165

Σεβασμιώτατος: «Η αγάπη θα νικήσει τον πόλεμο».

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τετάρτη, 7 Σεπτέμβριος, 2022 - 14:15

«Η αγάπη θα νικήσει τον πόλεμο», με αυτό το ηχηρό μήνυμα και συνάμα σύνθημα ειρήνης, αγάπης και φιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα το πρόγραμμα φιλοξενίας πονεμένων παιδιών του πολέμου από την ομόδοξη Ουκρανία, η οποία ζει επί 195 μέρες ακόμα την φρίκη του πολέμου, στο φιλόξενο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος. 

          15 μέρες 50 παιδιά από την Ουκρανία ηλικίας 10 – 14 ετών με τους συνοδούς τους, έζησαν στιγμές αγάπης, στοργής και φροντίδας στο παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Καινούργιο Λοκρίδος, ακούγοντας τους ήχους της θάλασσας του Μαλιακού κόλπου και της όμορφης φύσης της Φθιωτικής γης, μακριά από τους ήχους των σειρήνων του πολέμου, του φόβου και της βίας και τους κρότους των όπλων και των πυρομαχικών, τους οποίους άκουγαν στην ματωμένη και πληγωμένη πατρίδα τους.

          Το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά της Ουκρανίας μέσω της Αγγλικής γλώσσας» περιελάμβανε δραστηριότητες στην αγγλική και ελληνική γλώσσα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, δράσεις με κοινωνικούς λειτουργούς και γυμναστές, ενώ τα σαββατοκύριακα ήταν αφιερωμένα στον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη πνευματικότητα και λατρεία με θείες λειτουργίες, επισκέψεις προσκυνηματικές στα μοναστήρια της Μητροπόλεως και μελέτη του Λόγου του Θεού.

          Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης του προγράμματος φιλοξενίας παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γεωργίου Τζ. Τσούνη, του Πρέσβη της Ουκρανίας στη χώρα μας κ. Sergii Shutenko, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού και των αρχών του τόπου.

          Τα παιδιά με την βοήθεια των αρμοδίων εκπαιδευτικών  και των συνοδών τους, υπό τους ήχους ελληνικής, αμερικάνικης και ουκρανικής μουσικής παρουσίασαν χορούς και δρώμενα με σύνθημα την ειρήνη, ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά,  την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, καθώς συγκινητική ήταν και η μουσική παρουσία των  παιδιών της Αμκε Connect by music από την δομή φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες που ήλθαν να χαρίσουν νότες αγάπης στα παιδιά από την Ουκρανία.

          Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η ειδική συνεργάτης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Ρούλα Κεχρή.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον πατρικό του χαιρετισμό υπογράμμισε:

          «Το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος είναι μια αγκαλιά αγάπης, φιλίας, ειρήνης και αγκαλιάζει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και κάθε άνθρωπο που αγαπά την ειρήνη, εργάζεται για την ειρήνη, σέβεται και αγαπά τον συνάνθρωπο και θέλει μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες, με ίσες δυνατότητες, μία κοινωνία που θα αναπτύσσει τον πολιτισμό και την φιλία και την αγάπη.

          Το δικό μας το κριτήριο δεν είναι ούτε γεωπολιτικό ούτε γεωστρατηγικό ούτε γενικότερα κοσμικό, αλλά  είναι αποκλειστικά και μόνο το Ευαγγέλιο του Χριστού και η αγάπη του Χριστού και η φωνή του Χριστού, η οποία μας παραγγέλει: «Ειρήνη ημίν, Ειρήνη πάσι, Αγαπάτε αλλήλους, αγαπάτε τους εχθρούς ημών». Αυτή τη φωνή ακούσαμε εμείς και γι΄αυτό έχουμε επιλέξει να σταθούμε στο πλευρό αυτών που αδικούνται και αυτή την στιγμή, σε αυτή την χρονική στιγμή της ιστορίας, ο λαός της Ουκρανίας αδικείται και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του. Αυτό πράξαμε και αυτό θα πράττουμε και φυσικά αγαπούμε τους πάντες.

          Προσευχόμαστε υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, εδώ από το Καινούργιο, το οποίο καθίσταται το κέντρο του κόσμου, γιατί όπου βρίσκονται τα παιδιά εκεί είναι το κέντρο του κόσμου, σήμερα λοιπόν από εδώ από το Καινούργιο Λοκρίδος, στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας, ειρήνης και αγάπης. «Η αγάπη θα νικήσει τον πόλεμο, η αγάπη θα νικήσει την βία, η αγάπη θα νικήσει την αδικία, η αγάπη θα επικρατήσει στον κόσμο».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: 

 «Βρισκόμαστε στην τελετή λήξης ενός πολύ σημαντικού, αλλά και πολύ συγκινητικού προγράμματος, το οποίο υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με την Αμερικανική Πρεσβεία που το χρηματοδότησε, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και βεβαίως με την Ουκρανική Πρεσβεία. Και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη, τον Πρέσβη κ. Sergii Shutenko και τη Δρα Ελένη Μπενιάτα για την εξαιρετική συνεργασία μας σε αυτή την ξεχωριστή δράση.

