165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1283

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 08 Αύγουστος, 2017

Τρίτη 8 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου, του ομολογητού. τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ελευθερίου και Λεωνίδου και των αγίων νηπίων, των δια πυρός τελειωθέντων. Των αγίων μαρτύρων Στυρακίου και Ερμολάου.Τη μνήμη των αγίων νεομαρτύρων Τριανταφύλλου, του από Ζαγοράς ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1680 και Αναστασίου, του εν Θεσ/νίκη ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1794.

Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Θεοδοσίου του νέου, ηγουμένου εν τοις Οροβοίς, Γρηγορίου ζωγράφου του Ρώσου, του αγίου Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού καθώς και των εξ Αιγύπτου 10 μαρτύρων. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο θα τελεσθεί στο προσκύνημα την Κυριακή 13 του μηνός στις 7:00 το απόγευμα.

(*) Το Γηροκομείο «Ίδρυμα Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος» επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Διοικητής της 695 Αποθήκης Πυρομαχικών Αυλακίου Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος  Νικολάου.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ Σατωβριάνδρου και Χατζοπούλου γωνία στην πλατεία Πάρκου.

(*) Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία του και παρέχει ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε όσους μαθητές εγγραφούν. Κάντε την εγγραφή  του παιδιού σας  κάθε Πέμπτη τον μήνα Αυγουστο..

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας. Αν καθ’ όλο το έτος έχουμε συχνές και πυκνές αναφορές για τη Μητέρα του Κυρίου, εκεί που αποκορυφώνεται η δοξολογική, τιμητική και ικετευτική αναφορά μας σ’ Εκείνη, είναι κατά τον μήνα αυτό, λόγω της εορτής της Κοιμήσεώς της και της με αυτήν κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας συνδεδεμένης μεταστάσεώς της.Σχεδόν καθημερινά μέχρι της 15 Αυγούστου οι καμπάνες των εκκλησιών μας χτυπούν το απόγευμα και  μας καλούν να μετάσχουμε στον μεγάλο ή μικρό παρακλητικό κανόνα προς τιμήν της Θεοτόκου. Η Ιερά Μητρόπολη έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα ομιλιών σύμφωνα με το οποίο σήμερα  Τρίτη ο ιεροδιάκονος  πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει στον ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Μώλου και ο πατήρ Ανθιμος Νερατζής στον ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι.Αύριο Τετάρτη ο Αρχιμ πατήρ Αγαθόνικος Βενετσάνος θα μιλήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καστρί, ο Αρχιμ πατήρ Ανθιμος στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Σπερχειάδος και ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος θα μιλήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Εξαρχο.

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό. Ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο θα τελεσθεί στο προσκύνημα την Κυριακή 13 του μηνός στις 7:00 το απόγευμα από τον ιεροκήρυκα Αρχιμ πατέρα Ανθιμο Νερατζή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

(*) Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδος «Ίδρυμα Πετρή – Στέγη Γερόντων» επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Διοικητής της 695 Αποθήκης Πυρομαχικών Αυλακίου Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος  Νικολάου. Τον κο Διοικητή υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του Ιδρύματος αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Νικολόπουλος ο οποίος και τον ευχαρίστησε θερμά  για αυτή την πρωτοβουλία της επισκέψεως. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα στην τραπεζαρία του ιδρύματος ο κ Διοικητής ξεναγήθηκε  στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του κτιρίου, συνομίλησε με όλους τους τροφίμους στον 1ο όροφο του Ιδρύματος και αντάλλαξε ευχές για καλό Δεκαπενταύγουστο.

(*) Πολλά και Ψυχωφελή  βιβλία για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

   Συγγραφεύς των βιβλίων είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και τα βιβλία αυτά είναι προϊόντα του σεβασμού  και της αγάπης του Ποιμενάρχου μας  προς το θεομητορικό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την πίστη του λαού εις το Πανάγιο Πρόσωπο της Παναγίας και να τιμήσουν επάξια Εκείνην που σκέπει, στηρίζει, και προστατεύει κάθε άνθρωπο που επικαλείται το όνομά της.   Τα βιβλία αυτά είναι ωφέλιμα,  κατάλληλα για να προετοιμάσουν τους πιστούς χριστιανούς για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

   Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ένθεον», το οποίο βρίσκεται στη γωνία  των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2231 0 36204.

Μερικά από τα βιβλία είναι τα εξής:

«Θεομητορικά Νεύματα»Περιέχει  18 εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου μέσα από τις οποίες  διαπιστώνει κανείς, ότι με την Παναγία παίρνει νόημα η ζωή μας και αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες, διότι Εκείνη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τα δεινά, από τους πειρασμούς, από τα πάθη και από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.

«Αφιερώματα-Δημοσιεύματα στην Παναγία της Τήνου»

Μέσα στις 202 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει  τι είναι εκείνο που καθιστά το Πανορθόδοξο και Παγχριστιανικό προσκύνημα της Ιεράς Νήσου  Τήνου,  κέντρο ζωής και κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μαρτυρούνται  οι συχνές και ζωντανές εμφανίσεις της Παναγίας μας, η οποία διανέμει σε όλους τον πλούτο της αγάπης Της, που είναι μαγνήτης και  προσελκύει όλους τους πονεμένους και δοκιμαζομένους.

«Παναγία Θεοτόκος , στη Θεολογία, ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μας».Πρόκειται για ομιλίες εγκρίτων Ιερέων και καθηγητών Θεολόγων, οι οποίες εκφωνήθηκαν   στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον πανηγυρισμό του Ιωβηλαίου έτους 2000, το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεκήρυξε έτος της Θεοτόκου.

«Θεοτόκος, Ευαγγέλιον χαράς»       Ένα βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη.

Μέσα στις 225 σελίδες του βιβλίου, αποπνέει η χάρις των λόγων, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτοκου,  τους οποίους εξεφώνησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος, ως Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ιδιαιτέρως κατά τις παρακλήσεις του δεκαπενταυγούστου. Είναι κηρύγματα γραμμένα με προσευχή και δάκρυα από τον ταπεινό και πράο μακαριστό Νικόλαο. Είναι ομιλίες καρδιακές ενός Αγίου Κληρικού, βγαλμένες μέσα από ψυχή πιστεύουσα, και ποθούσα τον Κύριο.

«Η Παναγία της Τήνου, Ιστορία και Τέχνη»

Το βιβλίο αυτό εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί σε Τέταρτη έκδοση. 

Χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  διηγείται την Ιστορία του οράματος της Οσίας Πελαγίας, της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος, της κλοπής και της επανευρέσεως, της ανοικοδομήσεως του Ναού, των θαυμάτων καθώς  επίσης περιγράφει τους  σκοπούς και τα έργα του Ιερού Ιδρύματος από το 1823 έως σήμερα.Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η τέχνη όπως εκφράζεται και εκτίθεται στα Μουσεία του Ιερού Προσκυνήματος.

Το βιβλίο αυτό βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίσουν το «Ιερόν Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», το οποίο έλκει όλους τους πιστούς απανταχού της γης, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, προβληματίζει τους δύσπιστους και γεμίζει την ψυχή με δέος και έκσταση για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

(*) Συνεχίζουμε με την ανακοίνωση εγγραφών του εκκλησιαστικού σχολείου.  Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας, Σχολείο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι ισότιμο με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, θα λειτουργήσει κανονικά και κατά το επόμενο σχολικό έτος 2017-2018 υπό ενιαία Διεύθυνση. Στο Λύκειο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, πλουσιώτατη και οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και Παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, προγράμματα, όπως το ERASMUS+, πρωταθλήματα και διαδικτυακούς διαγωνισμούς, τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας, τόσο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Το Σχολείο, επίσης, διοργανώνει επιτυχώς μεγάλες εκδηλώσεις  καθώς και πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%. Ἡ προσφορά τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς στήν Ἐκκλησία καί στήν Κοινωνία εἶναι πολύ μεγάλη. Δεκάδες κληρικοί, καθηγητές, ἐπιστήμονες ὅλων τῶν κλάδων ἔχουν ἀπο­φοι­τήσει ἀπό αὐτήν καί σήμερα κατέχουν μεγάλες θέσεις. Ὅλοι αὐτοί ἀναφέρονται μέ εὐγνω­μοσύνη στή Σχολή τῆς Λαμίας, πού τούς προσέφερε παιδεία καί ἦθος. Ἀκόμη καί οἱ ἀπόφοιτοι τῶν νεωτέρων χρόνων ἔχουν προοδεύσει χάρις στήν ἀγωγή καί στά ἐφόδια, πού ἔλαβαν ἀπό τό Ἐκκλησιαστικό Σχολείο. Ὅσοι γονεῖς ἀναζητοῦν ἕνα Σχολεῖο μέ πε­ρισσό­τερη εὐθύνη γιά τήν ἀγωγή καί μόρφωση τῶν παιδιῶν τους, ἄς τά ἐγγράψουν στό Ἐκκλησιαστικό Γυμνάσιο καί Λύκειο Λαμίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Σχολείο το οποίο είναι ανοικτό τον μήνα Αυγουστο κάθε Πέμπτη πρωινές ώρες. Βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας και το τηλέφωνο είναι 22310 21 381.

  (*) Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

  (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...