165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1357

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος, 2017

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέου του πρωτοκλή­του. τη μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Φρουμεντίου αρχιε­πι­σκό­που και φωτιστού Αβησυνίας και Αλεξάνδρου επισκόπου Μηθύμνης.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*)« Ο άγιος Φιλούμενος να σας δίνει παιδιά μου δύναμη για την μάθηση, για τον αγώνα της ζωής και επιτυχία για ανώτατες σπουδές για να πάρετε ένα εφόδιο και μ' αυτό να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την κοινωνία». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στους μαθητές του 5ου λυκείου Λαμίας κατά τη διάρκεια του εορτασμού που τελέσθηκε προς τιμήν του Αγίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.   

(*) Στην ομοθυμαδόν προσευχή των αποστόλων προς τον Κύριο προς ενισχυσή τους στον αγώνα της πίστεως αναφέρθηκε χθες κατά την εσπερινή του ομιλία ο Ποιμενάρχης μας αναλύοντας στίχους του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων. Εκτός του κλήρου και πιστών της Λαμίας παρόντες στην ομιλία ήταν ο εφημέριος και πιστοί της ενορίας Μαντασιάς Δομοκού.  

 (*) Τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα εορτάσουν αύριο στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό τα μέλη των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων.

(*) Επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας απέστειλε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, με σκοπό την ενημέρωση του Ποιμενάρχου μας για τα πορίσματα της 10ης Διορθόδοξης συνάντησης του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και καταστροφικών λατρειών.

(*) Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς Ἐκκλησιαστικῆς γλώσσας για ενήλικες.Τα μαθήματα θα γίνονται  ἀπό 13 Δεκεμβρίου κάθε Τετάρτη στίς 8:15 τό ἀπόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγ­γελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

 (*) Κανονικά λειτουργούν και φέτος τα δυο σχολεία ενισχυτικής διδασκαλίας της Εκκλησίας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και 1ης λυκείου στη Λαμία.

 (*) Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από το πρωί το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Παράρτημα Φθιώτιδος) στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ».

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*)Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια η Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως Λαμίας πανηγύρισε χθες 29 Νοεμβρίου την ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου.  Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου τη συμμετοχή πολλών ευσεβών πιστών καθώς και μαθητών της Α τάξεως του 5ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, οι οποίοι με σεβασμό προσήλθαν και συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία  συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή τους κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο της Π.Ε.Θ.

            Προ του κηρύγματός του, ο Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας  π. Δημήτριο Καρτέρη και ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του αγίου Ιερομάρτυρος για  να ακούσουν οι πιστοί που εγεννήθη ο άγιος, πως ανετράφη, που εμόνασε , το φρικτό τέλος του υπέρ Χριστού αλλά και τα θαυμαστά που συνέβησαν μετά την ταφή του σκηνώματός του.

            Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος αναλυτικά στην ζωή και το φρικτό μαρτύριο  του αγίου από Εβραίους Σιωνιστές αλλά και στην προσωπική τους γνωριμία, όταν ο Ποιμενάρχης μας, σ' ένα προσκύνημά του  συνάντησε τον άγιο στο Ναό του Φρέατος του Ιακώβ όπου και διακονούσε ως ακοίμητος και άοκνος φρουρός.

            Τέλος συνεχάρη τους μαθητές και τον Διευθυντή τους για την ευλαβική στάση που ετήρησαν κατά τον εκκλησιασμό τους και ευχήθηκε με τα εξής λόγια:

            « Ο άγιος Φιλούμενος να είναι ικέτης εις τον Κύριο, να φυλάττει το  προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ που πηγαίνουν χριστιανοί απ' όλο τον κόσμο και βλέπουν τα σημεία της διελεύσεως του Χριστού και κυρίως να εύχεται υπέρ ημών να ακολουθούμε τον δρόμο του Κυρίου.         Σ' εσάς παιδιά μου να δίνει δύναμη για την μάθηση για τον αγώνα της ζωής και επιτυχία για ανώτατες σπουδές για να πάρετε ένα εφόδιο και μ' αυτό να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την κοινωνία. Χρόνια πολλά».     Μετά την διανομή του αντιδώρου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε στην παρακείμενη αίθουσα κέρασμα σε όλους.Φωτογραφ’ίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

(*) Την τρίτη του εσπερινή ομιλία για την φετινή εκκλησιαστική χρονιά πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ο Ποιμενάρχης μας συνέχισε την ερμηνεία τοῦ βιβλίου τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων και συγκεκριμένα των στίχων 23-31 του τετάρτου κεφαλαίου οι οποίοι αναφέρονται στην ομοθυμαδόν προσευχή των αποστόλων προς τον Κύριο προς ενισχυσή τους στον αγώνα της πίστεως. Πριν αρχίσει την ανάλυση των στίχων ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είχε διπλή χαρά γιατί η ομιλία αυτή γινόταν αμέσως μετά την αγιοκατάταξη  του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη και γιατί στην ομιλία ήταν παρόντες πιστοί από την ενορία της Μαντασιάς Δομοκού. Αναφερόμενος στον νέο μας Αγιο τόνισε ότι η Φθιώτιδα ευεργετήθηκε από τον οσιο Ιάκωβο μιας και πολλές φορές ο Οσιος επισκέφθηκε την περιοχή μας μεταφέροντας την Κάρα του Οσίου Δαβίδ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην στενή προσωπική σχέση που είχε μαζί του και επανέλαβε την προθεσή του να οικοδομήσει Ναό προς τιμήν του στην περιοχή της Μαλεσίνας. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μαντασιάς τους καλοσώρισε και επαίνεσε τον εφημεριό τους πατέρα Κωνσταντίνο Κουτσομπλή για την πρωτοβουλία του να τους φέρει στο Ναό για να ακούσουν την ερμηνεία του βιβλίου των πράξεων από τον ίδιο τον Επίσκοπο. Ακολούθησε η ανάλυση των στίχων και κατά την εξαγωγή των διδαγμάτων από το κείμενο ο Ποιμενα΄ρχης μας τόνισε ότι σε περιόδους διωγμών οι κήρυκες του ευαγγελίου δεν πρέπει να παρακαλούν πώς να απαλλαγούν από τους διώκτες αλλά πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη διακονία τους. Παρότρυνε τους πιστούς να διαβάζουν την Καινή Διαθήκη και κάλεσε τον κόσμο την άλλη Τετάρτη να έρθουν στην ονομαστική του εορτή για το καθιερωμένο κέρασμα.Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και αναφέρθηκε στον μόχθο των ιερέων μας που τις γιορτινές ημέρες θα κάνουν διπλές ακολουθίες. Διένειμε σε όλους ευλογία του Οσίου Παισίου.

 (*) Σύναξη των μελών των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τη 1η Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου. Η καθιερωμένη πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελείται και υπερ υγείας και ενισχύσεως απάντων των μελών των Φιλοπτώχων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των μελών στο ενοριακό πνευματικό κέντρο στην οδό Σκληβανιώτου 3.

(*) Επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο απέστειλε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Συντονιστής του Διορθοδόξου Δικτύου και πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής για θέματα αιρέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου με σκοπό την ενημέρωση του Ποιμενάρχου μας για τα πορίσματα της 10ης Διορθόδοξης συνάντησης.

(*) Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ανακοινώνει στό εὐσεβές πλήρωμα τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλη­σίας, ὅτι στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος τῆς φθιωτικής εκκλησίας γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσης καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ἱερά Μη­τρό­πολις θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς Ἐκκλησιαστικῆς γλώσσης γιά δεύτερη συνεχῆ χρονιά.

     Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαι­ρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοή­ματά τους.

     Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδια­φέ­ρονται γιά τά ἀρχαῖα κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Τετάρτη στίς 8:15 τό ἀπόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγ­γελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό 13ης Δεκεμβρίου 2017.

     Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους κα­θη­με­ρι­­νῶς ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 3. Σχετική ανακοίωση θα αναγνωσθεί στους Ναούς την προσεχή Κυριακή3 Δεκεμβρίου πρό τῆς ἀπο­λύσεως τῆς Θείας Λειτουργίας.

