165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1224

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Δευτέρα 15 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την  μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης.. τη μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Παχωμίου του Μεγάλου , Ανδρέου ερημίτου του εν Καλάνα,  Ησαΐου επισκόπου,του Οσίου Δημητρίου δουκός της Μόσχας, Ησαΐου του Σπηλαιώτου του θαυματουργού και Πανηγυρίου του εν Κύπρω. Τη μνήμη της Θεοτόκου εν τω Περιτειχίσματι και η ανάδειξη της αχειροποιήτου εικόνος εν Καμουλιανοίς. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της ανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου από της πρεσβυτέρας Ρώμης στην επισκοπή αυτού, το Ηράκλειο Κρήτης. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) «Στην ζωή μας κανένα γεγονός  δεν είναι τυχαίο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι  την ζωή μας τελικά την κατευθύνει ο Θεός και ο Χριστός είναι μόνιμος συνοδοιπόρος στην ζωή μας».Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αμούρι. 

 (*) Στο πνευματικό Διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως θα συγκεντρωθούν αύριο οι εφημέριοι λαμίας και περιχώρων, Στυλίδος και Πελασγίας. Την Τετάρτη το πρωί θα γίνουν οι συνάξεις στις υπόλοιπες αρχιερατικές περιφέρειες. 

 (*) Η πόλη των Καμένων Βούρλων πανηγυρίζει στις 17 και 18 Μαίου την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Στο χωριό Αμούρι μετέβη χθες το πρωί Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προκειμένου να ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου καθώς και να τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Χρήστου Κοψαχείλη, ο οποίος ετύγχανε γαμβρός του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Ευθυμίου Παρλαβάντζα, συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τέως εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

            Στην Θεία Λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Μαντέ, ενώ παρέστη πλήθος πιστών από το χωριό καθώς επίσης πολλοί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ανέλυσε την συνταρακτική ευαγγελική περικοπή, στην οποία ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει την συνάντηση και τον διάλογο του Ιησού με την Σαμαρείτιδα γυναίκα, την μετέπειτα Αγία Ισαπόστολο Φωτεινή.

            «Στην ζωή μας κανένα γεγονός  δεν είναι τυχαίο. Ο Θεός έχει το σχέδιο του για την  σωτηρία του κάθε ανθρώπου. Ο Χριστός μέσα από αυτό τον απλό και γεμάτο αγάπη  διάλογο απεκάλυψε στην Σαμαρείτιδα την θεότητά του και συνάμα απεκάλυψε και την αμαρτολότητά της χωρίς όμως να την προσβάλλει αλλά με διάθεση να την σώσει. Η συναίσθηση της αμαρτολότητος μας είναι σωτήρια.

            Αυτό που λείπει σήμερα από την ζωή μας είναι η πνευματική τροφή. Η οικονομική κρίση την οποία περνάμε και πολύ σωστά ο Αρχιεπίσκοπος μας την ονομάζει παρακμή, ασχολείται μόνο με την τροφή και τις υλικές ανέσεις της σάρκας. Για το πνεύμα πλέον δεν μας ενδιαφέρει και όχι μόνο το αγνοούμε αλλά το κακοποιούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι  την ζωή μας τελικά την κατευθύνει ο Θεός και ο Χριστός είναι μόνιμος συνοδοιπόρος στην ζωή μας.

            Ως Ορθόδοξοι Έλληνες βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη στροφή. Θα πρέπει να κρατηθούμε ενωμένοι μέσα στην Εκκλησία κρατώντας τις παραδόσεις μας. Να αρνούμαστε πεισματικά την ισοπέδωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί πιστοί και αυτό μας δίνει ελπίδα. Η άμυνά μας μέσα στην Εκκλησία πρέπει να είναι μόνιμη, μέσα από την προσευχή μας και την επιμονή μας στα ιδανικά και στις αρχές  και κυρίως η φροντίδα της πνευματικής μας ζωής, για να μπορούμε να χαρούμε την ελπίδα, την ειρήνη και την χαρά που έφερε ο Χριστός στον κόσμο δια της Αναστάσεως του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

            Αμέσως μετά την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα,  τέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Χρήστου Κοψαχείλη, ο οποίος και εκοιμήθη νέος στην ηλικία και μαζί με όλους τους παρευρισκομένους προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του, ευχόμενος συνάμα στην μητέρα, την σύζυγο και τα παιδιά του την εξ ύψους δύναμη και παρηγορία στο πένθος τους.  

            Εκ μέρους της οικογένειας και των συγγενών τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο π. Ευθύμιος και ωμιλώντας με θερμά λόγια αγάπης για το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας τον ευχαρίστησε για την ιδιαιτέρως τιμητική και παρηγορητική παρουσία του.      Μετά την διανομή του αντιδώρου προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους ο καφές της παρηγοριάς στο καφενείο του χωριού.

(*) Τη μηνιαία σύναξή τους για τον μήνα Μαϊο θα  πραγματοποίησουν  αύριο Τρίτη οι εφημέριοι Λαμίας και περιχώρων. Οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας  θα συγκεντρωθούν το πρωί  στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου όπου ο Σεβασμιώτατος θα  τους ενημερώσει για διοικητικά θέματα και θα τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης οι ιερείς θα προμηθευτούν τον φάκελο τους με το έντυπο ποιμαντικό υλικό. Τώρα για τις υπόλοιπες  Αρχιερατικές Περιφέρειες η μηνιαία σύναξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 του μηνός στις 9:00 το πρωί.

(*) Την Βάπτιση της κόρης του ιδιαιτέρου του, πατρός Αθανασίου Κυρίτση τέλεσε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων όπου είναι προιστάμενος ο πατήρ Αθανάσιος, δίδοντάς της, το όνομα Μαρκέλα.Ανάδοχος της μικρής Μαρκέλας η οποία είναι και το 3ο τέκνο της οικογένειας, είναι η κ Μαρία Μπέτση νηπιαγωγός. Στο τέλος του Ιερού Μυστηρίου ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στη νεοφώτιστη να ζήσει, στους γονείς να την χαίρονται και να την καμαρώνουν και στη νονά να είναι πάντα άξια.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕς ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Δεκάδες πιστοί όχι μόνο από το Καστρί αλλά και από την ευρύτερη περιοχή μετείχαν το Σάββατο στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο εξωκλήσι του Αγίου χαραλάμπους παρουσία της δεξιάς χειρός του Αγίου προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Αγίου χαραλάμπους. Το τεμάχιο του ιερού λειψάνου μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγάθωνος όπου φυλλάσεται το ιερό λείψανο και αμέσως τελέσθηκαν Ορθρος, Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Στις ακολουθίες μετείχαν και ιερείς από την ευρύτερη περιοχή.

(*) Την ανάμνηση της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Καμένων Βουρλων θα εορτάσει η ενορία στις 17 και 18 Μαϊου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Εν συνεχεία θα γίνει λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος. Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος, Θεία Λειτουργία και δοξολογία.

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 6:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

(*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα με σκοπό την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Σκηνώματος της Αγίας ισαποστόλου Ελένης που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Βενετία θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας την Κυριακή 21 Μαϊου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το ναό στις 6 παρά τέταρτο το πρωί με προορισμό τον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω.Η τιμή του εισητηρίου είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνείστε στους αριθμούς 22310 24 961 και 693 23 95 969.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω διοργανώνει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου τη Δευτέρα 29 Μαϊου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες στην εκδρομή αρχικά θα επισκεφθούν τον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών όπου θα συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και θα προσκυνήσουν τεμάχια των ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης που φυλάσσονται εκεί. Ακολούθως θα μεταβούν στον ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης από τη Βενετία που  φιλοξενείται εκεί για λίγες ημέρες. Στη συνέχεια θα κάνουν μια στάση για ξεκούραση στο Χαιδάρι.Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Η τιμή συμμετοχής είναι 22 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Φθιώτιδος και ο Σύλλογος «Συν στον Άνθρωπο» μας προσκαλούν στην εκδήλωση «Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής» αφιέρωμα για τα 60 χρόνια από το θάνατό του (1957 – 2017).

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9 – 11), θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του κ Γεωργίου Στασινάκη «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία». 

(*0 Ο Δήμος Λαμιέων και το Μουσικό Σχολείο διοργανώνουν την μουσική εκδήλωση «Από τις άκρες των ακρώ» με Παραλογές, Ακριτικά και Ριζίτικα σήμερα, στις 9:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος τα παραδοσιακά μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*) Το Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Βρεφονηπιακών Σταθμών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων ανακοινώνει ότι αρχίζει τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου, η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου για το σχολικό έτος 2017-2018.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Λαμιέων, μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά εγγραφής των νηπίων στα γραφεία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας:

Η εξυπηρέτηση των δημοτών για λήψη εντύπων και για την κατάθεση δικαιολογητικών εγγραφών θα γίνεται καθημερινά από 08.00 π.μ-13.00 μ.μ.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...