165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1225

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 16 Μάιος, 2017

Τρίτη 16 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου. Τη μνήμη των  αγίων ιερομαρτύρων Αυδά και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς 38. Τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, των Αγίων Μαρτύρων Βαχθισόη, Ισαακίου, Συμεώνος, Παπυλίνου και Πέτρου του εν Βλαχέρναις. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν τη μονή του αγίου Σάβα τελειωθέντων αγίων Αββάδων των οσίων Νικολάου του 1ου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Γεωργίου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου του θαυματουργού. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

 (*) Τη μηνιαία σύναξη τους πραγματοποίησαν σήμερα οι εφημέριοι Λαμίας και Περιχώρων, Στυλίδος και Πελασγίας. Αύριο θα γίνουν οι συνάξεις στις υπόλοιπες αρχιερατικές περιφέρειες.

 (*) εορταστική εκδήλωση επί τη λήξη των μαθημάτων των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 6:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρό της. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος πατήρ Δαμασκηνός θα μιλήσει με θέμα «ο Γέρων Βησσαρίων και η οικογένεια». 

(*) Κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου-Άπριλίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή. Προμηθευτείτε την δωρεάν από τους  Ιερούς Ναούς και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ και ενημερωθείτε για τις ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.     

(*) 28 κιβώτια με συμπληρώματα βιταμινών με σίδηρο προσέφερε ο Δήμαρχος Στυλίδος κ Απόστολος Γκλέτσος στο ίδρυμα Αργύρη Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος με σκοπό την ενδυνάμωση των τροφίμων.

  (*) Η πόλη των Καμένων Βούρλων πανηγυρίζει στις 17 και 18 Μαίου την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Η μηνιαία Σύναξη των Εφημερίων για τις Αρχιερατικές Περιφέρειες Λαμίας, Θερμοπυλών & Ροδίτσης, Υπάτης, Λιανοκλαδίου, Στυλίδος και Πελασγίας για τον μήνα Μαϊο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Λαμία.

Στο πρώτο μέρος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε αρχικά τους ιερείς για την πολύ καλή προσπάθεια που έκαναν να ανταπεξέλθουν στα πολλαπλά καθηκοντά τους τις ημέρες του Πάσχα και τους έδωσε απαραίτητες κατευθηντήριες συμβουλές για την ευρυθμη λειτουργία των ενοριών γενικά αλλά και ειδικότερα εν όψει του καλοκαιριού. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος. Μετά από ένα διάλλειμα για πρωινό ακολούθησε το δεύτερο μέρος της Συνάξεως, όπου ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους ιερείς για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολις μας στο προσεχές μέλλον και για τη φετινή λειτουργία των κατασκηνώσεων από 1η έως 31 Ιουλίου. Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των ιερέων προς τον Σεβασμιώτατο διοικητικής και ποιμαντικής φύσεως και διεξήχθη διάλογος. Τέλος δόθηκε στους ιερείς φάκελος με έντυπο υλικό. 

Για τις υπόλοιπες Αρχιερατικές Περιφέρειες η Σύναξη θα πραγματοποιηθεί στις έδρες τους αύριο Τετάρτη στις 9π.μ.ως εξής..

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Μακρακώμης-Τυμφρηστού  και Σπερχειάδος-Γαρδικίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης, από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους πατέρα Ηλία Σκαρλάτο και πατέρα Δημήτριο Κυρίτση.

Στην  Αρχιερατική Περιφέρεια Μενδενίτσης και Καμένων Βουρλων στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερου Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων από τον  Αρχιμανδρίτη πατέρα Χριστοφόρο Κολοκυθά.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Δομοκού –Ξυνιάδος και Θαυμακού – Νέου Μοναστηρίου στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής Δομοκού από τον πατέρα Σεραφείμ Ζαφείρη.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Αταλάντης και Οπουντίων—Μαλεσίνης στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου Αταλάντης από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Δημήτριο Ζελιαναίο.

Τέλος στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφικλείας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου κάτω Τιθορέας από τον πατέρα Διομήδη Παναγιω­τό­που­λο.

 (*) Κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου-Άπριλίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «μέσα στο χάος υπάρχει ελπίδα?» αναφέρεται στην σημερινή χαοτική κατάσταση και στην ελπίδα που προσφέρει ο Χριστός.  Ξεφυλλίζοντας τις 16 σελίδες της εφημερίδος οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ομιλίες-αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως σε σύγχρονες αγιασμένες μορφές, την τιμή που απέδωσε η Φθιωτική εκκλησία στον Αθανάσιο Διάκο και το αιματοβαμμένο ράσο, την λαμπρή εορτή προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων και την υποδοχή των οστών δύο Μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος. Δημοσιεύονται στην εφημερίδα και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα όπως λεπτομέρειες από την εορτή του Ευαγγελισμού, τη συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας στους εορτασμούς στην Καρδίτσα προς τιμήν του  Αγίου Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου και λεπτομέρειες από τις εκδηλώσεις ΔΙΑΚΕΙΑ 2017. Επίσης ο αναγνώστης που θα ξεφυλλίσει τις σελίδες της εφημερίδος θα μπορέσει να ενημερωθεί και για σημαντικά ενοριακά γεγονότα. Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή» δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας και από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως  «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου.Επίσης το περιεχόμενο της εφημερίδος δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*) Οι επόμενες δυο ειδήσεις αφορούν το εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδος. Σε άλλη μια ευγενική κίνηση προχώρησε ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος προς το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας,  «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή - Στέγη Γερόντων Στυλίδος». Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε  28 κιβώτια τα οποία περιέχουν το καθένα 48 κουτάκια συμπλήρωμα βιταμινών με σίδηρο προκειμένου να  ενδυναμωθεί  το ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακισθεί ο οργανισμός των τροφίμων.          Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος  με επιστολή του ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκλέτσο για την σημαντική προσφορά του και του ευχήθηκε ο δωρεοδότης Χριστός να του χαρίζει υγεία και επιτυχία στα δύσκολα καθηκοντά του.

