165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1146

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 12 Ιανουάριος, 2017

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της αγίας μάρτυρος Τατιανής της διακόνισσας. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ευθασίας, Μερτίου, Πέτρου και ετέρων 8 από Νικαίας οι οποίοι μαρτύρησαν δια ξίφους.Τη μνήμη του αγίου Αθανασίου του ομολογητού, του οσίου Μαρτινιανού και του μαθητή του οσίου, Γαλακτίωνος. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ηλιού του θαυματουργού, του εν τω Παραδείσω και Αλεξάνδρου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. 

(*) Εξεδήμησε εις Κύριον ο  Aρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης, από τα Σκλάβαινα Ακαρνανίας ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολή μας με έδρα την Αταλάντη. Η εξόδιος ακολουθία του τελείται αυτή την ώρα και η ταφή του θα λάβει χώρα στο Ησυχαστήριό του στα Σκλάβαινα. 

 (*) Σχολεῖο ἐκμάθησης τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας σε ενήλικες θα λειτουργεί δωρεάν κάθε Σάββατο πρωί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.  Αγιασμός επί τη ενάρξει το μαθημάτων θα τελεσθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του 2ου. Αντιπρόεδρος της Διαρκούς είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος.

Κατά την χθεσινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως, υλοποιώντας την απόφαση της έκτακτης Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 24ης Νοεμβρίου 2016 για την ενημέρωση του ιερού κλήρου και του λαού περί των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ενέκρινε το κείμενο, το οποίο θα δημοσιευθεί στο φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ».

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Κατά την διάρκεια των εργασιών της, Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με θέμα την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς.
Κατόπιν όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού ως ομιλητή κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5 Μαρτίου ε.έ.) στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Επίσης ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. 

 (*) Συνεχίζουμε με ένα δελτίο τύπου το οποίο μας έρχεται από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η οποία μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του Aρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κατσαμπίρη, από τα Σκλάβαινα Ακαρνανίας, μορφή εκκλησιαστικού κύρους και ορθοδόξου παραδόσεως.

Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος γεννήθηκε το 1926, χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο και υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Καινουρίου της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Έλαβε το πτυχίο της θεολογίας και διορίστηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με έδρα την Αταλάντη, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη εκκλησιαστική δράση με πλούσιο ποιμαντικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο.

Μετά την συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην γενέτειρά του, τα Σκλάβαινα Ακαρνανίας, και διέμενε στο Ιερό Ησυχαστήριο Υπεραγίας Θεοτόκου «Η Φοβερά Προστασία», το οποίο έκτισε ο ίδιος πλησίον του τόπου όπου μαρτύρησε ο νεοφανής Άγιος Βλάσιος, θέλοντας να διαμένει πάντα κοντά του.

Έργο της ζωής του υπήρξε η ανάδειξη του ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος και των συμμαρτυρησάντων του, και η καταγραφή τους στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε στενά με τον σύγχρονό μας όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, μελέτησε, ερεύνησε και κατέγραψε τα της ζωής και του μαρτυρίου του Αγίου Βλασίου, τις εμφανίσεις και τα θαύματά του, παλαιότερα και σύγχρονα, εκδίδοντας τα ανάλογα βιβλία. 

Τέλος, αξιώθηκε να δει την αναγραφή του ονόματος του Αγίου Βλασίου και των συνασκητών του στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την τακτική συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Αύγουστο του 2016.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού π. Αυγουστίνου τελείται αυτή την ώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου. Μετά την εξόδιο ακολουθία, η ταφή του θα λάβει χώρα στο Ησυχαστήριό του στα Σκλάβαινα.

 (*) Η τοπικῆς μας Ἐκκλησίας  στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος της γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ἱερά Μητρόπολις θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας.

Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαιρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοήματά τους.

  Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδιαφέρονται γιά τά ἀρχαία κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό τις 14 Ἰανουαρίου. Αυτό το Σάββατο θα τελεσθεί η ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων από τον Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο.

  Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους καθημερινά ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 53 και στο 51111 στον ιεροδιάκονο πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη.

  (*) Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών αναβάλλεται  η προγραμματισμένη για αύριο Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Aγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Επίσης αναβάλλεται και η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ που τελείται κάθε Πέμπτη στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων και της περιφέρειας καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες  για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοικτοί και ασφαλείς για τους πολίτες. Οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η σύσταση της τροχαίας είναι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην μετακινείστε, ενώ αν ταξιδέψετε να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αλυσίδες.

(*)Αναβάλλεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιούσε σήμερα στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σαμαράς, η πανελλήνια ένωση γυναικών παράρτημα Λαμίας  με ομιλήτρια την σύμβουλο σχέσεων παιδιού και οικογένειας κ Αναστασία Φρόντζου-Χρηστίδη.Μόλις λάβουμε νεώτερη ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία διοργάνωσης της εκδήλωσης.

(*) Αναβάλλεται για αύριο Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα η παρουσίαση του νέου βραβευμένου ποιητικού λευκώματος της Νίκης Βλάχου «Μυχιοθήκη» και τα εγκαίνια της ομότιτλης έκθεσης εικαστικών έργων της ιδίας που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Ομιλητές θα είναι η φιλόλογος κ Βικτώρια Κουσίδου και ο ποιητής- μέλος της Ενωσης Λογοτεχνών κ Βασίλης Τσακίρογλου, ποιήματα θα απαγγείλουν η κ Ρίτα Καραγιώργου, η κ Βικτώρια Κουσίδου, η κ Ιουλιέττα Παπαλέξη και ο κ Απόστολος Ρούσκας ενώ η μουσική επένδυση και οι μελοποιήσεις των ποιημάτων είναι του κ Κώστα Νέλλα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας της από 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ (Επισκέψεις στην έκθεση κατά τις πρωινές ώρες θα γίνονται κατόπιν ραντεβού). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6 και στο τηλέφωνο 22310 46887.Στη διάρκεια της έκθεσης εικαστικών έργων της κ Νίκης Βλάχου θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

(*) Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων μας ενημερώνει  ότι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αρχίζει η καταβολή στους δικαιούχους του 6ου Διμήνου των Προνοιακών Επιδομάτων (Νοέμβριος- Δεκέμβριος) από τις κατά τόπους συνεργαζόμενες με τους δικαιούχους Τράπεζες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού ή στα τηλέφωνα: 22313 51041.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...