165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1347

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 16 Νοέμβριος, 2017

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και ευαγγελιστού Ματθαίου καθώς και τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Ιφιγενείας.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Την υλική συμπαράσταση και την ηθική στηριξή του εκφράζει με επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων καί Σαλαμῖνος κ. Κωνσταντῖνο για τή μεγάλη  δοκι­μα­σί­α τῶν κατοίκων της περιοχής του από τις έντονες βροχοπτώσεις.

 (*) Κλήρος και λαός της Επαρχίας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου αποχαιρέτισαν χθες το πρωί τον μακαριστό Αρχιμ. π. Γεώργιο Χατζόπουλο, Εφημέριο του χωριού Βαρδαλή.Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας .

(*) «Δεν πρέπει να νηστευουμε μόνο με το στόμα αλλά και με όλα τα μέλη του σώματος. Η νηστεία πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από έργα και ο έρανος της αγάπης που θα αρχίσει στις 19 Νοεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία να συνδράμουμε τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων χθες το απόγευμα στην πρώτη του εσπερινή ομιλία ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος.  

(*) Κανονικά λειτουργούν και φέτος τα δυο σχολεία ενισχυτικής διδασκαλίας της Εκκλησίας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και 1ης λυκείου στη Λαμία.

 

(*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με την επιστολή συμπαραστάσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ Νικολάου πρὸς τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων καί Σαλαμῖνος κ. Κωνσταντῖνο για τα θύματα και τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις χθεσινές βροχοπτώσεις. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής…

                   Αἰσθάνομαι τήν ἀνάγκην νά σᾶς ἐκφράσω τήν συμπαράστασιν καί τήν ἡθικήν στήριξιν τῆς ἐλαχιστότητός μου, τοῦ ἱεροῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, εἰς τήν μεγάλην  δοκι­μα­σί­αν τῶν κατοίκων τῶν περιοχῶν τῆς Μάνδρας, τῆς Νέας Περάμου καί τῆς Μα­γούλας, λόγῳ τῆς θεομηνίας, ἡ ὁποία καταστροφικά ἔπληξε τάς ὡς ἄνω περιοχάς. Εἴμεθα εἰς τήν διάθεσιν σας διά πᾶσαν κατά τήν κρίσιν σας ὑλικήν συμπαράστασιν.

Ἐγκαρδίως εὐχόμεθα ὁ Κύριος νά στηρίζει τάς πληγείσας οἰκο­γε­νείας καί συλλυπούμεθα διά τά θύματα. Εἰς Ὑμᾶς δέ, Σεβασμιώτατε ἀ­δελφέ, νά σᾶς ἐνδυναμώνει, ὥστε νά στηρίζετε τούς δοκιμαζομένους ἀ­δελφούς μέ τήν πάτρικήν ἀγάπην σας καί τήν θαλπωρήν τῆς μητρός Ἐκκλησίας.

(*) Με δάκρυα στα μάτια κλήρος και λαός της Επαρχίας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου αποχαιρέτισαν χθες το πρωί τον καλοκάγαθο και ταπεινό εργάτη του Ευαγγελίου μακαριστό Αρχιμ. π. Γεώργιο Χατζόπουλο, Εφημέριο του χωριού Βαρδαλή, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου μετά από πολύμηνη ασθενεια.

            Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βαρδαλή, ενώπιον του σκηνώματός του και στις 10:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προηξήρχε της Εξοδίου ακολουθίας, πλαισιούμενους από πολλούς ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Δομοκού και Ξυνιάδος και Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, ενώ παρέστησαν οι συγγενείς του μακαριστού και πλήθος πιστών από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

            Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Ποιμενάρχης μας, ο οποίος και δι’ ολίγων σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μακαριστού ιερέως λέγοντας χαρακτηριστικά:

            « Κηδεύουμε αγαπητοί πατέρες και αδελφοί τον ευλαβή ιερέα, τον πνευματικό σας πατέρα και είναι γεγονός ότι θλιβόμεθα σήμερα γιατί έφυγε από ανάμεσα μας ένας καλός και αφωσιομένος εις την αποστολή του ιερεύς όπως ήταν ο π. Γεώργιος. Νιώθουμε όμως και χαρά διότι φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο και πορεύεται στην αιωνιότητα για να λειτουργεί μετά του μεγάλου Αρχιερέως Χριστού κι’ από κει θα αναπέμπει δεήσεις και προσευχές για τα παιδιά του, τα εγγόνια του και για όλους εσάς τα πνευματικά του παιδιά.

