165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1295

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 28 Αύγουστος, 2017

Δευτέρα  28 Αυγούστου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Μωυσέως του Αιθίοπος. Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Δάμωνος πρεσβυτέρου, Διομήδους και Λαυρεντίου.Τη μνήμη των εξ Ηρακλείας Αγίων 33 μαρτύρων. Επίσης η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Εζεκίου του δικαίου βασιλέως.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) «Κανένας άνθρωπος δεν βγαίνει από το σχέδιο της αγάπης του Θεού. Καλή διάθεση και αγάπη προς τους συνανθρώπους,  ζητά από εμάς ο Θεός και τότε η Θεία Χάρις, μας φωτίζει για το τι πρέπει να πράξουμε». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου επί της οδού Παπαποστόλου στην Λαμία.

(*)Την μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου, ενδόξου προφήτου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου θα εορτάσουν αύριο πανηγυρικά ενοριακοί Ναοί και παρεκκλήσια της Μητροπόλεως.

(*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης επι τη μνήμη της Συνάξεως των εν Υπάτη Διαλαμψάντων Αγίων. 

 (*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές ειδήσεις μας αγαπητοί ακροατές με την αρχιερατική κυριακάτικη θεία Λειτουργία. Εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να τιμήσουν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Αυγούστου την ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού, στο ομώνυμο πανηγυρίζον  ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της Ενορίας  Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται επί της οδού Παπαποστόλου στην Λαμία.

   Και τις δύο ημέρες ευλαβείς πιστοί, κυρίως γυναίκες, προσήρχοντο με ευλάβεια για να ασπαστούν την εικόνα του Αγίου και να ευλογήσουν τις παραδοσιακές Φανουρόπιτες προς τιμήν του Αγίου.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενους από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. πατέρα Άνθιμο Νεραντζή, τους Εφημερίους της Ενορίας πατέρα Κωνσταντίνο Θεολογά και πατέρα Κωνσταντίνο Παπασταμάτη και τους διακόνους του πατέρα Ευστάθιο Κατόπη και πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη.

   Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσε Βυζαντινή Χορωδία, αποδίδοντας θαυμάσια τους ιερούς ύμνους υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλανεΐκων και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση, με την συμμετοχή του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Ευαγγέλου Πέχα, του Ιεροψάλτου του Παρεκκλησίου  κ. Χρήστου Παρλαβάντζα καθώς και άλλων ιεροψαλτών και βοηθών.

   Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους του Ναού ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή (του πλουσίου νέου) και χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

   «Το ιερό ευαγγέλιο σήμερα,  αγαπητοί μου αδελφοί, ήταν πολύ διδακτικό. Πρέπει πάντοτε να λέγουμε την αλήθεια της πίστεως μας όσο κι’ αν αυτή πονάει και ενοχλεί μερικούς.

   Οι νέοι πάντοτε έχουν πιο αγαθές διαθέσεις και όταν γνωρίσουν τον Θεό και τον αγαπήσουν τότε δίδονται ολοκληρωτικά σ’ Αυτόν.

   Ο νέος της ευαγγελικής περικοπής αγωνιζόταν πάντοτε, ζώντας πνευματικά και  ήθελε να κερδίσει την αιώνιο ζωή αλλά μετά την απάντηση και την προτροπή  του Κυρίου «απήλθε λυπούμενος». Δεν μπορούσε να αντέξει αυτή την εντολή της Αγάπης. Να μοιράσει δηλαδή την περιουσία του στους φτωχούς για τους οποίους ο Κύριος πάντοτε μεριμνούσε. Η περιουσία και τα κτήματά του ήταν ο θεός του και ολόκληρη η ζωή του.

   Τις δύναται σωθήναι;

   Θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα είπε συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος: Μπορώ εγώ Κύριε, με τις αμαρτίες που με βαραίνουν,  να σωθώ; Και ο Κύριος δίδει την απάντησή του, «τα αδύνατα παρά τοις  ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Κανένας άνθρωπος δεν βγαίνει από το σχέδιο της αγάπης του Θεού. Καλή διάθεση και αγάπη προς τους συνανθρώπους  ζητά από εμάς ο Θεός και τότε η Θεία Χάρις, μας φωτίζει για το τι πρέπει να πράξουμε.

