165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1351

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος, 2017

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Απφία, Αχρίππου, Ονησίμου και Φιλήμονος επισκόπου Γάζης. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Κλήμεντος επισκόπου και κήρυκος Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Σισινίου.Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βαλλεριανού, Κικιλίας και Τιβουρτίου.Τη μνήμη των Αγίων Στεφάνου, Μάρκου, της Αγίας Ευφημίας, Χριστοφόρου, Θαλελαίου και Ανθίμου.Τη μνήμη των Αγίων Αγαπίου του Καππαδόκου, Αγαπίωνος, Θαδδαίου, Μαξίμου του δεσμοφύλακος, Μένιγνος του κναφέως και Προκοπίου. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Αββά, Καλλίστου και Μιχαήλ δουκός, του Ρώσου.

Μετα το καθιερωμένο αγιολόγιο περνάμε στους τίτλους των κυριωτέρων ειδήσεων

(*) Το πρώτο φορτηγό με είδη παιδικού, γυναικείου και ανδρικού  ρουχισμού και υποδημάτων αναχώρησε σήμερα από το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος για να διατεθούν στους εμπεριστάτους αδελφούς μας στις περιοχές της Δυτική Αττική που επλήγησαν από τις φονικές καταστροφές.

(*) Την δεύτερη εσπερινή του ομιλία θα πραγματοποίησει σήμερα το απόγευμα στις 6:00 ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*) Με λαμπρότητα εορτάσθηκε χθές η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μητρόπολή μας και το σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*) Σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και μας ζητά να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες σε όλες τις ενορίες. 

(*) Άρχισε και πάλι τη λειτουργία της η σχολή κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την κατάρτιση των αλλόθρησκων αδελφών μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πνευματικο κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου. 

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*) Το πρώτο φορτηγό με 197 μεγάλα κιβώτια με είδη παιδικού, γυναικείου και ανδρικού ρουχισμού και υποδημάτων αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, της οποίας το ποίμνιο εθρήνησε θύματα και δοκιμάστηκε δεινώς προ ημερών από την Θεομηνία που έπληξε τις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος από την πρώτη κιόλας ημέρα της καταστροφής των περιοχών συμβάλλοντας στο δράμα που ζούν οι εμπερίστατοι αδελφοί μας,  σε γραπτή επικοινωνία που είχε με τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο τον διαβεβαίωσε ότι η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος θα βοηθήσει τους εμπεριστάτους κατοίκους της Μάνδρας και των άλλων περιοχών με κάθε είδους βοήθεια, την οποία θα υποδείξει ο Σεβασμιώτατος κ. Κωνσταντίνος. Κατόπιν συνεννοήσεως,  από την Ιερά Μητροπόλη Μεγάρων ζητήθηκαν είδη ρουχισμού και υποδημάτων , τα οποία η Μητρόπολις μας εφύλαττε στις αποθήκες του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου και έτσι με απόφαση του Σεβασμιωτάτου σήμερα το πρωί αναχώρησε το πρώτο φορτηγό.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε την Μεταφορική Εταιρία του κ. Θεοφάνους Καρμάλη από την Λαμία,  ο οποίος προσεφέρθη να μεταφέρει τα δέματα δωρεάν.

(*) Την δευτερη εσπερινή του ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος  από τις 6:00 έως τις 7:00 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στην ομιλία του θα ερμηνεύσει και θα συνεχίσει την ανάλυση των στίχων  του τετάρτου κεφαλαίου του βιβλίου των Πράξεων των Αγίων Αποστόλων στη βάση των σύγχρονων θεολογικών δεδομένων αλλά και της εμπειρίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Της ομιλίας  προηγείται Ιερά Παράκληση στη Υπεραγία  Θεοτόκο. Καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε κάθε Τετάρτη στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση τῆς ἑρμηνείας τοῦ Θείου Λόγου, ὑπό τοῦ ἰδίου τοῦ Ἐπισκόπου μας.

Όσοι δεν μπορείτε να παραστείτε στο Ναό, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ζωντανά την ακολουθία της Παρακλήσεως και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου από τον τοπικό Ραδιόφωνο Σταθμό της Μητροπόλεώς μας 89.4fm ή από την ιστοσελίδα imfth.gr. καθώς και μέσω  e - radio επιλέγοντας το εικονίδο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Επίσης η ομιλία μεταδίδεται σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 11:00 το πρωί.