            Ο π. Γεώργιος έγινε κληρικός με την ευλογία του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ο οποίος του έδωκε την συμμαρτυρία και ακολούθησε πιστά κατά τις εντολές του πνευματικού του την ιερατική του ζωή με συνέπεια.

            Έχασε την πρεσβυτέρα του και επειδή ήταν πνευματικός άνθρωπος του έδωκα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και το χαιρόταν πολύ και έλάμβανε από την ευλογία  αυτή δύναμη.

            Ήτο συναισθηματικός και εσωτερικός άνθρωπος, που εγνώριζε να τιμά και να σέβεται τον Επίσκοπό του, τους συναδέλφους του ιερείς και να αγαπά το ποίμνιό του. Είχε μια καλλιεργημένη ψυχή.

Ξέρω αγαπητοί μου αδελφοί ότι όλοι εσείς οι κάτοικοι του Βαρδαλή  αλλά και πέραν του χωρίου έχετε πάρει ένα χρώμα πνευματικότητος από τον π. Γεώργιο.

Στεκόσασταν με ευλάβεια, όταν αυτός λειτουργούσε, όταν σας μιλούσε και όταν σας συμβούλευε και είστε τυχεροί που τον είχατε ιερέα για τόσα χρόνια.

            Βλέπετε πόσο γαλήνιο και όμορφο είναι το λείψανό του που μόνο στους αγίους συμβαίνει αυτό και δείχνει την γαλήνη με την οποία έφυγε.

            Ο Θεός να τον αναπαύει, ο Μέγας Αρχιερεύς Χριστός να τον έχει κοντά του και να προσεύχεται για όλους μας».

             Ακολούθως ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου ανέγνωσε ένα ποίημα και τις τελευταίες επιθυμίες και συμβουλές του προς τα παιδιά, τα εγγόνια του και όλα τα πνευματικά του παιδιά, τα οποία είχε γράψει ο ίδιος και τα διατηρούσε  για την ώρα της Εξοδίου Ακολουθίας του και τα οποία είναι μια απλοϊκή κατάθεση ψυχής  του ευλαβούς π. Γεωργίου Χατζοπούλου, ο οποίος φεύγει με επίγνωση ευλογώντας όλο το ποίμνιό του.

Σημείωμα

Αγαπημένα μου παιδιά.

Τα εσώρουχα μου για το μεγάλο και παντοτινό ταξίδι.

 Ταξίδι χωρίς επιστροφή. Θα πάω να βρω την αγαπημένη μου Βασίλω, την Πρεσβυτέρα μου.

 Αντίο παιδιά μου, εγγόνια μου, συγγενείς και φίλοι.

Αντίο μάταιε κόσμε.

Συμβουλή και επιθυμία μου:

Να είστε κοντά στον Ιησού Χριστό και στη Μητέρα του Παναγία.

Αντίο πνευματικό μου Ποίμνιο. Και από εκεί θα προσεύχομαι

για όλους σας.

Ευχαριστώ, χαίρετε.

30-3-2000

 Ιερεύς Γεώργιος Φ. Χατζόπουλος

Υ.Γ. Δεν θέλω να μου φορέσετε σκαρπίνια. Θέλω αυτές τις

παντόφλες που φορούσα στη Θεία Λειτουργία.

Ποίημα 

«Η ζωή εν τάφω»

Χτυπούν καμπάνες πένθιμα και ο κόσμος ας το μάθει

του παπαΓιώργη τέλειωσαν της μοναξιάς τα πάθη.

Όταν θα φύγω απ’τη ζωή θέλω φτωχό τον τάφο,

έτσι ορίζει ο Θεός σ’ όσους φορούν το ράσο.

Και αν περισσεύουν χρήματα απ’ όλους σας παιδιά μου,

φτωχούς και αρρώστους δώστε τα,

για την ψυχή της μάνας σας και για την δικιά μου.

Η ψυχή μου θα πετάξει σαν ελεύθερο πουλί,

στον ουρανό θ’ ανέβει, τον Πλάστη της να βρει.

Θα προσκυνήσω το Χριστό και την Παναγία,

να στέλνουν σ’ όλο το χωριό ζωή και ευτυχία.

Παιδιά μου, αδέρφια, συγγενείς και σεις καλοί μου φίλοι,

να έρχεστε στον τάφο μου ν’ανάφτε το καντήλι.

Να μου φωτίζει την ψυχή, να ζω μες στη γαλήνη,

Αφού από το σώμα μου, μόνο η ψυχούλα έχει μείνει.

Θα πάω να βρω τη μάννα σας, να βρω την παπαδιά μου,

που έχω χρόνια να την δω και ζω στη μοναξιά μου.

Σας δίνω την ευχή μου, παιδιά, εγγόνια μου, και τα άλλα,

να σας τα δώσει ο Θεός και του πουλιού το γάλα.

 

Τη 30η Μαρτίου, έτους 2003.

 

Με σφιγμένη την καρδιά και με λίγα δάκρυα από την κουρασμένη

μου καρδιά. Σας αγκαλιάζω νοερώς και σας φιλώ με αγάπη εν Χριστώ.

Ο πατέρας σας, π. Γεώργιος Φ. Χατζόπουλος.

   Ακολούθως και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη έγινε η ταφή του σκηνώματος του, όπισθεν του Ιερού βήματος του Ναού και στην συνέχεια εκ μέρους της οικογενείας εδόθη σε όλους ο καφές της παρηγοριάς.

 (*) Την πρώτη του εσπερινή ομιλία για την φετινή εκκλησιαστική χρονιά πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ο Ποιμενάρχης μας συνέχισε την ερμηνεία τοῦ βιβλίου τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων και συγκεκριμένα των στίχων 1-12 του τετάρτου κεφαλαίου οι οποίοι αναφέρονται στην σύλληψη των μαθητών μετά τη θεραπεία του χωλού από τον Απόστολο Πέτρο. Πριν αρχίσει την ανάλυση των στίχων ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη νηστεία των Χριστουγέννων και ευχήθηκε καλή Σαρακοστή σε όλους. Τόνισε ότι επέλεξε να αρχίσει τις ομιλίες του στις 15 Νοεμβρίου γιατί με την έναρξη της νηστείας πρέπει να αρχίσουμε μια πνευματικότερη ζωή και οι ομιλίες αυτές μας προσφέρουν τροφή πνευματική. Επίσης ανέγνωσε ένα κείμενο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τη νηστεία τονίζοντας ότι δεν πρέπει να νηστευουμε μόνο με το στόμα αλλά και με όλα τα μέλη του σώματος. Η νηστεία πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από έργα και ο έρανος της αγάπης που θα αρχίσει στις 19 Νοεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία να συνδράμουμε τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας. Ακολούθως εκανε αναφορά στην συμμετοχή του στην λαμπρή υποδοχή της Τιμίας Ζώνης στη Λάρισα και θύμισε σε όλους την φιλοξενία Της στην Ιερά Μητρόπολή μας το έτος 2000. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην κυκλοφορία του ημερολογίου τσέπης του 2018 το οποίο είναι αφιερωμένο στους αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος και στην κυκλοφορία της εφημερίδος Φθιωτική εκκλησιαστική φωνή. Ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και ευχ’ήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

  

(*) Ἐν ὄψει τῶν Χριστουγέννων ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της, ἄρχισαν τίς προετοιμασίες γιά τή διεξαγωγή τοῦ ΕΡΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Φέτος ὁ Ἔρανος θά διεξαχθεῖ ἀπό τίς 19 Νοεμβρίου έως τις 26 του μηνός. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Κύριος μᾶς ζητᾶ νά προσφέρουμε γνήσια και έμπρακτη ἀγάπη προς τούς συνανθρώπους μας. 
Ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων φανερώνει τήν ἀπέραντη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρός τόν ἄνθρωπο. Ἡ ἐνανθρώπηση τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ εἶναι τό μυστήριο τῆς θείας ἀγάπης. 
Γιά τόν λόγο αὐτό ὅσοι πιστεύουμε στό ἅγιο Ὄνομά Του καί ἀνήκουμε ὡς μέλη στήν Ἐκκλησία Του, ἔχουμε χρέος νά Τόν μιμηθοῦμε. Νά προσφέρουμε πηγαία καί ἀνιδιοτελῆ ἀγάπη πρός τόν πλησίον μας.  
Τό χρέος, βέβαια, τῆς ἀγάπης ὀφείλουμε νά τό ἐκπληρώνουμε πάντοτε. Κατ᾽ ἐξοχήν ὅμως κατά τίς μεγάλες ἑορτές τῆς πίστεώς μας ὅπως εἶναι τά Χριστούγεννα και περισσότερο τώρα πού ἡ οἰκονομική κρίση μαστίζει τόν τόπο  μας καί  ἕνα πλῆθος συνανθρώπων μας βιώνουν την ἀνεργία, ἀνέχεια, πείνα, χρέη καί τόσα ἄλλα. 
Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται ὅπως κάθε χρόνο, κι φέτος. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά μᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια μας καί στά καταστήματά μας ἀπό τίς 19 Νοεμβρίου καί θά ζητήσουν νά προσφέρουμε ὅ,τι έχουμε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

 (*) Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά το τμήμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Το τμήμα αυτό λειτουργεί καθημερινά 5:00 με 6:00 το απόγευμα και κατά την ώρα αυτή μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας όσοι ενδιαφέρεστε. Σκοπός του ενισχυτικού αυτού προγράμματος είναι η υλοποίηση της αρχής της ισότητας με τη μορφή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση παρέχοντας βοήθεια στους μαθητές, που παρουσιάζουν μαθησιακές ελλείψεις στα μαθήματα της γλώσσας και των Μαθηματικών, καθώς και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Επίσης διδάσκονται η αγγλική και γαλλική γλώσσα και γίνονται μαθήματα λογοθεραπείας. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν είτε γιατί είναι και οι δύο εργαζόμενοι είτε γιατί δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.Η λειτουργία του σχολείου τελεί υπό την επίβλεψη της κ. Χριστίνας Κουτκιά, τέως Προϊσταμένης της Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Νομού Φθιώτιδος.
Συγκινητική είναι η προσέλευση δασκάλων, που ανέρχονται σε 26, εκ των οποίων οι 4 είναι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, Αγγλικής και Γαλλικής. Στο σχολείο φοιτούν για την ώρα 48 μαθητές.

Κανονικά λειτουργούν τα μαθήματα και στο Φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας που παρέχει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου. Το σχολείο αυτό λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής και Εκθεσης τα οποία πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

 (*) Η πόλη της αταλάντης σε ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων από τη θανατηφόρα γρίππη του 1918 φιλοξενεί από την Κυριακή την ιερά και θαυματουργή εικόνα των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη ιερά μονή της Αταλάντης. Να σημειώσουμε ότι η εικόνα  θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, στην ενορία των αγίων θεοδώρων, έως τη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.Καθημερινά τελούνται εσπερινός και Ιερά Παράκληση στους αγίους Αναργύρους στις 5:00 το απόγευμα και τις πρωινές ώρες Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Σήμερα στις 10:00 το βράδυ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία.

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος φιλοξενεί από το Σάββατο η ενορία της Αγίας Κυριακής παραλίας Λιβανατών. Η ιερά εικόνα θα παραμείνει στο ναό έως τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Σήμερα θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία η οποία θα αρχίσει στις 7 το βράδυ. Καθημερινά στις 5 η ώρα εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

 (*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου θα τελεσθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου το βράδυ στις Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου Δίβρης και Κοιμήσεως θεοτόκου Αγάθωνος. Στο μοναστήρι τηςν Δίβρης η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στη μια παρά τέταρτο (στις 12:45) μετά τα μεσάνυκτα.Στο μοναστήρι του Αγάθωνος θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

  (*) Ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην πόλη της Λάρισας. Οι προσκυνητές αρχικά θα επισκεφθούν τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου θα προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Ναό. Ακολούθως θα επισκεφθούν τις ιερές μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στόμιο Λαρίσης καθώς και την Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας Ραψάνης. Η τιμή εισιτηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο του Ναού 22310 23151.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συγκάλεσε στο γραφείο του σήμερα, Πέμπτη, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λαμίας Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλος, εκπρόσωποι των πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών, του ΕΚΑΒ, οι Αντιδήμαρχοι κ Γεώργιος Λάμπρου και κ Δημήτρης Τελώνης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ Αθανάσιος Καρακάντζας και του Δήμου κ Γεώργιος Ζήσιμος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαμιέων κ Δήμος Καλαμπαλίκης και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή έχει θέσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. σε πλήρη ετοιμότητα και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 (*) Το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, το Istituto di Biometeorologia - Consiglio Nazionale delle Ricerche (IBIMET-CNR) της Ιταλίας, ο Δήμος Στυλίδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, του Δήμου Λαμιέων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος (ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος, του Δήμου Λοκρών και του Δικτύου Παράκτιον-PARACTION, με την ευγενική συμμετοχή του Λιμεναρχείου Στυλίδος, διοργανώνουν την Ημερίδα - Ελληνο-Ιταλική Επιστημονική συνάντηση με Θέμα: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ», που θα πραγματοποιηθεί στη Στυλίδα, στο Κτήριο στο Πάρκο του Λαού, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί .Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Στυλίδος.

 (*) Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνουν στη Λαμία το 5ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Το πολύπλευρο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Σαμαράς, είναι κλινικά προσανατολισμένο για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των Καρδιολόγων αλλά όλων των ιατρών που υπηρετούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική. Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα, εκπαιδευτές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιήσουν δωρεάν Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας, πολίτες και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και από τις 4.00 έως τις 7.00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στην οδό Λεωνίδου 9-11. Στη συνέχεια, διακεκριμένοι επιστήμονες και Καθηγητές Καρδιολογίας θα ενημερώσουν με εύληπτο τρόπο τους πολίτες για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, ενώ στο τέλος θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7.00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

(*) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς διοργανώνει σήμερα στις 5:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Τμήματος, σεμινάριο με τίτλο: «Μέθοδοι και Τεχνικές Ανάλυσης και Ανασύνθεσης Τροχαίων Ατυχημάτων» και εισηγητή τον κ Θωμά Χόνδρο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο πατήρ Αθανάσιος Σκαρμούτσος, εφημέριος στον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμίας «Αριάδνη», μας προσκαλούν στο Σεμινάριο παραδοσιακών χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο 5ο Γυμνάσιο Λαμίας, στην οδό Αμπλιανίτη 22. Εισηγητές θα είναι:

  • η κ Κατερίνα Αστερίου Καβάζη, με χορούς των ντόπιων κατοίκων από τα βορειοδυτικά χωριά του νομού Δράμας,
  • ο κ Βασίλης Μεσσαριτάκης, με χορούς από την Ικαρία και
  • ο κ Αποστόλης Πουγκακιώτης, με χορούς από την Υπάτη και τη Ρούμελη.

 (*) Το Παράρτημα Φθιώτιδος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος διοργανώνει Εβδομάδα με θέμα την «ΚΟΥΚΛΑ», την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και τον ρόλο της στην ανατροφή του παιδιού και της οικογένειας .

Κεντρική εκδήλωση της εβδομάδος με θέμα την «ΚΟΥΚΛΑ» είναι η Έκθεση από Κούκλες, παλιές και νεώτερες, με παραδοσιακές στολές και όχι μόνο, από τη συλλογή (συνολικά 2800 κούκλες από όλο τον κόσμο) της Βολιώτισσας κυρίας Μαρίας Βαγδούτη, η οποία θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα μας παρουσιάσει ένα τμήμα από την συλλογή της, αλλά και θα παραμείνει στην Λαμία για όλη την διάρκεια της εβδομάδος για να ξεναγεί στον χώρο της Έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί  στον Ισόγειο χώρο του Νεοκλασικού  Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στη Λαμία στην Πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου  στις 7.00 το απόγευμα. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση των εγκαινίων θα είναι η  κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.Τον Σεβ Μητρ μας θα εκπροσωπήσει στα εγκαίνια ο πατήρ Αθανάσιος Σκαρμούτσος.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδος θα προγραμματιστούν επισκέψεις τμημάτων Δημοτικών Σχολείων κατά σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα με την ευγενική συνεργασία και του Τμήματος Οδηγών Λαμίας , την Τετάρτη 25/11 και ώρα 5.30μμ στον χώρο της Εστίας των Οδηγών που βρίσκεται παραπλεύρως του Μεγάρου της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σεμινάριο κατασκευής κούκλας που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Στον ίδιο χώρο την Κυριακή 19/11 και το Σάββατο 25/11 και ώρα 11.00πμ θα παρουσιαστεί παράσταση  ολοκληρωμένου έργου σε κουκλοθέατρο , με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...