165

Μήνυμα εγρήγορσης από τους Μεξιάτες Φθιώτιδας

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 29 Απρίλιος, 2021 - 15:30

Μήνυμα πνευματικής εγρήγορσης έστειλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Μεξιατών Φθιώτιδος, όπου ιερούργησε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη το πρωί.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

        «Μείνατε ὧδε καὶ γρηγορεῖτε μετ᾿ ἐμοῦ».

       Πόσος σημαντικός είναι αυτός ο λόγος του Κυρίου τόσο απευθυνόμενος προς τους Μαθητές Του λίγο πριν το  Πάθος που τους καλεί να είναι σε εγρήγορση κα σε νήψη. Να μην βεβαρυνθούν οι οφθαλμοί τους από την κούραση και την κόπωση, αλλά να μείνουν αφοσιωμένοι, ξύπνιοι, να είναι τα μάτια τους μονάχα στραμμένα προς τον Θεό. Αλλά αυτή η πρόσκληση απευθύνεται και σε όλους εμάς. Έχουμε ανάγκη στην πνευματική μας ζωή να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, να μην εγκαταλείψουμε ποτέ από το βλέμμα μας και από την καρδιά μας τον Χριστό, να μην φύγει ποτέ μέσα από την ζωή μας, είτε η ζωή μας έχει ευχάριστες στιγμές, είτε έχει δυσάρεστες, είτε περνάμε καταστάσεις ευωχίας, ανέσεως, ευκολίας και ευημερίας, είτε περνάμε καταστάσεις δυσκολίας, δοκιμασίας και δυσημερίας. Καλούμεθα να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε αφοσιωμένοι και προσκολλημένοι στην Αγάπη του Θεού, να μην μας αποπροσανατολίζει τίποτα, να μην μας δημιουργεί εφησυχασμό τίποτα, να μην παρασυρόμεθα από συναισθηματικές εξάρσεις, από τα ρεύματα των εποχών, από τα κύματα της θάλασσας που πνέουν μέσα στην περιπέτεια και στη φουρτούνα της ζωής.

        Και σε μια περίοδο που ολόκληρη η οικουμένη βρίσκεται σε μια μεγάλη δοκιμασία, λόγω της πανδημίας και μεταξύ αυτών και η πατρίδα μας, έχει αποδειχθεί πόσο αναγκαία είναι η εγρήγορση. Ακόμα και για την υγειονομική διαχείριση αυτής της μεγάλης περιπέτειας, την οποία περνά όλος ο κόσμος, έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει εγρήγορση, τότε βαδίζουμε με ασφάλεια υγειονομική και κοινωνική. Όταν εφησυχάζουμε, όταν χαλαρώνουμε, όταν έρχεται η επιπολαιότητα, όταν έρχεται η προχειρότητα, όταν έρχεται το: δε βαριέσαι, έλα μωρέ σε μας τώρα θα τύχει ,όταν έρχονται αυτές οι σκέψεις κα αυτά τα συναισθήματα, τότε έρχεται ο κίνδυνος να πέσουμε σε μεγάλη περιπέτεια και αυτό είναι στο κάθε τι της ζωής μας.

      Όταν χάνεται η εγρήγορση, όταν χάνεται η νήψη και η προσοχή, τότε πολύ εύκολα ο άνθρωπος μπορεί να φερθεί με τρόπο που δεν θα ήθελε. Τότε πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα την θέλαμε στην ζωή μας. «μείνατε ὧδε» λοιπόν «καὶ γρηγορεῖτε», «γρηγορεῖτε και προσεύχεσθε» μας προσκαλεί και μας προκαλεί ο Σταυρωμένος Νυμφίος της Εκκλησίας μας, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός».

       Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών σημείωσε:

          «Έτσι λοιπόν και στην ζωή μας, καλούμεθα να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση, για να μπορούμε πραγματικά να χαιρόμαστε την ζωή, να μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαχείρισης της ζωής μας, γιατί μας αξίζει αυτό, μας αξίζει ως κοινωνία, μας αξίζει μονάχα να προοδεύουμε. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με σταυρωμένα τα χέρια, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος καθισμένοι στον καναπέ, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με παθητικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με διχόνοια, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με ωχαδελφισμό και αδιαφορία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, όταν περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτοί μονάχα τα βήματα που πρέπει.

Πρόοδος μπορεί να υπάρξει όταν υπάρχει συνολική και καθολική εγρήγορση. Γι’ αυτό χτυπάνε οι καμπάνες των Εκκλησιών, όταν έχουμε προσευχή, για να μας ξυπνήσουν, να μας φέρουν σε εγρήγορση, για να προκαλέσουν συναγερμό, γιατί έχουμε ανάγκη να είμαστε σε έναν συνεχή συναγερμό, για να μπορούμε να πορευθούμε την ζωή μας, χαράζοντας εμείς τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας τες από πίσω ασθμαίνοντας, ιδρωμένοι και κατακουρασμένοι και καταπτοημένοι».  

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση και αισθήματα σεβασμού απένειμε στον γέροντα Ιερέα π. Δημήτριο Τράντο το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης και τιμής της τοπικής Εκκλησίας προς το πρόσωπό του και στα 40 και πλέον χρόνια προσφοράς και διακονίας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος και στην Ενορία των Μεξιατών.

           Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος επέδωσε ως ευλογία και δώρο ο ίδιος προσωπικά τον επιστήθιο Σταυρό στον π. Δημήτριο συνοδευόμενο από πατρικές και εγκάρδιες ευχές για υγεία και μακροημέρευση και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Και άλλα 40 χρόνια ιερωσύνης».

          Την κίνηση  αγάπης του Σεβασμιωτάτου επισφράγισε το παρατεταμένο Άξιος των πιστών, το οποίο φώναξαν δυνατά και οι εντός και οι εκτός του Ναού.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,  συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και ο εκδότης δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Παλαμιώτης και άλλοι επιφανείς γόνοι των Μεξιατών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness