165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

805

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 21 Αύγουστος, 2015

Παρασκευή 21 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Θαδδαίου.Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Βάσσης, και των τέκνων αυτής Αγαπίου, Θεογνίου και Πιστού. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Ικονίω. 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Στο χωριό Αγραπηδιά θα μεταβεί την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

(*) Με τη συμμετοχή του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βερενίκης κ Χρυσοστόμου θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος ο λαμπρός εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας. 

 (*) Με λαμπρότητα θα πανηγυρίσει η ενορία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στίς εργα­τι­κές κατοικίες Νέας Μαγνησίας τη μνήμη του Αγίου τη Δευτέρα 24 του μηνός.

 (*) Πανηγυριζει αύριο 22 Αυγούστου το παρεκκλήσιο του Αγίου Αγαθονίκου της Ιεράς Μονής Αντινίτσης. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος την Κυριακή θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγραπηδιάς.

Στην Ιερά Μητρόπολή μας εορτάζει πανηγυρικά και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Στον φετινό εορτασμό θα συμμετάσχει και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος. Το πρόγραμμα εορτασμού είναι το ακόλουθο. Αύριο στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου. Ακολούθως θα τελεσθεί αρτοκλασία. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Επισκόπου κ Χρυσοστόμου. Στο τέλος της είδησης θα σας αναφέρουμε περισσότερα για το ιστορικό αυτό μοναστήρι της Φθιώτιδος.

Περνάμε στους υπόλοιπους εορτασμούς.Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Το Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Την Κυριακή Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Ο σπηλιώδης αυτός ναός ανακαινίσθηκε εσχάτως από τους σιδηροδρομικούς. Εκεί θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748.Ο ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα.

Την Κυριακή πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία. Την Κυριακή Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού το Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού και Αχλαδιά.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδας όπου την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Ας δούμε τώρα σε ποιες ενορίες θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες οι ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως. Ο Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης το Σάββατο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος και ο Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας στις Βαρδάτες.

Πριν ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στους εορτασμούς της Κυριακής. Ας αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες για να γνωρίσουμε περισσότερο το όμορφο και ιστορικό μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος.
Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμική που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνό τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κ. Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (το έτος 1506;).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστηριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Αγ. Μαρίνας, κρίθηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την 10-4-84, ιστορικά διατηρητέα μνημεία επειδή και τα τρία διατηρούν αξιόλογα δείγματα της ζωγραφικής τέχνης του 18ου αιώνα και αποτελούν ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή.

Η συντήρηση της Ιεράς Μονής μέχρι και σήμερα γίνεται από το ενδιαφέρον και την αγάπη τόσο των κατοίκων της Αγίας Μαρίνας όσο και από όλη την ευρύτερη περιοχή της Τιθορέας και όχι μόνον. Επίσης πρόσφεραν πολλά οι εκάστοτε τοπικές και δημοτικές αυτοδιοικήσεις. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου.

 (*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα. Τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού θα εορτάσει η Εκκλησία του Χριστού, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Στην πόλη της Λαμίας υπάρχει Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο στίς εργα­τι­κές κατοικίες Νέας Μαγνησίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Κυριακή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτροκλασία και Θείο Κήρυγμα. Την Δευτέρα Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  Το θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης.                                                  

Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ένας μικρός εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά. Το απόγευμα στις 6:30 στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου θα τελεσθεί εσπερινός και στην συνέχεια οι πιστοί θα μεταβούν στο σημείο «Σταυρός» όπου θα ψαλλεί δέηση στον Αγιο. Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας στο σημείο «Σταυρός». Στη θέση αυτή οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν του περάσματος ανέγειραν εικονοστάσιο το οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης προς τιμήν του Αγίου.

 (*) Αρχισε η διάθεση των ημερολογίων τοίχου της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2016.  Οποιος επιθυμεί μπορεί να το προμηθευτεί στους ενοριακούς Ιερούς Ναούς και στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου γωνία στην πλατεία Πάρκου.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου θα τελεσθεί σήμερα Ιερά Αγρυπνία. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί.

 (*) Νυχτερινή Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα. Κατά τη διάρκεια θα ψαλλεί και η ακολουθία της Παναγίας της Προυσιώτισσας.Στο τέλος θα προσφερθεί κέρασμα.

(*) Πανηγυρίζει αύριο Σάββατο 22 Αυγούστου το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αγαθονίκου της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης και στο Καθολικό της Μονής θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τις 7:00 έως 10:00 το πρωί. Καλούνται οι φιλακόλουθοι και φιλέορτοι Χριστιανοί να προσέλθουν στην Ιερά Πανήγυρη της Μονής.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων.

(*) Τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας από τις Ιερές μονές Δαμάστας και Αντίνιτσας θα φιλοξενήσουν την ερχόμενη εβδομάδα ενορίες της Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα η ενορία του Αγίου Δημητρίου Αργυροχωρίου Υπάτης θα φιλοξενήσει την Ιερά εικόνα από το μοναστήρι της Δαμάστας τις ημέρες 29 και 30 Αυγούστου.Το επόμενο Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα θα γίνει η μεταφορά και στον Ιερό Ναό θα τελεσθούν εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Θεοτόκο. Την Κυριακή το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η ιερά Εικόνα θα επιστρέψει στο μοναστήρι.

Επίσης η ενορία του Αγίου Γεωργίου Στύρφακα στις 29 του μηνός  θα φιλοξενήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι της Αντίνιτσας. Στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση με αρτοκλασία. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και  Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ακολούθως θα γίνει περιφορά στους δρόμους του χωριού και επιστροφή της εικόνος στο μοναστήρι.

(*) Την ευκαιρία να επισκεφθούμε διάφορα προσκυνήματα της Ελλάδος μας δίνουν αυτές τις ημέρες ενορίες της Φθιώτιδος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Περνάμε σε ενοριακές εκδρομές. Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στη μια και δυο Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22310 – 23114.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή  στα Κύθηρα διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας από την πρώτη έως τις 4 Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα  επισκεφθούν στα Κύθηρα  την Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας με την επωνυμία η Παναγίας των Μυρτιδίων και θα συμμετάσχουν σε Θεία Λειτουργία. Επίσης θα επισκεφθούν τις ιερές Μονές Αγίας Ελέσσας,Οσίου Θεοδώρου και την Ιερά Μονή των Πάντων ελπίς. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και άλλα αξιοθέατα του νησιού. Κατά την επιστροφή στη Λαμία θα επισκεφθούν τις ιερές μονές Αγίου Ιγνατίου στο Αργος, Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου Κορίνθου και Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνας. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνονται το πούλμαν,το καράβι, το ξενοδοχείο και το φαγητό. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 22310 43466. Τα έσοδα από την εκδρομή θα διατεθούν στην αγιογράφηση του Ναού. 

(*) Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων θα πραγματοποιήσει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Εύβοια το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την ιερά μονή του Οσίου Δαβίδ, το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και κατά την επιστροφή τους θα κάνουν μια στάση στην πόλη της Χαλκίδος. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 22 ευρώ. Οσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 69 73 069 9 34 και 22 3 10 51 8 39.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Η επέτειος της ιστορικής μάχης των Βασιλικών του 1821 θα εορτασθεί την Τετάρτη 26 του μηνός το απόγευμα στο Ρεγκίνι. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγιάς όπου ήταν ο ιστορικός τόπος σύναξης των οπλαρχηγών. Στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση. θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων και κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ Κωνσταντίνος Γκούβρας στρατηγός εν αποστρατεία. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο δήμος Μώλου και αγίου Κων/νου, η τοπική κοινότητα Ρεγκινίου και ο σύλλογος των απανταχού Ρεγκινιωτών.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness