165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1304

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος, 2017

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει το Γενεσίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Αρτεμιδώρου, Ρουφιανού, Ρούφου και Σεβήρου.Του αγίου νεομάρτυρος Αθανασίου του εν Θεσ/νίκη ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1774 καθώς και τη μνήμη του οσίου Σωφρονίου, επισκόπου εν Ιβηρία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) « Η Υπεραγία Θεοτόκος δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της»αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Παναγίας Δαμάστας.

 (*) Αγιασμό σε σχολεία της Λαμίας θα τελέσει τη Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

  (*) Εκδηλώσεις Μικρασιατικής μνήμης με τίτλο Ιωνικά 2017 θα πραγματοποιηθούν στις 8, 10 και 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Μαγνησία και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Το Γενέθλιο της Θεοτόκου εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου στις δύο ιστορικές Μόνες της Δαμάστας και της Αντινίτσης. Πιστοί όχι μόνο από την Φθιώτιδα αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδος επισκέφθηκαν τα δύο Μοναστήρια και συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης. Στην ομιλία του που έγινε στη μεγάλη αυλή της Μονής μετά την περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας και την αρτοκλασία αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της εορτής. Τόνισε αυτό που λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας ότι η Θεοτόκος κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος. Αυτό δείχνει πόσο τιμάται ο άνθρωπος εν τω προσώπω της Θεοτόκου η οποία ως εκπρόσωπος της ανθρωπότητας έδωσε τη σάρκα της για να ντυθεί την ανθρωπότητα ο Υιός και Λόγος του Θεού. Η Θεοτόκος είναι η γέφυρα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ζώντας εμείς οι άνθρωποι το μυστήριο που λέγεται Θεοτόκος μπορούμε να σωθούμε τόνισε ο Σεβασμιώτατος.Στη συνέχεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Γεννήσεως της Θεοτόκου αλλά και σε θαυματα που αδιάκοπα τελεί στους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά είπε ..Υπάρχει πιστός λαός που αγαπά την Παναγία και δικαίως την αγαπά  γιατί μας δείχνει την στοργή της με προστασία και βοήθεια. Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν στο μοναστήρι τα τελευταία χρόνια και στα μέλη της νέας αδελφότητας που είναι καύχημα για τη Μητρόπολή μας και κάλεσε τους πιστούς να εύχονται να τους στερεώνει ο Θεός και να τους σκεπάζει η Παναγία.

Στις ακολουθίες  μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραισκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξιαρχος Βασίλειος Μπέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Αστέριος Μαντζιώκας ο πρώην Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Καρπέτας και η τέως βουλευτής κ Ελένη Μακρή.

Σήμερα κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ.

Στην ομιλία ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη συμβολή της Παναγίας στη σωτηρία του κόσμου και επεσήμανε ότι είναι η μοναδική ελπίδα, προστασία και παρηγοριά μας. Με τη Γέννησή της άρχισε για τους ανθρώπους εποχή χαράς γιατί από Αυτή προήλθε η λύση της κατάρας δηλαδή η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό λόγω της αμαρτίας και μας έδωσε ζωή και ελπίδα. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήθος του κόσμου που προσήρχοντο συνέχεια κατά τη διάρκεια του εορτασμού και με ευλάβεια ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας γιατι γνωρίζουν ότι από αρχαιοτάτων χρόνων είναι Υπέρμαχος Στρατηγός μας.Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά και στο ρόλο της Ιεράς Μονής Δαμάστας στη πορεία των αιώνων. Με συγκίνηση δε ανέφερε ότι λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Ησαία Σαλώνων και ότι η Ιερά Μονή υπήρξε τόπος συγκεντρώσεως των αγωνιστών της Ρούμελης και του Αθανασίου Διάκου. Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητούν την βοήθεια της Θεοτόκου γιατί η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της. Τέλος συνεχάρη την Καθηγουμένη Ιωάννα και την υπόλοιπη αδελφότητα για το έργο που επιτελούν και τον κόσμο που συμπαρίσταται στο μοναστήρι. Να σημειώσουμε ότι η πανηγυρική θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό σταρ κεντρικής Ελλάδος και το εκκλησιαστικό κανάλι 4 Ε. Ραδιοφωνικά από τον ραδιοφωνικό σταθμ’ο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο τέλος του εορτασμού ο Ποιμενάρχης μας μίλησε και πάλι στο εκκλησίασμα. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μετάδοση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας,απηύθυνε τις ευχές του προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο, ευχαρίστησε τους επισήμους και το λαό για την παρουσία τους και ευχήθηκε σε όλους καλή εκκλησιαστική χρονιά. Στις ακολουθίες παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραισκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, η τέως βουλευτής κ Ελένη Μακρή, διοικητές και εκπρόσωποι μονάδων της περιοχής καθώς και ο πρόεδρος του χωριού Δαμάστα.

 Στην Ιερά Μητρόπολή μας στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι αφιερωμένοι η ιερά μονή Δαδίου, η διαλελυμένη ιερά μονή Παναγίας Ρούστιανης Καναλίων,οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα χωριά, Καραβίδια, Ασβέστη και στο Περιβόλι Ομιλαίων, το παλαιό προσκύνημα της Παναγίας στο Ρεγγίνι καθώς και πλήθος παρεκκλησίων.

