165

Σεβασμιώτατος: «Επίκαιρο το πρόταγμα της Βασιλικής Σταματίου»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 24 Ιούνιος, 2023 - 15:15

Την Εξόδιο Ακολουθία μιας εμβληματικής προσωπικότητος της πατρίδας μας τέλεσε πριν από λίγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η αείμνηστη Βασιλική Σταματίου ήταν η γυναίκα που έζησε την θηριωδία και τα βασανιστήρια των ναζιστικών στρατοπέδων κατοχής στο Άουσβιτς, η συγγραφέας  του βιβλίου με τον τίτλο: «βαρούμ? (γιατί;). Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», το οποίο όπως είχε δηλώσει η αείμνηστη γράφτηκε «με την ελπίδα ... πως θα συμβάλλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη».

Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε στο απάνεμο λιμάνι της τοπικής Εκκλησίας της Φθιώτιδος με γαλήνη, αγάπη και θαλπωρή στην Δομή Φιλοξενίας Γερόντων «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, συναποτελώντας ένα εκλεκτό μέλος της μεγάλης οικογένειας της τοπικής Εκκλησίας, δηλώνοντας η ίδια την περισσή αγάπη και τον σεβασμό της προς τον Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών.

          Η Εξόδιος Ακολουθία της τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία κληρικών,  πολιτικών, αυτοδιοικητικών, των κατά σάρκα συγγενών της, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Γηροκομείου Στυλίδος, οι οποίοι δεν αποχαιρέτησαν την αείμνηστη Βάσω Σταματίου ως έναν τρόφιμο του Ιδρύματος, αλλά ως ένα μέλος της οικογενείας τους και πλήθους κατοίκων της Στυλίδος με τους οποίους και είχε συνδεθεί η μακαριστή Βάσω Σταματίου, αλλά και από άλλα μέρη της πατρίδος μας.

          Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, εκπροσώπησε στην Εξόδιο Ακολουθία την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και μετέφερε τις σεπτές πατριαρχικές συλλυπητήριες ευχές.

          Με συγκινητικά λόγια αναφέρθησαν στους επικηδείους λόγους τους ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Μαγνησίας κ. Απόστολος Βαβύλης, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπασδέκης, καθώς και η δημοσιογράφος κ. Ρέα Βιτάλη.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον επικήδειο λόγο του με συγκίνηση χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Στέκομαι με ιδιαίτερο δέος και ιδιαίτερο σεβασμό, όχι μόνο ως ιερουργός του Μυστήριου της Εξοδίου Ακολουθίας της αδελφής μας, της αγωνίστριας, της μεγάλης και σπουδαίας προσωπικότητας Βασιλικής Σταματίου, αλλά και ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως τέκνο της ελεύθερης πατρίδας, που αυτή η ελευθερία ανδρώθηκε χάρη σε προσωπικότητες σαν αυτή της Βασιλικής Σταματίου. Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία πρώτα για τον τόπο μας, δεύτερον για τον εκλεκτό της υιό, τρίτον για όλους τους συναγωνιστές της και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους, τέταρτον για την πνευματική της οικογένεια, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδας, τις αδελφές και φίλες της, τις διακόνισσες της αγάπης αλλά και για όλους μας το ότι αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε και να μαθητεύσουμε δίπλα σε μια τόσο σπουδαία και μεγάλη προσωπικότητα, σε μία απαράμιλλη προσωπικότητα και μία αρχόντισσα που το παράδειγμά της και η στάση της από την νιότη της ως κοπέλα ορθώνοντας τα νεανικά της στήθη απέναντι στο δυνάστη, απέναντι στον κατακτητή, απέναντι στη βία, την αδικία, στη τυραννία, απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό αποτέλεσε ένα διαρκές πρότυπο ζωής για όλους μας.

Από σήμερα ξεκινά μια νέα σελίδα στο βιβλίο της Βασιλικής Σταματίου, μια σελίδα μνήμης αλλά και προβληματισμού και στοχασμού για το μέλλον διότι ούτε η βία έχει εκλείψει, ούτε η καταδυνάστευση έχει εκλείψει, ούτε η αδικία έχει εκλείψει έστω κι αν παρουσιάζεται με ευγενικό ή οικολογικό περιτύλιγμα, έστω κι αν παρουσιάζεται με άλλον τρόπο κι έρχεται από άλλη οδό και από άλλο δρόμο.

Το διακύβευμα και το πρόταγμα της Βασιλικής Σταματίου είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, πρώτιστα για την νεολαία μας και δεύτερον για όλους εμάς, γιατί όποιος αποφασίζει να ορθώνει τα στήθη του και να αγωνίζεται, αυτός και παραμένει πραγματικά νέος και αειθαλής, όπως έτσι νέα και αειθαλής πορεύεται για την αιωνιότητα η Βασιλική Σταματίου. Το ποιόν και η ποιότητα ενός ανθρώπου δεν κρίνεται μόνο με τη δημόσια δράση του, κρίνεται και από τις πιο προσωπικές του στιγμές και ιδιαίτερα όταν είναι αδύναμος, όταν έρχεται το γήρας, οι ασθένειες, οι περιστάσεις του βίου και εκεί νιώθει να είναι ευάλωτος, εκεί ο άνθρωπος φανερώνει ή τη μεγάλη κακία ή τη μεγάλη καλοσύνη και για την Βασιλική Σταματίου, αυτό το βεβαιώνουν όλα τα στελέχη που έζησαν κοντά της μέχρι τελευταία στιγμή της ζωής της και όλοι εμείς και  απέδειξε πόσο αρχόντισσα και καλοσυνάτη ήταν. Έζησε τα τέλη του βίου της με προσευχή, με μυστηριακή ζωή και με απέραντη αγάπη».

          Στη μνήμη της Βασιλικής Σταματίου η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος σήμερα δημοσιεύσει ένα αφιερωματικό video για την ζωή της Βάσως Σταματίου, το οποίο επιμελήθηκαν μαθητές του Τμήματος Μουσικής Ψηφιακής Τεχνολογίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», το οποίο και προσφάτως απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του 1ου Πολυθεματικού «STAR FORUM».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΩ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...