165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1286

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 11 Αύγουστος, 2017

Παρασκευή 11 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Εύπλου του διακόνου. τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Γαίου, Γαιανού, Ζήνωνος, Μακαρίου, Μάρκου και Νεοφύτου. Τη μνήμη των οσιομαρτύρων Βασιλείου και Θεοδώρου των Ρώσων. Τη μνήμη των αγίων νεομαρτύρων Αναστασίου του εξ Ασωμάτου και Δημητρίου εξ Αγιάσου της νήσου Λέσβου καταγομένων και εν Κασαμπά της Μικράς Ασίας αθλησάντων το έτος 1816. Τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νήφωνος, πατριάρχου Κων/πόλεως, του από Θες/κέως και του οσίου πατρός ημών Πασσαρίωνος. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση του εν Κερκύρα θαύματος του αγίου Σπυρίδωνος. Πρόκειται για την εκδίωξη των Τούρκων με θαυματουργικό τρόπο από τον Άγιο Σπυρίδωνα, όταν αυτοί απειλούσαν με ολοκληρωτική καταστροφή την Κέρκυρα το 1716. 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*)  Με το νέο λιμενάρχη Στυλίδος Πλωτάρχη  Στέφανο Καλαμίδα συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας συναντήθηκε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ Χρυσόστομο Καραγκούνη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 (*) «Έχουμε χρέος να τιμούμε και να ευγνωμονούμε  την Παναγία, διότι δι’ αυτής επήλθε η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Με την ευγνωμοσύνη μας αυτή πάλι ωφελούμαστε διότι η Παναγία, μας σκεπάζει με την μεσιτεία και την προστασία της». Αυτά επεσήμανε μεταξύ  άλλων ο Ποιμενάρχης μας στον παρακλητικό κανόνα που τελέσθηκε χθες στο χωριό Αγία Μαρίνα Στυλίδος.

(*) Στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο που θα τελεσθεί στο εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσσιωτίσης των Βαρδατών θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 6:30 το απόγευμα.

(*) Αρχιερατική θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τρίτη 15 Αυγούστου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας .

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Ο νέος  λιμενάρχης Στυλίδος Πλωτάρχης  Στέφανος Καλαμίδας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί εθιμοτυπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στο γραφείο του με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Ο Σεβασμιώτατος είχε μια εγκάρδια συνομιλία μαζί του η οποία διήρκησε αρκετή ώρα και μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα συζήτησαν διάφορα θέματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος. Ευχήθηκε στο κ Καλαμίδα καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

(*) Μετά τον λιμενάρχη Στυλίδος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ Χρυσόστομος Καραγκούνης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Θεοφιλέστατος κατάγεται από την Τιθορέα και κάθε φορά που μεταβαίνει την ιδιαίτερη πατρίδα του, επισκέπτεται και τον Ποιμενάρχη μας. Η συνάντησή τους διήρκησε αρκετή ώρα και συζήτησαν διάφορα θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος. Επίσης ο Σεβασμιώτατος τον προσκάλεσε να μετάσχει σε πανηγυρικούς εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν στην Τιθορέα επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

(*)Στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Μαρίνα Στυλίδος μετέβη χθες Πέμπτη 10 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος,, προκειμένου να χοροστατήσει και να ομιλήσει στον τελεσθέντα  Μέγα Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για τις ευλογημένες μέρες του δεκαπενταυγούστου που διανύουμε, ημέρες τις οποίες καλούμαστε να ανεβούμε πνευματικά, προετοιμάζοντας την ψυχή μας με νηστεία, κατάνυξη και προσευχή  μιμούμενοι κι΄εμείς την σεπτή μετάσταση της Παναγίας μας.

            Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της ευγεργέτιδος μας, και ετόνισε χαρακτηριστικά:

            « Έχουμε χρέος αγαπητοί μου αδελφοί να τιμούμε και να ευγνωμονούμε  την Παναγία, διότι δι’ αυτής επήλθε η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η γέφυρα που ένωσε τον ουρανό με την γη. Δεν επιτρέπεται να ασεβούμε εις το πρόσωπο της Παναγίας αλλά να την ευγνωμονούμε και με την ευγνωμοσύνη μας αυτή πάλι ωφελούμαστε διότι η Παναγία, μας σκεπάζει με την μεσιτεία και την προστασία της.

            Είναι δυνατόν να είμαστε χριστιανοί και να γλεντοκοπούμε την παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας σε πανηγύρια και να καταλύουμε κρέας; Περιφρονούμε και καταπατούμε με τον τρόπο μας την ευεργέτιδά  μας και μετά ζητούμε και την προστασία της».

            Εις το τέλος του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς:

            «Ποτέ αδελφοί μου να μην σκεφτούμε κακό για το υπεράγιο πρόσωπο της Θεοτόκου και όποιον ακούμε να κακολογεί και να βλασφημεί την Παναγία να αντιδρούμε και με αγάπη να τον νουθετούμε να σταματήσει διότι δεν πρέπει να ανεχώμεθα να υβρίζεται η ευεργέτιδά μας»τόνισε ο Ποιμενάρχης μας.

            Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας πατήρ Ευστάθιος Μελαχροινός ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική παρουσία του στην Ενορία ευχόμενος  να έχει έτη πολλά.

            Τέλος ο Σεβασμιώτατος έδωσε την ευλογία του σε όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς  ανταλλάζοντας ευχές για καλή Παναγιά. Φωτογραφίες από τον παρακλητικό κανόνα δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο που θα τελεσθεί στο εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσσιωτίσης των Βαρδατών θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 6:30 το απόγευμα. Με την ευκαιρία αυτή της επισκέψεώς του ο Ποιμενάρχης μας θα ευλογήσει και τους ανακαινισμένους χώρους του προσκυνήματος.

           Κατά τους χειμερινούς μήνες έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους.

           Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο προσκύνημα την Κυριακή  δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ευλαβείς πιστούς που θα μεταβούν στο προσκύνημα  να γνωρίσουν  από κοντά τους ανακαινισμένους χώρους του, να λάβουν την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιωτίσης και την ευχή του Ποιμενάρχου μας.

 (*) Την Κυριακή το απόγευμα αγαπητοί ακροατές κλείνει ο κύκλος των φετινών Ιερών Παρακλήσεων προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκο με τον μεγάλο Παρακλητικό κανόνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως σήμερα  Παρασκευή ο Αρχιμ πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου θα μιλήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυνιάς και ο πατήρ Ανθιμος Νερατζής στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ζηλευτού. Ο ιεροδιάκονος πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει την Κυριακή στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Λυγαριάς.

(*)Την κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου θα εορτάσει η εκκλησία μας την Τρίτη 15 Αυγούστου και ιεροί ναοί και μοναστήρια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και την Ορθοδοξία, ευρύτερα, θα  πανηγυρίσουν μεγαλοπρεπώς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την ημέρα της εορτής θα ιερουργήσει στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας .

Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέα Ευρυτανία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 6:30 το απόγευμα θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού και στις 7:00 το μυστήριο του ιερού Ευχελαίου. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθούν Ορθρος, Θεία Λειτουργία και κτιτορικό μνημόσυνο. Το απόγευμα στις 7:00 Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει τη Δευτέρα στις 7:00 η ώρα. Θα  ακολουθήσει η περιφορά του επιταφίου και της εικόνος της Παναγίας στους δρόμους του συνοικισμού. Την Τρίτη το πρωί θα τελεσθουν Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Επίσης στη Λαμία εορτάζει και  ο κοιμητηριακός Ιερός Ναός της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

Στην ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα η ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, αρκετοί ενοριακοί Ιεροί Ναοί καί παρεκκλήσια.

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, τη Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου και θα ψαλλούν τα εγκώμια. Την Τρίτη το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ας αναφέρουμε όμως λίγα στοιχεία για το όμορφο αυτό μοναστήρι της Φθιώτιδος  ..Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στο δρόμο προς το Λυχνό και αρκετά κοντά στην Υπάτη, συναντάμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. 

Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι, που  βρισκόταν στα όρια των γειτονικών χωριών Λυχνού και Καστανιάς, έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε, για να βρεθεί σε φωτόλουστη σπηλιά και εκεί, κοντά στη σημερινή του θέση, να κτίσει ο Όσιος Αγάθων το μοναστήρι τον 14ο με 15ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των γύρω χωριών και κυρίως αυτοί του κοντινού Λυχνού μιλούν για την ύπαρξη «στα παλιά χρόνια» μοναστηριού στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού σε κοντινή θέση, που καλείται «Παλιομονάστηρο». Στο μοναστήρι αυτό, ασκήτευε ο μοναχός Αγάθωνας, άγνωστο πότε.

Η Μονή μετά το θάνατο του Οσίου Αγάθωνα ονομάστηκε από τους μοναχούς, μονή του Αγάθωνα. Ακολουθώντας τις καταστροφές από τους κατά καιρούς επιδρομείς στην περιοχή της Υπάτης, η Ιερά Μονή Αγάθωνος υπέστη και αυτή καταστροφές, με κυριότερη το 1822 από τον Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό.          Πρώτος ιστορικός ερευνητής της Ιεράς Μονής Αγάθωνος ήταν ο  Λαμπάκης, ο οποίος τοποθετεί το καθολικό στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής τρούλος, σύνθετος τετρακιόνιος με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τα μέσα του 16ου ή το τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου και της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνα (του τύπου της Οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα) είναι θαυματουργή.

Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τα ιερά κειμήλια, που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής, είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, αρτοφόρια, άγια λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συλλέχθηκαν από τους ναούς και τις διαλυμένες μονές της περιοχής από τον μακαριστό Ηγούμενο Γερμανό Δημάκο και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.

Το πιο παλαιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι ένα σύγγραμμα του Ιουστίνου, Φιλοσόφου και Μάρτυρα, του 1551. Είναι δωρεά του Επισκόπου Ζητουνίου, Φιλόθεου προς τη Μονή. Σε πολλά λειτουργικά βιβλία της Μονής υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενθυμήσεις Ηγουμένων και Μοναχών, οι οποίες έχουν μεγάλη ιστορική αξία για τη ζωή της Μονής και των γύρω χωριών.

Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της επανάστασης του 1821 είναι πολύ μεγάλη. Για την επιτυχία του αγώνα διέθεσε και τους ιδίους τους μοναχούς της, οι οποίοι συστρατεύτηκαν με τους αγωνιστές του Πατρατζικιώτη οπλαρχηγού, Μήτσου Κοντογιάννη. Στη Μονή γίνονταν τακτικές συγκεντρώσεις αγωνιστών της Επανάστασης.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα σήμερα να επισκεφτεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

Κατά καιρούς στη Μονή λειτούργησαν διάφορες σχολές, ιερατική, γεωργική και δασική. Γιορτάζει την 6η και την 15η Αυγούστου.

Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους εορτασμούς προς τιμήν της Παναγίας. Στις 15 Αυγούστου εορτάζει και ο Ενοριακός ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας όπου τη Δευτέρα στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη γενετειρά του Τιθορέα. Ακολούθως θα γίνει περιφορά της ιεράς εικόνος της Παναγίας. Την Τρίτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου.

Αφήνουμε τους εορτασμούς στη δυτική Φθιώτιδα και περνάμε στη Λοκρίδα όπου λαμπρός θα είναι ο εορτασμός και στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Καινουρίου. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 8:00 η ώρα. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος.Την Τρίτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στη Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου  υπάρχουν στη Στυλίδα, στη Πελασγία και στα χωριά Δαμάστα,Φρατζή, Ροδωνιά, Κολοκυθιά, Νεοχώρι Τυμ­φρη­στού, Νικολίτσι, Ξυνιάδα, Παλαιοβράχα, Παλαιόκαστρο, Παναγιά, Περί­βλε­πτο, Πύργο Υπάτης καί  Ανω Σπαρτιά.Επίσης στο χωριό Παλιοβράχα υπάρχει και ένα δισυπόστατο εξωκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση  της Παναγίας και στην Ανάληψη του Κυρίου, στο 2ο χιλιομετρο του επαρχιακού δρόμου Μακρακώμης-Τσούκας.

Στη περιοχή της Σπερχειάδος πανηγυρίζουν το εξωκλήσι της Παναγίας Γόργιανης, ο ενοριακός ιερός ναός στα Πουγκάκια όπου φυλασσεται παλαιά εικόνα της Παναγίας και ο ενοριακός ιερός ναός στο Γαρδίκι .

Ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης μόλις μας μίλησε για τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Στυλίδα. Κλείνοντας να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Ανθιμος την Τρίτη 15 Αυγούστου θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυριζοντα ιερό Ναό στο Περίβλεπτο και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ, ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας θα τελεσθεί τη Δευτέρα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί.

(*) Θεία Λειτουργία εν όψει της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως θα τελεσθεί τη Δευτέρα 14 του μηνός  στο νεοεγκαινιασμένο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στο Γηροκομείο Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα Σπερχειάδος με σκοπο οι τρόφιμοι του ιδρύματος να μετάσχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

 (*) Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αντινίτσης θα φιλοξενήσει από σήμερα έως τις 13 Αυγούστου η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος. Η υποδοχή θα γίνει στα προπύλαια του Ναού στις 6:00 το απόγευμα και εν συνεχεία θα ψαλλεί η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης σήμερα 8:00 το βράδυ με 1:00 το πρωί θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία. Η αναχώρηση της εικόνος για το μοναστήρι της Αντίνιτσας θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα αφού πρώτα τελεσθεί στις 6:00 ο εσπερινός και το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

(*) Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει η ενορία του Αγίου Αθανασίου Οίτης στις 12 και 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η υποδοχή θα γίνει αύριο στις 11:00 το πρωί και θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση. Την Κυριακή το πρωί  θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και ακολούθως Παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η αναχώρηση της εικόνος για το μοναστήρι της Δαμάστας θα γίνει στο τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως.

  (*) Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

  (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και η Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Υπάτης σας προσκαλούν στο 2ο Φεστιβάλ Νεοχωρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου στην πλατεία της Κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 11 Αυγούστου με την παρουσίαση από τον Κώστα Αποστολόπουλο της ορειβατικής αποστολής «Hellas Everest 2004».

Το Σάββατο 12 Αυγούστου θα προβληθεί από το Θερινό Κινηματογράφο η ταινία «Πολίτικη Κουζίνα».

Τέλος, την Κυριακή 13 Αυγούστου, το θεατρικό Εργαστήρι Μακρακώμης Σπερχειάδας θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης».

Ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων στις 9:00 μ.μ.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...