165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1291

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 21 Αύγουστος, 2017

Δευτέρα 21 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Θαδδαίου.

Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Βάσσης, και των τέκνων αυτής Αγαπίου, Θεογνίου και Πιστού.

Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Ικονίω.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ

ΤΙΤΛΟΥΣ

(*)"Η συγχώρεση είναι απελευθέρωση. Ο άνθρωπος που συγχωρεί και δεν κρατάει μέσα στην καρδιά του κακίες είναι ελεύθερος. Ο Κύριος είναι ο πρώτος που συγχώρεσε τους εχθρούς του και εμείς που είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας πρέπει να μιμούμαστε την αγάπη του Χριστού. Χριστιανός θα πει μιμητής της ζωής του Χριστού" Αυτά επεσήμανε χθές Κυριακή 20 Αυγούστου στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος από το Ιερό Ναό του Πολιούχου Λαμίας.

(*) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός θα τελεσθεί την Τρίτη 22 Αυγούστου στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού.

(*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τρίτη στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Στον καλλιμάρμαρο Ναό του Πολιούχου Λαμίας Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χθές Κυριακή μετά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, 20 Αυγούστου ε.ε.

            Τους ιερούς ύμνους της ημέρας απέδωσαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της  Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανάργυρος Βλάχος με την συμμετοχή του Λαμπαδαρίου κ. Παύλου Λιάσκου και μελών της χορωδίας του Ναού.

            Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου και συγκεκριμένα  της παραβολής των μυρίων ταλάντων,  ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερθείς στα σπουδαία διδάγματα που εκπηγάζουν από την συγκεκριμένη παραβολή και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Ο Κύριος σήμερα αδελφοί μου μέσα από την ευαγγελική περικοπή μας διδάσκει ότι η σωτηρία μας περνάει μέσα από τον συνάνθρωπό μας. Δεν μπορούμε να είμαστε χριστιανοί εάν δεν έχουμε μέσα μας αγάπη, δεν μπορούμε να είμαστε χριστιανοί εάν δεν συγχωρούμε τον συνάνθρωπό μας.

            Η συγχώρεση είναι απελευθέρωση. Ο άνθρωπος που συγχωρεί και δεν κρατάει μέσα στην καρδιά του κακίες είναι ελεύθερος. Ο Κύριος είναι ο πρώτος που συγχώρεσε τους εχθρούς του και εμείς που είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας πρέπει να μιμούμαστε την αγάπη του Χριστού. Χριστιανός θα πει μιμητής της ζωής του Χριστού.

            Η Αγία μας Εκκλησία κάθε Κυριακή αδελφοί μου μας δίδει σωτήρια μηνύματα και τρόπους ζωής.

            Δυστυχώς εμείς σήμερα κλείνουμε στην καρδιά μας το μίσος και δεν δίνουμε συγχώρεση στον συνάνθρωπό που μας έβλαψε, διότι πλέον  επικρατεί άλλο μοντέλου ανθρώπου. Κάποιοι θέλουν την Ελλάδα, κράτος χωρίς θρησκεία αλλά το Σύνταγμα λέγει ότι είμαστε κράτος Ορθοδόξων Χριστιανών.

            Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά για εκείνον που  πιστεύει είναι υπερβάσιμα.

            Να εύχεστε αδελφοί μου ο φιλεύσπλαχνος Κύριος να χαρίζει στην Πατρίδα και  σε όλους μας υγεία , φώτιση, ευτυχία, πρόοδο, ειρήνη και αγάπη».

Θα έχουμε την ευκαιρία αγαπητοί ακροατές στο τέλος του δελτίου μας να ακούσουμε το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στον μεγαλοπρεπή Ναό του Πολιούχου και ευχήθηκε σε όλους:

            « Επί οκτώ ημέρες εορτάζουμε το γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας. Με χαρά σήμερα λειτουργήσαμε στο Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος πρώτος αυτός αγιογράφησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και έχει τιμήν πλησίον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σε όλους σας εύχομαι να έχετε πλουσία  την ευλογία της Παναγίας μας και του Αγίου Λουκά και το υπόλοιπον την ζωής μας να είναι μια δοξολογία και μια έμπρακτη εφαρμογή της χριστιανικής μας ιδιότητος. Χρόνια Πολλά».

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρευρέθη μεταξύ των αρκετών πιστών και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

            Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε πλούσιο κέρασμα στο γραφείο του Ναού.

(*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Την Τρίτη  στις 6:30  το απόγευμα θα τελεσθεί μέγας  πανηγυρικός Αρχιερατικός  εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την συμμετοχή πολλών ιερέων και των διακόνων.

 Το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου θα τελεσθούν στο Ιερό Προσκύνημα   ο Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εκεί θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748.Ο ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα. Κατά τους χειμερινούς μήνες στο ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε ο  σπηλαιώδης ιερός ναός και η αυλή. Αναλυτικά,  έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Με την ευλογία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολαόυ θα ακολουθήσουν κι' άλλα έργα εξωραϊσμού του κτηριακού συγκροτήματος που περιβάλει το προσκύνημα. Να σημειώσουμε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό.

(*) Τα εννιάμερα της Παναγίας μας, δηλαδή την απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως Πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος στην οποία την Τετάρτη θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ας αναφέρουμε όμως στο σημείο αυτό  κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, τα οποία είναι γραμμενα στο βιβλίο Ιστορικά Εκκλησιαστικά Μνημεία της Φθιώτιδος των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμοκή που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κ. Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστιριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Την Τετάρτη πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία. Την κυριώνυμο ημέρα Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδας   Επίσης πανηγυρίζει και το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενής στην Γλύφα. Το πρωί της Τετάρτης θα ψαλλεί ο  Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επι τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Τρίτη 22 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Γεννεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης μιας και στην Ιερά Μονή υπάρχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Μάρτυρα Αγαθόνικο. Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας θα δοθεί κέρασμα εκ μέρους της αδελφότητος σε όλους τους εορταστάς.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Δευτέρα 21 Αυγούστου στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας. Η Ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 9 το βρόδυ και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 12 και μίση μετά τα μεσάνυκτα. Κατα την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα ευλογηθούν οι άρτοι και μετά το πέρας της αγρυπνίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού θα προσφέρει κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Τρίτη 22 Αυγούστου επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στις Ιερές  Μονές   Γενεσίου της Θεοτόκου  Δαμάστας, Κοιμήσεςω της Θεοτόκου Αγάθωνος και Γενεσσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης.

Στην Ιερά Μονή Δαμάστας  η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος οι  ιερές ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 1:00 τα ξημερώματα και στρην Ιερά Μονή Αντινίτσης η Ιερά Αγρυπνία θα ξεκινήσει στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 1:00 μετά τα μεσάνυκτα.

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολκληρώσαμε και την σημερινη Εκκλησιαστική σας ενημέρωση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness