165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1349

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος, 2017

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τα προεόρτια της εν τω ναώ Εισόδου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Πρόκλου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Δεκαπολίτου. τη μνήμη των εν Περσία ξίφει τελειωθέντων μαρτύρων Ισαακίου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Νιρσά και Σαβωρίου, των επισκόπων. Τη μνήμη των Αγίων Παπία και Ισαακίου, των πρεσβυτέρων, Ωνάμ του ασκητού και των Αγίων Γειθαζέτ του ευνούχου και των συν αυτώ ανδρών Ζαρουαντίνη, Νοηλμάρη και Σωσάννη. Τη μνήμη της Αγίας Θεκλας και των συν αυτή γυναικών Αννης, Άστης, Βαουθά, Δινάχ, Μαλάχ, Μαλοχίας, Μάμας, Νάνης και Τέντους.Τη μνήμη των αυταδέλφων Αγίων μαρτύρων Ευσταθίου διακόνου, Θεσπεσίου, και Ανατολίου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Σωζομένου επισκόπου Καρπασίας του θαυματουργού, Δασίου και Θεοκτίστου ομολογητού, του πατρικίου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Από χθες Κυριακή διεξάγεται στην Ιερά Μητρόπολή μας ο Ερανος της Αγάπης για τις ανάγκες των ενδεών και πασχόντων συνανθρώπων μας. Θα ολοκληρωθεί στις 26 του μηνός.

(*) «Η νηστεία για να έχει αξία και να ετοιμάσει σωστά τον άνθρωπο πρέπει να συνοδεύεται και από ελεημοσύνη.Όταν ο άνθρωπος δίδει είναι ευτυχισμένος, διότι μιμείται τον ίδιο τον Χριστό αλλά κα καλύπτει πλήθος αμαρτιών». Αυτά επεσήμενε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*) Ένα φορτηγό γεμάτο με καινούργια  ρούχα και παπούτσια θα αποστείλει άμεσα η Ιερά Μητρόπολή μας στους πληγέντες από τις πλημμύρες αδελφούς μας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. 

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο στην ιερά μΟνή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου. Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης  το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γερόντισσας Νεκταρίας.

(*) Την ετήσια Σύναξή τους πραγματοποίησαν σήμερα οι γυναικείες αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Γηροκομείο Ιδρυμα Αργύρη Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος.

(*) Με λαμπρότητα θα εορτασθεί αύριο η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Ερανο Αγάπης πραγματοποιεί από χθες η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας. Τα συνεργεία της ενορίας κτυπούν την πόρτα μας για να ζητήσουν τήν συνδρομή όλων στό φιλαν­θρω­πι­κό εργο της  Εκκλησίας. Η Ιερά Μητρόπολή μας φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλο­πτώχου Ταμείου της να ανακουφίζει τις ανάγκες εμπε­ρί­στα­των αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας του πόνου και της ανέ­χειας. Το Ταμείο αυτό στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην προσφορά αγάπης και φιλοτιμίας του λαού, αφού η Μητρόπολή μας δεν έχει κρατικές επιχορηγήσεις. Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον έρανο το μισό ποσό θα κρατήσει η ενορία που συντηρεί φιλόπτωχο ταμείο και τα υπόλοιπα χρήματα θα χρεισιμοποιηθούν για τη φιλόπτωχη κίνηση της Ιεράς Μητροπόλεως. Η προσφορά όλων στον Έρανο Αγάπης, αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή στην απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως που απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και συγχρόνως συνδράμουν στην το­πι­κή κοινωνία με θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τά Κέντρα Αγάπης, η προ­­σφορά τους σε συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη ανέρχεται σε  εκατοντάδες μερίδες φαγητού την ημέρα. Επίσης, τα φιλόπτωχα όλων των ενο­ριών βοηθούν όσους εχουν πραγματική ανάγκη. Ιδιαιτέρως κατά τίς ημέρες των Χριστουγέννων θα διανεμηθούν τρό­φι­μα και άλλα βοηθήματα για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας.

(*) Συνεχίζουμε με την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστάτησε και ωμίλησε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.        Μετά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή του «άφρονος πλουσίου»,  ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Η σημερινή ευαγγελική περικοπή  αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ένα μαχαίρι που καρφώνει την καρδιά των πλεονεκτών και ανατρέπει τα σχέδια και τα όνειρα και ο άνθρωπος που ήλπιζε στον πλούτο του, τα χάνει όλα.    Η νηστεία για να έχει αξία και να ετοιμάσει σωστά τον άνθρωπο πρέπει να συνοδεύεται και από ελεημοσύνη.        Μιλάει σήμερα αδελφοί μου ο Οικτίρμον και Ελεήμον Κύριος μας στις καρδιές των χριστιανών και τους προτρέπει να απαρνηθούν το πάθος της πλεονεξίας και να ελεήσουν τον πλησίον.          Σήμερα στην Μητρόπολή μας αρχίζουμε τον Έρανο της Αγάπης και τα συνεργεία των Ενοριών μας θα χτυπήσουν την πόρτα σας και θα σας ζητήσουν ελεημοσύνη για τους ενδεής και εμπεριστάτους αδελφούς μας.            Ο Θεός αδελφοί μου δεν καταδικάζει τους πλουσίους, τον πλούτο καταδικάζει, όταν αυτός δεν χρησιμοποιείται για τον συνάνθρωπο.            Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αισθάνονται ασφάλεια κρατώντας τα λεφτά τους, τα οποία τα σπαταλούν για ανωφελείς διασκεδάσεις χωρίς να σκέπτονται την φτώχεια που υπάρχει γύρω τους.            Τα πάντα σήμερα είναι σε μία ανασφάλεια και είναι μεγάλος πονοκέφαλος το να έχει κανείς σήμερα πλούτη κι’ άνθρωποι τρέμουν για να μη χάσουν την ελπίδα τους, δηλαδή τα λεφτά τους. Υπάρχει βέβαια η λύση για να έλθει στην ψυχή του ανθρώπου ειρήνη. Η λύση είναι  η Ελεημοσύνη, η Προσφορά. Όταν ο άνθρωπος δίδει είναι ευτυχισμένος, διότι μιμείται τον ίδιο τον Χριστό αλλά κα καλύπτει πλήθος αμαρτιών, όπως μας διαβεβαιώνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.            Την ελεημοσύνη την κάνει αυτός που έχει εμπιστοσύνη στον Θεό και ανοίγει την καρδιά του ενώ αυτός που έχει εμπιστοσύνη στα λεφτά του κρατά την καρδιά του φυλακισμένη στα δεσμά της πλεονεξίας».Κλείνοντας  ο Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τους παρισταμένους πιστούς αλλά και όσους παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία απευθείας από το Star Κεντρικής Ελλάδος και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως , να ενισχύσουν τον Έρανο της Αγάπης και να αρχίσουν να εφαρμόζουν την αρετή της ελεημοσύνης, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της πλεονεξίας. Απευθυνόμενος προς τους πλουσίους είπε: « Πλούσιοι, απαλλαγείτε από το άγχος του περισσεύματος».    Τέλος ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, του οποίου το ποίμνιο αυτές τις ημέρες ζει το δράμα της θεομηνίας που έπληξε τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, η Ιερά Μητρόπολίς μας θα αποστείλει άμεσα ένα φορτηγό γεμάτο με καινούργια  ρούχα και παπούτσια για να βοηθηθούν έστω και στο ελάχιστο οι εμπερίστατοι αδελφοί μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας στο τέλος του δελτίου μας. Φωτογραφίες από την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*)Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαυριωτίσσης Δαδίου μετέβη το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος όπου τέλεσε  την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας εψάλη σε κλίμα συγκίνησης  το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γερόντισσας Νεκταρίας.  Τον Ποιμενάρχη μας  στην Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυκας – Εφημέριος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης,  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφικλείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Καλογήρου καθώς και αρκετοί ιερείς από την ευρύτερη περιοχή.  Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την  δυναμική προσωπικότητα της μακαριστής Γερόντισσας Νεκταρίας και χαρακτηριστικά ανέφερε την αγάπη που έτρεφε η Γερόντισσα για τον γνήσιο  μοναχισμό, η οποία εγκαταβιούσε  στο μοναστήρι 40 και πλέον χρόνια διατηρώντας το,  μονίμως ανοιχτό για κάθε προσκυνητή που επιζητούσε την ανάπαυση και την πνευματική τόνωση,  ακόμη και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.  Αναφερθείς ο Ποιμενάρχης μας στις Ιερές μας Μονές είπε χαρακστηριστικά:  « Αδελφοί μου τα μοναστήρια μας είναι πνευματικοί πνεύμονες που δίδουν ζωή στην Εκκλησία. Συγχαίρω την Καθηγουμένη Γερόντισσα Χριστοδούλη και την ολιγομελή αδελφότητα για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλουν για να μείνει και να λειτουργεί το ιστορικό μοναστήρι αυτό αλλά συγχαίρω και όλους εσάς τους ευσεβείς κατοίκους της Αμφικλείας που στηρίζετε με κάθε τρόπο την αδελφότητα».  Τέλος έκανε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να στηρίζουν το έργο των Ιερών Μονών μας αλλά και σε όσες κοπέλες έχουν αγάπη και ιερά κλίση προς το μοναχισμό να προσέλθουν και να επανδρώσουν τις αδελφότητες.   Στην Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ των προσκυνητών και των πνευματικών τέκνων της Μονής, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Λειβαδιάς Γερόντισσα Αγάθη με μέλη της αδελφότητος, αντιπροσωπεία Μοναζουσών της Ιεράς Μονής Δαμάστας,  ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος και οι πρώην Δήμαρχοι της περιοχής κ. Ευστάθιος Στρογγυλάκος και κ. Λουκάς Σκλαβούνος.  Ο κ. Γώγος δε  ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα εντάξει το Ιστορικό Καθολικό της Μονής σε πρόγραμμα της Περιφέρειας και την  αναπαλαίωση και  την συντήρησή του.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό αυτό Καθολικό είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και  τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες έτους κατασκευής το 1756. Συνέβαλε τα μέγιστα την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς διετέλεσε κέντρο δράσεως του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.  Μετά το πέρας και του ιερού μνημοσύνου, η αδελφότητα παρέθεσε προς όλους τους παρευρισκομένους  καφέ και τράπεζα εις μνήμην της Μακαριστής Γερόντισσας Νεκταρίας.  Διερχόμενος από την πόλη της Αμφίκλειας ο Ποιμενάρχης μας και συνοδευόμενος από τον κ. Δήμαρχο, επισκέφθηκε την Έκθεση Ψωμιού που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες σε αίθουσα του Λαογραφικού Συλλόγου Αμφικλείας « Δαδιώτικη Εστία»,  εν όψει της Εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτή της Μεσοσπορίτισας όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τον λαό.  Τον Σεβασμιώτατο στην Έκθεση ξενάγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελένη Γιαλούρη – Κούσουλα, η οποία και τον ενημέρωσε για την ιστορία του παραδοσιακού και μοναδικής τέχνης ψωμιού εκφράζοντας  την χαρά της για την τιμητική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου.

(*) Αφήνουμε την Έκθεση Ψωμιού στην Αμφίκλεια και περνάμε στην ετήσια Σύναξη Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Η Ετήσια σύναξη απάντων των μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου στο ίδρυμα «Αργύρη Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος». Αρχικά ο Σεβασμιώτατος και οι μοναχές πήραν το πρωινό τους στην τραπεζαρία του ιδρύματος και ακολούθως στην αίθουσα τελετών πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της συνάξεως. Κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας μια μοναχή ανέγνωσε το θαυμάσιο κείμενο του Αγίου Ιωάννου Κροστάνδης με τίτλο «η διόρθωση της ζωής μας» μετά την ανάγνωση του οποίου ακολούθησε ευρύς πολύωρος και επικοδομητικός διάλογος επί του θέματος. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις μοναχές ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως και τις παρεκάλεσε να έχουν πάντα τις πόρτες των ιερών μονών ανοιχτές για όλους ανεξαιρέτως τους πιστούς. Στη συνέχεια ανέβησαν στο σαλόνι του πρώτου ορόφου του ιδρύματος όπου επισκέφθηκαν τους γέροντες οι οποίοι εδέχθησαν τις μοναχές με πολύ χαρά. Εκεί οι μοναχές πραγματοποίησαν μια πολύ ωραία εκδήλωση αφιερωμένη στους τροφίμους με ύμνους και τραγούδια.Στη συνέχεια επεσκέφθησαν όλους τους χώρους του γηροκομείου και εθαύμασαν την πανέμορφη θέα του ιδρύματος προς τον Μαλιακό Κόλπο. Τέλος εκ μέρους του ιδρύματος παρετέθη πλουσία τράπεζα με νηστίσημα φαγητά κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε όλες τις μοναχές ψυχοφελή βιβλία.

