165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1324

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 09 Οκτώβριος, 2017

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, του Αλφαίου. τη μνήμη του Αγίου και δικαίου προπάτορος Αβράαμ του Πατριάρ­χου και Λώτ, του ανηψιού αυτού.Τη μνήμη των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της συμβίας αυτού,του Αγίου Πέτρου και της Αγίας Ποπλίας διακονίσσης, της ομολογητρίας.

Μετα το καθιερωμένο αγιολόγιο περνάμε στους τίτλους των κυριωτέρων ειδήσεων

 (*) Εισήγηση με θέμα ''Το Μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου''πραγματοποίησε ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος την περασμένη  Παρασκευή στο ΣΤ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, το οποίο διεξήχθη  στο Συνοδικό Μέγαρο.

(*) «Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι ο θάνατος.  Όσοι όμως βιώνουμε τις εμπειρίες της Εκκλησίας μας έχουμε την ελπίδα της Αναστάσεως».Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

 *) Αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός» τελεσθηκε το Σάββατο στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό και δόθηκαν τα πτυχία και διπλώματα σε εννέα αποφοίτους.

(*)Σύναξη απάντων των Κατηχητών και Κατηχητριών, κληρικών και λαϊκών, της Ιεράς Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στην Μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου εν όψει της νέας Κατηχητικής χρονιάς, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή.

(*) Το Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου του διακόνου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου πανηγυρίζει την Τετάρτη 11 του μηνός.  

 (*) Από την πλούσια ειδησιογραφία της ημέρας θα αρχίσουμε με τις εργασίες του ΣΤ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821». 

Το παρόν Συνέδριο εντάσσεται σ’ ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Αναγνώσθηκε υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, το μήνυμα  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών  και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος τόνισε: 

«... Η επίγνωση της ιεράς ιστορίας ωθούσε τον άνθρωπο να βλέπει μακριά, να μην επαναπαύεται στη δουλεία του αυτονόητου.

Έφθασε η ώρα που άνθρωποι απλοί και αγράμματοι, όμως ευγενείς στην πίστη και στην αρετή προσέφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία. Μεταξύ αυτών κληρικοί και καλόγεροι, ποιμένες της Εκκλησίας, οι οποίοι πρώτοι στρατεύθηκαν στον κοινό αγώνα. Σε σύνολο περίπου διακοσίων αρχιερέων τον καιρό της Επαναστάσεως, εβδομήντα τρεις συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα, σαράντα δύο υπέστησαν σκληρές διώξεις, φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν, σαράντα πέντε εκτελέσθηκαν ή έπεσαν στα πεδία των μαχών.....Είμαι βέβαιος ότι οι εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν θα εφοδιάσουν σε βάθος τον νου και την ψυχή μας για όλα αυτά τα θέματα, διότι συχνά προσποιούμεθα ότι γνωρίζουμε την ιστορία μας, αλλά δρούμε σαν να μην τη γνωρίζουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ προοιμίου τους εκλεκτούς συνέδρους και συντελεστές για την πολύτιμη παρουσία και συνεισφορά τους. Οφείλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία εργάσθηκε με αφοσίωση για την επιτυχία της διοργάνωσης υπό την επιστασία του Προέδρου αυτής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Εύχομαι προς όλους τους παρευρισκομένους να έχουν την ευλογία του Θεού στη διάρκεια των εργασιών».Αυτά ανέφερε στο μύνημά του για το συνέδριο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής,  κηρύσσων την έναρξη τόνισε ότι: 

«... Παρατηρείται στην εποχή μας μία προσπάθεια να παρερμηνευθούν οι πηγές και να αγνοηθεί ο απελευθερωτικός, κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός ρόλος του Ορθοδόξου Κλήρου. Διαβάζουμε προτάσεις για μία ριζική αναθεώρηση της ύλης που θα διδάσκεται στα σχολεία και αντιλαμβανόμαστε ότι οι ήρωες και οι Εθνομάρτυρες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολικών βιβλίων. Με το θέμα που επιλέξαμε για το παρόν ΣΤ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο δηλώνουμε τον σεβασμό της Εκκλησίας μας προς όλους εκείνους, μαχητές και αμάχους, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι θυσιάσθηκαν για την Ελευθερία του Γένους. 

Οφείλω να εύχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και όλα τα μέλη της Ιεραρχίας για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια της Επιτροπής. Ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος σας αναγγέλλω με χαρά ότι ήδη έχουμε στα χέρια μας τον Ε’ Τόμο με τα Πρακτικά του περσινού Συνεδρίου για τον Φιλελληνισμό και τον Διεθνή Περίγυρο της Επαναστάσεως.... Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της Επιστημονικής μας Επιτροπής και τους εισηγητές μας πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος κ Ιγνάτιος. Δεν πρέπει να λησμονήσω τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αντωνίου-Τριανταφυλλίδη, ο οποίος κάθε χρόνο επιφορτίζεται με το οργανωτικό μέρος του Συνεδρίου. Ευχαριστώ και εσάς που είστε εδώ κοντά μας και σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργώς με τις ερωτήσεις σας ακολουθώντας τη διαδικασία που θα υποδεικνύει το Προεδρείο».

Κατά την τελετή της ενάρξεως παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος. Οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες: Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος. Επίσης παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Την έναρξη του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους Ελλογιμώτατοι καθηγητές, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η πρώτη Συνεδρία με προεδρεύοντα τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό.   Προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν  και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Ποιμενάρχης της Θεοσώστου, Ηρωωτόκου και Λεβεντογέννας Ρούμελης, ο οποίος και πραγματοποίησε  την πρώτη Εισήγηση με θέμα: ''Το Μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου'', τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ο «Λεωνίδας» της νεότερης Ελλάδος''.

 «.....''Είναι απορίας άξιο και χρήζει ενδελεχούς μελέτης πως και γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχώρησε στην αγιοκατατάξη του Μάρτυρος και Ήρωος Αθανασίου Διάκου, αφού διαθέτει όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αγιότητα, ήτοι ομολογία Χριστού, αμετακίνητη προσήλωση στην Ορθόδοξη Πίστη, περιφρόνηση των υποσχέσεων, καρτερία στα βασανιστήρια και τέλος θανάτωση δια ανασκολοπισμού. Ο θάνατος του Μάρτυρος ονομάζεται γνησιότερο βάπτισμα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας.

  Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος  τόνισε: ''Η θυσία του Αθανασίου Διάκου είχε διπλή σημασία, επί μία εβδομάδα καθυστέρησε την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, κι έτσι δόθηκε χρόνος να προετοιμαστούνε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί για την νικηφόρα αντιμετώπισή του. Επίσης ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, προσέφερε υπόδειγμα ανδρείας, και ξαναζωντάνεψε την αμφιταλαντεύομενη και κλονιζόμενη ελπίδα και πίστη για την λευτεριά''.

  Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα φωτεινό ορόσημο στην πορεία του νέου Ελληνισμού, το οποίο προσδιορίζει την έκταση των σχέσεων στην ψυχή του λαού της αδιάζευκτης ενότητος, πίστεως και πατρίδος''.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιερά Μητρόπολίς μας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα , στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της στη Λαμία,  η οποία έχει ως σκοπό να διαφωτισθούν επιστημονικώς σημεία τινά, που έχουν σχέση με τη ζωή, τη δράση και την ιστορία ενός εκ των πρωταγωνιστών ηρώων-οπλαρχηγών του πρώτου έτους της Επαναστάσεως του 1821,του Αθανασίου Διάκου.

  Ο γενικός τίτλος της Ημερίδος είναι:

  «Ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος»

   και  ειδικοί επιστήμονες θα ανα­πτύξουν ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την σπουδαία προσω­πι­κό­τητα και συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία του ηρωικού Αθανασίου Διάκου. 

Ο δεύτερος εισηγητής του συνεδρίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ανέπτυξε το θέμα: «Μαρτύρων αίματα: το ολοκαύτωμα της Νάουσας». 

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι: «...Τα αίματα που πότισαν το χώμα της ηρωικής πόλεως της Ναούσης ήταν αίματα δύο χιλιάδων μαρτύρων και ηρώων που θυσιάσθηκαν ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την Ελευθερία’’...Το ολοκαύτωμα της Ναούσης δεν ήταν απλώς μία θυσία για την ελευθερία μιας μόνο πόλεως. Ήταν θυσία στον απελευθερωτικό αγώνα όλων των επαναστατημένων Ελλήνων, γιατί οι Ναουσαίοι με την επανάστασή τους απασχόλησαν τρείς ολόκληρους μήνες τον τουρκικό στρατό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επαναστατημένους Έλληνες της Κεντρικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου να οργανωθούν καλύτερα ...».

Η τρίτη  Εισήγηση είχε ως θέμα: «Η συμβολή του Σουλίου στην προετοιμασία της Επαναστάσεως το 1821». Την εισήγηση του Ελλογιμωτάτου κ. Γεωργίου Καραμπελιά ανέγνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνος. Στην εισήγησή του ο κ. Καραμπελιάς αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Σουλιωτών στα απελευθερωτικά κινήματα, στην αδιαμφισβήτητη ελληνική εθνική συνείδησή τους καθώς και στο έωλο ορισμένων αποδομητών ιστορικών για την αποσύνδεσή τους από την νεοελληνική ιστορία.

Η τέταρτη Εισήγηση είχε ως θέμα: «Το κρυσφήγετο του Εθνομάρτυρα Π. Βλαχάβα. Η προεπαναστατική δράση ‘’του παπα, κλέφτη και γραμματικού’’ του Ιερού Βράχου των Μετεώρων». Ο Ελλογιμώτατος κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, απουσίαζε λόγω αιφνίδιας αλλαγής του προγράμματός του.

Η πέμπτη Εισήγηση είχε ως θέμα: «Στρατιωτική στρατηγική Ελλήνων και Οθωμανών από το 1821 μέχρι το 1823». Ο Εισηγητής, Αξιότιμος κ. Ανδρέας Κούκος στην ανακοίνωση επιχείρησε καταρχήν μία συνοπτική παρουσίαση των αρχικών κινήσεων των δύο πλευρών, οι οποίες δημιούργησαν ένα σχετικά παγιωμένο πλαίσιο του πολέμου μέχρι τα τέλη του 1823. Στη συνέχεια ανέλυσε τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων στις διάφορες διαστάσεις της υψηλής στρατηγικής. Η ανακοίνωση κατέληξε σε συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των μέσων που χρησιμοποίησαν οι δύο πλευρές στην προσπάθειά τους να κάμψουν τη θέληση του αντιπάλου κατά την περίοδο 1821-1823.

Η τελευταία Εισήγηση είχε ως θέμα: «Οι εκστρατείες του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης». Ο Εισηγητής, Αξιότιμος κ. Σαράντος Καργάκος αναφερόμενος στην εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης ανέπτυξε τα τελευταία ερείσματα, τις πρώτες «διπλωματικές» κρούσεις, τό στράτευμα του Ιμπραήμ, την πρώτη φάση - μάχης της Βέργας (22 Ιουνίου 1826), τη μάχη του Διρού, τη δεύτερη φάση – μάχη Πολυαράβου τόνισε με ενάργεια και γλαφυρότητα ότι: «...λίγα ήσαν τα κέντρα που σήκωναν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μετά την άφιξη του Ιμπραήμ στο Μοριά...ήξερε πως, εφόσον η Μάνη θα έμενε ελεύθερη, θα τροφοδοτούσε διαρκώς μέ το στρατιωτικό της δυναμικό το στρατό του Κολοκοτρώνη, διαρκώς θα βρισκόταν στα νώτα του και επιπλέον θα αποτελούσε καταφύγιο για τα διωκόμενα γυναικόπαιδα του Μοριά, για τους πολεμιστές και ταυτόχρονα ορμητήριο για νέες εξορμήσεις...».

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με γόνιμη συζήτηση επί των αναπτυχθέντων θεμάτων και οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν τοι Σάββατο το βράδυ.

(*) Περνάμε τώρα σε ειδήσεις της δικής μας Μητροπολιτικής περιφέρειας. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε χθες  Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε αναλύοντας το θαύμα της αναστάσεως του υιού της χήρας της Ναΐν, το οποίο επιτέλεσε ο Κύριος και αναφέρθηκε στα διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα μηνύματα που εκπηγάζουν από το Ιερό Ευαγγέλιο:

            Χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ο θάνατος. Ο Κύριος, είναι ο Θεός της ζωής και του θανάτου, είναι ο νικητής του θανάτου και πριν από την δική του Ανάσταση , ανέστησε την κόρη του Ιάειρου, τον μονογενή  υιό της χήρας από την πόλη Ναΐν και τον φίλο του Λάζαρο. Η Ανάσταση του Χριστού  είναι το κέντρο της πίστεως μας.

            Όσοι βιώνουμε τις εμπειρίες της Εκκλησίας μας έχουμε την ελπίδα της Αναστάσεως. Σκέφτεστε πως αισθάνεται  ο κόσμος που ζει μακράν από την Εκκλησία και την Λειτουργία της Κυριακής σε πόσο σκοτάδι ζει και σε τι απελπισία; Δεν τους ακουμπάει η πνοή της Αναστάσεως. Δεν πρέπει αδελφοί μου να απελπιζόμαστε αλλά να έχουμε πίστη εις την Ανάσταση του Χριστού.

            Βλέπουμε σήμερα και στην Πατρίδα μας διάφορα περίεργα  νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή και διερωτώμεθα: τι λέγει ο λαός; Πως δέχεται ο κόσμος την διδαχή του Κυρίου, πως δέχεται την διδασκαλία του Ευαγγελίου; Ότι ήταν τότε, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα και δυστυχώς συνεχίζεται. Φόβος κατέλαβε πάντας. Αντί να χαρούν που αναστήθηκε ένα παλικάρι, φοβούνται και εξαφανίζονται. Δεν έχουν τον φόβο δηλαδή  το δέος, αλλά τον πανικό.

            Δεν βλέπετε και σήμερα τον λαό της Ελλάδος; Ποιος ασχολείται  με τα παράνομα και τα αντιευαγγελικά νομοσχέδια; Για τα πνευματικά δεν ακούμε καμία αντίδραση από τον λαό.

            Όμως όταν κανείς έχει πίστη εις την δύναμη του Χριστού και εις την Ανάσταση δεν έχει φόβο αλλά χαίρει.

            Βλέπετε αδελφοί μου ότι το Ευαγγέλιο έχει πάντοτε επίκαιρα μηνύματα.

            Δυστυχώς έχουμε το σώμα πολλών βουλευτών που νομιμοποιούν την αμαρτία και ξέρετε τι θα ακολουθήσει; Καταστροφή.

            Το ερώτημα είναι θα μας πιάσει φόβος ή θα έχουμε την δύναμη να ομολογήσουμε το Χριστό;»είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος προς το τέλος του κηρύγματός του το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο τέλος του δελτίου μας.

            Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής ανέγνωσε από άμβωνος την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ., η οποία  αναφέρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου περί  της νομικής αναγνωρίσεως  της ταυτότητας φύλου, προς μεγάλη ευχαρίστηση των παρισταμένων πιστών αλλά και όσων παρακολοθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδος και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm). Η απόφαση αυτή της Ιεραρχίας ανεγνώσθη χθες αντί κηρύγματος σε όλους τους Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας. 

 (*) Πλήθος ιεροψαλτών, αποφοίτων, μαθητών, γονέων και φιλόμουσων πιστών συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους 2017-2018 της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός».

 Στην ακολουθία του αγιασμού έψαλλε πολυμελής χορωδία υπό την διέυθυνση του Διευθυντού της Σχολής και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή των καθηγητών της Σχολής και των αποφοίτων- πτυχιούχων του περσινού διδακτικού έτους.

