165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1380

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 09 Ιανουάριος, 2018

Τρίτη 9 Ιανουαρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Πολυεύκτου. τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού και του Αγίου μάρτυρος Λαυρεντίου. Τη μνήμη του Οσίου Πέτρου επισκόπου Σεβαστείας, του Αγιου Φιλίππου Μητροπολίτου Μόσχας και πάσης Ρωσίας και της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννης εκ Βυσώκας Θεσσσσαλονίκης.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομηδεία και Ευστρατίου του θαυματουργού.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Μετά τον μεγαλοπρεπή  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Μουάνζα της Τανζανίας στην Αφρική, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ανεγείρει το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου από τον αφρικανό ελληνομαθή Μητροπολίτη κ Ιερώνυμο.

(*) Τις εσπερινές του ομιλίες θα συνεχίσει αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Η βάπτιση των 16 κατηχουμένων αδελφών μας θα τελεσθεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 9:00 το πρωί στο βαπτιστήριο των ενηλίκων που βρίσκεται στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαμίας.

(*) Σχολείο ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη δωρεάν κάθε Τετάρτη  στις 8:15 το απόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε τη συμμετοχή σας στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ή κατά την ώρα των μαθημάτων.

(*) Η σημαντική βιβλιοθήκη του Φθιώτη συγγραφέως και λογοτέχνη Θεοκτίστου Λαϊνά δωρήθηκε στην βιβλιοθήκη της Ιεράς μας Μητροπόλεως στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο ώστε να τεθεί στη διαθεση κάθε φοιτητή, επιστήμονα και ερευνητή.

 (*) Με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων συνεχίζουν και πάλι τη λειτουργία τους το σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και το Φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου.

 Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

 (*)Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ημέρα της μεγάλης Εορτής των Θεοφανείων μετά την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα της Τανζανίας κ. Ιερώνυμος, όπως είχε προγραμματιστεί, έθεσε τον θεμέλιο λίθο παρουσία των αρχών της περιοχής καθώς και πιστών χριστιανών, για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα, έργο του οποίου την κατασκευή και ολοκλήρωση  έχει αναλάβει  η Ιερά Μητρόπολίς μας.

           Το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα θα ανεγερθεί δίπλα στον Μεγαλοπρεπή  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο ανήγειρε εξ ολοκλήρου ο φιλόχριστος λαός της Φθιώτιδος  και  θα περιλαμβάνει: αίθουσα διαλέξεων και εκκλησιαστικών  εκδηλώσεων , κατοικία του Μητροπολίτου, γραφεία της Μητροπόλεως, ξενώνα φιλοξενίας,  χώρο για την ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού και άλλους χώρους απαραιτήτους για την Ιεραποστολική δραστηριότητα της Μητροπόλεως.      Μετά την τελετή της θεμελιώσεως ο Ελληνομαθής Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμος, πνευματικό τέκνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,  ευχαρίστησε εγκαρδίως και συγκινημένος τον Ποιμενάρχη μας και τον ευλογημένο λαό της Φθιώτιδος για το δεύτερο μεγάλο δώρο προς τον λαό της Τανζανίας. Φωτογραφία από τον θεμέλιο λίθο και χαρακτηριστικό βίντεο δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. Η είδηση αναδημοσιευτηκε σε όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων.

(*) Μετά την παύση,  λόγω των εορτών του αγίου δωδεκαημέρου,  αρχίζουν και πάλι αύριο  Τετάρτη οι Εσπερινές ομιλίες του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Ο Ποιμενάρχης μας συνεχίζει την ερμηνεία του τετάρτου κεφαλαίου του Βιβλίου των Πράξεων των αγίων αποστόλων στη βάση των σύγχρονων θεολογικών δεδομένων αλλά και της εμπειρίας των Πατέρων της Εκκλησίας.

 (*) Οι 16 κατηχούμενοι αδελφοί μας οι οποίοι παρακολούθησαν τα μαθήματα της Σχολής Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως θα βαπτισθούν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 9:00 το πρωί από τον  Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο. Η βάπτιση τους θα γίνει κατά την αρχαία τάξη, στο βαπτιστήριο των ενηλίκων που βρίσκεται στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης. Οι κατηχούμενοι αποφοίτησαν από τη Σχολή Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως όπου Θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί τους κατήχησαν ώστε να προσέλθουν με επίγνωση, ελεύθερη βούληση και σεβασμό στο Μυστήριο της βαπτίσεως τους. Να σας θυμίσουμε ότι από το 2001 που έχει αρχίσει τη λειτουργία της η Σχολή Κατηχήσεως έχουν βαπτισθεί 394 αδελφοί μας.

(*) Το σχολείο ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργεί δωρεάν κάθε Τετάρτη  στις 8:15 το απόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.  Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδιαφέρονται γιά τά ἀρχαία κείμενα καί θέλουν νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοήματά τους. Τα μαθήματα παραδίδει ο φιλόλογος κ Ιωάννης Τσουράκης. Να θυμίσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται μποροῦν νά δηλώνουν τή συμμετοχή τους καθημερινά ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 53 αλλά και κατά την ώρα των μαθημάτων.