 (*) Τη Δευτέρα 11 του μηνός αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Σε όλα τα σχολεία της Ιεράς Μητροπολεώς μας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, θα τελεσθούν οι καθιερωμένοι αγιασμοί προκειμένου οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί με την ευλογία του τριαδικού Θεού να πραγματοποιήσουν μια καρποφόρα και δημιουργική χρονιά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα τελέσει αγιασμούς σε σχολεία της Λαμίας και θα ευχηθεί σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελέσει αγιασμό στις 8:15 το πρωί στο 3ο δημοτικό σχολείο, στις 9 παρά τέταρτο στο 5ο λύκειο, στις 9:30 στο 7ο γυμνάσιο και στις 10:00 το πρωί στο εκκλησιαστικό γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας.  

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  (*) Ιερά Αγρυπνία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς θα τελεσθεί σήμερα στον ιερό Ναό Εισοδίων θεοτόκου Σταυρού υπερ υγείας, φωτίσεως και ενδυναμώσεως της μαθητιώσας νεολαίας. Οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν  στις 9:30  το βράδυ.

 (*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 6:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 (*) Την τιμία κάρα του Οσίου Γέροντος Δαυίδ του Εν Ευβοία θα υποδεχθούν οι κάτοικοι των Λιβανατών αύριο Σάββατο  9 Σεπτεμβρίου. Η Τιμία κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λιβανατών έως και τη Δευτέρα 11 του μηνός. Καθόλο το τριήμερο θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι παρακάτω λατρευτικές ακολούθίες: το Σάββατο  στις 5:00 το απόγευμα θα γίνει υποδοχή της Τιμίας κάρας στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής παραλίας Λιβανατών. Στις 5:30 εν πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λιβανατών όπου στις 6:00 θα αρχίσει ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Την Κυριακή στις 7:00 το πρωί θα αρχίσει ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η Περιφορά της Τιμίας Κάρας. Το Απόγευμα στις 6:00 θα τελεσθεί Εσπερινός και θα ψαλούν τα εγκώμια του Οσίου Δαυίδ. Την Δευτέρα το πρωί θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση και η τιμία κάρα θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή του Οσίου στην Εύβοια. Παρακαλούνται οι Φιλάγιοι και Φιλακόλουθοι πιστοί να συμμετάσχουν στην Υποδοχή του Μεγάλου Οσίου Γέροντος καθώς και στις Ιερές Ακολουθίες.

(*) Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Σπερχειάδος θα υποδεχτεί το ιερό λείψανο του Ευαγγελιστού και Αποστόλου Λουκά από την Κορίτσα κλειτσού Ευρυτανίας προς αγιασμό των πιστών. Η υποδοχή θα γίνει τη Δευτέρα  11 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα μπροστά στο 1ο δημοτικό σχολείο της πόλης. Θα ακολουθήσει λιτανεία προς τον ιερό ναό όπου θα γίνει Ιερά Αγρυπνία από τις 8:30 το βράδυ έως τη 1:00 το πρωί. Την επόμενη ημέρα 12 του μηνός θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο. Η αναχώρηση του ιερού λειψάνου θα γίνει αμέσως μετά την παράκληση του αγίου Λουκά που θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή Παναγίας Προυσιώτισσας θα πραγματοποιήσει το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας Αγίας Αικατερίνης Αχινού την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από τον Αχινό στις 7:00 το πρωί και αφού προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια και ξεναγηθούν στους χώρους του, θα τελέσουν Ιερά Παράκληση.Το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα που χρονολογείται από το 829 μχ, απέχει 35 χιλιομετρα από το Καρπενήσι. Κατά την επιστροφή θα γευματίσουν στο παλαιό Μικρό Χωριό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22380 – 41410 και 69 84 44 76 37.

(*) Διήμερη προσκηνυματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευματικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114.

 (*) Η ενορία των Αγίων Αναργύρων Γλύφας διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή της Παναγίας της Προυσσιώτισσας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο 69 82 40 96 97.

 (*) Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας

 Διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή Προυσού και στην ιερά μονή της Παναγίας Δομνιανίτισσας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 69 76 78 36 33.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Φλώρινας και της Καστοριάς διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.Μεταξύ αυτών θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Αγίου Μάρκου Πρώτης, Αγίου Αυγουστίνου, Παναγίας Μαυριώτισσας, Κλεισούρας, Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, τις ιερές μονές Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, Αγίας Παρασκευής Βασσιλιάδας καθώς και τον ιερό Ναό Ομορφοκλεισιά όπου φυλάσσεται ξόανο με μορφή του Αγίου Γεωργίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66.

 

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος, το Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου μας προσκαλούν στα «Ιωνικά 2017» που θα διεξαχθούν, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος,  από τις 8 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Μαγνησία Λαμίας.

Τα «Ιωνικά 2017» θα ξεκινήσουν σήμερα με αγώνα δρόμου στις κεντρικές οδούς της Νέας Μαγνησίας και θα ολοκληρωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και περιλαμβάνει ομιλίες και απόδοση κειμένων, πλαισιωμένες από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 (*) Αύριο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η Εμποροπανήγυρη Λαμίας 2017, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1856 και συνεχίζει την παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ρούμελης για περισσότερο από ενάμιση αιώνα.

Η Εμποροπανήγυρη 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην οδό Φιλίας, δίπλα από το χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. με τη συναυλία «Τι τρανός χορός θα γένει» της ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσίγιαννη και θα μας ταξιδέψει μουσικά με ήχους της ελληνικής παράδοσης.

Ο Δήμος Λαμιέων και οι εκθέτες της Εμποροπανήγυρης Λαμίας 2017 μας περιμένουν όλους  από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να διασκεδάσουμε και  να κάνουμε τις αγορές  μας. 

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...