165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1305

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 11 Σεπτέμβριος, 2017


  Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εν Βάστα. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου και Ευανθίας, των ομοζύγων και Δημητριανού του υιού αυτών. Των Αγίων Γεμινιανού, Διδύμου, Διοδώρου, Διομήδους και Ιας της γραίας. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων, Ευφροσύνου του μαγείρου και Θεοδούλου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων τελέσθηκε χθες στο  νεοεγκαινιασμένο δεύτερο Καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

(*) « Οι άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος. Σε όλες τις περιπέτειες του Έθνους μας, εκατόμβες αιμάτων εθυσίασαν Αρχιερείς, ιερείς με πρώτον τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων χθες στο κυρικάτικο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Σε τέσσερα σχολεία της Λαμίας τέλεσε αγιασμό ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς. Ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλό και ευλογημένο σχολικό έτος.       Παρουσία επισήμων εγκαινίασε το νεόδμητο 5ο λύκειο. 

  (*) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια και την παρουσία χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Φθιώτιδα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, πανηγύρισαν την Πέμπτη 7 & και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου,  οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας. 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ 

(*)Με αισθήματα δέους και ιερού σεβασμού εορτάσθηκε χθες Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στη Ιερά Μητρόπολή μας η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων   αγίων 4 Αρχιερέων, Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, Μητροπολίτου Ικονίου Προκοπίου, Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αμβροσίου, του Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου και πάντων των ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών και πιστών Ορθοδόξων χριστιανών.

            Επίκεντρο του εορτασμού ήταν  ο νεοεγκαινιασθής,  περίλαμπρος Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και πάντων των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922), ο οποίος αποτελεί το δεύτερο Καθολικό της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, ένας ναός από τους ελαχίστους στην Ελλάδα, όπου φυλάσσονται ως ατίμητος θησαυρός: άμφια, επιστήθιος σταυρός, αρχιερατικό εγκόλπιο και προσωπικά χειρόγραφα του αγίου.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί της Κυριακής μετέβη στην Ιερά Μονή, χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον νέο Καθηγούμενο Παν. Αρχιμ. πατέρα Σεραφείμ Μαργαρίτη, τον Αρχιμ. πατέρα Ευμένιο Μερονιανάκη Στρατιωτικό Ιερέα, τον Αρχιμ. πατέρα Δαμασκηνό Λάμπρου, τον π. Νικόλαο Λύτα και τους ιεροΔιακόνους του, πατέρα Ευστάθιο Κατόπη, πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη και πατέρα Βαρθολομαίο Κάσση.

            Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν πολλοί ευσεβείς προσκυνητές από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και από την Φθιώτιδα, μεταξύ αυτών και ο τέως Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.

            Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από την Μεταμόρφωση της Αττικής κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο ιεροψάλτης κ. Αθανάσιος Μπλέτσας.

            Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος ωμίλησε για τους 5 Ιερομάρτυρες Αρχιερείς και σκιαγράφησε την εικόνα των φρικτών βασανιστηρίων που υπέμεινε υπέρ του Χριστού και της Πατρίδος μας,  ο άγιος Χρυσόστομος και οι 200.000 χιλιάδες μάρτυρες Ορθόδοξοι πιστοί κληρικοί και λαϊκοί.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Οι άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος. Σε όλες τις περιπέτειες του Έθνους μας, εκατόμβες αιμάτων εθυσίασαν Αρχιερείς, ιερείς με πρώτον τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

            Οι άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής έδειξαν ότι οι Επίσκοποι και οι ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πιστοί στον Λόγο του Κυρίου: «ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων (Ιω. 10,11).»

            Αναφερόμενος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

            «Σήμερα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης έχει κατορθώσει με το κύρος που διαθέτει να παίρνει την άδεια από της τουρκικές αρχές και να μεταβαίνει στα βάθη της Μικράς Ασίας και να ανασταίνει τις Εκκλησίες και τις ιερές μνήμες. Η τόλμη του ηρωικού μας Πατριάρχου έφθασε στο να χειροτονήσει μετά από πολλά χρόνια Μητροπολίτη Σμύρνης εις διαδοχήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου».

            Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε με συγκίνηση  και την προσωπική του εμπειρία, όταν μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου τον συνόδευσε σε ένα ταξίδι του στην Τριγλεία της Προύσας με σκοπό να τελέσουν Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σε ερειπωμένο Ναό.

            Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Τι φοβούμαστε αδελφοί μου και δεν ωμιλούμε για τις περιπέτειες του Γένους μας; Τι μας κωλύει; Το Ευρωπαϊκό πνεύμα και δεν μπορούμε να ωμιλούμε για την Πατρίδα μας, για το Έθνος μας και το Γένος μας;

            Πρέπει ο λαός μας αυτές τις εορτές να τις τιμά ιδιαιτέρως και να μπαίνουν σφραγίδα στις καρδιές των νεοελλήνων, διότι άρχισε να ξεφτίζει και να αλλοτριώνεται η εθνική μας συνείδηση. Ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να κηρύττουμε διαρκώς τους αγώνες, τις θυσίες και τις ταλαιπωρίες του Έθνους μας για να αποδείξουμε ότι είμαστε απόγονοι αγίων και ηρώων. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν: «Τρεις εισίν αρεταί τας χρεών σ' ασκείν, τέκνον, θεούς τιμάν, τους τε θρέψαντας γονείς. Νόμοuς τε κοινούς Ελλάδος' και ταύτα δρων κάλλιστον έξεις στέφανον ευκλείας αεί», και οι τρεις αυτές αρετές σήμερα περνούν κρίση. Αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, διότι εμείς οι Έλληνες έχουμε μέσα μας τον Χριστό και η ιστορία, μας έχει διδάξει ότι οι αρετές και τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος μας δεν χάνονται αλλά θέλουν θυσίες.

            Εύχομαι αδελφοί μου να έχουμε πλουσία την ευλογία του Θεού και είθε οι Άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής να πρεσβεύουν για την Πατρίδα μας και για όλους εμάς».

            Ακολούθως ο νέος Ηγούμενος της Μονής πατήρ Σεραφείμ από τα βάθη της ψυχής του ευχαρίστησε τον Σεβασμιωτάτο για την διακονία που του ανέθεσε και για την ευλογημένη παρουσία του στην Ιστορική Μονή και εζήτησε τις προσευχές όλων, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί άξιος της αποστολής του.

            Ο Ποιμενάρχης μας και άπαντες οι παρευρισκόμενοι πιστοί ευχήθηκαν εις τον πατέρα Σεραφείμ αναφωνώντας με μια φωνή το Άξιος! 

            Ακολούθως εκ μέρους της αδελφότητος σε όλους παρετέθη πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής. Θα έχουμε αγαπητοί ακροατές την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στο τέλος του δελτίου μας.

(*)Το πρώτο κουδούνι, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ακούστηκε σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας και τελέσθηκαν οι καθιερωμένοι αγιασμοί προκειμένου οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί με την ευλογία του τριαδικού Θεού να έχουν μια καρποφόρα και δημιουργική χρονιά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τέλεσε αγιασμούς σε σχολεία της Λαμίας. Στις 8:15 το πρωί τέλεσε αγιασμό στο 3ο δημοτικό σχολείο. Ακολούθως  στο 5ο λύκειο, στο 7ο γυμνάσιο και τέλος στο εκκλησιαστικό γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας. Ευχήθηκε σε όλους καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά. Στο 3ο δημοτικό σχολείο Λαμίας διευθύντρια είναι η ραδιοφωνική μας παραγογός κ Αναστασία Ευαγγελοπούλου Τσελή η οποία καλοσώρισε μεταξύ άλλων τον Πομενάρχη μας και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του. Ο Ποιμενάρχης μας με τη σειρά του την ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μίλησε στα παιδιά για το ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους στο σχολείο και οι φετινοί τους στόχοι. Στο αγιασμό παρέστησαν μεταξύ άλλων ο   αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, εκπρόσωποι της αστυνομίας οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για την σωματική του ασφάλεια και την ασφάλεια του σχολείου.  

 Να σημειώσουμε ότι τη φετινή σχολική χρονιά το 5ο λύκειο μεταφέρθηκε σε νεόδμητο κτίριο και με την ευκαιρία του αγιασμού ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε και τα εγκαίνια του σχολείου παρουσία επισήμων, καθηγητών, μαθητών και γονέων. Το σχολείο αυτό που κατασκευάστηκε στη νότια πλευρά της Λαμίας είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την εκπαιδευτική κοινότητα .''Μπαίνοντας στο Λύκειο  νόμισα οτι μπαίνω σε Πανεπιστήμιο'' ηταν τα πρώτα  λόγια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας που εκανε τον καθιερωμένο αγιασμό ευχόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να εχουν μια καλή παραγωγική σχολική χρονιά αφοσιωμένοι στα βιβλία και στο μέλλον τους . Στον αγιασμό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Φθιώτιδος κ Αθανάσιος Μιχελής , ο Περιφερειάρχης κ Κωνσταντίνος Μπακογιάννης , ο Αντιπεριφερειάρχης κ Καραίσκος , ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Χρήστος Δημητρίου , ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σπύρος Πιλιτζίδης ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, ο πρώην Δήμαρχος Λαμίας κ Γέωργιος Κοτρωνιάς , η πρώην βουλευτής κ Ελένη Μακρή -Θεοδώρου . Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ζήτησε απο τα παιδιά να προσέχουν και να φροντίζουν το καινούριο κτίριο γιατί πλέον το σχολείο είναι δικό τους . Το νέο σχολικό συγκρότημα εχει 7 Τμήματα και 26 αίθουσες διδασκαλίας , ενω υπάρχει η δυνατότητα να στεγάσει μέχρι 500 μαθητές .     

 (*) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια και την παρουσία χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Φθιώτιδα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, πανηγύρισαν την Πέμπτη 7 & και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου,  οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας.

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Πέμπτη το απόγευμα χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης, συμπαραστατούμενος από  ιερείς της Μητροπόλεως μας και τους διακόνους.

  Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας κ.κ. Ευάγγελος Τσιρίγκας και Βασίλειος Γρηγοριάδης.

  Κατά την διάρκεια της λιτής πραγματοποιήθηκε περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας, πέριξ του Καθολικού και ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους στην αυλή της Μονής.

 Στην συνέχεια κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους εκατοντάδες παρευρισκομένους ομιλώντας για το  θεολογικό νόημα της Θεομητορικής  εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ετόνισε ιδιαιτέρως αυτό που λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας,  ότι η Θεοτόκος κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος, ιδιότητα μέσω της οποίας φαίνεται   πόσο τιμάται ο άνθρωπος εν τω προσώπω της Θεοτόκου,  η οποία ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους έδωσε τη σάρκα της για να ντυθεί την ανθρωπότητα ο Υιός και Λόγος του Θεού.

  «Η Θεοτόκος είναι η γέφυρα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ζώντας εμείς οι άνθρωποι το μυστήριο που λέγεται Θεοτόκος μπορούμε να σωθούμε» ετόνισε ο Σεβασμιώτατος.

  Στην συνέχεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε στο ιστορικό του Γενεσίου αλλά και σε θαύματα που αδιάκοπα τελεί στους ανθρώπους, η πηγή των θείων χαρισμάτων, Υπεραγία Θεοτόκος.

  Χαρακτηριστικά επεσήμανε:

  «Υπάρχει αδελφοί μου, πιστός λαός που τιμά και  αγαπά την Παναγία και δικαίως, διότι  Αυτή μας δείχνει την στοργή της, παρέχοντας μας παντοτινή ελπίδα,  προστασία και βοήθεια. Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν στο Μοναστήρι τα τελευταία χρόνια, το οποίο είναι καύχημα  για τη Μητρόπολή μας και ευχήθηκε  στα μέλη της νέας αδελφότητος, η Παναγία  να τους σκεπάζει πάντοτε με την χάρη της και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται για να συνεχίσει η Ιερά Μονή την ένδοξη ιστορία της.

  Την κυριώνυμο ημέρα Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το πρωί ο  Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη απευθείας σε όλο τον κόσμο, μέσω των Τηλεοπτικών Σταθμών «Star Κεντρικής Ελλάδος», του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού της Αδελφότητος Λυδία 4Ε καθώς και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Τους ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινή Χορωδία, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ.

  Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος  στην συμβολή της Παναγίας στη σωτηρία του κόσμου και επεσήμανε για ακόμη μια φορά  ότι Εκείνη είναι η μοναδική ελπίδα, προστασία και παρηγοριά μας. Με τη Γέννησή της άρχισε για τους ανθρώπους μια  νέα εποχή χαράς, γιατί από Αυτή προήλθε η λύση της κατάρας, η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό λόγω της αμαρτίας και Αυτή μας έδωσε ζωή και ελπίδα. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήθος του κόσμου που προσήρχοντο συνέχεια κατά τη διάρκεια του εορτασμού και με ευλάβεια ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας, διότι  γνωρίζουν ότι από αρχαιοτάτων χρόνων για την Πατρίδα μας η Παναγία   είναι Υπέρμαχος Στρατηγός.

  Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Το μήνυμα που στέλνει εδώ από το Μοναστήρι της η Παναγία η Δαμάστα είναι, ότι χρειαζόμαστε μια ζωή που να έχει ρίζες και οι ρίζες είναι η πίστη μας. Για την πατρίδα μας επίσης η Παναγία στέλνει μυνήματα. Μας λέγει να θυμηθούμε τους εθνομάρτυρες Ησαΐα Σαλώνων και τον Αθανάσιο Διάκο, οι  οποίοι με την θυσία τους επότισαν το δένδρο που λέγεται Ορθόδοξη Ελλάδα, ένα δένδρο  που δεν θα ξεραθεί ποτέ, το  δένδρο της πίστεως και της ελευθερίας».

  Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά και στο ρόλο της Ιεράς Μονής Δαμάστας στη πορεία των αιώνων και ιδιαιτέρως στην Επανάσταση του 1821. Με συγκίνηση δε ανέφερε ότι λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι είναι ο τόπος του μαρτυρίου του  Επισκόπου Ησαΐα Σαλώνων και ότι η Ιερά Μονή υπήρξε τόπος συγκεντρώσεως των αγωνιστών της Ρούμελης και του Αθανασίου Διάκου.

  Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητούν την βοήθεια της Θεοτόκου,  διότι  η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και τα προβλήματα των ανθρώπων και  προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.

  Τέλος συνεχάρη την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιωάννα και την 15μελη αδελφότητα για το πνευματικό και  κοινωνικό  έργο που επιτελούν στην κοινωνία και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι μοναχές εδώ εφαρμόζουν αυτό που τους λέγει η Παναγία, στάζουν βάλσαμο στις ψυχές των χιλιάδων προσκυνητών που προσήρχοντο στο μοναστήρι αυτό, το οποίο είναι το κάυχημα της Κεντρικής Ελλάδος και της Μητροπόλεως μας». Επίσης ευχαρίστησε και όλους τους πιστούς που  με την προσευχή τους και με κάθε τρόπο συμπαρίστανται στο έργο της Μονής.

  Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για την ευλογία ώστε να μεταδοθούν οι ακολουθίες της Πανηγύρεως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς επίσης ευχαρίστησε και τον  Διευθυντή του «Star Κεντρικής Ελλάδος», κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τις αδελφές από το 4Ε, οι οποίοι πάντοτε προθύμως μεταδίδουν τους εορτασμούς που τελούνται στην Ιερά Μητρόπολή μας.

  Τέλος ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να προστατεύει και να σκέπει όλους τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως την πατρίδα μας και προέτρεψε τους πιστούς να προστρέχουν πάντοτε στην αγκαλιά Της.

  Και τις δύο ημέρες οι Πολιτικοί και Στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου μας ετίμησαν, όπως πάντα,  με την παρουσία τους τις ιερές πανηγύρεις, τους οποίους ο Ποιμενάρχης μας και ευχαρίστησε εγκαρδίως, διότι με τον τρόπο αυτό επισφραγίζουν την Ενότητα της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

  Συγκεκριμένα στις ακολουθίες παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, η τέως βουλευτής κα Ελένη Μακρή, Διοικητές και εκπρόσωποι μονάδων της Φθιώτιδος καθώς και ο Πρόεδρος του χωριού Δαμάστα.

 Με το πέρας των ιερών ακολουθιών και οι δύο αδελφότητες προσέφεραν σε όλους πλούσια εδέσματα στα Αρχονταρίκια των Ιερών Μονών.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού θα τελεσθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 12:45 μετά τα μεσάνυκτα.(μια παρά τέταρτο).

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Βησσαρίωνος, του εν Λαρίση θα τελεσθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και στο τέλος θα τελεσθεί Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 6:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

 (*) Το ιερό λείψανο του Ευαγγελιστού και Αποστόλου Λουκά από την Κορίτσα κλειτσού Ευρυτανίας θα φιλοξενήσει η ενορία του Αγίου Δημητρίου Σπερχειάδος προς αγιασμό των πιστών. Η υποδοχή θα γίνει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα μπροστά στο 1ο δημοτικό σχολείο της πόλης. Θα ακολουθήσει λιτανεία προς τον ιερό ναό όπου θα γίνει Ιερά Αγρυπνία από τις 8:30 το βράδυ έως τη 1:00 το πρωί. Αύριο στις 9:00 το πρωί  θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο. Η αναχώρηση του ιερού λειψάνου θα γίνει αμέσως μετά την παράκληση του αγίου Λουκά που θα αρχίσει αύριο στις 7:00 το απόγευμα.

(*) Περνάμε σε ενοριακές εκδρομές. Διήμερη προσκηνυματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευματικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114. 

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Φλώρινας και της Καστοριάς διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.Μεταξύ αυτών θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Αγίου Μάρκου Πρώτης, Αγίου Αυγουστίνου, Παναγίας Μαυριώτισσας, Κλεισούρας, Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, τις ιερές μονές Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, Αγίας Παρασκευής Βασσιλιάδας καθώς και τον ιερό Ναό Ομορφοκλεισιά όπου φυλάσσεται ξόανο με μορφή του Αγίου Γεωργίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66. 

(*) Η ενορία των Αγίων Αναργύρων Γλύφας διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή της Παναγίας της Προυσσιώτισσας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο 69 82 40 96 97. 

(*) Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή Προυσού και στην ιερά μονή της Παναγίας Δομνιανίτισσας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 69 76 78 36 33. 

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων μας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η καταβολή στους δικαιούχους του 4ου Διμήνου των Προνοιακών Επιδομάτων (Ιούλιος- Αύγουστος) από τις κατά τόπους συνεργαζόμενες με τους δικαιούχους Τράπεζες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού ή στα τηλέφωνα: 22313 51024, 22313 51069 και 22313 51050.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Αργώ” μας προσκαλούν στο «Φεστιβάλ Αργώ» που θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη των συλλόγων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων Λουτρών Υπάτης, στο χώρο του πάρκου των Λουτρών Υπάτης από σήμερα έως και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Με κεντρική ιδέα ότι δεν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά με ιδιαίτερες ικανότητες και χαρίσματα, διοργανώνεται το φεστιβάλ «ΑΡΓΩ», στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις επικεντρωμένες στην διεκδίκηση από την πλευρά των ΑΜΕΑ της ενεργούς παρουσίας τους στην κοινωνία και των δικαιωμάτων τους.

Στο υδροθεραπευτήριο και στην πισίνα των Λουτρών θα γίνουν ομιλίες για την χρησιμότητα των ιαματικών νερών, ενώ εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές θα αναλύσουν πρακτικές λουτροθεραπείας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ. Σε παράλληλες εκδηλώσεις, στο πάρκο των Λουτρών δίπλα στο υδροθεραπευτήριο, θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έκθεση με έργα ΑΜΕΑ, ενώ θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναυλίες. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...