165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1261

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 07 Ιούλιος, 2017

Παρασκευή 7 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει μνήμη τής αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Του αγίου ιερομάρτυρος Περεγρίνου καί τών σύν αυτώ: Γερμανού, Ησυχίου, Παππίου, Πομπηίου καί Σατορνίνου, των εν Δυρραχίω. Τών αγίων Μαρτύρων: Ευγγέλου, Ευσταθίου, τού πρεσβυτέρου καί Πολυκάρπου τού νέου καί Λουκιανού καί του οσίου πατρός θωμά τού έν τω Μαλεώ.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) «Η μνήμη της Αγίας Κυριακής μας δίνει το μήνυμα της εμμονής στην πίστη του Χριστού ως η μόνη σώζουσα αλήθεια η οποία κατοχυρώθηκε με οικουμενικές συνόδους. Πίστη την οποία πρέπει να κρατούμε και να ομολογούμε».Αυτά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μεταξύ άλλων στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας  Κυριακής στο Δομοκό.

 (*) Η Ιερά Μητροπολή μας τιμά  το νέο, μεγάλο,  οικουμενικό Αγιό μας, τον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη και την ημέρα της μνήμης του, 12 Ιουλίου  θα τελέσει λαμπρό Ιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. 

(*) Ναό προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου ανεγείρει η φθιωτική εκκλησία στην Μακρακώμη. Οσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να καταθέσουν την προσφορά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό στην Εθνική τράπεζα. 

(*) Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραίδος Στυλίδος  διορίστηκε ο Πανοσ Αρχιμ. πατήρ Αγαθόνικος Βενετσάνος. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Στον πανηγυρίζοντα  ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Δομοκού ιερούργησε και ωμίλησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.  Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο βίο της αγίας Κυριακής, τονίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνιο ζωή. Επεσήμανε ότι το μήνυμα που μας δίνει η εορτή της είναι η εμμονή στην πίστη του Χριστού ως η μόνη σώζουσα αλήθεια η οποία κατοχυρώθηκε με οικουμενικές συνόδους. Πίστη την οποία πρέπει να κρατούμε και να ομολογούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε η Ελλάδα να γίνει ένα άθρησκο κράτος,τόνισε ο Σεβασμιώτατος αλλά να  συσπειρωθούμε γύρω από την Εκκλησία και τηρώντας το ευαγγέλιο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Ποιμενάρχη μας προσφώνησε ο εφημέριος πατήρ Γεωργιος Βούλγαρης. Τον ευχαρίστησε γιατί με την παρουσία του λάμπρυνε τη φετινή ενοριακή πανήγυρη και τον παρεκάλεσε να προσεύχεται για όλους και ιδιαίτερα για τους ιερείς ώστε να ενδυναμώνουν και να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους. Επίσης εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των ενοριτών προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας μια εικόνα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για τα καλά λόγια και το όμορφο δώρο. Τους επαίνεσε για την πνευματική προόδο της ενορίας και τους παρότρυνε να κατασκευάσουν πνευματικό κέντρο.Ευχήθηκε τέλος η αγία να πρεσβεύει εκτενώς για όλους τους τιμώντας την μνήμη της. Να περιφρουρεί τους κατοίκους και την ιστορική πόλη του Δομοκού. Τον Σεβασμιώτατο πλαισιώναν στον εορτασμό πολλοί ιερείς μεταξύ αυτών ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Τσιαχρής στρατιωτικός ιερέας της ΑΣΔΕΝ.Παρόντες ήταν επίσης μεταξύ των πολλών επισήμων ο τέως υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταικούρας,η τέως βουλευτής κ Ελένη Μακρή, ο Δήμαρχος Δομοκού κ Δημήτριος Τσιαχρήστας με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο τέως δήμαρχος κ. Δημήτριος Τσόγκας, ο Διοκητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δομοκού κ Χρήστος Μπάρκας, ο Διευθυντής του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Νέου Μοναστηριού κ Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης Θεολόγων, καθώς και πλήθος πιστών όχι μόνο από την πόλη του Δομοκού αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 Φωτογραφίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως επιλέγοντας τη σχετική είδηση. Επίσης σήμερα στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύριζαν ο ενοριακος Ιερος Ναος της Αγίας Κυριακής στην Παραλία Λιβανατών καθώς και τα ομώνυμα Ιερα Παρεκκλήσια στο Μοσχοχώρι και στην Υπάτη.

 (*) Λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο επί τη μνήμη του Αγίου Παισίου του Αγιορείτου θα τελεσθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της θεοτόκου Λαμίας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, με τη συμμετοχή είκοσι ιερέων. Κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα εκτεθεί προς ευλογία των πιστών το επανωφόριο του Αγίου Γέροντος Παϊσίου. Παρακαλούνται οι τιμώντες την μνήμη του Αγίου να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.Σχετική  ανακοίνωση αγαπητοί ακροατές θα αναγνωσθεί στους Ναούς την προσεχή Κυριακή 9 του μηνός προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας.

