165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1219

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 08 Μάιος, 2017

Δευτέρα 8 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αρσενίου του Μεγάλου. Τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, των Αγίων Μαρτύρων στρατιωτών ενός τάγματος και του Οσίου και Θεοφόρου Μήλη του υμνωδού. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) «Ο αείμνηστος Αθανάσιος Ακρίδας υπήρξε αναμορφωτής όλης της περιοχής της Σπερχειάδος. Ευεργέτησε την πόλη με πολλές δωρεές και πολλά κοινωφελή  έργα πολιτισμού. Με το τελευταίο δε εκόσμησε την ίδια του την καρδιά διότι εδώ περιθάλπονται γέροντες».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στο Γηροκομείο Σπερχειάδος.

(*) Τα εγκαίνια του ιερού Ναού του Αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, δευτέρου καθολικού της ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων θα τελέσει ο Ποιμενάρχης μας την Τετάρτη 10 Μαϊου το πρωί.

 (*)Με πάνδημη τη συμμετοχή του ευλαβούς λαού εορτάσθηκε στις 5 Μαϊου η Ιερά Μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στη Λαμία. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο στο Πνευματικό -  Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

(*)Έκθεση Υφαντικής Τέχνης πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολή μας καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται έως την Παρασκευή 12 Μαϊου. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Μεγαλοπρεπώς και κατά την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εγκαινίασε χθες Κυριακή του Παραλύτου 7 Μαΐου τον Ιερό Ναό του Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, «Μέριμνα Γήρατος  Σπερχειάδος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα», ο οποίος τιμάται επ' ονόματι  του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

            Τα εγκαίνια του γραφικού αυτού Ναού που βρίσκεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον και  τον οποίο ο αείμνηστος Αθανάσιος Ακρίδας ανήγειρε είναι το δεύτερο μεγάλο ιστορικό γεγονός του Ιδρύματος και της πόλεως Σπερχειάδος μετά τον εγκαινιασμό του Γηροκομείου από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο το έτος 2004.

            Την τελετή των εγκαινίων καθώς και την πρώτη Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί  από την Λαμία, την Σπερχειάδα καθώς και από την ευρύτερη περιοχή, ενώ ανάμεσά τους ευρισκόταν ιδιαίτερα συγκινημένη η ερίτιμος κα Μαίρη Ακρίδα, σύζυγος του αειμνήστου Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της πόλεως Σπερχειάδος, Αθανασίου Ακρίδα.

            Καθ' όλη την διάρκεια της μοναδικής και ιστορικής  αυτής τελετής ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. πατήρ Άνθιμος Νεραντζής εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα.

            Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη Πανηγυρική  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

            Στις ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  της Ιεράς Μητροπόλεως μας  κου Ανδρέου Ιωακείμ.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του για το μεγάλο αυτό γεγονός των εγκαινίων και ευχήθηκε αυτή η χαρά με την οποία επληρώθησαν άπαντες οι παρακολουθούντες να είναι μόνιμη κατάσταση στην ζωή τους.

            Εν συνεχεία απευθυνόμενος στην κα Ακρίδα αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του φιλανθρώπου μεγάλου ευεργέτου μακαριστού Αθανασίου Ακρίδα, έργο του οποίου είναι ο Ιερός αυτός Ναός και όλο το ίδρυμα.

            « Ερίτιμε και σεβαστή μας κα Μαίρη Ακρίδα. Αυτή η ημέρα για την ψυχή του αειμνήστου συζύγου σας είναι ημέρα χαράς και Αναστάσεως διότι βλέπει να καθαγιάζετε το τελευταίο έργο της φιλανθρωπίας του και της αγάπης του. Ο αείμνηστος Αθανάσιος Ακρίδας υπήρξε αναμορφωτής όλης της περιοχής της Σπερχειάδος. Ευεργέτησε την πόλη με πολλές δωρεές και πολλά κοινωφελή  έργα πολιτισμού. Με το τελευταίο δε εκόσμησε την ίδια του την καρδιά διότι εδώ περιθάλπονται γέροντες.

            Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

            Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε πρέπει να γνωρίζετε αδελφοί μου ότι είναι πολύ δύσκολο η Μητρόπολη μας  να συντηρεί 3 γηροκομεία, ιδιαιτέρως δε με τους αβάσταχτους φόρους που συνεχώς  επιβάλλονται . Όμως με την συμπαράσταση του ευλογημένου λαού της Σπερχειάδος, του κου Δημάρχου και όλων των φορέων της περιοχής αυτό το ίδρυμα το  λειτουργούμε κανονικά  και βρίσκουν θαλπωρή και αγάπη οι ανήμποροι γέροντες της περιοχής».

            Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής, αγάπης, ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης απένειμε το μετάλλιο των Φθιωτών Αγίων στην κα Ακρίδα με την ευχή όλοι οι Άγιοι της Φθιώτιδος να την σκεπάζουν και να την προστατεύουν στον υπόλοιπο χρόνο της ζωής της και να συνεχίσει τα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.            Η ερίτιμος κα Μαίρη Ακρίδα με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου, ο Θεός να του δίδει υγεία και δύναμη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να συνεχίζει τα καλά του έργα φιλανθρωπίας και αγάπης επ' ωφελεία όλου του ποιμνίου της Φθιώτιδος.            Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από τους παρισταμένους  κληρικούς μετέβη εν πομπή στο σαλόνι του Ιδρύματος προκειμένου να προσφέρει στους τροφίμους την ευλογία των εγκαινίων και να τους ευχηθεί χρόνια πολλά.   Ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

            Στην ακολουθία των Εγκαινίων και την λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, ιερείς από την Σπερχειάδα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης - Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερισματος Σταυρού κ. Ευάγγελος Κυροδήμος,  ο Στρατηγός ε.α κ. Γεώργιος Λιασκώνης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπερχειάδος κα Αναστασία Ευαγγελοπούλου - Τσελή, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος και αρκετοί πιστοί. 