(*) Ἐν ὄψει τῶν Χριστουγέννων ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της, πραγματοποιούν από την Κυριακή τον έρανο της αγάπης. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Κύριος μᾶς ζητᾶ νά προσφέρουμε γνήσια και έμπρακτη ἀγάπη προς τούς συνανθρώπους μας. 
Ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων φανερώνει τήν ἀπέραντη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρός τόν ἄνθρωπο. Ἡ ἐνανθρώπηση τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ εἶναι τό μυστήριο τῆς θείας ἀγάπης. 
Γιά τόν λόγο αὐτό ὅσοι πιστεύουμε στό ἅγιο Ὄνομά Του καί ἀνήκουμε ὡς μέλη στήν Ἐκκλησία Του, ἔχουμε χρέος νά Τόν μιμηθοῦμε. Νά προσφέρουμε πηγαία καί ἀνιδιοτελῆ ἀγάπη πρός τόν πλησίον μας.  
Τό χρέος, βέβαια, τῆς ἀγάπης ὀφείλουμε νά τό ἐκπληρώνουμε πάντοτε. Κατ᾽ ἐξοχήν ὅμως κατά τίς μεγάλες ἑορτές τῆς πίστεώς μας ὅπως εἶναι τά Χριστούγεννα και περισσότερο τώρα πού ἡ οἰκονομική κρίση μαστίζει τόν τόπο  μας καί  ἕνα πλῆθος συνανθρώπων μας βιώνουν την ἀνεργία, ἀνέχεια, πείνα, χρέη καί τόσα ἄλλα. 
Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται ὅπως κάθε χρόνο, και φέτος. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*)Με λαμπρότητα εορτάσθηκε χθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας,  ημέρα κατά την οποία και  ο Ελληνικός Στρατός τιμά την προστάτιδά του Παναγία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον  ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, παρουσία σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου, Ανωτάτων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, οπλιτών, Πολιτικών και πλήθους πιστών.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και στα μηνύματα  που πηγάζουν από την Εορτή και χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Η Παναγία, αγαπητοί μου αδελφοί είναι όντως ο καθαρότατος Ναός του Σωτήρος διότι όπως μέσα στον Ναό κατοικεί ο Θεός έτσι και στα σπλάχνα της ενοίκησε εννιά μήνες ο Υιός και Λόγος του Θεού. Η Εορτή αυτή σήμερα μας προτρέπει να εισέλθουμε εις τα Άγια των Αγίων, να εισέλθουμε δηλαδή στα ενδότερα της πνευματικότητος ενούμενοι μετά του σώματος του Χριστού, διότι ο Χριστός είναι η δύναμη μας και το κέντρο της ζωής και της πίστεως μας. Να ενωθούμε μαζί του για να αισθανθούμε την ενανθρώπησή του".

 Απευθυνόμενος προς τους Στρατιωτικούς τους ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

" Ο Λαός κρέμεται από σας και ιδιαίτερα σήμερα στηρίζει πολλές ελπίδες σ' εσάς για την ακεραιότητα της πατρίδος μας διότι υπάρχουν πολλοί εχθροί τριγύρω. Η δική σας επιμέλεια , μαχητικότητα και ανδρεία εξασφαλίζει στην ένδοξη και γλυκιά πατρίδα μας την ύπαρξή της. Και αν λείψει και η ευλογία του Θεού τότε διαλυθήκαμε. Όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας, τους αγώνες και την ιστορία μας.

 Χρόνια Πολλά σε όλους.

                   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία υπέρ Ενισχύσεως και ενδυναμώσεως  των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια του οποίου εξεφωνήθη από τον Αντισυνταγματάρχη Δήμο Μπαρτζιώκα ο Πανηγυρικός της ημέρας. Ο κ. Μπαρτζιώκας στο λόγο του αναφέρθηκε στην αδιάλλειπτη προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Έθνος μας καθώς και στην ενίσχυση και την βοήθεια που παρέσχει στο Στρατό μας. Τέλος ανέφερε κάποιους κοινωνικούς τομείς στους οποίους ο Στρατός με ανιδιοτέλεια, αγάπη και πνεύμα προσφοράς βοηθά τον λαό μας.

        Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Ευζωνα πολεμιστή στην πλατεία Πάρκου όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο        μνημείο του στην Πλατεία Πάρκου.

        Στην Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος με σύσσωμη την παρουσία των Διοικητών άλλων Μον΄λαδω της περιοχής, των Αξιωματικών, των οπλιτών και του πολιτικού προσωπικού του Κέντρου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Αστέριος Μαντζιώκας, Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλαδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Πλωτάρχης Στέφανος Καλαμίδας, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως ο Υφυποργός Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος. ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλετής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καρανάστάσης, επίσης παρέστησαν  οι Βουλευτές Φθιώτιδος, κ. Δημήτριος Βέττας και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και  η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

Στη πόλη της Λαμίας πανηγύριζε χθές και ο Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Αρχοντικής της ενορίας του Αγίου Νικολάου, που είναι ο αρχαιότερος Ναός της Λαμίας.Επίσης με λαμπρότητα  πανηγύρισαν και οι ιεροί ναοί Εισοδίων της Θεοτόκου στο Σταυρό, στο Μώλο, στην Αμφίκλεια καθώς και τα παρεκκλήσια στη Σκάλα και στο Κυπαρίσσι Αταλάντης και στην Ελάτεια.

        Με ιερότητα και την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε, η Είσοδος εις τα Άγια των Αγίων, της Μητέρας όλων των χριστιανών Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ομώνυμο Ναό της, στη τοπική κοινότητα Σταυρού του Δήμου Λαμιέων.

        Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου το απόγευμα στις 6.00 μμ τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά της ακολουθίας της Λιτής και αρτοκλασία. Στις ακολουθίες ιερούργησαν, ιερείς από τις ενορίες της Λαμίας καθώς και οι τρεις ιερείς των τοπικών ενοριών της τοπικής κοινότητας Σταυρού.

        Τη Τρίτη 21 Νοεμβρίου, κυριώνυμος  ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος,  πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, με συλλείτουργο των τριών ιερέων των τοπικών ενοριών.

        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η ευχή των εορτάσιμων κολλύβων σε πολύσπορα κόλλυβα (λεγόμενα τοπικά «μπόλια») τα οποία παρέθεσαν οι γυναίκες της ενορίας μας (κατά την παράδοση εορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισας).

        Στις ιερές ακουλουθίες παραβρέθηκαν μεταξύ των πολλών πιστών  ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Σταυρού κ. Ευάγγελος Κυροδήμος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης. Ανήμερα της Εορτής παραβρέθηκε  σύσσωμο το Δημοτικό Σχολείο της τοπικής κοινότητας με μαθητές και διδασκάλους, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της Αγίας Εικόνος περίγυρα του Ναού 

        Και τις δύο ημέρες στο τέλος των ακολουθιών σε όλους τους προσκυνητές, που κατέκλισαν το Ναό, δόθηκε κέρασμα προσφορά των γυναικών της ενορίας, ενώ τη κυριώνυμο ημέρα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρέθεσε καφέ στα μαγαζιά της κοινότητας

        Στην Αμφίκλεια στο πλαίσιο του εορτασμού οι Γεωργικοί Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί της πόλης προσέφεραν κέρασμα στο Δημοτικό Κατάστημα Αμφίκλειας. Αυτές τις ημέρες στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αμφίκλειας φιλοξενείται η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γαυριώτισσας από την ιερά μονή Δαδίου και θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία θα φιλοξενηθεί για μια εβδομάδα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Αμφίκλειας.

 (*) Άρχισε και πάλι τη λειτουργία της η σχολή κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την κατάρτιση των αλλόθρησκων αδελφών μας οι οποίοι επιθυμούν να βαπτισθούν και να γίνουν συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πνευματικο κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας κα΄θε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 6:00 το απόγευμα και  θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.  Καταρτισμένοι κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι κατηχούν τους αλλόθρησκους αδελφούς μας στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας, στο νόημα των εορτών, στη ζωή των αγίων μας, στην ερμηνεία του ιερού ευαγγελίου και του συμβόλου πίστεως. Τα μαθήματα φέτος πραγματοποιούν ο πατήρ Δημήτριος Ατματζίδης, ο πατήρ Αθανάσιος Σκαρμούτσος και ο κ Κωνσταντίνος Βαλτινός, υπεύθυνος της σχολής κατηχήσεως.

(*) Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι από το γραφείο αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως.Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης που απορρέει από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δια της λογχευθείσης πλευράς Του επί του Τιμίου Σταυρού ζωογονεί με το Πανάγιο Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει σε κάθε Θεία Λειτουργία και μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Οικονομίας  είναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον. Δυστυχώς, όμως και εμείς οι Χριστιανοί που οφείλουμε να ομοιάσουμε με τον «Αιμοδότη» Χριστό μας, αδιαφορούμε και δεν δίνουμε ελπίδα και ζωή σε συνανθρώπους μας. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος από το 2002 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ίδρυσε την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την ενίσχυση της Αιμοληψίας της τοπικής μας κοινωνίας. Οι ανάγκες για αίμα σήμερα καλύπτονται οριακά. Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους αιμοδότες, αλλά και όσους για πρώτη φορά θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή της τοπικής μας εκκλησίας, να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπεύθυνος είναι ο πατήρ Νικόλαος Κατσαρέλης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                              

(*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης θα τελεσθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 10:30 το βράδυ στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

Στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής εν' όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελείται σαρανταλείτουργο κάθε βράδυ 11 με 1 τα ξημερώματα.

(*) Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος πατήρ Κοσμάς Δοχειαρίτης θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην Ιερά Μητροπολή μας και  συγκεκριμένα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου όπου θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών από τις 23 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. 

(*) Την ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας φιλοξενεί η ενορία της Κάτω Τιθορέας.  Σύμφωνα με το  πρόγραμμα κάθε απόγευμα στις 5 θα τελείται Ιερά Παράκληση και  εσπερινός και την Κυριακή 26 του μηνός στις 5 το μυστήριο του ιερού ευχελαίου. Η εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι της Δαμάστας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου το απόγευμα, μετά την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

 (*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο Πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, συναισθανόμενος το ανθρωπιστικό του καθήκον κι επιθυμώντας να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ηθική κι υλική ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα και τη Δυτική Αττική από τις φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, αναλαμβάνει πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και καλεί ιδιώτες και συλλογικούς φορείς  να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Τα είδη που προτείνονται για συγκέντρωση είναι, κατά προτεραιότητα:

·        Συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, κρουασάν, γάλα εβαπορέ),

·        Εμφιαλωμένο νερό, χυμούς,

·        Φάρμακα,

·        Είδη ιματισμού, είδη καθαρισμού και υγιεινής.

Χώρος συλλογής είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λαμιέων, στο ισόγειο του Δημαρχείου (Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού), από αύριο Τρίτη 21 ως την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και ώρες 9.00π.μ. – 02.00μ.μ.

Η συνδρομή όλων μας είναι πολύτιμη!

(*) Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στο Γοργοπόταμο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο Πανελλήνιος Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και Αντιστασιακές Οργανώσεις, για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Πρόγραμμα Εορτασμού 

Γενικός Σημαιοστολισμός  σε ολόκληρο το Νομό από της 8ης πρωινής της Κυριακής 26ης Νοεμβρίου μέχρι δύσεως του ηλίου. Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων του Νομού καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 27ης  Νοεμβρίου.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου

11.15: Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

11.25: Πέρας προσέλευσης επισήμων

11.30: Έπαρση σημαίας

11.35: Επιμνημόσυνη Δέηση

11.40: Έναρξη παρουσίασης εκδήλωσης από τον Διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Λαμίας, κ. Οδυσσέα Γκοτζαμάνη

11.42: Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη

11.45: Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

κ. Κώστα Π. Μπακογιάννη

11.48: Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

11.51: Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων

11.54: Χαιρετισμός από την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Ms Kate Smith

11.57: Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των απογόνων των μελών της Μεγάλης Βρετανίας που συμμετείχαν στην ανατίναξη

12.05: Ομιλία του τ. Υπουργού κ. Γεώργιου Σούρλα με θέμα: «Γουντχάουζ: ο μεγάλος Φιλέλληνας σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και Ενότητας»

12.15: Κεντρική Ομιλία από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών  Οργανώσεων

12.20: Εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο,  των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς, των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο

12.30: Ανάγνωση Ψηφίσματος

12.35: Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των Αντιστασιακών Οργανώσεων

12.44: Τήρηση ενός λεπτού σιγής

12.45: Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...