165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1278

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 01 Αύγουστος, 2017

Τρίτη 1η Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την προόδο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού δηλαδή την έξοδο αυτού εκ του ιερού Παλατίου εις την Πόλη. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων επτά μαρτύρων Παίδων, των Μακκαβαίων καθώς και της μητρός  αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου, του διδασκάλου τους. Τη μνήμη των εν Πέργη αγίων εννέα Μαρτύρων Αλεξάνδρου, ¨Αττου, Ευκλέου, Κατούνου, Κινδέου, Κυριακού, Λεοντίου, Μηναίου,και Μνησιθέου. Των αγίων μαρτύρων Θεοδώρου, Κηρύκου, Μηναίου, Μήνου, Πάπα του νέου και Πολυεύκτου. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη της αγίας οσιομάρτυρος Ελέσης της εν Κυθήροις, των οσίων πατέρων ημών Τιμοθέου επισκόπου Προκοννήσου, του θαυματουργού και Αντωνίου του νέου, του εν Βερροία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

 (*) Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στην ακολουθία του εσπερινού και ακολούθως στην 1η Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Υπεραγίας θεοτόκου.

(*) Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία του και παρέχει ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε όσους μαθητές εγγραφούν. Κάντε την εγγραφή  του παιδιούσας  κάθε Πέμπτη τον μήνα Αυγουστο.. 

(*) Πολλά και Ψυχωφέλιμα Βίβλια για το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος τα οποία πάντοτε μεν είναι χρήσιμα για τους ορθοδόξους χριστιανούς ιδιαιτέρως δε για τις Θεομητορικές εορτές, κορυφαία των οποίων είναι η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας. Αν καθ’ όλο το έτος έχουμε συχνές και πυκνές αναφορές για τη Μητέρα του Κυρίου, εκεί που αποκορυφώνεται η δοξολογική, τιμητική και ικετευτική αναφορά μας σ’ Εκείνη, είναι κατά τον μήνα αυτό, λόγω της εορτής της Κοιμήσεώς της και της με αυτήν κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας συνδεδεμένης μεταστάσεώς της.Από σήμερα και  σχεδόν για δεκαπέντε ημέρες οι καμπάνες των εκκλησιών μας θα χτυπούν το απόγευμα και θα μας καλούν να μετάσχουμε στον μεγάλο ή μικρό παρακλητικό κανόνα προς τιμήν της Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος όπως συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα χοροστατήσει στην ακολουθία του εσπερινού που θα τελεσθεί στις 6:30 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και εν συνεχεία θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στον μικρό παρακλητικό κανόνα προς τιμήν της Παναγίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη σήμερα ο Αρχιμ πατήρ Εφραίμ Τράνακας θα μιλήσει στην ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως που θα τελεσθεί στον ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαρτίνου. Ο Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός Λάμπρου στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μελεσίνας και ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στον ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λάρυμνας.Αύριο Τετάρτη, 2 του μηνός ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης θα μιλήσει στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Γλύφας. Ο Αρχιμ. πατήρ Κύριλλος Μπολτέτσος στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στο Αχλάδι. Ο Αρχιμ. πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Τιθορέας και ο Αρχιμ πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου στην ενορία του Αγιου παντελεήμονος στην Εκκάρα Δομοκού.

   (*) Συνεχίζουμε με την ανακοίνωση εγγραφών του εκκλησιαστικού σχολείου.  Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας, Σχολείο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι ισότιμο με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, θα λειτουργήσει κανονικά και κατά το επόμενο σχολικό έτος 2017-2018 υπό ενιαία Διεύθυνση. Στο Λύκειο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, πλουσιώτατη και οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και Παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, προγράμματα, όπως το ERASMUS+, πρωταθλήματα και διαδικτυακούς διαγωνισμούς, τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας, τόσο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Το Σχολείο, επίσης, διοργανώνει επιτυχώς μεγάλες εκδηλώσεις  καθώς και πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Σχολείο το οποίο είναι ανοικτό τον μήνα Αυγουστο κάθε Πέμπτη πρωινές ώρες. Βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας και το τηλέφωνο είναι 22310 21 381.

(*) Πολλά βιβλία έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και αναφέρονται  στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τα βιβλια αυτά είναι ωφέλιμα,  κατάλληλα για να προετοίμασουν τους πιστούς χριστιανούς για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Ένα τέτοιο λοιπόν είναι  και το βιβλίο με τίτλο «Θεομητορικά νεύματα» το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία και κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Προϊόν του σεβασμού και της αγάπης προς το θεομητορικό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, που σκοπό έχει να ενισχύσει την πίστη του λαού εις το Πανάγιο Πρόσωπο της Παναγίας και να τιμήσει επάξια Εκείνην που σκέπει, στηρίζει, και προστατεύει κάθε άνθρωπο που επικαλείται το όνομά της. Στις 118 σελίδες του, που αποπνέουν το άρωμα της Ορθοδόξου Θεολογίας περιγράφεται η ζωή, αναφέρονται τα θαύματα και κατατίθεται η πίστη της Εκκλησίας σε Εκείνην που κατέχει τα δευτερεία της Τριάδος και ίσταται ως γέφυρα ουρανού και γης.  Με τρόπο καταληπτό, γλαφυρό και βαθυστόχαστο ο Ιεράρχης συγγραφεύς παρουσιάζοντας τα άφθονα χαρίσματα της Παναγίας χειραγωγεί τον αναγνώστη στο δρόμο της πίστεως και της ελπίδας, που η παρουσία της ακαταισχύντου προστασίας των χριστιανών εμπνέει και παρέχει. Μέσα στις 18 ομιλίες διαπιστώνει κανείς, ότι με την Παναγία παίρνει νόημα η ζωή μας και αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες, διότι Εκείνη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τα δεινά, από τους πειρασμούς, από τα πάθη και από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.  Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο αείμνηστο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου κυρό Δωρόθεο Στέκα, ο οποίος ως Ιεροκήρυκας και Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου με αμέτρητα κηρύγματα εγκωμίασε την Παναγία και κατά θεία συγκυρία εκοιμήθη στις 14 Αυγούστου 2001 κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Θεομητορικά νεύματα»από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ένθεον» που βρίσκεται στην γωνία των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία.

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης, η Ιερά Μητρόπολη προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η βιβλιοθήκη είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού κατά τις ώρες 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

(*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος μας ενημερώνει ότι εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό θεια Λειτουργία  7:00 με 9:00 το πρωί.

  (*) Παραμένουμε στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος η οποία διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά αιγαιοπελαγίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00 .

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Ο Δήμος Στυλίδος χθες το βράδυ με εκδηλωσή του τίμησε τον πολυβραβευμένο για την ερευνά του κατά του καρκίνου, Αναπληρωτή καθηγητή της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και διευθυντή του κέντρου συστημικής βιοιατρικής στις Η Π Α, κύριο Δημήτριο Ηλιόπουλο. Εγγονό του Στυλιδιώτη Αχιλλέα Χρήστου.Η ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του οργανισμού σχολικών κτηρίων στο πάρκο του λαού στη Στυλίδα παρουσία του βουλευτή κυρίου Αθανασίου Μιχελή, του Δημάρχου Στυλίδος κ Αποστόλου Γκλέτσου με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, του Περιφερειακού Διευθυντού Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κυρίου Χρήστου Δημητρίου, του Προϊσταμένου της Β/θμιας εκπαιδεύσεως κυρίου Σπυρίδωνος Πιλιτζίδη, ιερέων της περιοχής και πολλών δημοτών. Η παρουσίαση της εκδηλώσεως και η αναφορά στη δράση και το έργο του επιστήμονα έγινε από την κ Βίκυ Ζαγκανά, αντιδήμαρχο Τεχνών και Γραμμάτων. Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ Δημήτριο Ηλιόπουλο για την πρόληψη, το πόσο κοντά βρισκόμαστε στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών με τα νέα φάρμακα, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με απαντήσεις του επιστήμονα σε ερωτήματα του κοινού.Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Στυλίδος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το μεγάλο έργο του κ Ηλιόπουλου και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Στυλίδος. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο αρχιερατικός επίτροπος Στυλίδος Αρχιμ. πατήρ Μάξιμος Νικολόπουλος.

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...