165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1300

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 04 Σεπτέμβριος, 2017

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου και ενδόξου Προφήτου και Θεόπτου Μωυσέως. τη μνήμη του Προφήτου Ααρών  του πρώτου Αρχιερέως. Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας της μεγάλης και των συν αυτώ παίδων Δονάτου και των δυο αδελφών αυτού. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αμμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου και των συν αυτώ 84 παιδίων και μαθητών, ως και ετέρων 3.608 των εν Νικομηδεία, και άλλων 80 ιερέων και διακόνων. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βαρυψαββά, Βεβαίας, Θαθουήλ και Θεοδώρου. Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίδου και Σεκένδου των εν Βεροία. Των Αγίων μαρτύρων Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης. Τη μνήμη των Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου των από δημίων. Τη μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ανθίμου του εκ Κεφαλληνίας νέου ασκητού, πατρός και προστάτου νήσου Αστυπαλαίας. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της ευρέσεως Ιερού Λειψάνου του νεομάρτυρος θεοδώρου, του Μυτιληναίου το έτος 1967.

(*) «Να κρατήσετε τις παραδόσεις της Πατρίδος και της Εκκλησίας. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται δυνατούς ορθοδόξους χριστιανούς για να αναστηθεί. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, διότι έχει μέσα της τον Χριστό».Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου.

(*)Την ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα εορτάσει αύριο και την Τετάρτη η ενορία του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ

 

(*)Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα Ιερά Νήσο Τήνο, ευρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Χθες το πρωί Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αδείας και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου,  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου –Τήνου κ. Δωροθέου του Β’, ο Ποιμενάρχης μας προηξήρχε του λαμπρού αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ιερέων, διακόνων και χιλιάδων ευλαβών πιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να προσέρχονται στην Ιερά Νήσο και να  καταθέτουν την πίστη τους στην Υπεραγία Θεοτόκο, δίνοντας για ακόμη μια φορά  την πιο ηχηρή απάντηση σε όσους ελάχιστους ιδεοληπτικούς υβρίζουν και προσβάλλουν ανερυθρίαστα την Ορθόδοξη Πίστη του λαού μας.

Ανάμεσα στους χιλιάδες προσκυνητές παρευρέθησαν και πολλοί πιστοί  από την πόλη της Λαμίας και από την περιοχή της Λοκρίδος.

Η Θεία Λειτουργία μετεδόθη ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και από τον τοπικό μας Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού  Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναλύσας την ευαγγελική περικοπή της παραβολής των κακών γεωργών, αφού πρώτα ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο για την άδεια, ώστε να λειτουργήσει στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό στην Υπεραγία Θεοτόκο όλες τις προσωπικές του  ικεσίες, παρακλήσεις και δοξολογίες αλλά κι’ εκείνες του πιστού λαού της Φθιώτιδος.

 Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

 «Το ιερό Ευαγγέλιο σήμερα αδελφοί μου μας διδάσκει, ότι κάποια μέρα θα λογοδοτήσουμε εμπρός στο θρόνο του Θεού για τις πράξεις μας. Ο αμπελώνας είναι η Εκκλησία μας, ο οικοδεσπότης είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, οι δούλοι είμαστε όλοι εμείς, κληρικοί και λαϊκοί. Απέναντι λοιπόν στην εμπιστοσύνη του διδασκάλου μας είμαστε συνεπείς;

Η Εκκλησία μας αδελφοί μου κατά καιρούς έχει υποφέρει πάρα πολύ, από κακούς δούλους και κακούς υπηρέτας

Σήμερα φθονούν το έργο του Κυρίου και θα ήθελα να μεταφέρω τον προβληματισμό μου και σ’ εσάς. 

Σήμερα στη Ελλάδα τα πράγματα είναι όπως θα έπρεπε; Μήπως έχουν αναλάβει ένα έργο πονηροί άνθρωποι και γόητες εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας και προσπαθούν με ποικίλους τρόπους να εξοντώσουν όχι μόνο  εμάς αλλά  και την Εκκλησία;

Το σχέδιο της νέας εποχής επαπειλεί και την Ελλάδα. Στην πατρίδα μας εισέρχονται αντιευαγγελικοί νόμοι και σήμερα ακούμε από υπεύθυνα χείλη ότι η Ελλάδα θα γίνει άθρησκο κράτος.

Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εμφορείστε από αισθήματα πίστεως και σεβασμού γι’ αυτό σήμερα ήρθατε εδώ στην Μεγαλόχαρη της Τήνου, στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας του γένους μας, στην υπέρμαχο στρατηγό την Παναγία.

Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Έρχονται εξελίξεις τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αγωνίζεται και προσπαθεί με ηπία τακτική να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα για να μην έχουμε συγκρούσεις, πόλεμο και κοινωνικές αναταραχές, αλλά δεν πάει άλλο. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια και η  έλλειψη εργασίας η κρίση αυτή,  αλλά είναι η πνευματική κρίση που ζητούν μερικοί να ξεθεμελιώσουν τις αξίες και τα ιδανικά.

Εγώ θα σας πω αυτό που λέγει ο Απόστολος Παύλος: «Στήκετε καί κρατεῖτε τάς παραδόσεις». Να κρατήσετε τις παραδόσεις της Πατρίδος και της Εκκλησίας. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται δυνατούς ορθοδόξους χριστιανούς για να αναστηθεί. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, διότι έχει μέσα της τον Χριστό.

  Ο Ναός αυτός είναι η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, είναι η Κιβωτός της Ορθοδοξίας. Εδώ θα λάβετε ότι ζητήσετε, θα ενισχυθείτε και το κυριότερο, θα επιστρέψετε στο σπίτι σας πιο δυνατοί.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας τόνιοσε τα εξής..Να εύχεστε αδελφοί μου η Παναγίας μας να πρεσβεύει υπέρ της Πατρίδος μας και να μην ξεχνάτε ότι το πλοίο αυτό που λέγεται Εκκλησία, όσο κι’ αν κλυδωνίζεται, όσο κι’ αν φυσούν ενάντιοι άνεμοι, ποτέ δεν καταποντίζετε. Εύχομαι όλοι να έχετε πλουσία την ευλογία της Παναγίας».Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στο τέλος του δελτίου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του,  τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό και όλα τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου για την γεμάτη αγάπη και εγκαρδιότητα υποδοχή που κάθε φορά επιφυλάσσουν για τον Ποιμενάρχη μας και για όλους τους Φθιώτες προσκυνητές που καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου επισκέπτονται την Παναγία και δι’ολιγον αναφέρθηκε σε ένα από τα πολλά συγκλονιστικά θαύματα,  τα οποία έζησε ο ίδιος από μικρό παιδί αλλά και  όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας της Παναγίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε  για το νέο Εκκλησιαστικό έτος και απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες προσκυνητές αλλά και σε όσους νοερώς παρίσταντο στο Ναό της Μεγαλόχαρης,  έκλεισε με τα εξής λόγια:

« Εύχομαι αυτόν τον πόθο της πίστεως σας να μην τον χάσετε ποτέ και να σας συνοδεύει πάντοτε σε όλη σας την ζωή, για να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε δύναμη και πάντοτε ανοιχτή γραμμή  επικοινωνίας με την Παναγία. Ο τόπος αυτός είναι τόπος θαυμάτων και κανένας άθεος δεν μπορεί να τον ακουμπήσει».Φωτογραφίες από το αρχιερατικό συλλείτουργο δημοσιευονται στηνν ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 

 (*) όπως ήδη αναφέραμε στο Αγιολόγιο της ημέρας η Αγίας Μας εκκλησία εόρτασε τη μνήμη του Προφήτου Μωυσέως και της Αγίας Ερμιόνης.Τη μνήμη του Προφήτου πανηγύρισε με λαμπρότητα το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών στην Τραγάνα Λοκρίδο όπου υπάρχει ομώνυμος ιερό Ναός. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός.