(*) Σε μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσφορά προέβη η κόρη του γνωστού αείμνηστου Φθιώτη συγγραφέως και λογοτέχνη κυρίου Θεοκτίστου Λαϊνά, κυρία Μαρία Μελίνα Λαϊνά εκπαιδευτικός. Η κ Λαϊνά προσέφερε στην βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως τη βιβλιοθήκη Θεοκτίστου Λαινά-ιατρείον ψυχής» η οποία αποτελείται από 16.000 χιλιάδες τόμους βιβλιων και αρκετές χιλιάδες ακόμα περιοδικών και εφημερίδων θεολογικού, ιστορικού, λαογραφικού και γενικότερου ενδιφέροντος. Επίσης πολλά ημερολόγια και cd και dvd. Όπως αναφέρει η κ Λαϊνά σε επιστολή της προς τον Σεβασμιώτατο στόχος αυτής της δωρεάς είναι η συγκέντρωση του συνόλου των βιβλίων του, σε έναν χώρο  όπως είναι αυτός της βιβλιοθήκης της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον οποίο θα έχουν πρόσβαση φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι θα επωφεληθούν πνευματικά και ερευνητικά από την βιβλιοθήκη αυτή. Με αυτόν τον τρόπο η γνώση διαχέεται, η ερευνα στηρίζεται και η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως ως κέντρου έρευνας θέτει τις βάσεις για το μέλλον και την αειφορία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά την κ Λαινά για την σημαντική αυτή δωρεά και την διαβέβαιωσε ότι σύντομα η αξιόλογη βιβλιοθήκη του αειμνήστου πατέρα της θα φιλοξενείται στην βιβλιοθήκη του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου. Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι ο Θεόκτιστος Λαινάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Αινιάνων”, ενώ σημάδεψε ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα με το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Ανέπτυξε σημαντική πνευματική και κοινωνική δράση, με ιδιαίτερη προσφορά στην αγαπημένη του Υπάτη.

(*) Με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων συνεχίζει και πάλι τη λειτουργία του το σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαμίας το οποίο να σημειώσουμε λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά καθημερινά 5:00 με 6:00 το απόγευμα και κατά την ώρα αυτή μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας όσοι ενδιαφέρεστε. Σκοπός του ενισχυτικού αυτού προγράμματος είναι η υλοποίηση της αρχής της ισότητας με τη μορφή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση παρέχοντας βοήθεια στους μαθητές, που παρουσιάζουν μαθησιακές ελλείψεις στα μαθήματα της γλώσσας και των Μαθηματικών, καθώς και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Επίσης διδάσκονται η αγγλική και γαλλική γλώσσα και γίνονται μαθήματα λογοθεραπείας. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν είτε γιατί είναι και οι δύο εργαζόμενοι είτε γιατί δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.Η λειτουργία του σχολείου τελεί υπό την επίβλεψη της κ. Χριστίνας Κουτκιά, τέως Προϊσταμένης της Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Νομού Φθιώτιδος.
Συγκινητική είναι η προσέλευση δασκάλων, που ανέρχονται σε 26, εκ των οποίων οι 4 είναι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, Αγγλικής και Γαλλικής. Στο σχολείο φοιτούν για την ώρα 48 μαθητές.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα μαθήματα και στο Φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας που παρέχει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου. Το σχολείο αυτό λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής και Εκθεσης τα οποία πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 (*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας εόρτασε σήμερα όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

(*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Aγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Λαμίας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση με καφέ - τσάι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 5:00 το απόγευμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενίσχυση των συσσιτίων του κέντρου αγάπης και του ενοριακού φιλανθρωπικού έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία της ενορίας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα, η οποία θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ θα προσφερθούν εδέσματα και γλυκίσματα, τα οποία θα ετοιμάσουν οι κυρίες της Ενορίας.Η τιμή προσκλήσεως είναι 5 ευρώ και διατίθεται στον Ιερό Ναό.

(*) Παραμένουμε στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας η οποία την Κυριακή 14 Ιανουαρίου διοργανώνει μια όμορφη γιορτή για τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 4:30 το απόγευμα και θα γίνει κοπή της αγιοβασιλόπιτας την οποία θα ευλογήσει ο πατήρ Βασίλειος Καραμέρης.

 (*) Εκδήλωση με καφέ και τσάι διοργανώνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λαμίας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 5:30 το απόγευμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κοπή της Αγιοβασιλόπιτας και θα προσφερθούν πλούσια εδέσματα. Τους παρισταμένους θα ψυχαγωγήσουν τα μέλη της νεανικής ενοριακής χορωδίας και τα ενοριακά παραδοσικά τμήματα χορού. Προσκλήσεις διατίθενται στον Ιερό Ναό αλλά και κατά την ώρα της εκδηλώσεως. Να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την αποπεράτωση της αγιογραφήσεως του Ναού.

 (*) Απογευματινή προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στον ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης που θα φιλοξενείται στο Ναό, θα τελέσουν αρτοκλασία και θα μετάσχουν στις ακολουθίες που θα τελούνται εκείνη την ώρα στο Ναό. Το εισιτήριο είναι 15 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 22 33 0 22 2 66.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Λαμιέων ενημερώνει τους δημότες, ότι στις οικονομικές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του μπορούν να χρησιμοποιούν όλους τους σύγχρονους τρόπους πληρωμής, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή ταλαιπωρίας.

Ειδικότερα, πέρα από τη δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους μέσω web banking, που ήδη λειτουργεί και χρησιμοποιείται ευρέως, από σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον και μέσω συσκευών POS, με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, τόσο στο ταμείο του Δήμου (Φλέμιγκ & Ερυθρού Σταυρού), όσο και στο ταμείο των δημοτικών σφαγείων (Τοπικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής), ενώ από αύριο Τετάρτη τίθεται σε λειτουργία και το σύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δημότες, για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τη ΔΕΥΑΛ, μπορούν είτε να χρησιμοποιούν την πιστωτική/χρεωστική τους κάρτα, είτε να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της επιχείρησης ή μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.δώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο. Το ενημερωτικό μας δελτίο έφτασε στο τέλος του αγαπητοί ακροατές.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...