Αγίου Βλασίου) Στυλίδας και ανακαινίστηκε ο Ξενώνας φιλοξενίας, ο περιβάλλων χώρος και το Αρχονταρίκι της Μονής.

Επί των ημερών του αποκατέστησε την Οσιωτάτη Γερόντισσα Χαριτίνη εγκαθιστώντας την ισόβια Καθηγουμένη του Μοναστικού Καθίσματος των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Παράλληλα επάνδρωσε δύο νέες Μονές στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα: την υπό ίδρυση Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου με ανδρική αδελφότητα και την υπό επανασύσταση Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου με γυναικεία αδελφότητα.

Συνέχισε με ταχύτατο ρυθμό τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Μακρακώμη.

Κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού μερίμνησε με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε στα τρία γηροκομεία της Μητροπόλεως (Λαμία, Στυλίδα, Σπερχειάδα) να μην μολυνθεί από τον κορωνοϊό κανένας υπάλληλος ή τρόφιμος των ιδρυμάτων αυτών.

Επίσης, από το νέο σχολικό έτος 2021-2022 αναβαθμίζεται η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας σε Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο, στο οποίο δίνεται με απόφαση του Σεβασμιωτάτου η δυνατότητα φοίτησης και κοριτσιών, ενώ ο Ξενώνας Φιλοξενίας - Οικοτροφείο της Μαθητικής Εκκλησιαστικής Εστίας περιέρχεται στην διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Έχει περιοδεύσει και επισκέπτεται ανελλιπώς λειτουργώντας, κηρύττοντας και ευλογώντας σε όλη την έκταση της κανονικής εδαφικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Καθιέρωσε την εβδομαδιαία κατηχητική σύναξη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό του Σαββάτου, με τον διακριτικό τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή», ενώ δεκάδες κατηχητικές συνάξεις πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Μητροπόλεως κάθε Τετάρτη απόγευμα.

Επίσης, διοργάνωσε και υλοποιεί, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, πλήθος επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 με κορυφαία ένα διεθνές και ένα πανελλήνιο Συνέδριο, με δεκάδες ημερίδες και εσπερίδες, μαθητικούς διαγωνισμούς και πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2021 οργάνωσε τον 1ο Παμφθιωτικό Εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Λουκά με τον διακριτικό τίτλο «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς», ο οποίος θα εορτάζεται εφεξής κάθε Οκτώβριο σε όλη την Φθιώτιδα.

Βασικά στατιστικά στοιχεία περιόδου 2019-2021:

1.   Εγκαίνια Ιερών Ναών: 2

2.   Θυρανοίξια Ιερών Ναών: 2

3.   Νέα Πνευματικά Κέντρα: 3

4.   Χειροτονίες: 10

5.   Χειροθεσίες κληρικών: 27

6.   Χειροθεσίες αναγνωστών-ιεροψαλτών: 7

7.   Μοναχικές κουρές: 4

Τέλος, από το 2021 διορίσθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας.

Επέτειος εις Επίσκοπον εκλογής: 7 Φεβρουαρίου

Επέτειος εις Μητροπολίτην εκλογής: 11 Οκτωβρίου

Επέτειος Ενθρονίσεως: 16 Νοεμβρίου

Ονομαστήρια: 12 Οκτωβρίου

 

 


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness