165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1282

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 07 Αύγουστος, 2017

Δευτέρα 7 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη ενός εκ των Φθιωτών Αγίων του Οσίου Αγάθωνος.Τη μνήμη των οσιομαρτύρων Αστερίου του θαυματουργού και Δομετίου του Πέρσου, και των συν αυτώ δυο μαθητών.Τη μνήμη της οσιάθλου Ποταμίας της θαυματουργού, του οσίου και νέου μάρτυρος Αββακούμ, του εν Θεσαλονίκη και του αγίου μάρτυρος Σώζοντος του εκ Νικομηδείας.Τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ναρκίσσου πατριάρχου Ιεροσολύμων,των οσίων πατέρων ημών Θεοδοσίου του νέου, του ιαματικού, του εξ Αθηνών και εν Άργει ασκήσαντος. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου Νικάνορος του εν Ζάβορδα, του θαυματουργού, του αγίου Δομετίου του σημειοφόρου,Ποιμένος πολυπαθούς του Ρώσου και των εν Θηβαίδι Μυρίων Ασκητών.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*)  «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, μας παρακινεί να προσπαθήσουμε να έχουμε λευκή την στολή της ψυχής και να ζητούμε από τον Θεό να λάμψει μέσα μας τη Χάρη του και όταν λάμψει μέσα μας ο Θεός, αλλάζουμε». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε χθες στη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή  Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου.

(*)  Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε χθες το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος κατά την ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς τιμήν της Παναγίας. Την Παρασκευή το απόγευμα χοροστάστησε στην ακολουθίανπου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου,χθες Κυριακή 6 Αυγούστου.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ωμίλησε στην πανηγυρίζουσα Ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Δαδίου, ημέρα κατά την οποία η Ιερά Μονή πανηγυρίζει την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γαυριώτισσας.

  Τους ιερούς ύμνους της Εορτής απέδωσε θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου κ. Ανδρέας Γιακουμάκης συνοδεία κι  άλλων ιεροψάλτων εξ Ηρακλείου Κρήτης.

 Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερθείς στα υψηλά νοήματα της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου χαρακτηριστικά σημείωσε:

  « Η Μεταμόρφωση του Κυρίου έγινε 40 μέρες πριν την σταύρωσή του. Ο Κύριος στο όρος Θαβώρ μετεμορφώθη ενώπιον των τριών μαθητών του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Έδειξε την θεϊκή του υπόσταση, ενεμφανίσθη εν ετέρα μορφή, άστραψε το πρόσωπό του όπως ο ήλιος και τα ιμάτια του έγιναν λευκά ως το φως.

  Φάνηκε ένα μέρος της δόξης της θεότητος για να ενδυναμωθεί η πίστης των αποστόλων, ολίγου προ του πάθους του αλλά και να  διδαχθούμε όλοι εμείς ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

  Στο απολυτίκιο της Εορτής ψάλλουμε: «λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αΐδιον…». Ο Δαύιδ έγραφε: Κύριε το φως του προσώπου σου εκζητήσω και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος του ακτίστου φωτός, καθημερινά στην προσευχή του παρακαλούσε τον Χριστό: Κύριε φώτισον μου το σκότος. Μα όποιος καταφέρει αδελφοί μου,  να δει το φως του προσώπου του Κυρίου είναι πανευτυχής.

  Η Μεταμόρφωση μας παρακινεί να προσπαθήσουμε να έχουμε λευκή την στολή της ψυχής και να ζητούμε από τον Θεό να λάμψει μέσα μας τη Χάρη του και όταν λάμψει μέσα μας ο Θεός, αλλάζουμε. Δεν γινόμαστε χαμερπής αλλά τα υψηλά φρονούμε. Πατάμε στον κόσμο, ζούμε μέσα στην κοινωνία, είμαστε άνθρωποι σάρκα φορούντες και τον κόσμο οικούντες , αλλά υπερτερεί μέσα μας το υψηλόν, το φρόνημα του Θεού. Δεν είναι δύσκολα πράγματα να εφαρμοστούν στην ζωή μας αυτά, αρκεί ο άνθρωπος να αγαπά τον Θεό, να τον πιστεύει,  να τον παρακαλεί και να διαθέτει αγάπη και ταπείνωση.

  Ρώτησαν κάποτε τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ: πως μπορούμε να αποκτήσουμε το Άγιο φως; Και ο Άγιος απάντησε: είναι πολύ απλό, να παρακαλείτε τον Θεό και να αγωνίζεστε κατά της αμαρτίας και τότε  θα σας επισκιάσει η Χάρις του Θεού».  

  Αμοίβει ο Θεός και το φως αυτό αδελφοί μου,  φέρει μια γλυκύτητα, μια ασφάλεια,  φέρει μια καθαρότητα του νοός και στις επιθυμίες και στο συναίσθημα. Δεν σέρνετε ο άνθρωπος από τα πάθη του και τις αδυναμίες του,  αλλά τον εαυτό του τον κυβερνά ο κυβερνήτης του παντός κόσμου, το Άγιον Πνεύμα.

  Χρειαζόμαστε φωτισμό, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να αναζητήσουμε το φως, το οποίο εκπορεύεται από την Εκκλησία. Κέντρον του φωτός είναι ο Χριστός. Η κοινωνία μας δυστυχώς έχει παραμορφωθεί, χρειαζόμαστε την εν Χριστώ Μεταμόρφωση».

  Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Χριστοδούλη και στις δύο αδελφές να έχουν δύναμη από τον Θεό και ευλογία από την Παναγία για να συνεχίσουν το ιστορικό και πνευματικό έργο της Μονής.

    Ευχαρίστησε εγκαρδίως τον παριστάμενο Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιο Γώγο για την στήριξή που παρέχει σε κάθε καλό έργο της περιοχής και παρεκάλεσε τους πιστούς από την περιοχή να στηρίζουν με κάθε τρόπο τη Μονή και τις μοναχές διότι τα μοναστήρια είναι φάροι πίστεως και καταφύγια ψυχών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Ακολούθως εν πομπή, ο Ποιμενάρχης μας με τους ιερείς, τους διακόνους, τις μοναχές, τους ιεροψάλτες και όλους τους πιστούς μετέβησαν λίγα μέτρα πιο πάνω από το μοναστήρι, στο ιερό εικόνισμα, τόπος στον οποίο ευρέθη εκεί η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γαυριώτισσας.

    Ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους και ετέλεσε αγιασμό υπέρ υγείας και σωτηρίας πάντων των παρευρισκομένων και των ευλαβών προσκυνητών της Μονής και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και πλουσία την λάμψη του Αγίου Πνεύματος σε όλους .

     Τέλος η αδελφότητα προσέφερε πλούσιο κέρασμα σε όλους και εόρτιο γεύμα στην τράπεζα της Μονής.

      Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ακόμη: ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος, ο Διευθυντής Καρδιολογίας Dr. κ. Γεώργιος Μπεκιάρης μετά της ιεροψάλτριας συζύγου του κας Γλυκερίας Μπεκιάρη και  πολλοί ευσεβείς πιστοί από την Αμφίκλεια και την ευρύτερη περιοχή. 

(*)  Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος κατά την ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

   Ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας αναλύσας το πρώτο τροπάριο  της 8ης ωδής: «Διά σπλάχνα ελέους σου, Παρθένε, μη παρίδης σεμνή ποντούμενόν με σάλω βιοτικών κυμάτων, αλλά δίδου μοι χείρα βοηθείας καταπονουμένω κακώσεσι του βίου»,

   «Είναι τόσες πολλές οι θλίψεις, οι συμφορές του βίου, οι αμαρτίες, τα πάθη και οι πειρασμοί που κυκλώνουν καθημερινά την ζωή μας και η ψυχή μας βρίσκεται σαν καράβι μέσα στην φουρτούνα, έτοιμο να καταποντιστεί. Χρειαζόμαστε ένα χέρι για να πιαστούμε και το χέρι αυτό μας το δίδει η Παναγία, η οποία είναι η πηγή της ευσπλαχνίας και η κραταιά σκέπη. Το εύδιο λιμάνι μέσα στο οποίο βρίσκουμε την γαλήνη και την σιγουριά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

   Προ της απολύσεως ευχήθηκε στον Προϊστάμενο της Ενορίας πατέρα Νικόλαο Κατσαρέλη, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, και σε όλους να έχουνπάντοτε πλουσία την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου και με υγεία να φθάσουμε και στην Κοίμησή Της.   Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε κέρασμα στο γραφείο του Ναού. 

 (*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Παρασκευή 4 Αυγούστου το απόγευμα  κατά τον τελεσθέντα Μέγα Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοοτόκου.

            Ο Ποιμενάρχης μας προς της απολύσεως ωμίλησε στους πιστούς με απλό και κατανοητό τρόπο για την ζωή της Παναγίας, από της γεννήσεως της έως και την κοίμησή της και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της Παναγίας για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

            Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να ικετεύουν πάντοτε  την Υπεραγία Θεοτόκο και να καταφεύγουν στην μεσιτεία της , διότι εκείνη είναι στοργική μάνα και ακούει όλα τα παιδιά της.

            Ακολούθως ο Προϊστάμενος του Ναού πατήρ  Γεώργιος Ζούπινας εκ μέρους όλου του πληρώματος της Ενορίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την ευλογητή παρουσία του στο Ναό και του ευχήθηκε να έχει έτη πολλά με δύναμη και υγεία.

            Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της ακολουθίας διένειμε σε όλους τους πιστούς μαζί με την ευχή του και μία εικόνα της Παναγίας ως ευλογία και ευχήθηκε στον καθένα ξεχωριστά καλή Παναγιά.

            Προ της αναχωρήσεως του από το Μοσχοχώρι παρεκάθησε με τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στο κέρασμα, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι κυρίες στην αυλή της Εκκλησίας.

 (*) Οι Ιερές Παρακλήσεις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου συνεχίζονται και οι πιστοί κατακλύζουν τους Ιερούς Ναούς καθημερινά προκειμένου να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία της Παναγίας. Η Ιερά Μητρόπολη έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα ομιλιών σύμφωνα με το οποίο σήμερα  ο αρχιερατικός επίτροπος Λαμίας πατήρ Παναγιώτης Σερέτης θα μιλήσει στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής, ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής στον ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στη Εκκάρα. Αύριο Τρίτη ο ιεροδιάκονος  πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει στον ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Μώλου και ο πατήρ Ανθιμος στον ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 (*) Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χόρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...