165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1280

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 03 Αύγουστος, 2017

Πέμπτη 3 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Ισαακίου, Δαλματίου,Φαύστου. τη μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος  Στεφάνου πάπα Ρώμης και των συν αυτώ.Τη μνήμη της αγίας μυροφόρου Σαλώμης και των εν αγίοις πατέρων ημών και αρχιεπισκόπων γενομένων Εφέσου Ιωάννου του μοναχού και Ιωάννου του νέου.Τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του ομολογητού και Αντωνίου του Ρώσου. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Θεοκλητούς, θεοδώρας της εξ Αιγίνης και Θεοπίστης της θυγατρός της .

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*)  Στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων» Στυλίδος τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χθες το απόγευμα την ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή  Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου.

(*) Οικονομική ενίσχυση στους εννέα αμίσθους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προσέφερε σήμερα το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Κατά την περίοδο του 15Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πραγματοποιεί ποιμαντικές περιοδείες σε Μοναστήρια, ιδρύματα  και Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Στιγμές ιδιαίτερης ευλογίας και απερίγραπτης χαράς ένοιωσαν χθες το απόγευμα οι 44 τρόφιμοι και το προσωπικό του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων» Στυλίδος.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στο Ίδρυμα και τέλεσε την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο μεταφέροντας στους γέροντας την ευλογία της Παναγίας και το πνευματικό κλίμα της  ευλογημένης περιόδου του δεκαπενταυγούστου, όπου διανύουμε.

            Η Ιερά Παράκληση τελέσθηκε στο σαλόνι του Ιδρύματος και συμμετείχαν ψάλλοντας όλοι οι γέροντες.

            Εις το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους να έχουν ακοίμητες τις πρεσβείες της υπέραγνης Μητέρας του Κυρίου και με υγεία να φθάσουμε στο «Πάσχα του Καλοκαιριού» την Κοίμησή της  και διένειμε ως ευλογία την εικόνα της Παναγίας της Δαμάστας, τους  προέτρεψε δε συνεχώς να προσεύχονται στην Παναγία, η οποία είναι η φιλέσπλαχνος Μητέρα, προστάτις όλου του κόσμου  και  χαρά πάντων των θλιβομένων.

            Ακολούθως το προσωπικό του Ιδρύματος προσέφερε κέρασμα σε όλους,  κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας είχε την ευκαιρία για αρκετή ώρα να συνομιλήσει με τους γέροντες, στα πρόσωπα των οποίων ήταν ζωγραφισμένη η χαρά εξαιτίας της ευλογημένης  επισκέψεως του πνευματικού τους πατέρα.

            Τέλος πριν την αναχώρηση του από το Ίδρυμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικία του Μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Πετρή, η οποία ευρίσκεται πλησίον του Γηροκομείου και του ευχήθηκε για τις ευλογημένες ημέρες του δεκαπενταυγούστου. Φωτογραφίες από την ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Ο μήνας Αυγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας και μέχρι την Κοίμησή της καθημερινά οι πιστοί κατακλίζουν τους ιερούς Ναούς προκειμένου να συμμετάσχουν στον μικρό και μεγάλο παρακλητικό κανόνα που τελείται προς τιμήν της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη, σήμερα ημέρα Πέμπτη ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Λάμπρου θα μιλήσει στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρκίτσας, ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στον ιερό ΝαόΑγίου Δημητρίου Ελάτειας και ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης στον ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παραλίας Ραχών.Αύριο Παρασκευή ο ιεροδιάκονος  πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει στον ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Θερμοπυλών,ο Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου και ο Αρχιμ πατήρ Αγαθόνικος Βενετσάνος στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμάστας.

(*) Τη σπουδαία δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού θα εορτάσει η εκκλησία μας την Κυριακή 6 του μηνός αγαπητοί ακροατές και οι πιστοί θα κατακλύσουμε τους ιερούς Ναούς και τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να λάβουμε την ευλογία του μεταμορφωθέντος Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος την Κυριακή θα ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Αμφικλείας, η οποία πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως, λόγω της ευρέσεως της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Γαυριώτισσας.

Την Κυριακή πανηγυρίζουν και οι ιερές μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, Λιβανατών, Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, αγίου Βλασίου Στυλίδος και η διαλελυμένη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων Λαμίας. Πληροφορίες για την ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών θα μας δώσει η αδελφή Ειρήνη στο τέλος του δελτίου μας.

Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος εορτάζει στις 6 του μηνός την εύρεση της θαυματουργής εικόνος της Παναγίας από τον όσιο Αγάθωνα. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα αρχίσει στις 8:00 το απόγευμα. Ακολούθως στις 2:00 το πρωί θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία η οποία θα τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Στον Ιερό Ναό στα Αλεπόσπιτα ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30 το απόγευμα. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία

Περνάμε τώρα στην ανατολική Φθιώτιδα και στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού το Σάββατο στις 8:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Στο τέλος θα γίνει διανομή ευλογημένης σταφύλης. H ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου, προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού.Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα.

Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής. Οι πληροφορίες που μόλις ακούσατε προέρχονται από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία της Ι Μ Φθιώτιδος από τις εκδόσεις της Μητροπόλεως.

Να σημειώσουμε  ότι στην ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος τελείται η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στις 7:00 το απόγευμα, σήμερα και την άλλη εβδομάδα κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Στη Μεταμόρφωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι αφιερωμένοι και οι ενοριακοί ιεροί ναοί στο Ρεγγίνι, στην Αταλάντη και στα χωριά Λογγίτσι, Παλαιοκερασιά και Μαρίνι Στυλίδος.. Στη Γλύφα πανηγυρίζει  το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως το οποίο βρίσκεται ένα χιλιομετρο έξω από το χωριό στην ανατολική πλευρά. Επίσης πανηγυρικός θα είναι ο εορτασμός και στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το Μόδι..Ο Ναός αυτός είναι βυζαντινός κτίσμα του 15ου αιώνος, κατάλοιπο σταυροπηγιακού μοναστηριού, διατηρητέο μνημείο. Υπάρχουν απομεινάρια βυζαντινών τοιχογραφιών στις κόγχες του ιερού και στο εικονοστάσιο αγιογραφίες νεοελλήνων λαικών ζωγράφων.Ο Ναός  αυτός είναι από τα σπάνια κτίσματα αυτού του είδους στην Φθιώτιδα.

 (*) Οικονομική ενίσχυση στους εννέα αμίσθους ιερείς της Μητροπολεώς μας προσέφερε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Νικόλαος. Οι άμισθοι κληρικοί συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του Ποιμενάρχου μας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων επαίνεσε τους ιερείς και διακόνους, οι οποίοι αψη­φώ­ντας τις δυσκολίες, δέχονται να χειροτονηθούν άμισθοι και να θέτουν τον εαυτό τους στη διακονία της Εκ­κλη­σίας. Στη συνέχεια τους προσέφερε τα χρηματικά ποσά και τους ευχήθηκε καλό Δεκαπενταύγουστο.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22. 

 (*) Εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί. 

 (*) Παραμένουμε στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος η οποία διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά αιγαιοπελαγίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...