165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1377

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 04 Ιανουάριος, 2018

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Θεοκτίστου Ηγουμένου Μονής Κουκουμίου. τη σύναξη των Αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων.

Τη μνήμη των Οσιομαρτύρων Ευθυμίου ηγουμένου Βατοπεδίου και των συν αυτώ12 μοναχών, του Αγίου Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1818.

Τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας και ετέρων 6, των Οσίων Απολινναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου και Ευθυμίου του νέου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Θεοπρόβου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       , Ευσταθίου του 1ου αρχιεπισκόπου Ζερβών και Αχιλλέως του διακόνου της Λαύρας Κιέβου.

 Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Με επίκεντρο το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ εορτάσθηκε χθες στη λαμία η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και  θαυματουργού Εφραίμ.

(*) Δώρα αγάπης και τις πατρικές του ευχές προσέφερε χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στα 62 στελέχη των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων.

(*) 480 κιλά πατάτες προσέφερε  για άλλη μια φορά ο  κ. Βασίλειος Γκορίτσας, για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως μας και των κέντρων αγάπης.

(*)Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Στυλίδος θα ιερουργήσει ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, εορτή των Θεοφανείων.

 Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*) Με  ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου,  η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του νεοφανούς και  θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή μας.

     Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του  Πνευματικού  - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας .

   Την Τρίτη το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός,  όπου το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας  Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής.

   Ανήμερα της Εορτής  τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου  και η Λαμπρή  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών ευλαβών πιστών από την πόλη της Λαμίας, καθώς και των στελεχών των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.   Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε   Βυζαντινός χορός νέων,  υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας κ. Χρήστου Τσιρίγκα και του Λαμπαδαρίου του Ναού του Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας κ. Παύλου Λιάσκου.

  Ιδιαίτερη ευλογία απετέλεσε για όλους η παρουσία τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολις μας ως ατίμητο θησαυρό.

 Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους παρισταμένους πιστούς και τους νέους, καθώς και σ’ αυτούς που παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας  ,αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή, σταθείς στο σημείο,  όπου ο Κύριος διαβεβαιώνει τους μαθητάς του,   ότι η δική Του οδός  είναι στενή και τεθλιμμένη,  αλλά μέσω αυτής ο άνθρωπος οδηγείται  στην αιώνιο και αληθινή  ζωή.

 «Την οδό αυτή ακολούθησε και ο σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά,  ο τιμώμενος Άγιος Μεγαλομάρτυς  Εφραίμ. Έζησε μια ζωή με ταλαιπωρίες και θλίψεις για την πίστη του στον Χριστό,  αλλά απέκτησε την εν Χριστώ ελευθερία και την ώρα του μαρτυρίου του  ο Θεός τον όπλισε με δύναμη και οδηγήθηκε στην αιώνιο ζωή. Ο Άγιος Εφραίμ είναι πρότυπο πίστεως και υπομονής για τη ζωή των χριστιανών», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

  Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο του Αγίου και στην από Θεού αποκάλυψη των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του μετά από 500 χρόνια και  εξιστόρησε   ένα από τα αμέτρητα θαύματα του Αγίου.

  «Ο Άγιος θαυματουργεί αδιακρίτως σε όσους επικαλούνται το όνομά του»,  τόνισε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στην ευλάβεια του Φθιωτικού λαού προς τον Άγιο Εφραίμ. Εξέφρασε δε τη χαρά του που πολλά ζευγάρια δίνουν στο παιδί τους το όνομα Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο Παρεκκλήσιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι.   Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους Καλή και ευλογημένη Χρονιά με πλουσία την ευλογία του Αγίου. Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας  οι πιστοί με ευλάβεια  προσκύνησαν την Ιερά εικόνα και το Ιερό λείψανο  του  Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού και  ακολούθως προσφέρθηκε  σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα και καφές.

  Κατά την διάρκεια του κεράσματος στη Μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ομαδάρχες και τις ομαδάρχισσες  των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

  Ο Ποιμενάρχης μας με θερμά και πατρικά λόγια ευχαρίστησε όλους τους νέους και νέες που προσέφεραν εθελοντική υπηρεσία καθ’ όλο το διάστημα της κατασκηνωτικής περιόδου 2017 , η οποία φιλοξένησε δωρεάν 500 και πλέον παιδιά της Φθιώτιδος, όπου χάρις στην αγάπη τους και την προσφορά τους προς τα παιδιά μας ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

  Ωμίλησε για τα οφέλη της κατασκηνωτικής ζωής, το γεγονός ότι οι ίδιοι γίνονται παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά και τους συμβούλεψε να μην απομακρυνθούν ποτέ από την Εκκλησία, διότι  μόνο κοντά στο Χριστό θα βρουν χαρά, ανανέωση και δύναμη. Αναφέρθηκε ακόμα στις παγίδες που κρύβει η κοινωνία μας για τα  νέα παιδιά και τους εκάλεσε να έχουν έντονη, συνειδητή πνευματική ζωή και τους ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγίου Εφραίμ.