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας σήμερα το πρωί τα μέλη των  γυναικείων αδελφοτήτων της Μητροπόλεως μετέβησαν στο Γηροκομείο Ιδρυμα Αργύρη Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος και αφού πήραν το πρωινό τους στην τραπεζαρία, συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του ιδρύματος όπου ο Ποιμενάρχης μας μίλησε στις αδελφές και τις απηυθυνε τις πατρικές του συμβουλές. Ακολούθως ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου επισκέφθηκαν τα δωμάτια των τροφίμων. Συνομίλησαν μαζί τους, τους ευχήθηκαν Καλά Χριστούγεννα και τους προσέφεραν ευλογίες. Επισης οι μοναχές έψαλαν τα κάλαντα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια δίνοντας έτσι χαρά στους ηλικιωμένους και γιορτινή ατμοσφαιρα στο ίδρυμα στο οποίο προσέφεραν είδη καθημερινής ανάγκης. Η μοναστική αυτή Σύναξη η οποία ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος, πέτυχε να συσφίξει τους ιερούς δεσμούς της αγάπης μεταξύ όλων των Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως, να ενισχύσει τις αδελφές στον αγώνα της ασκήσεως και να προτρέψει να συνεχίσουν την μαρτυρία της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, η οποία θεωρεί τα Μοναστήρια μας προπύργια της πνευματικής ζωής και της Ορθοδόξου παραδόσεως.

 

 

 (*) Τη μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου θα εορτάσει αύριο η Εκκλησία μας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος θα ιερουργήσει στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και θα τελέσει δοξολογία λόγω της καθιέρωσης της 21ης Νοεμβρίου ως ημέρα εορτής των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθως θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Ευζωνα πολεμιστή στην πλατεία Πάρκου. 

Στη πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Αρχοντικής της ενορίας του Αγίου Νικολάου, που είναι ο αρχαιότερος Ναός της Λαμίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και αύριο το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Επίσης πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυρού όπου σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετα λιτής και αρτοκλασία. Αύριο το πρωί Ορθρος και  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ακολούθως θα γίνει περιφορά της ιεράς εικόνος. Ο παλαιός ενοριακός Ναός του Σταυρού κτίστηκε κατά την περίοδο 1927-1930. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1930. Στη συνέχεια όμως λόγω ακαταλληλότητος κτίστηκε κοντά στον παλαιό, νέος ιερός ναός. Η έναρξη των εργασιών ανεγέρσεως έγινε το 1995 και εγκαινιάσθηκε στις 26 Απριλίου του 2009 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

Αύριο  21 του μηνός πανηγυρίζουν ακόμα ο ενοριακός Ιερός Ναός στο Μώλο, στην Αμφίκλεια καθώς και  τα παρεκκλήσια στη Σκάλα, στο Κυπαρίσσι Αταλάντης και στην Ελάτεια. Στην Αμφίκλεια ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα. Το πρωί της εορτής θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και περιφορά των ιερών εικόνων της Θεοτόκου στη κωμόπολη. Στο πλαίσιο του εορτασμού στις  11:30 ο αγροτικός Συνεταιρισμός της πόλης θα παραθέσει δεξίωση  στα γραφεία του.