(*) Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος ανεγείρει Ναό προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Μακρακώμη, στην πόλη όπου ο Άγιος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία την περίοδο του μεσοπολέμου.   Δύνανται όσοι επιθυμούν, να συμβάλλουν εις την ανέγερση του Ιερού Ναού καταθέτοντας την συνδρομή τους  στην Εθνική Τράπεζα στον Αρ. Λογαριασμού :396/296232-22 με την ένδειξη για τον Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η θεμελίωση του Ναού προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου έγινε από τον Ποιμενάρχη μας στις 12 Ιουλίου του 2016 ημέρα μνήμης του Αγίου, σε μια έκταση δυο στρεμμάτων έξω από τη Μακρακώμη, δωρεά της κυρίας Αργυρώς Τσαμάρα η οποία κατάγεται από τη Μακρακώμη και διαμένει στην Αθήνα. Ο τόπος είναι κατάφυτος από κυπαρίσσια και άλλα δέντρα και θυμίζει το κελλί του Οσίου Παϊσίου στο Άγιον Όρος. Μπροστά του απλώνεται η κοιλάδα του Σπερχειού και στο βάθος διακρίνεται η πόλις της Λαμίας.Θα είναι μεγάλη ευλογία για ‘όλους μας να έχουμε στην Ιερά Μητρόπολή μας έναν Ναό αφιερωμένο στον νέο Φθιώτη Αγιο τον Οσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη.Να προσθέσουμε ότι ο αριθμός λογαριασμού δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με ηλεκτρονική διευθυνση www.i m f t h.gr. Δημοσιευονται ακόμα  φωτογραφίες από το Ναό όπως θα κατασκευαστεί σε 3D  απεικόνιση.

(*) Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου διορίστηκε νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος ο Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης  π. Αγαθόνικος Βενετσάνος.       Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στον νέο Ηγούμενο την από Θεού Δύναμιν δια την αναπαλαίωση της ερειπωθείσης μονής και ανακαίνιση του αρχαίου καθολικού το οποίο είναι μοναδικό στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδος.     Επίσης διόρισε μέλη της διαχειριστικής επιτροπής τον Πρωτ. π. Ιωάννη Μέρμηγκα και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γεώργιο Δενδρή.     Ως γνωστόν η Ιερά Μητρόπολή μας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για αναπαλαίωση της μονής και δια τούτο θα παράσχει εις τον Ηγούμενο και τους συνεργάτες του πάσαν συμπαράστασιν και βοήθειαν.

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

 (*)Τη Μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου θα εορτάσει η εκκλησία μας αύριο Σάββατο 8 Ιουλίου και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει στη Γλύφα ο κοιμητηριακός Ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στον Αγιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού ο εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα. Αύριο θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου θα τελεσθεί την Τρίτη 11 Ιουλίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:45.(τη μια παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα).

(*)  Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα  βρίσκεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών.

(*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

(*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές.Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή  στα νησιά Ανδρο και Τήνο διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας στις 12 και 13 Ιουλίου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα την πρώτη μέρα στην ¨Ανδρο οι προσκυνητές θα  επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας που αναβλύζει μύρο, η κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις και του Αγίου Παρθενίου του εν Λαμψάκω. Στο νησί της Ανδρου θα επισκεφθούν επίσης την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας όπου φυλάσσεται Ιερό λείψανο της Αγίας και η θαυματουργός εικόνα της. Την δεύτερη μέρα της εκδρομής οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το νησί της Τήνου και θα λειτουργηθούν στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 28940 και 22310 43466. Τα έσοδα από την εκδρομή θα διατεθούν στην αγιογράφηση του Ναού.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 18 Ιουλίου σε μοναστήρια του νομού Πιερίας. Αρχικά οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.Ακολούθως οι προσκυνητές θα μεταβούν στην Ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 26 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου θα προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Τη σύμβαση του έργου «Κατασκευή Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ανατολικής Εισόδου Λαμίας» υπέγραψε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας.

Με το έργο, αρχικού προϋπολογισμού ενός 1.860.000€, θα κατασκευασθούν κατά μήκος της οδού Στυλίδας από τη Νέα Μαγνησία έως το τέρμα του σχεδίου της Μεγάλης Βρύσης, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων μήκους 1.900 μ. και ως συνοδά έργα, δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων 750 μ. και δίκτυα ύδρευσης 1.500 μ. Θα κατασκευασθούν επίσης περί τα 100 φρεάτια υδροσυλλογής.

Με το ίδιο έργο θα κατασκευασθεί νέος ασφαλτοτάπητας, περί τα 22.000 τετραγωνικά μέτρα και νέα κρασπεδόρειθρα μήκους 3,8 χλμ, σύμφωνα με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της υδραυλικής μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι δέκα μήνες και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιορισθεί η όχληση των κατοίκων και των διερχομένων οχημάτων, καθώς πρόκειται για σημαντική οδική αρτηρία της πόλης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε πως «με το έργο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το μακροχρόνιο πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων σε κάθε δυνατή βροχόπτωση, κατά μήκος της οδού Στυλίδας και του κινδύνου που δημιουργείται ιδιαίτερα για τα διερχόμενα οχήματα αλλά και για τους παρόδιους κατοίκους. Παράλληλα με την εκτέλεση του έργου και καθ’ όλο το μήκος του, ο Δήμος θα ανακατασκευάσει τα πεζοδρόμια με όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αναβαθμιστεί η  ανατολική είσοδος της πόλης από τον κόμβο της Ξηριώτισσας έως το τέρμα της Μεγάλης Βρύσης.» 

(*) Στη Σύρο βρέθηκε από 1 έως 3 Ιουλίου η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας όπου συμμετείχε στο επετειακό 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σύρου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ερμούπολης.

       Η Χορωδία ερμήνευσε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Μιχάλη Παπαπέτρου και απέσπασε άριστες κριτικές και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

       Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, η Χορωδία μας τιμήθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου κυρία Θωμαή Μενδρινού στο χώρο του ιστορικού Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...