165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1226

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τετάρτη 17 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη  των Αγίων Αποστόλων Ανδρονίκου και Ιουνίας. Τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σολόχωνος και των συν αυτώ, Παμφαήρ και Παμφυλώνος.

Τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου Μετσοβίτου, του εν Τρικάλλοις ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1617 και του Αγίου Θεοδωρήτου του πρεσβυτέρου.

Τη μνήμη των Οσίων και Θεοφόρων πατερων ημών Νεκταρίου και Θεοφάνους των αυταδέλφων και κτιτόρων της Αγίας Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων.

Τη μνήμη του Οσίου πατρός Αθανασίου επισκόπου Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης, του εν Γορτυνία.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της αλώσεως και πυρπολήσεως της Ιερουσαλήμ από τους Πέρσες το έτος 614. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ 

(*) Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου θα τελεσθεί την Κυριακή 21 Μαϊου στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής. 

(*) εορταστική εκδήλωση επί τη λήξη των μαθημάτων των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 6:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρό της. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος πατήρ Δαμασκηνός θα μιλήσει με θέμα «ο Γέρων Βησσαρίων και η οικογένεια».

 (*) Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σφάκας θα εγκαινιάσει ο Ποιμενάρχης μας το Σάββατο 10 Ιουνίου.

 

(*) Κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου-Άπριλίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή. Προμηθευτείτε την δωρεάν από τους  Ιερούς Ναούς, τις ιερές Μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ και ενημερωθείτε για τις ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.    

 (*) Η πόλη των Καμένων Βούρλων πανηγυρίζει στις 17 και 18 Μαίου την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό. 

(*) Πανηγυρικός εορτασμός θα τελεσθεί την Παρασκευή το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης επί τη εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

(*) Πανελλήνιο Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των δωρητών και δοτών οργάνων σώματος θα τελεσθεί την Κυριακή στις 9:30 το πρωί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερωνύμου του 2ου με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα τελεσθεί την Κυριακή 21 Μαϊου στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου της Αττικής με την ευκαιρία της φιλοξενίας του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης από τη Βενετία της Ιταλίας. Το θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα θα κηρύξει ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος. Να σας θυμίσουμε ότι το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης κατέφθασε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή και έγινε δεκτό από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλήθους επισήμων και λαού με τιμές αρχηγού κράτους.  Θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Ιουνίου.

(*) Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σφάκας θα εγκαινιάσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας το Σάββατο 10 Ιουνίου μετά από παράκληση του εκκλησιαστικού συμβουλίου.Να σημειώσουμε ότι ο θεμέλιος λίθος του Ναού τέθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στις 31 Μαϊου του 2000 και τα θυρανοίξια τελέσθηκαν στις 19 Απριλίου του 2003.

(*) Κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου-Άπριλίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «μέσα στο χάος υπάρχει ελπίδα?» αναφέρει ότι η κοινωνία μας ζει σε ένα πολυδιάστατο χάος από το οποίο μπορεί να μας σώσει μόνο το πρόσωπο του Χριστού και να μας διαπεράσει στη ζωή της ελευθερίας, της ελπίδος και της αγάπης.  Ξεφυλλίζοντας τις 16 σελίδες της εφημερίδος οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ομιλίες-αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως σε σύγχρονες αγιασμένες μορφές, την τιμή που απέδωσε η Φθιωτική εκκλησία στον Αθανάσιο Διάκο και το αιματοβαμμένο ράσο, την λαμπρή εορτή προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων και την υποδοχή των οστών δύο Μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος. Δημοσιεύονται στην εφημερίδα και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα όπως λεπτομέρειες από την εορτή του Ευαγγελισμού, τη συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας στους εορτασμούς στην Καρδίτσα προς τιμήν του  Αγίου Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου και λεπτομέρειες από τις εκδηλώσεις ΔΙΑΚΕΙΑ 2017. Επίσης ο αναγνώστης που θα ξεφυλλίσει τις σελίδες της εφημερίδος θα μπορέσει να ενημερωθεί και για σημαντικά ενοριακά γεγονότα. Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή» δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας, τις ιερές μονές και από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως  «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου.Επίσης το περιεχόμενο της εφημερίδος δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. 

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                               

(*)  Η Κωμόπολη των Καμένων Βούρλων πανηγυρίζει την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού σήμερα στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Εν συνεχεία θα γίνει λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος. Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος, Θεία Λειτουργία και δοξολογία.

(*) Την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού θα εορτάσει η εκκλησία μας το Σάββατο 20 Μαΐου. Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζουν η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης, οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στη Νέα Βράχα και στο χωριό Λευκάδα Σπερχειάδος.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης την Παρασκευή 19 του μηνός από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός. Στις 9:30 το βράδυ θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία η οποία θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί.

 Στην ενορία του Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στις 7:00 το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού η ενορία του Αγίου Νικολάου και ο εξωραιστικός σύλλογος Νέας Βράχας διοργανώνουν ομαδική εικαστική έκθεση Νεοβραχινών καλλιτεχνών στις 20 Μαϊου στο πνευματικό κέντρο Σταυρού από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

(*) Πανελλήνιο Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των δωρητών και δοτών οργάνων σώματος θα τελεσθεί την Κυριακή 21 Μαϊου, Κυριακή του Τυφλού στις 9:30 το πρωί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο στο μοναστήρι αφενός για να τιμηθούν όλοι εκείνοι που φεύγοντας από τη ζωή, προσέφεραν τα όργανα του σωματός τους για να ζήσουν με αυτά πάσχοντες συνάνθρωποί μας, αφετέρου για να δοθεί ένα ταπεινό ερέθισμα προβληματισμού και συζήτησης πάνω στο μεγάλο θέμα της δωρεάς οργάνων σώματος.

(*) Στο πρόγραμμα των Ιερών Αγρυπνιών των ενοριών της Λαμίας αγαπητοί ακροατές έγινε αλλαγή αυτή την εβδομάδα. Η Αγρυπνία που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή δεν θα τελεσθεί. Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία  την Τρίτη 23 Μαϊου στις 9:00 το βράδυ επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.

 (*) Η φιλοξενία του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας ισαποστόλου Ελένης στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας  στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής και η παραμονή τους έως τις 15 Ιουνίου δίνουν την ευκαιρία στις ενορίες μας να πραγματοποιήσουν  προσκυνηματικές εκδρομές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας την Κυριακή 21 Μαϊου διοργανώνει εκδρομή στον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι προσκηνυτές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 6 παρά τέταρτο το πρωί και θα μετάσχουν στην πανηγυρική Θεία λειτουργία. Η τιμή του εισητηρίου είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνείστε στους αριθμούς 22310 24 961 και 69 32 3 95 969.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω διοργανώνει και η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου τη Δευτέρα 29 Μαϊου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες στην εκδρομή αρχικά θα επισκεφθούν τον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών όπου θα συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και θα προσκυνήσουν τεμάχια των ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης που φυλάσσονται εκεί. Ακολούθως θα μεταβούν στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης. Στη συνέχεια θα κάνουν μια στάση για ξεκούραση στο Χαιδάρι.Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Η τιμή συμμετοχής είναι 22 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Εκδήλωση με καφέ και τσάι διοργανώνει η ενορία του πολιούχου Λαμίας Αγίου Λουκά τη Δευτέρα 22 Μαϊου στις 6:00 το απογευμα στο κέντρο «Πολιτεία» πρώην τουριστικό περίπτερο Αγίου Λουκά. Στην εκδήλωση θα μετάσχουν με παραδοσιακά τραγούδια η χορωδία του ιερού Ναού και τμήμα της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα έσοδα της εκδηλώσεως θα διατεθούν σε εργασίες που πρέπει να γίνουν στον Ναό. Η τιμή της προσκλήσεως είναι 5 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Στην αρχή της στήλης μας πολιτιστικά και άλλα ενδιαφέροντα Αγάθωνος Αρχιμ. πατρός θα σας αναγνώσουμε ένα ποίημα του Ηγουμένου της ιεράς Μονής Δανασκηνού Ζαχαράκη με τίτλο Τό ἄγχος τοῦ περισσεύματος το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αθανασίου Ακρίδα με την ευκαιρία των εγκαινίων του ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου του Γηροκομείο Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα την Κυριακή 7 Μαϊου.

Ἕνας σεμνός προσκυνητής πῆγε στήν Ἐκκλησία,

καί τόν Δεσπότη ζήτησε, πού ἦταν στά γραφεῖα.

 

«Καλή σου μέρα γέροντα, θέλω νά μέ βοηθήσεις,

θέλω στά ὅσα θά σοῦ πῶ, νά μέ καθοδηγήσεις.

 

Ἔχω ἀκίνητα πολλά, τρανή περιουσία,

ἔχω καί ἄλλα ἀγαθά ποὔχουν μεγάλη ἀξία.

 

Τά χρόνια ὅμως πέρασαν, τό τέλος μου ἐγγίζει

κι ἡ σκέψη τῆς διάθεσης πολύ μέ βασανίζει.

 

Τί θ’ ἀπογίνουν ὅλ’ αὐτά; Σκέφτομαι νύκτα - μέρα.

Κανένας δέν τά πέρασε ἀπό τόν τάφο πέρα.

 

Λίγα χρειάζομαι ἀπ’ αὐτά στά χρόνια πού θά ζήσω,

παιδιά δέ μοὔδωσ’ ὁ Θεός, σ’ ἐκεῖνα νά τ’ ἀφήσω.

 

Βοήθησέ με, Δέσποτα, χάρη σοῦ τό ζητάω.

Πές μου πῶς θ’ ἀπαγκιστρωθῶ ἀπ’ ὅ,τι ἀγαπάω;

 

Βοήθησέ με, γέροντα, πές μου καί θά σ’ ἀκούσω

τώρα πού ἀξιώθηκα τήν πόρτα σου νά κρούσω.

 

Τό ἄγχος πού ἀλύπητα ματώνει τήν καρδιά μου,

ποιός θά τό διώξει μακρυά ἀπό μένα Δέσποτά μου;»

 ö ö ö

Σηκώθηκε ὁ γέροντας, τόν κτύπησε στόν ὦμο,

τόν κάλεσε νά θυμηθεῖ τῆς ἀνθρωπιᾶς τό νόμο.

 

«Τόσα παιδάκια, ξένε μου, πεθαίνουν ἀπ’ τήν πείνα.

Τρέξε, σέ πόλεις καί χωριά καί σκόρπιστα σ’ ἐκεῖνα.

Δῶσε ψωμάκι στούς φτωχούς, στῆσε νοσοκομεῖα,

γιά τούς ξωμάχους τῆς ζωῆς, κτίσε γηροκομεῖα.

 

Σκόρπισε τήν ἀγάπη σου μέ τήν ἁπλοχεριά σου,

ἀγκάλιασε τά ὀρφανά, νά εὐφρανθεῖ ἡ καρδιά σου.

 

Πέταξε ἀπό πάνω σου τά περιττά σου βάρη

καί δῶστα στό φτωχό λαό πού τόση τἄχει ἀνάγκη.

 

Τῆς ἐλεημοσύνης τή χαρά, δῶσε στόν ἑαυτό σου,

νά πάρεις ἀπ’ τόν Κύριο, μιά μέρα, τόν μισθό σου.

 

Ἐκεῖνος μᾶς τό δίδαξε πώς πρέπει ν’ ἀγαπᾶμε

καί τ’ ἀγαθά πού δώρισε στή φτώχεια νά σκορπᾶμε».

 ö ö ö

Σηκώθηκε ὁ πλούσιος μέ δάκρυα στά μάτια,

τόν ἐγωϊσμό του ἔνοιωσε νά γίνεται κομμάτια.

 

«Εὐχαριστῶ σε, Δέσποτα, δέξου τόν σεβασμό μου,

τά λόγια σου τά ἱερά φώτισαν τό μυαλό μου.

 

Ὅσα μοῦ εἶπες τά κρατῶ κλεισμένα στήν καρδιά μου

καί θά μοιράσω στούς φτωχούς ὅλα τά ὑπάρχοντά μου.

 

Νά φύγουν ἀπό πάνω μου, σέ ἐκείνους θά τά δώσω,

νά τά χαροῦνε τά παιδιά κι ἐγώ νά ξαλαφρώσω.

 

Μόνο μιά χάρη ἀπ’ τόν Θεό ζητῶ, νά μ’ εὐλογήσει

καί τ’ ἀγαθά τοῦ οὐρανοῦ εἴθε νά μοῦ χαρίσει».

 

Αυτό είναι το ποίημα αγαπητοί ακροατές που έγραψε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός αφιερωμένο στη μνήμη του Αθανασίου Ακρίδα μεγάλου ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως και της Σπερχειάδος. Το κείμενο του ποιήματος δημοσιευευαι και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

(*) Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πολιτιστικές ειδήσεις της ημέρας. Το ντοκιμαντέρ «AsiaQuest: Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο» που γύρισαν ο Λαμιώτης Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Θεοδώρα Μπίτση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ασία θα προβληθεί σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα μετά από ένα απίστευτο 6μηνο οδοιπορικό στην Αφρική, αποφάσισαν να διασχίσουν και την Ασία σε 6 μήνες! Αυτή τη φορά η διαδρομή ήταν από το Νέο Δελχί στην Ινδία μέχρι το Πεκίνο στην Κίνα, εξερευνώντας 11 υπέροχες χώρες με την Ασιατική κουλτούρα να είναι άκρως απολαυστική.

Σαγηνευτικά τοπία, μεγαλοπρεπείς ναοί, εξωτικές αγορές, παραδοσιακοί χοροί, έντονες γεύσεις και φυσικά μοναδικοί άνθρωποι, οι οποίοι κάνανε το ταξίδι αυτό ξεχωριστό! Βέβαια και πάλι, κύριος σκοπός ήταν η προσφορά σε τοπικές κοινότητες όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, με χρήματα που μάζεψαν από διαδικτυακές καμπάνιες, κατάφεραν να χτίσουν ένα θερμοκήπιο στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, αλλά και σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ! Μετά την προβολή του ντοκυμαντερ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη και Θεοδώρα Μπίτση. Η Είσοδος ελεύθερη.

(*) Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2017, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές συμβούλιο μουσείων επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν την δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιεί τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος στην Υπάτη αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο: «Ο Αγώνας για Κοινωνική και Πολιτική Ελευθερία στο Εικαστικό έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη» με αφορμή την συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδος. Θα φιλοξενηθούν δεκαοκτώ (18) έργα του καλλιτέχνη, παστέλ σε χαρτόνι, από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Ζιώγα και επιμέλεια από την Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συνδρομή του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ».Η έκθεση θα διαρκέσει από αύριο έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ε’ίναι ανοικτή από Τρίτη έως Κυριακή 8 το πρωί με  3 το μεσημέρι.Επίσης αύριο πρωινές ώρες θα γίνονται θεματικές ξεναγήσεις  στα αρχαιολογικά μουσεία Λαμίας και Αταλάντης,

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...