165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1322

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος, 2017

 Πέμπτη 5 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της αγίας μάρτυρος Χαριτίνης. Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ερμογένους του θαυματουργού, του εν Κύπρω.Της Αγίας μάρτυρος Μαμέλχθης και της Οσίας Μεθοδίας της Κιμώλου. Τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου επισκόπου Ευχαϊτων, του ποιητού και συγγραφέως.Του Αγίου Ευδοκίμου νεοφανούς, του Βατοπεδινού και των Αγίων Πετρου, Αλεξίου, και Ιωνά, των Μητροπολιτών Μόσχας και πάσης Ρωσίας, των θαυματουργών.Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της οπτασίας Κοσμά μοναχού, φοβεράς και ωφελίμου.

 ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Στην χθεσινή συνεδρία η Ιεραρχία διεσαφήνισε τις σχέσεις  Εκκλησίας – Πολιτείας.

(*) Ξεκινούν οι πνευματικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μητροπολή μας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος. Τα κατηχητικά σχολεία,  οι κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής και οι Ενοριακές Συνάξεις Νέων. Ενημερωθείτε για τις ώρες πραγματοποιήσης τους από τον Εφημέριο της Ενορίας σας.

(*) Αγιασμός επί τη ενάρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μη­τρο­πό­λεώς μας θα τελεσθεί το Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Επίσης θα λάβουν τα πτυχία τους οι απόφοιτοι της Σχολής της περσινής διδακτικής χρονιάς.

 (*)Το μυστήριο της Ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Τα έσοδα θα προσφερθούν στην ανέγερση του πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα στην Αφρική.

(*) Λαμπρός εορτασμός επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου ερημίτου του Κρητός θα τελεσθεί σήμερα και αύριο στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

  (*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με τις εργασίες της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες μετάσχει από την Τρίτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Χθες δεύτερη Τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μετά την επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος, εξ αφορμής της Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, εν όψει της Συνταγματικής αναθεωρήσεως» σημειώνει, ότι ο επανακαθορισμός των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας είναι υπόθεση πολύπλοκη, ευαίσθητη και πολυδιάστατη. Συγκεκριμένα η Εκκλησία διασαφηνίζει ότι:


1. Οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110 παρ. 2) απόκειται στην πρωτοβουλία της Βουλής. Επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό θα γίνει με διακομματική Επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι με εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Παράλληλα η Εκκλησία, οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο "χωρισμός" στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθή μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι’ αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό την δίνει πάντοτε, «θάττον ή βράδιον» ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός. Η Εκκλησία … δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας .

2. Ουδεμία απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης υφίσταται, ως επιχείρημα, για τον τρόπο καθορισμού του πλαισίου των σχέσεων. Αντίθετα μάλιστα κάθε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή Κράτος Μέρος της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ελεύθερο με βάση τα ιστορικά και πολιτιστικά δεδομένα του να οριοθετήσει τη σχέση του με τα υποκείμενα θρησκευτικά σώματα ή κοινότητες και συγχρόνως να παράγει εσωτερικό–εθνικό δίκαιο καθόλα αποδεκτό και σεβαστό από το πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό θρησκευτικοί φορείς με νομική προσωπικότητα δημοσίου δικαίου, αλλά και κρατική μισθοδοσία ή κρατική ενίσχυση της μισθοδοσίας του Κλήρου ή κρατικές επιχορηγήσεις προς τα θρησκεύματα ή μάθημα θρησκευτικών με ομολογιακό χαρακτήρα προβλέπονται στην νομοθεσία πολλών ευρωπαϊκών κράτων. Η διαμόρφωση λοιπόν του οποιουδήποτε νέου πλαισίου σχέσεων ως εσωτερική υπόθεση κάθε Κράτους–Μέλους απαιτεί διάλογο με κύριο άξονα την ιδιοπροσωπία κάθε Κράτους–Μέλους, και μάλιστα όπως αυτή περιγράφεται από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και πραγματικότητα και δεν προκαθορίζεται από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κεκτημένο.

3. η Εκκλησία διασαφηνίζει  ακόμα ότι η Εκκλησία κατά την ρύθμιση των σχέσεών Της βασίζεται κυρίως στο άρθρο 13 του Συντάγματος και είναι υποκείμενο θρησκευτικής ελευθερίας και αυτονομίας έναντι του Κράτους. Η Εκκλησία δεν θεωρεί ότι η νομική προσωπικότητα δημοσίου δικαίου χορηγεί στην Πολιτεία το δικαίωμα να νομοθετεί μονομερώς. Ούτε φυσικά η μισθοδοσία είναι ζήτημα θεσμικών σχέσεων, ούτε χορηγεί στην νομοθετούσα Πολιτεία το δικαίωμα ωμής εισόδου σε εκκλησιαστικά θέματα.

4. Η «αποκρατικοποίηση» της Εκκλησίας η επί το θεολογικότερον η «απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος» , δηλαδή η παροχή πλήρους θρησκευτικής αυτονομίας για τα εσωτερικά Της ζητήματα, δεν έχει απολύτως καμία αιτιώδη σχέση με την οποιαδήποτε αλλαγή της νομικής προσωπικότητας των εκκλησιαστικών φορέων από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου. Επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι η νομική προσωπικότητα της Εκκλησίας είναι ζήτημα που ρυθμίζει ο νομοθέτης κατά το άρθρο 72 παρ. 1 του Συντάγματος και δεν προκαθορίζεται από το Σύνταγμα. Αντίθετα ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και της θρησκευτικής αυτονομίας της Εκκλησίας, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων προκύπτει ως μονοσήμαντη υποχρέωση για το Κράτος απευθείας από το άρθρο 13 του Συντάγματος και από τα άρθρα 9 και 11 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

5. Η Εκκλησία της Ελλάδος διαλέγεται με το Κράτος, όχι με την ιδιότητα της θρησκευτικής γραφειοκρατίας του Δημοσίου, που αρύεται την ύπαρξή της από την κρατική επίνευση, αλλά ως κοινότητα Κλήρου και Λαού. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεοΐδρυτη προέλευση, όπως αναγνωρίζει και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτου Της, η δε κοσμική Της έκφανση και λειτουργία υπό την μορφή κοσμικού οργανισμού έχει το ποίμνιό Της ως λαϊκή και δημοκρατική βάση της νομιμοποιήσεώς Της. Είναι φορέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συζητεί τα θρησκευτικά του ζητήματα με την κρατική εξουσία, όπως πράττουν και οι συμπολίτες μας άλλων ετεροδόξων και ετεροθρήσκων θρησκευτικών κοινοτήτων.

6. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε συμβολική υποβάθμιση ή θεσμική υποτίμησή Της στο πλαίσιο είτε της αναθεωρήσεως του Συντάγματος είτε τροποποιήσεως της τυπικής, κοινής νομοθεσίας. Οι παραπάνω συμβολισμοί εκφράζουν την πάγια και ιστορική σχέση του Ελληνικού Έθνους με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση, που έχει πολλές προεκτάσεις πολιτισμικές, κοινωνικές, γλωσσικές και ηθικές στην ιδιοσυγκρασία του σημερινού Έλληνα, τις οποίες ακόμη ψηλαφούμε στην καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της χώρας.

7. Με δεδομένο ότι η συνταγματική και διαπιστωτική αναγνώριση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης ως «επικρατούσας θρησκείας» διαδραματίζει ρόλο ενός πληθυσμιακού, ιστορικού και πολιτισμικού τεκμηρίου για τον νομοθέτη, τον δικαστή και την κρατική διοίκηση, η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να αποσαφηνίσει προς την πολιτική εξουσία ότι η αναγνώριση της ιστορικότητας και της ενεργού θρησκευτικής παραδόσεως του ελληνικού Έθνους στο άρθρο 3 του Συντάγματος, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει αρνητικά την ισότιμη και πλήρη πρόσβαση κάθε πολίτη ή κατοίκου της Ελλάδας στα συνταγματικά δικαιώματα, ακόμα και εάν δεν είναι Έλληνας το γένος ή ορθόδοξος χριστιανός κατά το θρήσκευμα.

8. Το ελληνικό Έθνος είχε μετά τον εκχριστιανισμό του έναν ιστορικά σταθερό πυρήνα, που περιλαμβάνει και την ορθόδοξη θρησκεία. Κατά συνέπεια, η αφαίρεση των στοιχείων θρησκευτικής ταυτότητας του Έθνους από το κείμενο του Συντάγματος θα αποτελούσε προσπάθεια εισαγωγής μίας νέας «εθνολογίας», καθώς αποκόπτει το Έθνος από ένα ουσιώδες περιεχόμενο του πυρήνα της ιστορικότητάς του, της ενεργού παράδοσής του και της παρούσης συλλογικής καθημερινότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό δεν νομίζουμε τονίζουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ότι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη έχει το δικαίωμα διατύπωσης της δικής της εκδοχής για την ιστορικότητα του Έλληνα μέσα στο Σύνταγμα ή την νομοθεσία, ούτε διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να αναθεωρήσει τις ιστορικές παραμέτρους της εθνικής ταυτότητας.

9. Ως προς την σχέση μεταξύ εθνικής – θρησκευτικής «Ταυτότητας» και «Δημοκρατίας». Το ένα δεν αποκλείει, ούτε περιορίζει το άλλο. Η θέση της Εκκλησίας πρέπει να είναι ότι πρόκειται για συμπορευόμενες και μη συγκρουόμενες έννοιες. Συγχέουν διαφορετικά και άσχετα μεγέθη οι αναθεωρητικές προτάσεις να αποσιωπηθούν ή να απαλειφθούν από τον συνταγματικό ή κοινό νομοθέτη αναφορές που δείχνουν αναγνώριση της θρησκευτικής ταυτότητας του ελληνικού Έθνους ως στοιχείο, που επαναλαμβάνει και σε νομικό επίπεδο το Κράτος, ως πολιτικός φορέας του Έθνους.

10. Η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να προωθεί την πλήρη κατοχύρωση της αυτοδιοίκησής Της και με προσθήκη σαφούς διάταξης ή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 13 του Συντάγματος που θα προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία, στόχος από τον οποίο απέχει τόσο και η νομοθεσία όσο και η νομολογία. Το άρθρο 3 αυτήν την στιγμή λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το άρθρο 13, καθώς παγίως ερμηνεύεται ότι μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια βάσει του άρθρου 3 Συντ. η Πολιτεία μπορεί να νομοθετεί και επί εσωτερικών θρησκευτικών ζητημάτων της ορθόδοξης Εκκλησίας και χωρίς την συναίνεση της τελευταίας και επομένως η Εκκλησία δεν έχει πλήρη τα δικαιώματα θρησκευτικής αυτονομίας, που προκύπτουν από το άρθρο 13 για άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

11. Η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας με το Κράτος, διατηρώντας το νομικό status Της. Για τον λόγο αυτό μπορεί να περιληφθεί «νομοθετική εξουσιοδότηση» στο Σύνταγμα προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε αυτή να εκδίδει, χωρίς την σύμπραξη της Βουλής, τον Καταστατικό Της Χάρτη και τις διοικητικές πράξεις αυτοοργάνωσής Της.

12. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να ζητήσει την προσθήκη μνείας στο Σύνταγμα ότι η μισθοδοσία του κλήρου και η ενίσχυση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί αναγνώριση των περιουσιακών υποχρεώσεων της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία, που απέκτησε το Κράτος χωρίς αποζημίωση της Εκκλησίας από την σύσταση του Κράτους και εντεύθεν.

13. Στο πλαίσιο της αναθεωρητικής συζήτησης η Εκκλησία της Ελλάδος, ως κειμένη εντός του κλίματος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στηρίζει την διατήρηση στο Σύνταγμα του κατοχυρωμένου ιδιαίτερου καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αγίου Όρους (άρθρο 105) και των λοιπών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών μέσα στην ελληνική επικράτεια, ήτοι Εκκλησία της Κρήτης, Μητροπόλεις Δωδεκανήσου (άρθρο 3 παρ. 2).

Το θέμα της αναθεώρησης του πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στον χώρο της ελληνικής επικράτειας είναι περισσότερο ζήτημα αλλαγής της απαρχαιωμένης τυπικής νομοθεσίας από την Βουλή, και λιγότερο ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος, και οπωσδήποτε είναι ένα θέμα πολυσύνθετο, πολύπλοκο, ευαίσθητο, πολυδιάστατο και δαιδαλώδες, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η διαμόρφωσή του δεν ήταν μία στιγμιαία κατάσταση αλλά αποτελεί καρπό εξελίξεων και διαμόρφωσης.

Προς διαρκή μελέτη του θέματος ωρίσθη Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για τα λαϊκά μέλη της Επιτροπής.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας συνεχίζει σήμερα  τις εργασίες Της και θα τις ολοκληρώσει αύριο.με την πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και τέλος θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και εν συνεχεία θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά.