   Δεν πρέπει αδελφοί μου να μας κυριεύει τίποτα το υλικό. Να προσκολληθούμε στον Θεό και να δώσουμε ότι μπορούμε στον πτωχό. Στην εποχή μας υπάρχει πολύ φτώχεια και συγκεκριμένα κρυφή φτώχεια , την οποία πρέπει να ευρίσκουμε και να ελεούμε για να έλθει εσωτερικός πλουτισμός. Ο ελεών πτωχόν δανίζει Θεώ.

   Ο Άγιος Φανούριος εδώ  είναι ένας φρουρός για τους οδηγούς και για τους προσκυνητές του αλλά είναι και ένα υπόδειγμα αφοσιώσεως, πίστεως και αγάπης στον Θεό. Να ζητήσουμε σήμερα από τον Άγιο Φανούριο, ιδιατέρως  σ' αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε,   να μας φανερώσει ο Άγιος μέσα μας πρώτα τον Θεό για να τον αγαπήσουμε και να του δωθούμε ολοκληρωτικά».

   Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, ανέφερε:

   «Προσπαθούν μερικοί στην Ευρώπη να εξαφανίσουν τον Θεό και να τον βάλουν στο περιθώριο αλλά στην Ορθόδοξη Ελλάδα δεν θα συμβεί ποτέ αυτό, διότι "της Βασιλείας αυτού ουκ έστε τέλος"  και όποιος τολμήσει να το πράξει αυτό θα το πληρώσει ακριβά. Η Πατρίδα μας είναι ευλογημένη από τον Θεό και δεν θα σταματήσει ποτέ να την ευλογεί και να την προστατεύσει ο Θεός».   Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις εκατοντάδες  φανουρόπιτες που προσέφεραν οι πιστοί και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

   Ακολούθως στην εξωτερική αυλή του Παρεκκλησίου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε πλούσιο κέρασμα σε όλους.

   Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Υπουργός και νυν Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.  Φωτογραφίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ στη σχετική είδηση.

(*) Το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας « Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος» επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Ο Ποιμενάρχης μας πραγματοποιεί συχνές ποιμαντικές επισκέψεις και στα 3 Γηροκομεία της Μητροπόλεως μας. Συζητεί πολύ ώρα με τους γέροντες και το προσωπικό, κάνοντας τους παρέα, την οποία οι τρόφιμοι χαίρονται πάντοτε,  ανταλλάσει μαζί τους  απόψεις και πάντα με παραμυθητικό και πατρικό λόγο απαλύνει τις ψυχές των απομάχων της ζωής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους τα περνούν με στοργή και αγάπη από την μητέρα Εκκλησία στο απάνεμο λιμάνι  που είναι το κάθε ίδρυμα της Μητροπόλεως μας.

            Τέλος ο Σεβασμιώτατος έδωσε την πατρική του ευλογία στους τροφίμους και το προσωπικό, στους οποίους ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους. 

(*)Την μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου, ενδόξου προφήτου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου θα εορτάσει αύριο πανηγυρικά η Εκκλησία μας. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα χωριά  Μάζι, Δριμαία,  Σκάρφεια, Λαδικού και Τσούκα.

          Στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λαδικού ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει Ιερά Λιτανεια της Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του χωριού και αύριο θα τελεσθεί  Όρθρος και  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

 Ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου υπάρχει και στην Ενορία της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας στην οδό Μίνωος. Ο Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα. Αύριο Τρίτη  θα τελεσθούν ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα στις 7:00 θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ιερό παρεκκλήσιο στον άγιο Ιωάννη υπάρχει και στην Παραλία Ραχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού ο Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα στις 7:15. Αύριο κυριώνυμο ημέρα θα τελεσθεί όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Επίσης Ιερό Παρεκκλήσιο Αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη υπάρχει και στην Ενορία της Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών στην Θέση «Πάτι». Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, θα ακολουθήσει περιφορά της Ιεράς Εικόνας και εν συνεχεία θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμο παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους εορταστές. Αύριο θα τελεσθεί στις 7:00 το πρωί όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Λαμπρός εορτασμός θα τελεσθεί σήμερα και αύριο και στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κυρτώνης όπου πανηγυρίζει το ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου. Σήμερα ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της ιεράς εικόνος.

 (*) ας δουμε ποιες ειδήσεις μας έρχονται σήμερα από τις ενορίες της Φθιώτιδος. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία τελέσθηκε χθες στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης επι τη μνήμη της Συνάξεως των εν Υπάτη Διαλαμψάντων Αγίων. Στον εορτασμό συμμετείχαν όχι μόνο κάτοικοι της ιστορικής Υπάτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τους μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, Αγιο Απόστολο Ηρωδίωνα, Οσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και Αγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νέων Πατρών. Ο εορτασμός αυτός αγαπητοί ακροατές μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή αναφορά στους φθιώτες αυτούς Αγίους και να θυμηθούμε

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἡρωδίων εἶναι ἕνας ἀπό τούς Ἑβδομήκοντα μαθητές τοῦ Κυρίου. Ἀκόλουθος τῶν ἁγίων ἀποστόλων καί μάλιστα τοῦ κορυφαίου ἀποστόλου Πέτρου, τοῦ ὁποίου ἔγινε συνεργός τοῦ εὐαγγελικοῦ κηρύγματος. Ἀναφέρεται ἀπό τόν ἀπόστολο Παῦλο ὡς συγγενής του, καθώς γράφει στην πρός Ρωμαίους ἐπιστολή του: «Ἀσπάσασθε Ἡρωδίωνα τόν συγγενῆ μου» (Ρωμ. 16,11). Περιερχόμενος πόλεις καί χωριά, διδάσκοντας τόν λόγο τοῦ Θεοῦ, ἔφθασε στην Ὑπάτη, τῆς ὁποίας κατεστάθη πρῶτος ἐπίσκοπος, συνεχίζοντας νά διδάσκει καί νά ὁδηγεῖ πολλούς στήν πίστη τοῦ Χριστοῦ. Γιά τό ἔργο του αὐτό συνελήφθη ἀπό τούς Ἰουδαίους καί τούς εἰδωλολάτρες «ἐδάρη δυνατά, ἄλλων μέν δερόντων αὐτόν, ἄλλων δέ συντριβόντων τό σῶμα του διά λίθων καί ἄλλων κτυπόντων αὐτόν εἰς τήν κεφαλήν˙ τελευταῖον δέ κατέσφαξαν αὐτόν οἱ θηριόγνωμοι καί οὕτω ἐτελειώθη».

Εἶναι ὁ ἱδρυτής τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ὑπάτης καί θεωρεῖται ἱδρυτής τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Ἡ μνήμη του τιμᾶται στίς 28 Μαρτίου, στίς 8 Ἀπριλίου, στίς 10 Νοεμβρίου καί στίς 4 Ἰανουαρίου μετά τῶν ἁγίων Ἑβδομήκοντα Ἀποστόλων. Συντιμᾶται καί μετά τῶν τοπικῶν ἁγίων τῆς Ἱ.Μ. Φθιώτιδος τήν Κυριακή πρίν τόν Εὐαγγελισμό τῆς Θεοτόκου. Ὁ ἅγιος Ἡρωδίων μαρτύρησε στήν Ὑπάτη τό 54 μ.Χ. Στόν τόπο τοῦ μαρτυρίου του ὑπῆρχε ἀπό τόν Ε’αἰώνα πρός τιμή του ναός πού καταστράφηκε. Σήμερα ὐπάρχει μικρότερος ναός πρός τιμή του. Γνωστές εἰκόνες του εἶναι μόνο νεώτερης τέχνης. Ὁ θεῖος ἀπόστολος καί ἄγιος ἱερομάρτυς Ἡρωδίων ἄς πρεσβεύει πάντοτε πρός τόν Κύριον, τόν ὁποῖο ἀγάπησε καί ὑπηρέτησε μέχρις αἵματος ὑπέρ τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας καί τῶν πιστῶν κατοίκων της.

