165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1221

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 10 Μάιος, 2017

Τετάρτη 10 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη Μεσοπεντηκοστή. Τη  μνήμη του Αγίου Αποστόλου Σίμωνος, του Ζηλωτού και των Αγίων Μαρτύρων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου των αυταδέλφων.

Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ονησίμου και Εράσμου και των συν αυτώ 14, Πασσαρίωνος πρεσβυτέρου, Φιλήμονος και Αγαπίου.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ησυχίου του ομολογητού, Λαυρεντίου κτίτορος τοις εν Σαλαμίνι Ιεράς Μονής Φανερωμένης και Συμεώνος επισκόπου, του Ρώσου. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

 (*) Το δεύτερο καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, αφιερωμένο στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης εγκαινίασε σήμερα με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

 (*) Στις 16 και 17 Μαϊου θα πραγματοποιήσουν τη μηνιαία σύναξη τους οι εφημέριοι  της Ιεράς Μητροπόλεως σε όλες αρχιερατικές περιφέρειες.

 (*) Στο χωριό Καστρί και συγκεκριμένα στο εξωκλήσι του Αγίου χαραλάμπους θα τελεσθεί το Σάββατο 13 Μαϊου, Θεία Λειτουργία παρουσία της δεξιάς χειρός του Αγίου χαραλάμπους η οποία φυλάσσεται στην ιερά Μονή Αγάθωνος.

(*) Έως τις αρχές Ιουνίου θα γίνονται τα μαθήματα στο Σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Επίσης φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

 (*) Συνεχίζεται έως την Παρασκευή η Έκθεση Υφαντικής Τέχνης που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολή μας καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου. Οι ενδιαφερόμενοι έχετε λίγες ημέρες περιθώριο να την επισκεφθείτε  και να προμηθευτείτε σπάνια έργα υφαντικής τέχνης. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου και συμφώνως με την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική Τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν σήμερα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Νικολάου, τα εγκαίνια του ιερού Ναού Αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων, δευτέρου καθολικού της ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

Χθες το απόγευμα παραμονή των Εγκαινίων, εντεταλμένος ιερέας  μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγία Τράπεζα τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος. Ακολούθησε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών.

Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα η Ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και στη συνέχεια τέλεσε κατά την εκκλη­σια­στική τάξη τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού, ενώ ο εντεταλμένος ιερέας πατήρ Αθανάσιος Κυρίτσης, εξη­γούσε στο εκκλησίασμα τα τελούμενα. Κατά την ακολουθία των Ε­­γκαι­νίων ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε καινούργια Αντιμήνσια πάνω στα οποία θα τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και παρέδωσε τον Ναό λουσμένο μέσα στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος εις κοινήν λατρείαν. Όλο το εκκλησίασμα με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσε τα τε­λού­­μενα. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία.

 Στην λαμπρή τελετή των Εγκαινίων και στην Θεία Λειτουργία έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κυρίου Ανδρέα Ιωακείμ.

Μεταξύ των επισήμων και του πολυάριθμου πλήθους, παρέστησαν προσευχόμενοι και πολλοί ιερείς όχι μόνο από τη Φθιωτική εκκλησία αλλά και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, φίλοι του μοναστηριού καθώς και μέλη του μικρασιατικού συλλόγου Ελευσίνας. Στην σύντομη ομιλία του προ της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στους Αγίους στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ναός, στον πολύπαθο Αρχιερέα Σμύρνης Χρυσόστομο και  στους άλλους μαρτυρήσαντες Αρχιερείς. Επεσήμανε ότι είναι ευλογία για την Μητρόπολή μας να έχει έναν τέτοιο Ναό από τους ελαχίστους στον ελλαδικό χώρο με πολλά προσωπικά αντικείμενα του αγίου Χρυσοστόμου. Επίσης έκανε γνωστό ο Ποιμενάρχης μας ότι επιλέχτηκε η ημέρα της Μεσοπεντηκοστής, ως ημέρα εγκαινίων του Ναού γιατί κατά την ημέρα αυτή ενθρονίστηκε ο Αγιος Χρυσόστομος στον μαρτυρικό επισκοπικό θρόνο της Σμύρνης.Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και την αδελφότητα του μοναστηριού για την άψογη προετοιμασία των εγκαινίων.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργία με το Αντίδωρο διενεμήθη σε όλους τους προσκυνητές από τον Σεβασμιώτατο ευλογία των Εγκαινίων ενώ η αδελφότητα του μοναστηριού προσέφερε κέρασμα.

 Πρέπει να αναφέρουμε ότι η τελετή των εγκαινίων και η αρχιερατική θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό,  από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «4Ε»  αλλά και από τον τηλεοπτικό σταθμό «STAR Κεντρικής Ελλάδος» με σκοπό περισσότεροι ακόμα να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και οπτικά αυτή την ιδιαίτερη και ευλογημένη ακολουθία.

 (*) Τη μηνιαία σύναξή τους για τον μήνα Μαϊο θα  πραγματοποίησουν  οι εφημέριοι Λαμίας και περιχώρων την Τρίτη 16 του μηνός. Οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας  θα συγκεντρωθούν το πρωί  στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου όπου ο Σεβασμιώτατος θα  τους ενημερώσει για διοικητικά θέματα και θα τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης οι ιερείς θα προμηθευτούν τον φάκελο τους με το έντυπο ποιμαντικό υλικό. Τώρα για τις υπόλοιπες  Αρχιερατικές Περιφέρειες η μηνιαία σύναξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 του μηνός στις 9:00 το πρωί.

(*) Έως αρχές Ιουνίου θα γίνονται τα μαθήματα στο Σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη τα τελευταία έξι χρόνια στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Στο σχολείο αυτό λειτουργούν τμήμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε ειδικές ομάδες όπως παιδιά αλλοδαπών, τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας, τμήμα εκμάθησης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και από φέτος γίνονται και μαθήματα λογοθεραπείας. Στό συγκεκριμένο Σχολείο φοιτούν εντελῶς δω­ρε­άν  63 μα­θη­τές, όπου μέ τήν μέριμνα της υπευθύνου κ. Χριστίνας Κουτκιά συνταξιούχου εκπαιδευτικού, τ. προϊσταμένης του γραφείου της Α/θμίου Ἐκπαιδεύσεως καί μέ τήν ενεργό βοή­θει­α 28  έμπειρων δασκάλων προσφέρονται στά παιδιά γνώσεις στά μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού, καθώς καί σε ξένες γλώσσες. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε μέρα κατά τις ώρες 5:00 με 6:00 το απόγευμα.

Φροντιστήριο που παρέχει δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν τα μαθήματα των  Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας τα οποία πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. 

 (*) Συνεχίζεται έως την Παρασκευή η έκθεση με θαυμάσια και μοναδικά  υφαντά εργόχειρα, το οποία φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες της Σχολής Υφαντικής της Ιεράς Μητροπόλεως που λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως παράγων Πολιτισμού και φρουρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ανέκαθεν φρόντιζε για την διαφύλαξη, την συντήρηση και προβολή των τεχνών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προέκυψε η ιδέα της ιδρύσεως Σχολής Υφαντικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος η οποία στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου, με 6 αργα­λειούς και όλα τα απαραίτητα υλικά για την λειτουργία της και προσφέρει σπάνια και περιζήτητα έργα υφαντουργείας, τα οποία με ζήλο και μεράκι δημιουργούν οι μαθήτριες της Σχολής. Συγχρόνως δημιουργεί θέσεις ἐργασίας γιά νέες καί μεγαλύτερες γυναῖκες, πού επιδίδονται μέ ἀγάπη καί ἐνδιαφέρον στήν ἐργασία αὐτή. Στή Σχολή τῆς Ὑφαντικῆς διδάσκουν κυρίες, πού γνω­ρί­ζουν καλά τήν τέχνη τους καί ἐπιθυμοῦν νά τήν μεταδώσουν στίς νεώ­τε­ρες γενιές.  Έως την Παρασκευή έχουν περιθώριο όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση υφαντικής, για να προμηθευτούμε τα παραδοσιακά υφαντά σε ποικίλα σχέδια και χρώματα.

 ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕς ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Στο χωριό Καστρί και συγκεκριμένα στο εξωκλήσι του Αγίου χαραλάμπους θα τελεσθεί το Σάββατο 13 Μαϊου Θεία Λειτουργία παρουσία της δεξιάς χειρός του Αγίου χαραλάμπους η οποία φυλάσσεται στην ιερά Μονή Αγάθωνος. Το τεμάχιο του ιερού λειψάνου θα μεταφερθεί νωρίς το πρωί από την αδελφότητα του μοναστηριού και μετά τις ακολουθίες θα επιστραφεί και πάλι στο μοναστήρι. Προσκαλούνται οι πιστοί να προσέλθουν στις ακολουθίες προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Αγίου Χαραλάμπους.

 

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Παρασκευή στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Μαθήματα παραδοσιακών χορών παραδίδονται δωρεάν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Κάθε Τετάρτη 6:30 με 7:30 το απόγευμα γίνονται μαθήματα για τους ενήλικες και κάθε Κυριακή την ίδια ώρα για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Για τα παιδιά του δημοτικού το μάθημα χορού γίνεται κάθε Κυριακή 5:30 το απόγευμα μετά τη λήξη του κατηχητικού μαθήματος. Τα μαθήματα παραδίδουν ο ενορίτης κ Κων/νος Καλαθάς, καθηγητής χορού στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας και η κ Ελένη Κυροδήμου χοροδιδάσκαλος.

(*) Μαθήματα χορωδιακού  τραγουδιού παραδίδονται κάθε Τετάρτη  στις 6:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο  Λοκρίδος. Τα μαθήματα παραδίδει ο μουσικός όμιλος Ορφέας και τα παρακολουθούν 35 ενδιαφερόμενοι. 

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε προσκυνήματα της Ευβοίας θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Παρορίου το Σάββατο 13 Μαϊου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 7:00 το πρωί και αρχικά θα επισκεφθούν την ιερά μονή του Οσίου Δαβίδ όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Ακολούθως θα προσκυνήσουν στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Κατά την επιστροφή θα κάνουν στάση στην πόλη της Χαλκίδος για καφέ. Οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνήστε στον αριθμό 69 72 40 47 91.

 (*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

(*) Ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνει διάλεξη του Επισκέπτη Καθηγητή Εμβιομηχανικής στο Washington University of Saint Louis, Διευθυντή του Τμήματος Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Ιωάννη Βαλαβάνη με θέμα «Η σκολίωση και οι εξελίξεις στη θεραπεία της». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

(*) Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων μας ενημερώνει  ότι σήμερα άρχισε η καταβολή στους δικαιούχους του 2ου Διμήνου των Προνοιακών Επιδομάτων (Μάρτιος- Απρίλιος) από τις κατά τόπους συνεργαζόμενες με τους δικαιούχους Τράπεζες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού ή στο τηλέφωνο: 22313 51069. 

 (*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν μουσική εκδήλωση για τον συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου σήμερα στις 8:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης θα τιμήσει τον συγγραφέα για την πολύχρονη προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας θα ερμηνεύσουν τραγούδια του στιχουργού. Η επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Προέδρου του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας κ Νικολάου Παπαγεωργίου.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνει με δελτία προτεραιότητας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαμίας.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...