Τήν ἱερά μνήμη τῆς Ἁγίας Ἑρμιόνης πανηγύρισε τό Γηροκομεῖο Στυλίδος Ἵδρυμα Πετρῆ - Στέγη Γερόντων και στό παρεκκλήσιο τοῦ Ἱδρύματος, πού βρίσκεται στόν τελευταῖο ὄροφο τοῦ κτιρίου, τελέσθηκε Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά τήν θεία Λειτουργία τό Γηροκομεῖο προσέφερε κέρασμα στούς ἑορταστές στήν μεγάλη τραπεζαρία τοῦ Ἱδρύματος.

(*) Την ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα εορτάσει η εκκλησία μας την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της ενορίας  Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου που βρίσκεται εντός του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολούθως στον προαύλιο χώρο του Ναού, η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας και τα τμήματα παραδοσιακών χορών της ενορίας θα πραγματοποιήσουν χορευτική εκδήλωση. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Τετάρτη στις 6:00 το απόγευμα η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Να σημειώσουμε ότι τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου τελέσθηκαν από τον Ποιμενάρχη μας στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008.

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 6:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει απογευματινή προσκυνηματική εκδρομή στις 7 Σεπτεμβρίου με προορισμό την πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.Η αναχώρηση από το Ναό της Αγίας Σοφίας θα γίνει στις 5:00 το απόγευμα.

 

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία. Η ιερά αυτή μονή βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή που εισχωρεί μέσα στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών και πανηγυρίζει στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.Το κόστος της εκδρομής είναι 10 ευρώ.Οι προσκυνητές θα ξεκινήσουν την εκδρομή τους στις 6:00 το πρωί και θα επιστρέψουν στις 4:00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Διήμερη προσκηνυματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευματικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114.

 

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Φλώρινας και της Καστοριάς διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.Μεταξύ αυτών θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Αγίου Μάρκου Πρώτης, Αγίου Αυγουστίνου, Παναγίας Μαυριώτισσας, Κλεισούρας, Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, τις ιερές μονές Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, Αγίας Παρασκευής Βασσιλιάδας καθώς και τον ιερό Ναό Ομορφοκλεισιά όπου φυλάσσεται ξόανο με μορφή του Αγίου Γεωργίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66.

 

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στις πολιτιστικές ειδήσεις της ημέρας θα σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις  «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2017»

Ο Δήμος Λαμιέων γιορτάζει τα «Θερμοπύλεια 2017», με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 24 Σεπτεμβρίου και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, διαλέξεις, έκθεση φωτογραφίας και επιστημονικές συναντήσεις για τον ιαματικό μας πλούτο.

Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Δήμοι Αλιάρτου - Θεσπιέων, Ιστιαίας -Αιδηψού, Δελφών και Θηβαίων - Δήμοι άρρηκτα συνδεδεμένοι ιστορικά με τις Θερμοπύλες - οι οποίοι βάζουν τη δική τους πολιτιστική πινελιά στα «Θερμοπύλεια 2017» αλλά και το Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η Θεατρική παράσταση  «Επτά επί Θήβας» . Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας θα μας παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Ντίνας Αβαγιανού και μετάφραση του Μιχάλη Γκανά.Η παρασταση θα δοθεί στο πα΄ρκο της Αγίας Βαρβάρας στις 8:00 το βράδυ.

 

  • Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η «1η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση» με θέμα: «Βιώσιμη αξιοποίηση ιαματικού πλούτου»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Λαμιέων, του Δικτύου Ιαματικών Πηγών και της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στο  Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών - Ώρα έναρξης: 10.30 το πρωί.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και το σύνολο κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας στη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» με ώρα έναρξης 7 το απόγευμα.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η θεατρική παράσταση οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη. Συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήβας «Λάιος». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών στις 8.00 το βράδυ.

  • Τέλος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών στις 7:30 το βράδυ, Συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας , τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, τον Μουσικό- Πολιτιστικό Σύλλογο «Χορωδία Αταλάντης» και τη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Στυλίδας.

Στο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών θα λειτουργήσουν παράλληλα εικαστικά δρώμενα, έκθεση βιβλίου, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή των Δήμων Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας –Αιδηψού. Η είσοδος σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που προαναφέραμε είναι ελεύθερη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...