Αυτές τις ημέρες στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αμφικλείας φιλοξενείται η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γαυριώτισσας από την ιερά μονή Δαδίου και θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία θα φιλοξενηθεί για μια εβδομάδα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου.

Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στην θεομητορική εορτή να αναφέρουμε ότι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ονομάζεται και εορτή της Μεσοσπορίτισας και θεωρείται εορτή των αγροτών. Για το λόγο αυτό τα μέλη του συλλόγου γυναικών της ενορίας Αγίου Γεωργίου Λιανοκλαδίου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την ημέρα της εορτής θα βράσουν διαφόρους σπόρους τα οποία θα ευλογηθούν μετά τη Θεία Λειτουργία και θα διανεμηθούν στο εκκλησίασμα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί αρτοκλασία,προσφορά του  Γενικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Λιανοκλαδίου και θα προσφέρει κέρασμα στο εκκλησίασμα. 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου θα τελεσθεί σήμερα το βράδυ στις Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου Δίβρης, Κοιμήσεως θεοτόκου Αγάθωνος και Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης. Στο μοναστήρι τηςν Δίβρης η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στη μια παρά τέταρτο (στις 12:45) μετά τα μεσάνυκτα.Στο μοναστήρι του Αγάθωνος θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί.Στο μοναστήρι της Παναγίας Αντινίτσης θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στη 1:00 το πρωί.

(*) Άρχισε και πάλι τη λειτουργία της η σχολή κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την κατάρτιση των αλλόθρησκων αδελφών μας οι οποίοι επιθυμούν να βαπτισθούν και να γίνουν συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πνευματικο κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 6:00 το απόγευμα. Αρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.  Καταρτισμένοι κληρικοί και λαικοί θεολόγοι κατηχούν τους αλλόθρησκους αδελφούς μας στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας,στο νόημα των εορτών, στη ζωή των αγίων μας, στην ερμηνεία του ιερού ευαγγελίου και του συμβόλου πίστεως. Τα μαθήματα φέτος πραγματοποιούν ο πατήρ Δημήτριος Ατματζίδης, ο πατήρ Αθανάσιος Σκαρμούτσος και ο κ Κωνσταντίνος Βαλτινός, υπευθυνος της σχολής κατηχήσεως.

 (*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Συνεχίζουμε και με άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος πατήρ Κοσμάς Δοχειαρίτης θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην Ιερά Μητροπολή μας και  συγκεκριμένα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου όπου θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών από τις 23 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. 

(*) Την ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενεί από σήμερα η ενορία της Κάτω Τιθορέας. Η υποδοχή θα γίνει σήμερα στις 5:00 το απόγευμα στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου θα τελεσθεί εσπερινός. Αύριο μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί αγιασμός. Κάθε απογευμα στις 5 θα τελείται Ιερά Παράκληση ή εσπερινός και την Κυριακή 26 του μηνός στις 5 το μυστήριο του ιερού ευχελαίου. Η εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι της Δαμάστας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου το απόγευμα, μετά την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Τη δεύτερη συνάντησή τους πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι νέοι της ενορίας Αγίας Σοφίας Λαμίας. Με πρωτοβουλία του εφημερίου πατρός Χρήστου Τσιλοφύτη οι νέοι συγκεντρώνονται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο και μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αναπτύσσονται θέματα κυρίως περί μετανοίας λόγω της Αγίας Τεσσαρακοστής. Επίσης οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και συζητούν με τον υπευθυνο για διάφορα επίκαιρα θέματα. Η ενοριακή σύναξη νέων πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα και φυσικά μπορούν να μετέχουν νέοι και νέες και από άλλες ενορίες.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...