165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1227

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Πέμπτη 18 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βενεδήμου, Πέτρου Αλεξανδρίας, Ανδρέου και Παύλου των εκ Μεσοποταμίας, Παυλίνου, Ηρακλείου, Διονυσίου,και Χριστίνης. τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Θεοδώρου επισκόπου Ρώμης.

τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Θεοδότου, Ιουλιανού, Τεκούσης και των συν αυτοίς εν Αγκύρα Παρθένων Αλεξάνδρας, Ευφρασίας, Θεοδότης, Ιουλίας, Κλαυδίας, Ματρώνης και Φαεινής.

Εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων κληρικών τε και λαικών ους Ουάλλης ο δυσσεβής εν πλοίω εμβαλών τω πυρί κατέκαυσε πλησίον Δακυβίζης.

Επίσης σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Στεφάνου του Νέου Πατριάρχου Κων/πόλεως, Μαρτινιανού του εν τοις Αρεοβίνδου και Αναστασώς της εν τοις Λευκαδίου. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ 

(*) Στην Αθήνα θα μεταβεί την Κυριακή του Τυφλού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής. 

(*) Αναστάσιμη αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί στο ιερό παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου ιερουργούντος του Ποιμενάρχου μας.

 (*)Προμηθευτείτε δωρεάν την εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή που μόλις κυκλοφόρησε με ποικίλες ειδήσεις του τελευταίου διμήνου. Διατίθεται στους  Ιερούς Ναούς, τις ιερές Μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ.    

(*) Την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου θα πανηγυρίσει η ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Στον πανηγυρικό εσπερινό αύριο στις 6:30 το απόγευμα θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβίδου κ Κύριλλος Κατερέλος. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.

(*) Πανελλήνιο Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των δωρητών και δοτών οργάνων σώματος θα τελεσθεί την Κυριακή του Τυφλού στις 9:30 το πρωί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερωνύμου του 2ου με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα τελεσθεί την Κυριακή 21 Μαϊου στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου της Αττικής με την ευκαιρία της φιλοξενίας του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης από τη Βενετία της Ιταλίας. Το θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα θα κηρύξει ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος. Να σας θυμίσουμε ότι το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης κατέφθασε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή και έγινε δεκτό από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλήθους επισήμων και λαού με τιμές αρχηγού κράτους.  Θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τις 15 Ιουνίου.

(*) Αναστάσιμη αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στο ιερό παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου επί τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Ιουλίας. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ιερείς, διάκονοι και στελέχη της Μητροπόλεως. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το Φως και η χαρά της Αναστάσεως να τους συνοδεύει πάντοτε. Ακολούθως στην τραπεζαρία του Μεγάρου παρετέθη κέρασμα σε όλους. Φωτογραφίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. 

(*) Τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ώρα 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Σιατίστης κυρού Αντωνίου με θέμα: «Ο άνθρωπος του Θεού». Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και συνδιοργανώνεται από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και Πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ..

          Την εκδήλωση θα ανοίξουν με τροπάρια οι Φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια αυτής θα προεδρεύσει ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης.

Κατόπιν χαιρετισμού του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής π. Αλεξίου Παπαστεργίου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος με θέμα: «Ο Σιατίστης Αντώνιος, ο γλυκύς ποιμένας».

Ακολουθούν, ο αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σιατίστης με θέμα: «Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος: ο άνθρωπος του Θεού», η γερόντισσα Θεολογία, καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου, με θέμα: «Ασκητική Ιερωσύνη» και ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Δρ. Θεολογίας, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σιατίστης, με θέμα: «Βιώματα από την Αγιοπατερική Αρχιερατεία του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης μακαριστού Αντωνίου». 

Τέλος, και μετά από το χρόνο που θα αφιερωθεί σε συζήτηση των ομιλητών με το κοινό, η ημερίδα θα κλείσει με χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου. 

 (*)Προμηθευτείτε δωρεάν την εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή που μόλις κυκλοφόρησε με ποικίλες ειδήσεις εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος του διμήνου Μαρτίου Απριλίου. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «μέσα στο χάος υπάρχει ελπίδα?» αναφέρει ότι η κοινωνία μας ζει σε ένα πολυδιάστατο χάος από το οποίο μπορεί να μας σώσει μόνο το πρόσωπο του Χριστού και να μας διαπεράσει στη ζωή της ελευθερίας, της ελπίδος και της αγάπης.  Ξεφυλλίζοντας τις 16 σελίδες της εφημερίδος οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ομιλίες-αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως σε σύγχρονες αγιασμένες μορφές, την τιμή που απέδωσε η Φθιωτική εκκλησία στον Αθανάσιο Διάκο και το αιματοβαμμένο ράσο, την λαμπρή εορτή προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων και την υποδοχή των οστών δύο Μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος. Δημοσιεύονται στην εφημερίδα και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα όπως λεπτομέρειες από την εορτή του Ευαγγελισμού, τη συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας στους εορτασμούς στην Καρδίτσα προς τιμήν του  Αγίου Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου και λεπτομέρειες από τις εκδηλώσεις ΔΙΑΚΕΙΑ 2017. Επίσης ο αναγνώστης που θα ξεφυλλίσει τις σελίδες της εφημερίδος θα μπορέσει να ενημερωθεί και για σημαντικά ενοριακά γεγονότα. Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή» δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας, τις ιερές μονές και από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως  «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου.Επίσης το περιεχόμενο της εφημερίδος δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 (*) Την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Καμένων Βουρλων εόρτασε σήμερα η ενορία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού χθες το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός. Εν συνεχεία έγινε λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος. Σήμερα το πρωί τελέσθηκαν Ορθρος, Θεία Λειτουργία και δοξολογία.Στις ακολουθίες μεταξύ άλλων παρέστησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

 (*) Την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού θα εορτάσει η εκκλησία μας το Σάββατο 20 Μαΐου. Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζουν η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης, οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στη Νέα Βράχα και στο χωριό Λευκάδα Σπερχειάδος.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης αύριο από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Αβίδου κυρ’ίου Κυρίλλου Κατερέλου. Στις 9:30 το βράδυ θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία η οποία θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί. Με την ευκαρία της εορτής κρίναμε ωφέλιμο να αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το μοναστήρι. Σέ απόσταση 4 χιλιομέτρων από τήν κοινότητα Δίβρης καί σέ σημείο ερημικό του όρους Όθρυς είναι κτισμένο τό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Τό καθολικό του παρουσιάζει έντονο αρχιτεκτονικό καί θρησκευτικό ενδιαφέρον, γι΄ αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Στήν ερημική αυτή τοποθεσία ασκήτευσαν κατά καιρούς διάφοροι Μοναχοί πού κατήγοντο από τό χωριό "Δίβρη". Γιά τή σημερινή μορφή του Μοναστηριού πολύ εβοήθησαν οι κάτοικοι του χωριού, ο πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος ανήγειρε ξενώνα καί οι χριστιανοί της Λαμίας. Δίπλα στό Μοναστήρι υπάρχει ένα μεγάλο καί επιβλητικό φαράγγι, στό οποίο μέ ειδική τροχαλία ανάβουν καντήλι στόν Άγιο Νικόλαο.

Τό Καθολικό είναι του 20ου αιώνος μας μέ δύο παρεκκλήσια, σκευοφυλάκιο, πρόθεση καί Νάρθηκα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τό πέτρινο κωδωνοστάσιο (εργο Ρουμάνου Αγιορείτου Μοναχου).Οι πληροφορίες που μόλις ακούσατε προέρχονται από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος των εκδοσεών της.

 Στην ενορία του Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στις 7:00 το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού η ενορία του Αγίου Νικολάου και ο εξωραιστικός σύλλογος Νέας Βράχας διοργανώνουν ομαδική εικαστική έκθεση Νεοβραχινών καλλιτεχνών στις 20 Μαϊου στο πνευματικό κέντρο Σταυρού από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

(*) Πανελλήνιο Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των δωρητών και δοτών οργάνων σώματος θα τελεσθεί την Κυριακή 21 Μαϊου, Κυριακή του Τυφλού στις 9:30 το πρωί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο στο μοναστήρι αφενός για να τιμηθούν όλοι εκείνοι που φεύγοντας από τη ζωή, προσέφεραν τα όργανα του σωματός τους για να ζήσουν με αυτά πάσχοντες συνάνθρωποί μας, αφετέρου για να δοθεί ένα ταπεινό ερέθισμα προβληματισμού και συζήτησης πάνω στο μεγάλο θέμα της δωρεάς οργάνων σώματος.

(*) Την Κυριακή 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης και στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν αρκετοί ενοριακοί ιεροί Ναοί. Αναμεσά τους  οι Ιεροί Ναοί στη Νέα Μαγνησία Λαμίας , στη Μαλεσίνα , στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, στα Λουτρά Υπάτης, στα χωριά Περιβόλι Δομοκού, Νέο Κρίκελλο, Ζηλευτό και Σκαμνό, καθώς και στα χωριά Καλλίδρομο, Παλαμά, Νεο­χω­ράκι και Καμπιά. Στην πανηγυρίζουσα ενορία της Νέας Μαγνησίας ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει το Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της ιεράς εικόνος των Αγίων με συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Λαμιέων. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία την οποία προσφέρει κάθε χρόνο, το σωματείο ιδιωτικών συνεργείων αυτοκινήτων των οποίων προστάτες είναι οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Επίσης θα μετάσχουν στον εορτασμό και άλλα σωματεία της Λαμίας.Στο αυριανό μας δελτίο θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον Ιερό Ναό από τον εφημέριο πατέρα Χρήστο Καραγιάννη.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των αγίων στην Νέα Μαγνησία, θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις. Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει επίσης και το Ιερό Παρεκ­κλή­σιο των Αγίων Κων/νου και Ελένης της ενορίας Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, που βρί­σκε­ται κοντά στο μουσικό σχολείο Λαμίας.

Στον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος ο πανηγυρικός εσπερινός θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα Ακολούθως θα τελεσθεί αρτοκλασία και θα γίνει περιφορά της ιεράς Εικόνος την οποία θα πλαισιώνουν νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και συνοδεία φιλαρμονικής. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος του εορτασμού στον προαύλιο χώρο τα μέλη του πολιτιστικού χορευτικού συλλόγου η Αρέθουσα θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα προσφέρει κέρασμα σε όλους.

Στο Νέο Κρίκελο ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της εικόνος. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

(*) Την Τετάρτη 24 Μαϊου φτάνουμε τις 40 ημέρες από τον εορτασμό της λαμπρής ημέρας του Πάσχα και ο χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» θα αποσυρθεί και πάλι από το καθημερινό λεξιλόγιο της Εκκλησίας μέχρι την επόμενη Αναστάσιμη περίοδο. Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα θα τελεσθεί  την Τρίτη 23 του μηνός στην Ιερά Μονή Αντινίτσης και στους Ιερούς Ναούς του πολιούχου Αγίου και Ευαγγελιστού Λουκά, της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης και της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Οι Ιερές ακολουθίες στο μοναστήρι της Αντίνιτσας θα αρχίσουν στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσουν γύρω στη 1:00 το πρωί. Στις ενορίες, η Ιερά Αγυρπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Στην ενορία του Αγίου Λουκά οι ακολουθίες θα τελεσθούν στον παλαιό ιερό Ναό του πολιούχου και στις ακολουθίες θα ψάλλει βυζαντινός χορός.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 24 του μηνός στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δαμάστας. Οι ακολουθίες θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσουν γύρω στις 2:00 το πρωί.

(*) Ενας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από τα λαμπρά εγκαίνια του Ενοριακού Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας τα οποία είχαν τελεσθεί την περσινή χρονιά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Η ενορία θα εορτάσει το γεγονός και την Κυριακή του Τυφλού θα τελέσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Στο τέλος του εορτασμού θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου το απόγευμα,  η εορτή λήξης της κατηχητικής περιόδου 2016- 2017 και του ποιμαντικού έργου της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Την εορτή πλαισίωσαν τα παιδιά όλων των βαθμίδων του κατηχητικού σχολείου και της Συνάξεως νέων της Ενορίας και αρχικά παρουσίασαν το  θεατρικό  έργο : " Ένας απρόσμενος επισκέπτης", του οποίου τη συγγραφή και την σκηνοθεσία είχε η κα Σταυρούλα Μπότη υπεύθυνη των θεατρικών της Ενορίας και καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας.

          Μέσα από το θεατρικό τα παιδιά εξήραν τις αξίες εκείνες που είναι απαραίτητες στην ζωή μας και οι οποίες εκλείπουν σήμερα, όπως η αγάπη, η φιλία και η προσφορά στον συνάνθρωπο.

          Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων της Ενορίας, υπό την διεύθυνση του χοροδιδασκάλου κ Αριστείδη Φυτιλή.

           Στο τέλος της όμορφης εορτής ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Καπανδρίτης απηύθυνε  εγκάρδιο ευχαριστήριο χαιρετισμό προς τα παιδιά, του κατηχητές, τα στελέχη καθώς και σε όλους εκείνους τους εθελοντές που παρέχουν την βοήθειά τους στο έργο της Ενορίας και ανανέωσε το ραντεβού όλων για τον Σεπτέμβριο, ευχόμενος καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις και σε όλους καλό καλοκαίρι.

          Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Η φιλοξενία του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας ισαποστόλου Ελένης στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας  στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής και η παραμονή τους έως τις 15 Ιουνίου δίνουν την ευκαιρία στις ενορίες μας να πραγματοποιήσουν  προσκυνηματικές εκδρομές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας την Κυριακή 21 Μαϊου διοργανώνει εκδρομή στον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι προσκηνυτές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 6 παρά τέταρτο το πρωί και θα μετάσχουν στην πανηγυρική Θεία λειτουργία. Η τιμή του εισητηρίου είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνείστε στους αριθμούς 22310 24 961 και 69 32 3 95 969.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω διοργανώνει και η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου τη Δευτέρα 29 Μαϊου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες στην εκδρομή αρχικά θα επισκεφθούν τον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών όπου θα συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και θα προσκυνήσουν τεμάχια των ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης που φυλάσσονται εκεί. Ακολούθως θα μεταβούν στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης. Στη συνέχεια θα κάνουν μια στάση για ξεκούραση στο Χαιδάρι.Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Οι συμμετέχοντες θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 7:00 το πρωί και η τιμή του εισητηρίου είναι 22 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Επίσης στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας θα μεταβεί και η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας.Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 3:00 το μεσημέρι με σκοπό την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης. Οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνήστε στον αριθμό 69 85 07 30 23.

(*) Εκδήλωση με καφέ και τσάι διοργανώνει η ενορία του πολιούχου Λαμίας Αγίου Λουκά τη Δευτέρα 22 Μαϊου στις 6:00 το απογευμα στο κέντρο «Πολιτεία» πρώην τουριστικό περίπτερο Αγίου Λουκά. Στην εκδήλωση θα μετάσχουν με παραδοσιακά τραγούδια η χορωδία του ιερού Ναού και τμήμα της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα έσοδα της εκδηλώσεως θα διατεθούν σε εργασίες που πρέπει να γίνουν στον Ναό. Η τιμή της προσκλήσεως είναι 5 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από το 1997, όταν για πρώτη φορά το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σκοπό «την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Σήμερα λοιπόν τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν, μαζί με τα μουσεία όλου του κόσμου. Η συμμετοχή αυξάνεται κάθε χρόνο και για το 2016 συμμετείχαν περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες. Η είσοδος είναι παντού ελεύθερη και κάθε φορέας παρουσιάζει το δικό του αφήγημα για το κεντρικό θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιεί τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος στην Υπάτη σήμερα στις 7:00 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο: «Ο Αγώνας για Κοινωνική και Πολιτική Ελευθερία στο Εικαστικό έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη» με αφορμή την συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδος. Θα φιλοξενηθούν δεκαοκτώ (18) έργα του καλλιτέχνη, παστέλ σε χαρτόνι, από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Ζιώγα και επιμέλεια από την Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συνδρομή του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ».Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ε’ίναι ανοικτή από Τρίτη έως Κυριακή 8 το πρωί με  3 το μεσημέρι.Επίσης το πρωί έγιναν θεματικές ξεναγήσεις  στα αρχαιολογικά μουσεία Λαμίας και Αταλάντης,

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

(*) Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου, ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στη Λαμία την Κυριακή 21 Μαΐου. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας στις 10:00 το πρωί θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση . Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει ομιλία από την  καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ Μιρέλλα Μαυροδοντίδου-Παπανικολάκου. Ακολούθως θα ψαλλεί  επιμνημόσυνη δέηση  στον Ανδριάντα  του Αθανασίου Διάκου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στον εορτασμό θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

(*) Τελετή του Χρυσού Ιωβηλαίου διοργανώνει το 1ο δημοτικό σχολείο Σπερχειάδος το Σάββατο 20 Μαϊου στις 8 το βράδυ στο χώρο του σχολείου στη Σπερχειάδα. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα εκπροσωπήσει ο αρχιερατικός επίτροπος Σπερχειάδος και Γαρδικίου πατήρ Δημήτριος Κυρίτσης.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» μας προσκαλούν στην έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Νατσκούλη με τίτλο «Το Καραβάνι των Μεθυσμένων Προσευχών», που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης από τις 19 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει η ίδια η ζωγράφος: «Πατώντας στην πλούσια Βυζαντινή παράδοση, ζωγραφίζω πορτρέτα και συνθέσεις, που εμπνέονται από ψυχικές καταστάσεις. Τα έργα μου δείχνουν προς μια διάσταση απλά απαλή, άχρονα άσπιλη. Αυτή η διάσταση βρίσκεται μέσα στον θεατή. Τα έργα είναι απλώς εκεί για να το καθρεφτίσουν. Για τον λόγο αυτό, η Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική επιλέγεται εδώ, σαν το κατάλληλο εργαλείο, για να εξυπηρετήσει την επικοινωνία του ιερού που είναι αιώνια παρόν ή του παρόντος που είναι αιώνια ιερό.

Η έκθεση αποτελεί μια εικαστική απόπειρα να διευρυνθεί η Βυζαντινή τεχνική πέρα από τις παραδοσιακές δομές της αγιογραφίας. Παράλληλα, είναι μια βιωματική πρόταση, προσκαλώντας το θεατή σε ένα εσωτερικό ταξίδι.»

Το ταξίδι συνοδεύει η ομότιτλη ποιητική συλλογή που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης από τον ζωγράφο κ. Θεόδωρο Μανωλίδη.

Την έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του ο συλλέκτης έργων τέχνης κ. Στέφανος Βορρές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 7:00 το απόγευμα. Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά από 4:00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ, εκτός Κυριακής. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...