165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1298

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 31 Αύγουστος, 2017

Πέμπτη 31 Αυγούστου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της εν τη Αγία Σορώ καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σήμερα εορτάζουμε και την ανάμνηση της ανακαινίσεως του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Νεωρίω. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ανδρέου, Διαδόχου,Φιλεόρτου. Των εν Νικομηδεία 366 Αγίων Μαρτύρων. Τη μνημη των εν Μελιτινή Αγίων έξι μαρτύρων, των εκ Γάζης αγίων Επτά παρθενομαρτύρων και ετέρων Τεσσάρων Αγίων μαρτύρων εκ Πέργης της Παμφιλίας.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ 

(*) Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 160ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες άρχισαν χθες Τετάρτη. Στις εργασίες συμμετάσχει ως αντιπρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα με την αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς θα ξεκινήσουν οι πρώτες συνεδρίες της ΔΙΣ της 161ης περιόδου.

(*) Ανακοίνωση απέστειλε ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος πρός τους Πανοσιωτάτους καί Αἰδεσιμωτάτους Κληρικούς τῆς καθ΄ Ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως προκειμένου να τους ενημερώσει για το μάθημα με τίτλο «Ποιμαντική Θεολογία και Μεθοδολογία. Σύγχρονες προ­σεγγίσεις σε Εκκλησιαστικά ζητήματα».Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής….Σας κάνουμε γνωστό, πως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με το γενικό Τίτλο «Κοινωνία, Πολιτισμός και Θρησκεία».

Στο πλαίσιο αυτό και ανάμεσα στα αξιόλογα μαθήματα, που διδά­σκο­νται, συνιστούμε την εγγραφή σας στο Μάθημα με τον ειδι­κό­τε­ρο τίτλο «Ποιμαντική Θεολογία και Μεθοδολογία. Σύγχρονες προ­σεγγίσεις σε Εκκλησιαστικά ζητήματα», του κ. Τριαντά­φυλ­λου Μπολτέτσου, Διδάκτορα Θεολογίας και Γραμματέα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Η παρεχόμενη αυτή δυνατότητα αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, που δίνεται προς τους Κληρικούς μας ἀλλά και τους Λαϊκούς συνεργάτες μας, που έχουν το ανάλογο ενδιαφέρον να επιμορ­φω­θούν περαιτέρω αλλά και να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, ώστε να αποκτήσουν ένα Πιστο­ποιη­τικό Επιμορφώσεως με Πανε­πι­στη­μια­κή βαρύτητα.

 Το εν λόγω Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα τελεί, επιπλέον, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το κάθε αυτοτελές μάθημα, το οποίο διαρκεί περίπου δύο μήνες, κοστίζει 200 Ευρώ, τα οποία κατα­τί­θε­νται στο Πανεπιστήμιο (100 Ευρώ στην αρχή και 100 στα μέσα του Μαθήματος).

Ο τρόπος είναι ιδιαίτερα απλός για πρόγραμμα αποκλειστικής εξ αποστάσεως μαθη­τείας (e-learning), καθώς ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Προγράμματος «www.etopa.gr», επιλέγει «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και κα­τό­πιν επιλέγει το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» και απλά «αγοράζει» το μάθημα που επιθυμεί (όπως της «ΠΟΙ­ΜΑ­ΝΤΙ­ΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ»), αποκτώντας την πρόσβα­σή του στο Σεμινάριο.

Θερμῶς, ἐπευλογοῦμε την εν λόγω Εκπαιδευτική δραστηριότητα τονίζει ο Σεβασμιώτατος στην ανακοίνωση, καθώς συνυ­πο­λογίζεται στην Έκθεση Αξιολογήσεως των Κληρικών και των Εκ­κλη­σιαστικών Υπαλλήλων και ούτως ή άλλως εξυπηρετεί την ανάγκη για διαρκή, «διά βίου», μάθηση των Κληρικών μας και γενικότερα των αν­θρώπων της Εκκλησίας, που μοχθούν στην διακονία του συνανθρώ­που.

(*) Όσοι γονείς δεν έχουν επιλέξει ένα σχολείο για τα παιδιά τους θα πρέπει να το κάνουν σύντομα εν όψει της νέας σχολικής χρονιας που αρχίζει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο της περιοχής μας ανακοινώνεται ότι το εν λόγω σχολείο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι ισότιμο με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, θα λειτουργήσει κανονικά και κατά το επόμενο σχολικό έτος 2017-2018 υπό ενιαία Διεύθυνση. Στο Εκκλησιαστικό Σχολείο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και Παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες και προγράμματα, όπως πολιτιστικά, αθλητικά, περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας, Erasmus+ κ.ά. και λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς. Τις απογευματινές ώρες, στο χώρο του Σχολείου, λειτουργούν διάφορα τμήματα όπως χορωδίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας στο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, καθώς και στα τηλέφωνα και την ιστοσελίδα του Σχολείο.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*)Την ανάμνηση της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, θα εορτάσει  η Αγία μας  Εκκλησία την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Στην πόλη της Λαμίας θα πανηγυρίσει η ενορία του Αγίου Νεκταρίου όπου σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα το Σάββατο στις 6:00 θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και την Κυριακή το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στην Ιερά Μητροπολή μας θα πανηγυρίσει ακόμα η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας λόγω του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου. Οι λατρευτικές πανηγυρικές ακολουθίες θα τελεσθούν στον ενοριακό ιερό Ναό. Ο εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