Ἕνας ἄλλος σπουδαῖος μοναχός τῆς Φθιώτιδος τοῦ 14ου αἰῶνος εἶναι ὁ ὅσιος Ἀθανάσιος, ὁ κατά κόσμον Ἀνδρόνικος, πού γεννήθηκε το 1302 στή σημερινή Ὑπάτη. Νωρίς ἔμεινε ὀρφανός τῶν εὐκατάστατων γονέων του καί μορφώθηκε ἀπό ἕναν καλό θεῖο του, πού τοῦ ἔγινε δεύτερος πατέρας του. Κατά τήν κατάληψη τῆς Ὑπάτης ἀπό τούς Φράγκους αἰχμαλωτίσθηκε, κατόρθωσε νά ἐλευθερωθεῖ καί μέ τή βοήθεια τοῦ θείου του ἔφθασε στή Θεσσαλονίκη, ὁ ὁποῖος ἐκεῖ πέθανε ἀπό ἀσθένεια κι ἔτσι ὁ ὅσιος ἔμεινε δίχως προστάτη. Ἀναγκάζεται νά ἐργασθεῖ ὡς ὑπηρέτης κι ἐπειδή δέν εἶχε τ’ ἀπαιτούμενα χρήματα κρυφάκουγε τά μαθήματα τῶν διδασκάλων, οἱ ὁποῖοι φιλοτιμήθηκαν καί τόν δίδασκαν καί δίχως χρήματα.

Ἐπιθυμώντας νά μονάσει μεταβαίνει στό Ἅγιον Ὄρος, ἀλλά λόγω τῆς νεαρῆς ἡλικίας του, οἱ πατέρες δέν τόν δέχθηκαν. Ἐπισκέπτεται τήν Κωνσταντινούπολη ὡς προσκυνητής τῶν ἱερῶν προσκυνημάτων καί γνωρίζεται μέ τούς ἐπιφανεῖς ἡσυχαστές Γρηγόριο Σιναΐτη, Ἰσίδωρο τόν πατριάρχη καί Δανιήλ τόν ἡσυχαστή. Γιά λίγο μεταβαίνει στήν Κρήτη. Τριαντάχρονος ἐπανέρχεται στό Ἅγιον Ὄρος. Ἐκάρη μοναχός ἀπό τόν Γέροντα Γρηγόριο κι ὀνομάσθηκε Ἀντώνιος καί ὡς μεγαλόσχημος Ἀθανάσιος στή σκήτη τοῦ Μαγουλᾶ, ὅπου διακρίθηκε στήν ἄσκηση καί τήν ἀρετή. Λόγω ἐπιδρομῶν τῶν Ὀθωμανῶν ἀφήνει τόν ἱερό Ἄθωνα μέ τόν Γέροντά του Γρηγόριο καί μέσω Θεσσαλονίκης καί Βέροιας φθάνει στά Μετέωρα, ὅπως τά ὀνόμασε ὁ ἴδιος.

Μετά ἀπό ἀσκήσεις καί περιπέτειες ἀνεβαίνει στόν μεγαλύτερο βράχο, τόν Πλατύλιθο, ἱδρύει τή μονή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτήρος, τήν ὁποία τήν καθιστᾶ κοινόβιο συντάσσοντας ὁ ἴδιος αὐστηρό κανονισμό, καί τή θέτει ὑπό τήν σκέπη τῆς Θεοτόκου. Στήν ἀγαπητῆ μονή του ἀνεπαύθη τό 1380 καί διάδοχός του κατεστάθη ὁ ὅσιος Ἰωάσαφ. Πρῶτος βιογράφος τοῦ ὁσίου εἶναι ἀνώνυμος Μετεωρίτης μοναχός, πού ὑπῆρξε ὑποτακτικός του καί τή βιογραφία ἔγραψε περίπου δέκα ἔτη μετά τήν κοίμησή του. Τό χειρόγραφο σώζεται στή μεγάλη μονή τῶν Μετεώρων κι ἔχει νεώτερες παραφράσεις, στίς ὁποῖες στηρίζονται οἱ νεώτερες συνοπτικές βιογραφίες τῶν συναξαριστῶν. Ποιητής τῆς ἱερᾶς ἀκολουθίας τοῦ ὁσίου εἶναι ὁ ἱεροδιάκονος Ἰουστίνος Δεκάδιος στίς ἀρχές τοῦ 16ου αἰώνα. Ἡ ἀρχαιότερη εἰκόνα τοῦ ὁσίου εἶναι σέ τοιχογραφία τῆς μονῆς του τοῦ 1552. Ὑπάρχουν καί ἀρκετές φορητές. Στή μονή του σώζεται ὁ τάφος καί ἡ χαριτόβρυτη κάρα του. Ἡ μνήμη του τιμᾶται στίς 20 Ἀπριλίου.

Ὁ ὅσιος Ἀθανάσιος γεννήθηκε στήν Ὑπάτη, μόνασε στό Ἅγιον Ὄρος, καί ἵδρυσε τή δεύτερη μετά τό Ἅγιον Ὄρος μοναχοπολιτεία, ἡ ὁποία προσέφερε πολλά σέ ὅλη τή Θεσσαλία, καί πέραν αὐτῆς στή δύσκολη περίοδο τῆς τουρκοκρατίας, κι ἡ μορφή του άπότελεῖ ὅτι ὁ συνώνυμος ὅσιος, ὁ ἱδρυτής τῆς Μονῆς τῆς Μεγίστης Λαύρας Ἁγίου Ὄρους.

Θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στην εορτή της συνάξεως των Αγίων της Υπάτης με τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νέων Πατρών.

Στόν «Ἀνέκδοτο Κώδικα τῆς Μητροπόλεως Νέων Πατρῶν» ἀναφέρονται ἐπί λέξει γιά τόν ἱερομάρτυρα Γρηγόριο τά ἑξῆς: «Ὕστερα ἀπό αὐτόν ( τόν Ἰωάσαφ ) ἐχειροτονήθει ( ἐπίσκοπος ) ὁ Θηβαῖος κύρ Γρηγόριος, σπουδαῖος, ἐφημέριος τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, τόν ὁποῖον μέσα εἰς τήν Μητρόπολιν τόν ἐφόνευσαν εἰς τήν ἁγίαν Τράπεζαν οἰ κατοικοῦντες ἀλλόφυλοι τήν παραμονήν τοῦ Ἀκαθίστου, βαστώντας τό ποτήριον εἰς τό χέρι, καί ἦτον παρόντες πολλοί χριστιανοί τῶν χωρίων ὁποῦ ἐφιλεύοντο˙ ἐφονεύθη τό1711».

Τό δι’ὀλίγων περιγραφόμενο μαρτύριο τοῦ λειτουργοῦντος ἱεράρχου, βαστώντας τό ἅγιο δισκοπότηρο, ἐνώπιον τοῦ πολυπληθοῦς ποιμνίου του καί τῆς ἁγίας Τραπέζης, ἀποτελεῖ πράγματι συγκλονιστικό γεγονός, φανερώνοντας, γιά μία ἀκόμη φορά, τή θηριωδία τῶν ἀλλοφύλων. Ἡ τιμή τοῦ ἱερομάρτυρος εἶναι ἄγνωστη τούς συναξαριστές. Συντιμᾶται μετά τῶν ἄλλων Φθιωτῶν Ἁγίων καί οἱ εἰκόνες του εἶναι νεώτερες.Ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Γρηγόριο υπάρχει στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Αγίας Παρασκευής Λαμίας.

Οι τρείς αυτοί Άγιοι της Υπάτης είναι μέρος της χορείας των Φθιωτών Αγίων όπου η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή πρό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

(*) Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ενοριακές ειδήσεις. Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 7:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία. Η ιερά αυτή μονή βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή που εισχωρεί μέσα στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών και πανηγυρίζει στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.Το κόστος της εκδρομής είναι 10 ευρώ.Οι προσκυνητές θα ξεκινήσουν την εκδρομή τους στις 6:00 το πρωί και θα επιστρέψουν στις 4:00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Διήμερη προσκηνυματική στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευαμτικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...