 Ως αντίδωρο  ευχαριστιών και αγάπης ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στους 62 νέους και νέες χρηματικά δώρα ύψους 6.200 ευρώ καθώς και  το ημερολόγιο τσέπης του νέου έτους, ευχόμενος καλή χρονιά και καλή πρόοδο στη ζωή τους.

  Η όμορφη σύναξη έκλεισε με επίκαιρα τραγούδια, τα οποία  οι ομαδάρχες και οι ομαδάρχισσες με την καθοδήγηση των αρχηγών τους τραγούδησαν στον Σεβασμιώτατο.

(*) Ο κ. Βασίλειος Γκορίτσας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από της Λιβανάτες Φθιώτιδος, ευγενώς προσέφερε για άλλη μια φορά συνολικώς 480 κιλά πατάτες στα 3 Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεως μας και στα κέντρα αγάπης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκορίτσα για την ευγενή προσφορά του, του ευχήθηκε καλή και ευλογημένη Χρονιά και ο πολυέσπλαχνος Κύριος να του χαρίζει υγεία, ευλογία, μακροημέρευση και όλα τα δώρα του Ουρανού στη ζωή του.

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο, θα εορτασθεί στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί  το Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος και στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός θα μεταβούν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Στο τέλος του εορτασμού ο Δήμος Στυλίδος θα προσφέρει κέρασμα στο ίδρυμα Αργύρη Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος. Περισσότερες πληροφορίες για τον εορτασμό θα μας δώσει στο αυριανό μας δελτίο ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Κυριακή 7 του μηνός στην ιερά μονή Γενεσίου Της θεοτόκου Δαμάστας.Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστηριά της και η Ηγουμένη του μοναστηριού γερόντισσα Ιωάννα.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 (*) Αύριο, παραμονή των Θεοφανείων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολεώς μας θα τελεσθούν ο Ορθρος, οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων, ο εσπερινός, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός. Ακολούθως οι ιερείς θα περιέλθουν στις ενορίες για τον αγιασμό των σπιτιών.

Το Σάββατο στο Φρατζή, Ο Ορθρος, η Θεία Λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει  αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη γέφυρα του ποταμού Σπερχειού.

Στο Γοργοπόταμο οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν στον ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής. Ακολούθως υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής οι πιστοί θα μεταβούν στην γέφυρα του ποταμού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στην πόλη του Αγίου Κων/νου όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την ακολουθία του αγιασμού, όλο το εκκλησίασμα εν πομπή μεταβαίνει στο λιμάνι όπου οι ιερείς θα κάνουν της κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στην Γλύφα οι ακολουθίες θα τελεσθούν στον ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού φυσικά θα γίνει στο λιμάνι.

 (*) Τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου θα εορτάσει η εκκλησία μας τηΔευτέρα 8 του μηνός. Ιερό λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας. Προς τιμή του, την Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός. Τη Δευτέρα το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 5:00  Ιερά Παράκληση. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

 (*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας θα εορτάσει στις 9 του μηνός όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα τελεσθεί τη Δευτέρα στις 5:00 το απόγευμα με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα. Την Τρίτη το  πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και θεία Λειτουργία. Ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

 (*) Λόγω της σπουδαιότητος των εορτών του Δωδεκαημέρου τις τελευταίες εβδομάδες δεν τελείται η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ στο ομώνυμο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η ακολουθία θα αρχίσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

 (*) Την Ιερά Εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αταλάντης φιλοξενεί από την Κυριακή η ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαποδίου. Καθημερινά στον Ιερό Ναό τελούνται στις 5:00 οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στους Αγίους Αναργύρους. Αύριο Παρασκευή θα τελεσθούν οι ακολουθίες του Ορθρου, των Ωρών των Θεοφανείων, του εσπερινού, η Θ Λ του Μεγάλου βασιλείου και η ακολουθία του Μεγάλου αγιασμού. Το Σάββατο εορτή των Θεοφανείων θα τελεσθούν όλες οι ακολουθίες. Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων θα γίνει την Κυριακή 7 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Λειτουργία.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...