(*) Η μνήμη του Προφήτου Μωυσέως θα εορτασθεί με λαμπρότητα τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου Μελετών στην Τραγάνα Λοκρίδος. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα προεξάρχει κατόπιν αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και θα παραστούν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός και ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Κυριακή στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και τη Δευτέρα Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά τον καφέ που θα προσφερθεί θα υπάρχει προβολή και ομιλία του Σεβασμιώτατου κ. Δαμιανού περί του Προφήτου Μωϋσέως.Να σας θυμίσουμε ότι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Προφήτου Μωυσέως τελέσθηκαν με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και την παρουσία Αρχιερέων στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013.

(*) Τήν ἱερά μνήμη τῆς Ἁγίας Ἑρμιόνης θά ἑορτάσει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου τό Γηροκομεῖο Στυλίδος Ἵδρυμα Πετρῆ - Στέγη Γερόντων και στό παρεκκλήσιο τοῦ Ἱδρύματος, πού βρίσκεται στόν τελευταῖο ὄροφο τοῦ κτιρίου, θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά τήν θεία Λειτουργία τό Γηροκομεῖο θά προσφέρει κέρασμα στούς ἑορταστές στήν μεγάλη τραπεζαρία καί τό προσωπικό θά ξεναγήσει τούς ἐπισκέπτες στά δωμάτια τῶν τροφίμων καί στούς χώρους τοῦ Ἱδρύματος. Ἐκτός ἀπό τήν γραμμή τοῦ ΚΤΕΛ Λαμίας – Στυλίδος, τό κοινό μπορεῖ νά ἐξυπηρετηθεῖ μέ τόν σιδηρόδρομο, πού κάνει στάση ἀκριβῶς ἔξω ἀπό τό Γηροκομεῖο.  

(*) Την ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα εορτάσει η εκκλησία μας την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της ενορίας  Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου που βρίσκεται εντός του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολούθως στον προαύλιο χώρο του Ναού, η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας και τα τμήματα παραδοσιακών χορών της ενορίας θα πραγματοποιήσουν χορευτική εκδήλωση. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Τετάρτη στις 6:00 το απόγευμα η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Να σημειώσουμε ότι τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου τελέσθηκαν από τον Ποιμενάρχη μας στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

  (*) Ενορίες της Μητροπόλεως διοργανώνουν εκδρομές σε διάφορους πνευματικούς προορισμούς της πατρίδος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία. Η ιερά αυτή μονή βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή που εισχωρεί μέσα στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών και πανηγυρίζει στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.Το κόστος της εκδρομής είναι 10 ευρώ.Οι προσκυνητές θα ξεκινήσουν την εκδρομή τους στις 6:00 το πρωί και θα επιστρέψουν στις 4:00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Διήμερη προσκηνυματική στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευματικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Λαμιέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθήλης Μας προσκαλούν στη «15η Γιορτή Ρυζιού » που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 3 του μηνός στην Τοπική Κοινότητα Ανθήλης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο στις 10:30 το βράδυ με Δημοτική Βραδιά που θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ανθήλης. Συμμετέχουν: Φ. Πυργάκη, Θ. Βαρσαμάς, Γ. Τσαπρούνης, Π. Πετεινός και ο Π. Κοτρώτσος στο κλαρίνο. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα τιμήσει τη Φιλιώ Πυργάκη για τη πολύχρονη προσφορά της στο δημοτικό τραγούδι.

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:30 το βράδυ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική πλατεία της Ανθήλης με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Walter Packard και βραδιά παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων: Ανθήλης, «Καλλίχορου» και του χορευτικού Ομίλου Αλμυρού και του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων «Οι Θεριστάδες».

Η «15η Γιορτή Ρυζιού 2017» θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους που θα πραγματοποιηθούν στις 6:00 το απόγευμα στο γήπεδο και στην κεντρική πλατεία της Ανθήλης.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και ο Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών μας προσκαλούν στην «Γιορτή Ελιάς 2017» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Μεξιατών. Συμμετέχει o Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλίχορος».

Στη Γιορτή θα προσφερθούν εδέσματα ελιάς ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

(*) Η Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Έργων (Τμήμα Οδοποιίας και Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) του Δήμου Λαμιέων, μας ενημερώνει ότι λόγω της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Εμποροπανήγυρης 2017 θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην οδό Φιλίας από τη Δευτέρα 4 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί από τη διασταύρωση της οδού Φιλίας με την οδό Αγράφων έως τη διασταύρωση της με την οδό Ταϋγέτου, στο τμήμα που βρίσκεται παραπλεύρως της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια της Εμποροπανήγυρης μπορεί να διεξάγεται μέσω της οδού Γιαννιτσιώτη.

 (*) Ξεκινούν ΑΎΡΙΟ οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.

Εγγραφές θα γίνονται στην Γραμματεία του Ωδείου, στη διεύθυνση Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη, στα τηλέφωνα 22310 28884 και 22310 52807 κατά ώρες: 9.00- 13.00 και 17.30- 20.30. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και θα είναι ατομικά.

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...