165

Η εκκλησιαστική εκπαίδευση στο επίκεντρο της 11ης επετειακής εκδήλωσης της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 30 Μάρτιος, 2021 - 19:45

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 11η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αφιερωμένη αυτήν την φορά στις Ιερατικές Κλήσεις στην Τουρκοκρατία.

          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τους χώρους της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων προστασίας της υγείας και μεταδόθηκε και τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

           Η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών έχει αφιερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Ιερατικές Κλήσεις. Με προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος τόπος γι την εκδήλωση αυτή η τροφός και ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, η οποία μετρά 100 σχεδόν χρόνια προσφοράς και διακονίας τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία. 

          Δεκάδες Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχούς, Ιεροψάλτες, Εκπαιδευτικούς, χρήσιμους και ευυπόληπτους πολίτες της κοινωνίας έχει αναδείξει η Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, για την οποία όλοι αυτοί, αναφέρονται με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και συγκίνηση, καθώς η φοίτηση τους εκεί συνετέλεσε στην ανάπτυξη της προσωπικότητός τους και τους χάρισε πολυτιμα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους. 

          Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η Εκπαιδευτικός του Σχολείου, Φιλόλογος κ. Παρασκευή Κορμάζου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης.

          Την κεντρική εισήγηση της εκδηλώσεως ανέλαβε η Φιλόλογος και γνωστή συγγραφέας της πόλεως Λαμίας, κ. Γεωργία Ανδριοπόυλου, η οποία αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την πρόσκληση και ανάθεση της εισηγήσεως, ακολούθως παρουσίασε το επίκαιρο  θέμα: «Η Ιερατική Εκπαίδευση στην Τουρκοκρατία», αντλώντας πληροφορίες και στοιχεία από σπάνιες πηγές, αναδεικνύοντας το γεγονός, ότι η καλλιέργεια των Ιερατικών κλήσεων δεν έπαψε καθόλου κατά την διάρκεια της σκληρής Οθωμανικής σκλαβιάς, αλλά αντίθετα ξεπερνώντας κάθε είδος υπαρκτής δυσκολίας, απέδιδε συνεχής καρπούς.

          Την εκδήλωση διάνθισαν με ποιήματα, ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού Μουσικού κ. Αναργύρου Βλάχου.

          Μέσα από μία αίθουσα διδασκαλίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκλεισε και ευλόγησε την εκδήλωση και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ελλογιμώτατε κ. Σχολάρχα, αγαπητοί μας διδάσκαλοι, αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μέσα στην όμορφη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και οδεύουμε προς την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως.

          Και η Αγία μας Εκκλησία με πολλή σοφία και με πολλή αγάπη και με πολλή ευθύνη έχει αφιερώσει αυτή την εβδομάδα στις ιερατικές κλήσεις και δεν θα μπορούσαμε ειδικά αυτή την εβδομάδα, παρά την πανδημία, τις δυσκολίες και τις συνθήκες της, δεν θα μπορούσαμε παρά να βρεθούμε στην τροφό Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, στην τροφό αρχιερέων, ιερέων, χριστιανών, θεολόγων, πολιτών, ευηπολήπτων πολιτών μέσα στην κοινωνία, χρήσιμων ανθρώπων, στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας. Και μάλιστα βρισκόμαστε εδώ σήμερα μέσα στις αίθουσες της διδασκαλίας, όπου πέρασαν πολλά παιδιά, αλλά και σήμερα νέα παιδιά διδάσκονται την πραγματική μόρφωση και την πραγματική γνώση, που είναι η αρετή των Ελλήνων και η αρετή των Ορθοδόξων.

          Βρισκόμαστε όμως σήμερα εδώ και για έναν άλλο λόγο: διότι το φετινό έτος είναι επετειακό έτος. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η Μητρόπολη διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Επίκεντρο σήμερα των εκδηλώσεων μας είναι η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, για να εορτάσουμε την ιερωσύνη και την παιδεία, όπως αυτά τα δύο βαδίζουν μαζί διαχρονικά. Και ιδιαίτερα για την ιερατική εκπαίδευση τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, που η ιερατική εκπαίδευση αποτέλεσε πυρήνα έμπνευσης για τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

          Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την εκλεκτή ομιλήτρια της σημερινής εκδήλωσης, την κ. Ανδριοπούλου Γεωργία, θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνεργό εν Κυρίω Ελλογιμώτατο καθηγητή, Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής, κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά. Τα παιδιά που φοιτούν σήμερα και τα οποία ξετυλίγουν τα όνειρά τους μέσα σ’ αυτούς εδώ τους χώρους, Και θέλω για μια ακόμη φορά ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης σας και Πνευματικός Πατέρας της περιοχής να απευθύνω ένα κάλεσμα στους γονείς κι ένα κάλεσμα στα παιδιά. Ελάτε να φοιτήσετε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, ελάτε στο σχολείο μας, ελάτε να φοιτήσετε στην παράδοση και τον πολιτισμό μας. Χρόνια πολλά!»  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness