165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων-207-09.01.2013

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

207

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 09 Ιανουάριος, 2013

Tετάρτη 9 Ιανουαρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Πολυεύκτου. Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού και του Αγίου μάρτυρος Λαυρεντίου. Τη μνήμη του Οσίου Πέτρου επισκόπου Σεβαστείας, του Αγιου Φιλίππου Μητροπολίτου Μόσχας και πάσης Ρωσίας και της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννης εκ Βυσώκας Θεσσσσαλονίκης.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομηδεία και Ευστρατίου του θαυματουργού.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.

(*) Tην 1η του εσπερινή ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 6:00 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας .

(*) Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος για το χρηματικό ποσό των 10,450 ευρώ που προσέφεραν οι Ιερές Μονές της Μητροπόλεως για συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο.

(*) Στην 695 Αποθήκη Βάσεως Πυρομαχικών στο Αυλάκι Φθιώτιδος θα μεταβή αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να ευλογήσει την Αγιοβασιλόπιτα.

(*) Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τους θα πραγματοποιήσουν τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία της Λαμίας τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 5:30 το απόγευμα στο κέντρο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ στην Αγρηλιά Λαμίας.

(*) Η Εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» μόλις κυκλοφόρησε. Μπορείτε να την προμηθευτείτε δωρεάν και να ενημερωθείτε για τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.

(*) Την 1η μηνιαία σύναξή τους για το έτος 2013 θα πραγματοποιήσουν στις 28 και 29 Ιανουαρίου οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα στο Σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Οι εσπερινές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου θα αρχίσουν σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας από τις 6:00 έως τις 7:00 το απόγευμα. Στην ομιλία του ερμηνεύει και αναλύει το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο στη βάση των σύγχρονων θεολογικών δεδομένων αλλά και της εμπειρίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στη Υπεραγία Θεοτόκο. Για όσους επιθυμούν να ακούσουν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και δεν μπορούν λόγω εργασίας ή αποστάσεως, το κήρυγμα μεταδίδεται απ’ευθείας από τις συχνότητες του τοπικού μας ραδιοφώνου, αλλά καί αύριο στίς 11:00 τό πρωί.

(*) Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος για το χρηματικό ποσό των 10,450 ευρώ που προσέφεραν οι Ιερές Μονές της Μητροπόλεως για συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο. Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής..Διά πρώτη φορά, στά 17 χρόνια τῆς Ἀρχιερατείας τοῦ Σεβα­σμιω­τάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας ζήτησε τή συνδρομή τῶν Ἱερῶν Μονῶν μας, ἀνδρώων καί γυναικείων, προκει­μέ­νου νά ἐνισχύσει οἰκονομικῶς σπουδαστές, ἀριστεύσαντες φοιτητές καί φοιτήτριες, καθώς καί ἀμίσθους κληρικούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Πρός ἐνημέρωση καί διαφάνεια τῶν πεπραγμένων, παραθέτομε τήν κατωτέρω κατά­στα­ση ἐμφαίνουσα τίς Ἱερές Μονές, οἱ ὁποῖες ἀντα­πο­κρίθηκαν στήν πατρική πρόταση τοῦ Σεβασμιωτάτου καί κατέβαλαν χρη­­ματικό πο­σό διά τό συγκεκριμένο φιλανθρωπικό ἔργο τῆς Ἱερᾶς Μητρο­­πό­λε­ως καί τούς ἀπο­δέκτες τῶν οἰκονομικῶν βοη­θη­μά­των, τῶν ὁποίων τά ὀνό­ματα εἶναι στή διάθεση κάθε ἐνδιαφερομένου.

Α. Ἱεραί Μοναί καί καταβληθέν ποσόν.

  1. Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀγάθωνος 1.000
  2. Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀντινίτσης 1.000
  3. Ἱερά Μονή Ἁγ. Βλασίου Στυλίδος 1.000
  4. Ἱερά Μονή Παναγίας Ξυνιάδος 1.000
  5. Ἱερά Μονή Ἁγ. Τριάδος Τραγάνας 1.000
  6. Ἱερά Μονή Ἁγ. Νικολάου Δίβρης 200
  7. Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως Καμ. Βούρλων -
  8. Ἱερά Μονή Ἁγ. Γεωργίου Στυλίδος -
  9. Ἱερά Μονή Παναγίας Δαμάστας 1.000
  10. Ἱερά Μονή Παναγίας Δαδίου 1.000
  11. Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως Λιβανατῶν 1.000
  12. Ἱερά Μονή Ἁγ. Παρασκευῆς Σπαρτιᾶς 1.000
  13. Ἱερά Μονή Ἁγ. Ἀναργύρων Ἀταλάντης 500
  14. Ἱερά Μονή Ἁγ. Γεωργίου Μύλων 500
  15. Ἱερά Μονή Ἁγ. Μαρίνης Λοκρίδος 200
  16. Ἱερά Μονή Ἁγ. Ἀθανασίου Ὀμβριακῆς 200
  17. Ἱερά Μονή Ἁγ. Τριάδος Μελιταίας 50
  18. Ἱερά Μονή Ἁγ. Γεωργίου Μαλεσίνης -

Σύνολον: 10.450 Εὐρώ.

Β. Τό ὡς ἄνω ποσόν τῶν 10.450 διενεμήθη ὡς ἑξῆς:

1. Εἰς πεντήκοντα (50) νέους καί νέας σπουδαστάς, οἱ ὁποῖοι ἐβοή­θη­σαν ἐθε­λοντικῶς εἰς τάς Κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως κα­τά τήν Κα­τα­σκη­νω­τι­κήν περίοδον τοῦ ἔτους 2012. Σύνολον 6.000 Εὐρώ (120 Ε ἕκαστος).

2. Εἰς δέκα τέσσαρες (14) φοιτητάς καί φοιτητρίας πολυτέκνων οἰκογε­νειῶν, οἱ ὁποῖοι ἐπρώτευσαν εἰς τάς εἰσαγωγικάς ἐξετάσεις εἰς τά Ἀνώτατα Ἐκπαιδευτικά Ἱδρύματα. Σύνολον 4.200 Εὐρώ (300 Ε ἕκαστος).

3. Ἐπιπροσθέτως διετέθη χρηματικόν ποσόν, ἐκ τοῦ Γενικοῦ Φι­λο­πτώχου Τα­μείου, πρός οἰκο­νο­μικήν ἐνίσχυσιν τῶν ἕξ (6) ἀμίσθων Ἱερέων καί Δια­κό­νων τῆς Ἱερᾶς Μητροπό­λεως. Σύνολον 1.800 Εὐρώ (300 Ε ἕκα­στος).

4. Ἐπιπλέον, στίς 20 Ἰανουαρίου 2013, θά χορηγηθοῦν -καί πάλιν ἐκ τοῦ Γε­­νι­κοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου- οἰκονομικά βοηθήματα εἰς περίπου 30 φοι­τη­τάς Ἱε­ρα­τι­κῶν Οἰκογενειῶν τῆς καθ΄ Ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητρο­πό­λεως.

Ἡ ἀνταπόκριση τῶν Ἱερῶν Μονῶν συγκίνησε ποικιλοτρόπως καί ὠφέλη­σε πολλαπλῶς τόν πιστό λαό, ὁ ὁποῖος αὐτή τήν περίοδο ἀνα­ζη­τεῖ ὄχι μόνον οἰκονομικούς πόρους διά νά ἐπιβιώσει, ἀλλά κυρίως πνευ­μα­τικά στηρίγματα διά νά ἀντιμετωπίσει τίς ποικιλωνύμους καταιγίδες, οἱ ὁποῖες χειμάζουν τίς ψυχές.

(*) Στην 695 Αποθήκη Βάσεως Πυρομαχικών στο Αυλάκι Φθιώτιδος θα μεταβή αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να ευλογήσει την Αγιοβασιλόπιτα. Μετά την κοπή της πίτας θα γίνει τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοικήσεως της Μονάδος από τον απερχόμενο Διοικητή Αντισυνταγματάρχη Υλικού Πολέμου Γεώργιο Μουρουζίδη στον Αντισυνταγματάρχη Ζήση Μούκα. Στο τέλος της τελετής θα προσφερθεί κέρασμα.

(*) Τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία της Λαμίας θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τους με καφέ και τσάι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 5:30 το απόγευμα στο κέντρο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ στην Αγρηλιά Λαμίας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία, στη σύσφιξη σχέσεων και στη εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου και θα πλαισιωθεί με την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Γερμανός ο Μελωδός» και με χορευτικά συγκροτήματα της Ιεράς Μητροπόλεως. Η τιμή προσκλήσεως είναι 5 ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα Ενορικά Φιλόπτωχα Ταμεία.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε η εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή». Στην 1η σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί όπως πά­ντα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Στο άρθρο του με τίτλο « Ισχύσατε και μη φοβείσθε » ο Ποιμενάρχης μας μιλά για την αναστάτωση της κοινωνίας και την απαισιοδοξία που έχει καταβάλλει στους Ελληνες και καλεί το λαό να θέσει στόχους και να εργασθεί με πείσμα για την κατάκτησή τους. Τέλος μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός είναι πάνω από όλους και σε Αυτόν πρέπει να καταφύγουμε για να μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε ώστε να περάσουμε ακινδύνως τις συμπληγάδες. Στις ε­πό­μενες σελίδες της εφημερίδος δημοσιεύονται πληροφορίες για το 32ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως και για τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Επίσης, οι αναγνώστες μεταξύ των άλλων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την ανακομιδή των κεκοιμημένων που είναι παράδοση της Εκκλησίας και τη δήλωση του Μητροπολίτου μας για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Επίσης στην εφημερίδα «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή» δημοσιεύονται ακόμα οι δωρεές ευσεβών χριστιανών προς τα ιδρύματα αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις και ανακοινώσεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας και από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου.

(*) Την 1η μηνιαία σύναξή τους για το έτος 2013 θα πραγματοποιήσουν στις 28 και 29 Ιανουαρίου οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Πιο αναλυτικά όλοι οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις 9:00 το πρωί στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Αμπλιανης Λαμίας. Στους εφημερίους θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Μετά την ομιλία θα γίνει ενημέρωση σέ διοικητικά θέματα,θα πραγματοποιηθεί διάλογος και θα διανεμηθεί στους ιερείς έντυπο υλικό. Την επόμενη ημέρα Τρίτη το πρωί θα αναπτυχθεί το θέμα από τους εισηγητές των περιφερειακών συνάξεων στις υπόλοιπες Αρχιερατικές περιφέρειες.

(*) Κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα στο Σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Στο σχολείο αυτό λειτουργούν τμήμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε ειδικές ομάδες όπως παιδιά αλλοδαπών, τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας και τμήμα εκμάθησης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας. Στό συγκεκριμένο Σχολείο φοιτούν εντελώς δω­ρε­άν 40 μα­θη­τές, όπου μέ τήν μέριμνα της υπευθύνου κ. Χριστίνας Κουτκιά τ. προϊσταμένης του γραφείου της Α/θμίου Ἐκπαιδεύσεως καί μέ τήν ενεργό βοή­θει­α 22 έμπειρων δασκάλων προσφέρουν στά παιδιά γνώσεις στά μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού, καθώς καί σε ξένες γλώσσες. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε μέρα κατά τις ώρες 5:00 με 6:00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αυτές τις ώρες να δηλώσουν συμμετοχή στην υπεύθυνη των μαθημάτων κ Χριστίνα Κουτκιά.

(*) Παράλληλα με την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, λειτουργεί στο ίδιο κτίριο και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία η οποία φιλοξενεί φέτος 26 μαθητές από διάφορες Ιερές Μητροπόλεις.Την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας της εστίας έχει ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος διδάκτορ Θεολογίας σε συνεργασία πάντα με την διευθύντρια της σχολής κ Παναγιώτα Παπακώστα. Το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει και λατρευτικές ακολουθίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πρωί στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας τελείται η ακολουθία του Ορθρου από τις 7:15 έως τις 7:45. Το απόγευμα στις 6:00 τελείται η ακολουθία του εσπερινού και κάθε Τετάρτη η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη η ακολουθία του απόδείπνου στις 8:30 το βράδυ. Κάθε Πέμπτη τελείται Ορθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7:00 έως τις 8:50 (εννέα παρά δέκα) το πρωί από διαφορετικό κάθε φορά Ιερέα. Στον εκκλησιασμό εκτός από τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου μπορούν να μετέχουν και όποιοι άλλοι επιθυμούν. Επίσης μετά από επιθυμία των μαθητών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου, στην Σχολή παραδίδονται και μαθήματα χορού κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 6:30 μετά την ακολουθία του εσπερινού. Δάσκαλος είναι μαθητής της Σχολής ο οποίος έχει παρακολουθήσει τη Σχολή χορού της Δώρας Στράτου.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας πανηγύρισε σήμερα η ομώνυμη ενορία της Λαμίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού χθες το απόγευμα τελέσθηκε εσπερινός και σήμερα το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

(*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Aγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ θα τελεσθεί αύριο στις 4:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερώτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...