(*) Το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή - Στέγη Γερόντων» στην Στυλίδα επισκέφθηκαν  την Πέμπτη 4 Μαΐου  μαθητές της 5ης και 6ης τάξεως του 5ου δημοτικού σχολείου Νέας Μαγνησίας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους.           Ο Διευθυντής του ιδρύματος Αρχιμ. π. Μάξιμος Νικολόπουλος και οι εργαζόμενοι καλωσόρισαν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και  στην συνέχεια στην αίθουσα τελετών του 2ου  ορόφου παρουσίασαν το θεατρικό έργο «η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» σε σύγχρονη διασκευή και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.    Οι τρόφιμοι και το προσωπικό του ιδρύματος εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά τους, καταχειροκρότησαν τα παιδιά και τους ευχαρίστησαν θερμά γιατί τους προσέφεραν στιγμές χαράς και κεφιού.   Ακολούθως εκ μέρους του Γηροκομείου προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στον καταπράσινο, παραθαλάσσιο προαύλιο χώρο του ιδρύματος.   Ο π. Μάξιμος προσέφερε σε όλους μια μικρή ευλογία του Αγίου Εφραίμ, τους ωμίλησε για την ιστορία του γηροκομείου και ξενάγησε τους δασκάλους στους χώρους του ιδρύματος.   Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές και οι δάσκαλοι προσέφεραν τρόφιμα και χαρτικά στο ίδρυμα.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕς ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Καμένων Βουρλων θα εορτάσει η ενορία στις 17 και 18 Μαϊου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Εν συνεχεία θα γίνει λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος. Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος, Θεία Λειτουργία και δοξολογία.

(*) Στο πρόγραμμα των Ιερών Αγρυπνιών των ενοριών της Λαμίας αγαπητοί ακροατές έγινε αλλαγή αυτή την εβδομάδα. Η Αγρυπνία που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή δεν θα τελεσθεί. Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία  την Τρίτη 23 Μαϊου στις 9:00 το βράδυ επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα με σκοπό την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας ισαποστόλου Ελένης που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Βενετία θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας την Κυριακή 21 Μαϊου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το ναό στις 6 παρά τέταρτο το πρωί με προορισμό τον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω.Η τιμή του εισητηρίου είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνείστε στους αριθμούς 22310 24 961 και 693 23 95 969.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω διοργανώνει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου τη Δευτέρα 29 Μαϊου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες στην εκδρομή αρχικά θα επισκεφθούν τον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών όπου θα συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και θα προσκυνήσουν τεμάχια των ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης που φυλάσσονται εκεί. Ακολούθως θα μεταβούν στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης από τη Βενετία που  φιλοξενείται εκεί για λίγες ημέρες. Στη συνέχεια θα κάνουν μια στάση για ξεκούραση στο Χαιδάρι.Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Η τιμή συμμετοχής είναι 22 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Το ντοκιμαντέρ «AsiaQuest: Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο» που γύρισαν ο Λαμιώτης Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Θεοδώρα Μπίτση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ασία θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 20.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα μετά από ένα απίστευτο 6μηνο οδοιπορικό στην Αφρική, αποφάσισαν να διασχίσουν και την Ασία σε 6 μήνες! Αυτή τη φορά η διαδρομή ήταν από το Νέο Δελχί στην Ινδία μέχρι το Πεκίνο στην Κίνα, εξερευνώντας 11 υπέροχες χώρες με την Ασιατική κουλτούρα να είναι άκρως απολαυστική.

Σαγηνευτικά τοπία, μεγαλοπρεπείς ναοί, εξωτικές αγορές, παραδοσιακοί χοροί, έντονες γεύσεις και φυσικά μοναδικοί άνθρωποι, οι οποίοι κάνανε το ταξίδι αυτό ξεχωριστό! Βέβαια και πάλι, κύριος σκοπός ήταν η προσφορά σε τοπικές κοινότητες όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, με χρήματα που μάζεψαν από διαδικτυακές καμπάνιες, κατάφεραν να χτίσουν ένα θερμοκήπιο στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, αλλά και σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ! Μετά την προβολή του ντοκυμαντερ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη και Θεοδώρα Μπίτση. Η Είσοδος ελεύθερη.

(*) Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2017, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές συμβούλιο μουσείων επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν την δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιεί τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος στην Υπάτη την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο: «Ο Αγώνας για Κοινωνική και Πολιτική Ελευθερία στο Εικαστικό έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη» με αφορμή την συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδος. Θα φιλοξενηθούν δεκαοκτώ (18) έργα του καλλιτέχνη, παστέλ σε χαρτόνι, από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Ζιώγα και επιμέλεια από την Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συνδρομή του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ».Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ε’ίναι ανοικτή από Τρίτη έως Κυριακή 8 το πρωί με  3 το μεσημέρι.Επίσης την Πέμπτη 18 Μαϊου πρωινές ώρες θα γίνονται θεματικές ξεναγήσεις  στα αρχαιολογικά μουσεία Λαμίας και Αταλάντης,

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...