   Προ της απολύσεως της ακολουθίας ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ιωακείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους εκλεκτούς παρισταμένους και δι’ ολίγων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, της ψαλτικής τέχνης και χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Η αξία αυτής της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης, της πατροπαράδοτης μουσικής των Ελλήνων, παρατηρείται να καταχώννυται από το πρόγραμμα σπουδών στα δημόσια σχολεία αλλά και τόσων άλλων πολιτιστικών παρεκτροπών. Για το λόγο αυτό εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στην Μητέρα Εκκλησία. Και ου διημάρτομεν.

  Εκείνη απετέλεσε τον ποθούμενον να μεταλαμπαδεύσει αυτή την Τέχνη, με πρωτοστάτες φιλόμουσους, φίλεργους και αφιλένδεικτους μητροπολίτες, οι οποίοι με αγάπη και διάκριση αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα προκειμένου οι νέοι μας να γεύωνται την ομορφάδα της ψαλτικής τέχνης τόνισε ο κ Ιωακείμ.

  Μέριμνα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός» πρόσθεσε, αποτελεί η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεροψαλτικού, μορφωτικού, πολιτιστικού και εν μέρει κοινωνικού έργου της τοπικής Εκκλησίας. Έχοντες πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης, προβάλουμε την παράδοσή μας, αυτόν τον μεγάλο θησαυρό, που είναι οικουμενική κληρονομιά.

  Οι απόφοιτοι της Σχολής θα πρέπει να είναι σωστοί γνώστες των ήχων και του ορθώς ψάλλειν διότι οι εναλλαγές των ήχων, των μελών, των διαλόγων των ψαλτικών χορών, των αναγνωσμάτων και των αιτήσεων του ιερατείου συμβάλλουν στο να ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες και να διατηρείται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των επι μέρους ακολουθιών.

  Εφιστούμε την προσοχή στους μαθητές της Σχολής να καλλιεργούν την ευλάβεια, την ταπείνωση και την πνευματικότητα. Η προσωπική πνευματική κατάσταση του ψάλλοντος αποτυπώνεται και αποκαλύπτεται στον τρόπο της ψαλμωδίας του».

  Κλείνοντας την προσφώνησή του ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αμέριστη στήριξη και την πατρική  αγάπη με την οποία αγκαλιάζει πάντοτε την Σχολή και χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Ο τελευταίος λόγος απευθύνεται προς το πρόσωπό Σας. Διότι σεις είστε «ο πρώτος και ο έσχατος». Διότι τολμήσατε από την αρχή την ίδρυση της Σχολής. Δεν είναι πάντοτε αυτονόητο ή εύκολο για έναν πνευματικό ηγέτη να τολμά, να υπερβαίνει τα εμπόδια και τις ψυχώσεις των περιστάσεων.

  Σας ευχαριστούμε διότι μας κάνετε κοινωνούς των οραμάτων και των ελπίδων σας, διότι μας εμπιστεύεστε, διότι μας διδάσκετε να δοξάζουμε «εν ενί στόματι και μιά καρδία» την τρισήλιο Θεότητα».

  Ως ένδειξη ευγνομωσύνης και ως αντίδωρο υικής αγάπης ο κ. Ιωακείμ εκ μέρους όλων των στελεχών και μαθητών της Σχολής προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας ένα επιγονάτιο, στο οποίο απεικονίζεται  ο  όσιος Παΐσιος ο  Αγιορείτης με την εξής αφιέρωση:  Τω Σεβασμιωτάτω Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρίω κυρίω Νικολάω Α΄ γνησίω Έλληνι και Ορθοδόξω Ιεράρχη, εις ένδειξιν σεβασμού,  Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

  Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ιωακείμ και όλους τους συντελεστές της Σχολής για το όμορφο δώρο και αναφερόμενος στο έργο της Σχολής ανέφερε:

 «Έχουμε ένα θάρρος και μια ελπίδα στη Σχολή αυτή, ότι η Μητρόπολις Φθιώτιδος δεν θα μείνει από Ιεροψάλτες. Με τη Σχολή μας επανδρώνουμε τα αναλόγια των Ενοριών μας. Ξέρετε τι είναι αδελφοί μου να βλέπουμε νέα παιδιά να ανεβαίνουν στο αναλόγιο και να ψάλλουν; Είναι εγγύηση ότι η Εκκλησία έχει μέλλον και η κοινωνία μας στηρίζεται στα νέα παιδιά, γι’ αυτό κι εμείς αψηφούμε όλες τις οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας, η οποία φέτος μαζί με τα παραρτήματα σε Στυλίδα, Τιθορέα, Καμένα Βούρλα και Μαλεσίνα  αριθμεί 160 και πλέον μαθητές.