 (*) Στο πλαίσιο της πνευματικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως αγαπητοί ακροατές εντάσετται και η ποιμαντική φροντίδα των φυλακών Δομοκού. Εδώ και χρόνια η Φθιωτική εκκλησία ανελλιπώς με πατρική αγάπη φροντίζει και μεριμνά για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των φυλακισμένων αδελφών. Αποστέλλει κατά καιρούς τρόφιμα και είδη ρουχισμού αλλά και εντεταλμένος ιερέας τελεί λατρευτικές ακολουθίες στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου των Φυλακών, τους καθοδηγεί πνευματικά και τους ανακουφίζει με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Τα καθήκοντα αυτά μέχρι τώρα είχε αναλάβει ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης. Από πρώτης Δεκεμβρίου όμως με νέα απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας την λειτουργική εξυπηρέτηση των τροφίμων του Σωφρονιστικού καταστήματος θα αναλάβει ο πατήρ Γεώργιος Βούλγαρης εφημέριος του ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Δομοκού.Πνευματικός των τροφίμων παραμένει ο πατήρ Σεραφείμ.Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέου σήμερα στις φυλακές τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

(*) Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά το τμήμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Το τμήμα αυτό λειτουργεί καθημερινά 5:00 με 6:00 το απόγευμα και κατά την ώρα αυτή μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας όσοι ενδιαφέρεστε. Σκοπός του ενισχυτικού αυτού προγράμματος είναι η υλοποίηση της αρχής της ισότητας με τη μορφή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση παρέχοντας βοήθεια στους μαθητές, που παρουσιάζουν μαθησιακές ελλείψεις στα μαθήματα της γλώσσας και των Μαθηματικών, καθώς και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Επίσης διδάσκονται η αγγλική και γαλλική γλώσσα και γίνονται μαθήματα λογοθεραπείας. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν είτε γιατί είναι και οι δύο εργαζόμενοι είτε γιατί δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.Η λειτουργία του σχολείου τελεί υπό την επίβλεψη της κ. Χριστίνας Κουτκιά, τέως Προϊσταμένης της Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Νομού Φθιώτιδος.
Συγκινητική είναι η προσέλευση δασκάλων, που ανέρχονται σε 26, εκ των οποίων οι 4 είναι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, Αγγλικής και Γαλλικής. Στο σχολείο φοιτούν για την ώρα 48 μαθητές.

Κανονικά λειτουργούν τα μαθήματα και στο Φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας που παρέχει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου. Το σχολείο αυτό λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής και Εκθεσης τα οποία πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης, η Ιερά Μητρόπολη προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η βιβλιοθήκη είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού κατά τις ώρες 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

 (*) Ακολουθούν δυο ειδήσεις από τα μοναστήρια μας. Στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων που τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης εν' όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελείται σαρανταλείτουργο κάθε βράδυ 11 με 1 τα ξημερώματα.

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί. Στο τέλος των ακολουθιών θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

 (*) Ακολουθούν ενοριακές ειδήσεις. Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος θα φιλοξενήσει η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου. Η φιλοξενία αυτή γίνεται προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου τον οποίο πολύ ευλαβούνται οι ενορίτες. Η υποδοχή θα γίνει το Σάββατο  στις 5:00 το απόγευμα στον ιερό Ναό και θα τελεσθούν εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Την Κυριακή το βράδυ στις 9 θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία επί τη  μνήμη του Αγίου Σεραφείμ η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 και μισή μετά τα μεσάνυκτα.Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών θα τελεσθούν αρτοκλασία και αγιασμός.Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης θα αναχωρήσει για το μοναστήρι τη Δευτέρα στις 8:30 το πρωί αφού πρώτα τελεσθεί η Ιερά Παράκληση στην Παναγία.

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Επίσης θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων αδελφών μας.Στο τέλος των ακολουθιών θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου θα τελεσθεί αύριο στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 12:30 το πρωί.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 

(*) Το ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές και κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα 1:00 το μεσημέρι με 4:00 το απόγευμα.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Ιωάννη Παπασιοπούλου τέως Δημάρχου Λαμιέων την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Δημοτικό θέατρο λαμίας. Η εκδήλωση θα αρχίσει με επιμνημόσυνη δέηση υπερ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κυρίου Νικολάου Σταυρογιάννη και την κυρίας Καλλιόπης Παπασιοπούλου. Ομιλία θα κάνει ο καθηγητής κ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Η εκδήλωση αυτή μνήμης θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική φιλαρμονική Λαμίας.

(*) Περνάμε σε μια ανακοίνωση του εκκλησιαστικού σχολείου Λαμίας για τη βράβευση μαθητή του σχολείου σε διαγωνισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής….η σχέση του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας με τον Πόντο φαίνεται πως είναι από εκείνες που αντέχουν στο χρόνο!

Όπως είναι γνωστό, οι τελειόφοιτοί μας του σχολικού έτους 2015-2016 είχαν πραγματοποιήσει την πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψή τους στα μέρη του Πόντου, προσκυνώντας μία από τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων, την οποία αγίασαν με τους αγώνες και το μαρτύριό τους τόσοι και τόσοι γνωστοί και άγνωστοι Άγιοι της Εκκλησίας μας, την οποία πότισαν με το αίμα τους οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της γενοκτονίας του ελληνισμού της περιοχής. Η εκδρομή εκείνη υπήρξε λίαν επιτυχημένη, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην καρδιά όσων είχαν συμμετάσχει, προέβαλε το Σχολείο μας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν για τους επερχομένους μαθητές μας, έχοντας ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά.

Εις επίρρωσιν αυτού του τελευταίου, ήλθε η συμμετοχή μαθητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα/Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που προκήρυξαν και συνδιοργάνωσαν κατά την προηγούμενη (2016-2017) σχολική χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές όλων των τάξεων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ομογένειας. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε πληθώρα συμμετοχών. Οι μαθητές μας, «Συμμετέχοντας, τιμώντας, διεκδικώντας», πήραν μέρος στον διαγωνισμό με τρία (03) έργα, δύο (02) πολυμεσικά και ένα (01) εικαστικό (ζωγραφιά), υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μας κ.κ. Ζαχαράκη Ιωάννη, θεολόγου και Διευθυντή του Σχολείου, Βαμβακά Αλεξάνδρας, φιλολόγου και Καλαντζή Χρήστου, επίσης φιλολόγου.

Και βέβαια, η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας από έναν τέτοιον διαγωνισμό δεν μπορούσε παρά να επιστρέψει νικήτρια και τροπαιούχος! Ο μαθητής της Β΄ τάξης (φέτος Γ΄ τάξης) του Λυκείου μας Επαμεινώνδας Νίκα απέσπασε 3ο βραβείο με το εμπνευσμένο ζωγραφικό έργο του το οποίο υπέβαλε. Και τι ζωγράφισε ο μαθητής μας; Μα τι άλλο; Τον τόπο στον οποίο είχαν εκδράμει την προηγούμενη χρονιά οι συμμαθητές του και την Μονή της Παναγίας Σουμελά υπό τας πτέρυγας της οποίας είχαν φωτογραφηθεί! Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 10 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή.Το εκκλησιαστικό γυμνάσιο λύκειο Λαμίας κλείνοντας την ανακοίνωση αναφέρει….

Εγκάρδια συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές του Προγράμματος/Διαγωνισμού για την πρωτοβουλία τους, θερμά συγχαρητήρια τόσο στον βραβευθέντα μαθητή όσο και στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές της ομάδας μας για τη συμμετοχή και τη διάκριση, πολλές ευχές στο Σχολείο μας για ακόμη περισσότερες διακρίσεις και προκοπή, υπό την στιβαρή, ακαταμάχητη προστασία των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης!

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Σύλλογος Επτανησίων Φθιώτιδος μας προσκαλούν στην 6η Χορωδιακή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 7:00μ.μ. και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

(*) Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποίησει το πνευματικό κέντρο ρουμελιωτών παράρτημα Φθιώτιδος την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ». Η Χριστουγεν­νιά­τι­κη φιλανθρωπική αγορά θα ολοκληρωθεί στις 9:00 το βράδυ και σκοπός της είναι η ενίσχυση των συναν­θρώ­πων μας πού δίνουν μία αξιοπρεπή μάχη ζωής γιά επιβίωση.

Διακοσμητικές συσκευασίες, γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά εδέσματα θα διατίθενται στα τραπέζια της φιλανθρωπικής αγοράς ενώ θα υπάρξει και λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα εκπροσωπεί στην εκδήλωση ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...