 (*)Με την έναρξη της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς αρχίζουν και οι πνευματικές δραστηριότητες στην Ιερά Μητρόπολή μας.

        Πιο αναλυτικά:

 Η 8η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή ορίσθηκε κατ' εντολήν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ημέρα ενάρξεως τωνΚατηχητικών Σχολείων σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως μας όπου Θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί αλλά και όσοι θέλουν να υπηρετούν το κατηχητικό έργο εργάζονται με αγάπη και ζήλο για την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος έχει προσκαλέσει  όλους τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως μας  το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου στην οποία θα πραγματοποιηθεί σύναξη όπου θα τους δώσει τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου και η φετινή κατηχητική χρονιά να είναι αποδοτική και καρποφόρα.

        Αναμφίβολα, το Κατηχητικό Σχολειό αποτελεί θεσμό στην Ελλαδική Εκκλησία και την Ελληνική κοινωνία, διότι ανέθρεψε επί σειρά δεκαετιών τις γε­νιές των ελληνοπαίδων, με το να τις εμπνέει  με το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος.        

         Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα τελευταία χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργεί η Σχολή Υποψηφίων Κατηχητών, η οποία με το ειδικώς κατηρτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων, εκπαιδεύει και νέα στελέχη τα οποία πλαισιώνουν το κατηχητικό έργο και διδάσκουν ως κατηχητές στις Ενορίες μας.

      (*)  Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες -  κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. Προ των ομιλιών θα τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλητές θα αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών.

          Επιπροσθέτως ξεκινούν αυτές τις ημέρες και οι Ενοριακές Συνάξεις Νέων στις οποίες νέοι κάθε ηλικίας μελετώντας τον λόγο του Θεού δίνουν απαντήσεις σε οποιαδηποτε απορία υπάρχει σχετικά με την ζωή και την πνευματική τους προκοπή.  Η ενοριακή σύναξη νέων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας θα αρχίσει τα μαθήματα το Σάββατο 21 Οκτωβρίου. Το θέμα των φετινών μαθημάτων είναι λόγοι του πατρός Παισίου του Αγιορείτου από το βιλίο «πάθη και αρετές». Τα μαθήματα  θα πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο κάθε Σάββατο στις 7:15 το απόγευμα.

(*) Αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως  «Γερμανός ο Μελωδός» θα τελεσθεί από τον Ποιμενάρχη μας το Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ακριβώς μετά τον εσπερινό. Μετά τη λήξη του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τα πτυχία των αποφοίτων της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους.  Να σας θυμ’ίσουμε ότι οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν την δυνατότητα αποκτήσεως πτυ­χίου και διπλώματος αναγνωρισμένου από το κράτος, με το οποίο μπο­ρούν να διδάξουν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.Τα γραφεία της βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία Πάρκου, πάνω από το βιβλιοπωλείο  ΕΝΘΕΟΝ, στον 3ο όροφο.Το τηλέφωνο επικοινωνίας  είναι 22310 50168. Στο τμήμα της σχολής στη Λαμία φοιτούν 100 παιδιά και λειτουργούν άλλα 4 παραρτήματα σε  Στυλίδα, Καμένα Βούρλα,Τιθορέα και Μαλεσίνα .  

 (*)Το μυστήριο του Ιερου ευχελαίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Το ιερό αυτό μυστήριο θα τελεσθεί με την παρουσία απάντων των ιερέων και διακόνων της πόλεως Λαμίας και θα αποτελέσει μεγάλη ευλογία για όλους του πιστούς της πόλεως διότι με την επάλειψη του αγίου ελαίου θεραπεύονται όλες οι ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

          Τα έσοδα που  θα συγκεντρωθούν από τα ονόματα τα υπέρ υγείας, θα προσφερθούν στην ανέγερση του πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα, ένα πολύ σημαντικό έργο,  το οποίο μετά από την ολοκλήρωση του Μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου όπου αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθη από τον Μακαριώταττο Πάπα και Πατριάρχη Αφρικής κ. Θεόδωρο τον Β' τον  περασμένο Οκτωβριο,   ανέλαβε η Ιερά Μητροπολίς μας και στο οποίο συνδράμουν όλοι οι ευσεβείς και φιλελεήμονες πιστοί της Φθιώτιδος.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                               