  Αυτές είναι οι δημιουργικές χαρές της Εκκλησίας μας. Κόπος καταβάλλεται, προσοχή και επιμέλεια χρειάζεται. Σας συγχαίρω και προσεύχομαι για σας.

  Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά που λειτουργώ και στο αναλόγιο βρίσκονται νέα παιδιά ευφραίνεται η ψυχή μου, «Ευφράνθει μου το πνεύμα συγχαίρει η καρδία» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

 Κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής η Βυζαντινή Μουσική είναι ουράνια και θεραπεύει τις ψυχές. Εύχομαι όλοι σας να έχετε το χάρισμα να δοξάζεται τον Θεό, να ωφελείται τους ανθρώπους και κυρίως να αγιάζεται την ίδια την ψυχή σας  και την ζωή σας».

  Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους καθώς και τις διακρίσεις των συμμετεχόντων μαθητών της Σχολής στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, ο οποίος διεξήχθη στο Βόλο τον περασμένο Ιούλιο.

  Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος απένειμε Πτυχία και Διπλώματα στους: Στυλιανό  Μανταλόβα (Δίπλωμα) , Μιλτιάδη Θεόφιλο (Πτυχίο), Χρήστο Παναγιώτου (Πτυχίο),  Μάρκο Πετράκη (Πτυχίο),  Ηλία Στρατόπουλο (Πτυχίο), Αναστάσιο Ζαχαράκη (Πτυχίο),  Πρεσβ. Νικόλαο Κατσαρέλη (Πτυχίο),  Ελένη Ντόντου (Πτυχίο), και  Βασιλική Φράγκου (Πτυχίο) και τις διακρίσεις από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στους: Μελισσουργού Μαγδαληνή από το τμήμα Καμ. Βούρλων (β' επίπεδο), η οποία κέρδισε το α' βραβείο,  Ντόντου Ελένη (γ' επιπεδο), η οποία κέρδισε το β' βραβείο και  Κωστορίζο Ιωάννη (δ' επίπεδο), ο οποίος κέρδισε το β' βραβείο.

    Τέλος εκ μέρους της Σχολής εδόθη κέρασμα σε όλους. Θα έχουμε την ευκαιρία αγαπητοί ακροατές να ακούσουμε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και του κ Ιωακείμ στο αυριανό μας δελτίο μαζί με τις δηλώσεις κάποιων πτυχιούχων αποφοίτων.

(*) Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου το πρωί , εν όψει της ενάρξεως της νέας Κατηχητικής χρονιάς, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή,  πραγματοποιήθηκε Σύναξη απάντων των Κατηχητών και Κατηχητριών, κληρικών και λαϊκών, της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην Μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Η Σύναξη ξεκίνησε με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, ο οποίος και καλωσόρισε εγκαρδίως όλα τα στελέχη του Κατηχητικού έργου της Μητροπόλεως μας και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

          Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας έδωσε τις πατρικές του συμβουλές και κατευθύνσεις, εξαίροντας  ιδιαιτέρως την σπουδαιότητα των Κατηχητικών Σχολείων, το οποίο  αναμφίβολα, αποτελεί θεσμό στην Ελλαδική Εκκλησία και την Ελληνική κοινωνία, διότι ανέθρεψε επί σειρά δεκαετιών τις γενιές των ελληνοπαίδων, εμπνέοντας τες, με το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος. Επίσης προέτρεψε όλα τα στελέχη να εργασθούν με ιδιαίτερη αγάπη, ζήλο και υπευθυνότητα να εκτελέσουν και φέτος την διακονία τους απέναντι στα παιδιά των Κατηχητικών,  διότι ζούμε  σε πολύ  δύσκολη εποχή και η ευθύνη μας έναντι των παιδιών είναι μεγάλη . 

Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας την ομιλία του ετόνισε ότι τα Κατηχητικά Σχολεία στη σημερινή εποχή καλούνται να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ανάσχεση της πνευματικής κρίσεως και υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και θα βρουν μπροστά τους οι Κατηχητές, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την νοοτροπία του κόσμου, αλλά και τη θεία ευλογία και την ουράνια αμοιβή που θα έχουν εκ μέρους του Θεού για το ιεραποστολικό και εκκλησιαστικό αυτό κοπιώδες έργο.

Τέλος συμβούλεψε  τα στελέχη να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συντονισθούν στην αποστολή τους, καθώς και να ζουν οι ίδιοι πρώτα τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας για να μπορούν να διδάσκουν καλύτερα με το παράδειγμά τους.Αμέσως μετά ακολούθησε ευρύς και ιδιαίτερα ωφέλιμος διάλογος μεταξύ των παρισταμένων και του  Σεβασμιωτάτου.Ο  Ποιμενάχρης μας ευχήθηκε  καλή δύναμη για τη νέα κατηχητική χρονιά και διένειμε σε όλους ως ευλογία ένα πνευματικό βιβλίο.Η σύναξη έκλεισε με πλούσιο κέρασμα προς όλους εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.Στο τέλος της όμορφης αυτής σύναξης αγαπητοί ακροατές είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κάποιους κατηχητές οι οποίοι μας εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους από την σύναξη αλλά και από το κατηχητικό έργο το οποίο υπηρετούν. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις δηλώσεις τους στο δελτίο της Τετάρτης.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου ενός από τους επτά Διακόνους θα εορτάσει η εκκλησία μας την Τετάρτη11 του μηνός. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στο Ιερό Παρεκκλήσιο. Την αρτοκλασία προσφέρει η Λέσχη σιδηροδρομικών υπαλλήλων Λαμίας.Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθούν ο Ορθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.Τα έσοδα του Ιερού παρεκλησίου προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Την προσεχή Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Ευθύς αμέσως προσεκλημένος του Δημάρχου κ Αποστόλου Γκλέτσου ο Ποιμενάρχου μας θα παραστεί στα εγκαίνια λειτουργίας του μεγάλου έργου υποδομής «ολοκλήρωση αποχέτευσης πόλης Στυλίδος-προσαγωγή λυμάτων στην Εγκατάσταση  Επεξεργασίας Λαμίας. Η τελετή θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 11:00 το πρωί.

 (*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

(*) Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε Ιεράς Μονες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων. Συγκεκριμένα οι προσκηνυτές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Κορώνης, Πέτρας Καταφυγίου και Παναγίας Πελεκητής. Επίσης θα επισκεφθούν την όμορφη πόλη της Καρδίτσας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα. Η Τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 22310 23151 και  6975861698.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Το διοικητικό συμβούλιο της Χειμωνιδείο Στέγης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος που βρίσκεται στη διευθυνση Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία, μας γνωστοποιεί ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει τμήμα γυμναστικής με τη γυμνάστρια κ Αικατερίνη Τσίγκα. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνείστε στα σταθερά τηλέφωνα 22310 25 616 και 35 260, 69 33 36 51 05 και 69 77 72 22 15.

Επίσης να σας θυμίσουμε ότι ήδη λειτουργούν τμήματα χορού (παιδικό,νέων και ενηλίκων), αγιογραφίας, τμήματα ζωγραφικής,  διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, κοπτικής-ραπτικής, πλεξίματος και διακοσμητικής. Τα μαθήματα στα τμήματα αυτά παραδίδουν η πρόεδρος του συλλόγου κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου, η κ Ελένη Κράββαρη-Χρα, η κ Κική Κωστορρίζου, η κ Ντίνα Μεργιά και η κ Γιούλα Ξενοκώστα.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...