Το πρόγραμμα αφορά 40 παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται στη δίνη του πολέμου και στα οποία προσπαθήσαμε να δώσουμε μία μικρή “όαση”. Λίγες ημέρες χαράς, αισιοδοξίας, παιχνιδιού και μάθησης, για να… δροσίσουν την ψυχή τους και να νιώσουν όπως ήταν πριν από το ξέσπασμα αυτού του φρικτού πολέμου. Δεν ξεγελιόμαστε ότι με αυτές τις λίγες μέρες καθάρισαν οι ψυχές τους από τις δύσκολες καταστάσεις που έζησαν. Πιστεύουμε, όμως και ελπίζουμε πως τους δώσαμε ένα μήνυμα, ότι δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα. Υπάρχει και η όμορφη ανέμελη πλευρά της ζωής, αυτή που αξίζουν ως παιδιά να ζήσουν».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τζ. Τσούνης δήλωσε:

«Ως πατέρας, συγκινήθηκα τόσο πολύ μόλις τώρα που συνάντησα αυτά τα παιδιά και άκουσα τις αξιοσημείωτες ιστορίες τους. Ιστορίες θάρρους και επιβίωσης! Είναι απολύτως αποκαρδιωτικό αυτό που έπρεπε να υπομείνουν αυτά τα παιδιά και ο λαός της Ουκρανίας. Αλλά, είναι επίσης μια ιστορία ελπίδας. Είναι πραγματική τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ. Και είμαι πολύ περήφανος για το έργο, που έχει κάνει η Πρεσβεία μας, για να υποστηρίξει αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Η πρωτοβουλία να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, ήταν δική τους και δείχνει ότι έχουν πραγματικά χρυσή καρδιά!

Είναι επίσης προνόμιο και τιμή να έχουμε μαζί μας απόψε τον καλό μου φίλο Πρέσβη Sergii Shutenko. Πλάι - πλάι με την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουν τον αγώνα της για επιβίωση. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί τα σύνορα και οι προμήθειες τροφίμων δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί είναι το σωστό. Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει το μέλλον μας. Υπάρχει ένα εβραϊκό ρητό, «Tikkun Olam», που σημαίνει «επισκευή του κόσμου». Και αυτό είναι που μας έφερε κοντά σήμερα. Η δουλειά που κάνουμε με αυτά τα παιδιά, η ευτυχία και η ελπίδα που βοηθάμε να δώσουμε, είναι όλα μέρος της επισκευής του κόσμου. Και όταν δίνεις ελπίδα σε έναν άλλον, δημιουργείς ένα φως που φωτίζει τον κόσμο σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κύκλο. Τα παιδιά μας, ΟΛΑ τα παιδιά μας, δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο!»

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko είπε:

«Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να υλοποιήσει μαζί με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το  πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία.  Ήταν πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα για τα παιδιά. Εκτός από την αναψυχή  τα παιδιά μπόρεσαν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην αγγλική γλώσσα και να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα από κοντά. Για δύο εβδομάδες, τα παιδιά έφυγαν από τον πόλεμο και είδαμε σήμερα στα πρόσωπα τους χαμόγελα, χαρά και μεγάλη αγάπη, όταν ακούστηκαν ουκρανικά και αμερικάνικα τραγούδια και ξεκίνησαν ελληνικοί χοροί. Για άλλη μία φορά, ευχαριστούμε προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών, τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τσούνη και ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοια προγράμματα για τα παιδιά».

          Σε όλα τα παιδιά διενεμήθησαν αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος διένειμε ο ίδιος με αγάπη σε όλα τα παιδιά ως ευλογία μία εικόνα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, συνοδευόμενη από την εξής αφιέρωση στα Ουκρανικά και στα Ελληνικά:

          «Любі наші діти, 

Ми ніколи не забудемо ці дні, які ми разом провели у таборі відпочинку "Свята Катерина" Священної Митрополії Фтіотіди в  Кенурйо Локріди у Греції.

Ми любимо вас і молимося, щоб війна швидше закінчилася і ми знову зустрілися в  радості та Мирі.

Нехай з вами пребуде Христос.

Митрополит Фтіотіди Симеон.»

 

          «Αγαπημένα μου παιδιά, 

Αυτές οι ημέρες, τις οποίες περάσαμε μαζί στο κατασκηνωτικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος "Η Αγία Αικατερίνη" στο Καινούριο Λοκρίδος στην Ελλάδα δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ.

Σας αγαπάμε και προσευχόμαστε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να συναντηθούμε ξανά μέσα στην χαρά της ειρήνης.

Ο Χριστός να είναι μαζί σας.

ο Φθιώτιδος Συμεών».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness