165

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» αφιερωμένες στην επέτειο 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 16 Μάιος, 2022 - 14:30

Ξεκινούν σήμερα οι Λατρευτικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022».

          Σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία (Μ. Αλεξάνδρου & Αγράφων Ν. Άμπλιανη) θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «Η Λογοτεχνία διδάσκει… Ιστορία, Αναζητώντας τα ιστορικά γεγονότα στα λογοτεχνικά βιβλία», την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοσχοχωρίου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μοσχοχωρίου  και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως:

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

20.30 μ.μ. Ιερά Λιτανεία στην πόλη των Καμένων Βούρλων του Ιερού Λειψάνου  του Αγίου Παντελεήμονος επί τη εορτή της καταθέσεως του Ιερού Λειψάνου εν τω  ομωνύμω Ναώ. Μετά του Ιερού Λειψάνου θα γίνει λιτάνευσις και της Ιεράς Εικόνος του παντίμου Χορού των εν Θράκει, Κωνσταντινουπόλει, Πόντω, Καππαδοκία και Μικρά Ασία διαλαμψάντων Αγίων, η οποία έχει ιστορηθεί και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων.

 

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

07.00 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Υπάτη Φθιώτιδος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, για τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων της περιοχής. 09.30 π.μ. Παρουσίαση του Βιβλίου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Οι ναοί της του Θεού Σοφίας  ανά τον κόσμο», έκδοση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και από το μέλος της Δ.Σ.Ο., Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη.

13.00 μ.μ. Εγκαίνια υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών  της  Περιοδικής Έκθεσης Κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (18 – 25 Μαΐου) στο Ισόγειο της πτέρυγας «Μητροπολίτου Νικολάου Πρωτοπαπά» του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (Μ. Αλεξάνδρου 23-25), στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Παράλληλα θα πραγματοποιείται ψηφιακή ξενάγηση και αναφορά σε Κειμήλια της Μικράς Ασίας. 20.00 μ.μ. Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Νέα Μαγνησία Λαμίας από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας Λαμίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

09.00 π.μ.  Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στον συνοικισμό Μικρασιατών και Θρακιωτών Αταλάντης, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λοκρών. Επίκαιρη ομιλία θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές.

 

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

19.00 μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία στον  Ιερό Ναό του  Αγίου Κωνσταντίνου της Λοκρίδος, στην ομώνυμη κωμόπολη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο.  Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Χορευτικού συλλόγου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

 

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

07.00 π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλεσίνα Λοκρίδος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο. Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με χορευτικό συγκρότημα και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

 

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

07.00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας υπό  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο. 10.00 π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων  υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας. Για την Γενοκτονία των  Ελλήνων του Πόντου θα ομιλήσει η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικήςς Μνήμης στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» της Νέας Μαγνησίας Λαμίας με την συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

14.00 μ.μ. Συμμετοχή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» στο 14ο Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Παραδοσιακά Τραγούδια της Μικράς Ασίας.

19.30 μ.μ. Εκδήλωση Μνήμης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος υπό την Αιγίδα της  Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΣΤΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Στην  εκδήλωση συμμετέχει ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής Ηλίας Υφαντίδης.

Για να δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση – Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τίτλο: «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919 – 1922 – 2022» πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon evdomada_mnimis_1652617430.pdf5.04 MB
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...