  (*) Αφιέρωμα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ το εκκλησιαστικό κανάλι 4 Ε.Μέσα από την εκπομπή «μοναστήρια του τόπου μας» θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την μακρόχρονη ιστορία και προσφορά του μοναστηριού, την κτηριακή του υποδομή και τα μέλη της αδελφότητας που την διακονούν.Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή είτε μέσω του δορυφόρου στο cosmote tv είτε μέσα από την ιστοσελίδα 4 Ε. gr

  (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στήν Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου ερημίτου του Κρητός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα  στις 5:30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο  κήρυγμα. Μετά τον εσπερινό περίπου στις 6:30 θα γίνει  λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου. Η πομπή θα καταλήξει στην Ιερά Μονή όπου θα τελεσθεί η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου. Την Παρασκευή το πρωί στο μοναστήρι θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας θα προσφερθεί κέρασμα στο αρχονταρίκι.Και τις δυο ημέρες το θείο λόγο θα κηρύξει ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης. Ας θυμηθούμε όμως ποιο είναι το Ιστορικό απόκτησης της τιμίας Κάρας του οσίου Ιωάννου του Κρητός:   Το ιστορικό κατέγραψε στο βιβλίο του «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού» ο συνταξιούχος ιερέας Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιούμας σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων της Ομβριακής: «Ο Αρσένιος, ηγούμενος της Μονής, πληροφορήθηκε πως ο Σουλτάνος, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης , θα περνούσε με λάφυρα, μεταξύ των οποίων η Κάρα του οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, από το δρόμο της Λαμίας –Δομοκού. Τότε, καθώς το μοναστήρι ήταν ακμαίο, έψησε μερικά αρνιά και βγήκε στο δρόμο τον οποίο θα περνούσε ο Σουλτάνος. Στην τοποθεσία ‘’Καλαματαίικα’’ τον υποδέχτηκε και του ‘’έκανε το τραπέζι. ‘’ Κατόπιν του ζήτησε την Κάρα και αφού πλήρωσε γι’αυτή ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έκαναν και ένα συμβόλαιο αγοράς, ‘φιρμάνι’. Έκτοτε η Κάρα παρέμεινε στο μοναστήρι». Για την επισημότερη τέλεση της εορτής του Οσίου στην Κωμόπολη της Ομβριακής, εκδόθηκε το έτος 2010 από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ακολουθία του Οσίου την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 (*) Η 2η Ιερά Αγρυπνία για την νέα εκκλησιαστική χρονιά θα τελεσθεί αύριο στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά, πολιούχου Λαμίας.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την ιερά μονή Παναγίας Σουμελά όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση και την πόλη της Εδεσσας.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

(*)  Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Συγκεκριμένα στις ιερές μονές Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου και Ταξιαρχών Πηλίου όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου. Η τιμή είναι 15 ευρώ και για τη συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 24 2 94.

(*) Η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Σαγματά και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις καλέστε στα τηλέφωνα 2231038708 και 6978190392.

(*) Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε Ιεράς Μονες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων. Συγκεκριμένα οι προσκηνυτές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Κορώνης, Πέτρας Καταφυγίου και Παναγίας Πελεκητής. Επίσης θα επισκεφθούν την όμορφη πόλη της Καρδίτσας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα. Η Τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 22310 23151 και  6975861698.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Το διοικητικό συμβούλιο της Χειμωνιδείο Στέγης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος που βρίσκεται στη διευθυνση Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία, μας γνωστοποιεί ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει τμήμα γυμναστικής με τη γυμνάστρια κ Αικατερίνη Τσίγκα. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνείστε στα σταθερά τηλέφωνα 22310 25 616 και 35 260, 69 33 36 51 05 και 69 77 72 22 15.

Επίσης να σας θυμίσουμε ότι ήδη λειτουργούν τμήματα χορού (παιδικό,εφηβικό,νέων και ενηλίκων), αγιογραφίας, τμήματα ζωγραφικής,  διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, κοπτικής-ραπτικής, πλεξίματος και διακοσμητικής. Τα μαθήματα στα τμήματα αυτά παραδίδουν η πρόεδρος του συλλόγου κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου, η κ Ελένη Κράββαρη-Χρα, η κ Κική Κωστορρίζου, η κ Ντίνα Μεργιά και η κ Γιούλα Ξενοκώστα.

 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...