(*) Τα εγκαίνια του ιερού Ναού του Αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων, δευτέρου καθολικού της ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων θα τελέσει ο Ποιμενάρχης μας την Τετάρτη 10 Μαϊου το πρωί.Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 6:30 το απόγευμα  θα γίνει υποδοχή και κατάθεση των ιερών λειψάνων στον υπό εγκαινιασμό ιερό Ναό και εν συνεχεία πανηγυρικός εσπερινός. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί ο Ορθρος, η ακολουθία των εγκαινίων και η αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

 (*)Με πάνδημη τη συμμετοχή του ευλαβούς λαού της Λαμίας εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη του Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρος και  Θαυματουργού, του προστάτου και ακοιμήτου φρουρού του Πνευματικού -  Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. .

            Επίκεντρο της λαμπράς πανηγύρεως, το εορτάζων καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου. Το μοναδικό στην περιοχή μας όπου έλκει καθημερινά εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι προστρέχουν στη χάρη του Αγίου για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί, ζητώντας την θαυματουργική παρέμβασή του αλλά και ευχαριστώντας τον για όλα τα θαύματα που επιτελεί.

            Την Πέμπτη 4 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων της πόλεως.

            Μετά την λιτή τελέσθηκε αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για την ζωή, το μαρτύριο και την θαυματουργική εύρεση των χαριτοβρύτων λειψάνων του Αγίου Εφραίμ.

            Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:    

            «Να είστε βέβαιοι όλοι αγαπητοί μου χριστιανοί ότι απόψε είναι μαζί μας και ευφραίνεται ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ ο Θαυματουργός.

             Ο Άγιος Εφραίμ εμαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια, ο Θεός όμως τον χαρίτωσε με μεγάλες ευεργεσίες τις οποίες διανέμει στους ανθρώπους που εκζητούν την βοήθειά του και την μεσιτεία του. Έχει συνταράξει όλο τον κόσμο με τα θαύματα, τις εμφανίσεις του και την παρουσία του.

            Οι Άγιοι αγωνίστηκαν στην ζωή τους και στην συνέχεια χαριτωμένοι από τον Θεό  ευεργετούν τον κόσμο μεταφέροντας  την αγάπη, τα δώρα και τα χαρίσματά  Του στον κόσμο, δηλαδή την πίστη, την αγαθοσύνη, την πραότητα, την ελπίδα και πάνω απ' όλα την αγάπη. Δώρα πολύτιμα τα οποία προσφέρουν όλοι οι Άγιοι στον κόσμο, όπως και ο Άγιος Εφραίμ.

             Ένα Έθνος και μια πόλις που τιμά τους Αγίους της  έχει δύναμη. Αν αποκοπούμε από τους Αγίους μας θα μείνουμε μόνοι και απροστάτευτοι.

            500 χρόνια ο θησαυρός αυτός ήταν κρυμμένος και ο Θεός όταν έπρεπε τον απεκάλυψε μέσω της αγιασμένης μακαριστής Γερόντισσας Μακαρίας Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεας Μάκρυς, για να ενδυμανώσει την πίστη και το φρόνημα του πιστού λαού».

            Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος να μεσιτεύει υπέρ πάντων ημών και να είναι αρωγός και προστάτης στην ζωή μας.

            Ανήμερα την Εορτής, Παρασκευή 5 Μαΐου στο Ιερό παρεκκλήσιο τελέσθηκε Πανηγυρική, Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την αγιαστική παρουσία αποτμήματος του χαριτοβρύτου Ιερού λειψάνου του Αγίου.

            Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία ενός ακόμη αμίσθου κληρικού, του  μοναχού π. Μωϋσεως Χειμευτού, αδελφού της Ιεράς Μονής Αντινίτσης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αταλάντη και  τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προορίζει για να υπηρετήσει στο μέλλον  ως εφημέριος  στο χωρίο Κυπαρίσσι Αταλάντης, στη γενέτειρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία.

            Απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονηθέντα ο Σεβασμιώτατος του έδωσε τις πατρικές του συμβουλές με τις οποίες ο π. Μωϋσής θα πρέπει να εφοδιαστεί για να έχει μια επιτυχημένη ιερατική πορεία.

            «Αγάπη, ζήλο προς της Εκκλησία και αφοσίωση προς τον Θεό, αρετές που είχε και ο Άγιος Εφραίμ, αρετές που πρέπει να κατέχει κάθε Ορθόδοξος κληρικός.

            Ο λαός ζητά από την Εκκλησία πνευματική προστασία. Η Εκκλησία ως φιλόστοργος μητέρα δίδει εκτός από την πνευματική και υλική και κοινωνική προστασία. Να σταθείς ως πατέρας και να διακονήσεις το ποίμνιο σου με αγάπη και να είσαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι του χωριού θα σε αγκαλιάσουν και θα σε στηρίξουν, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

            Ο ευλογημένος λαός της Ελλάδος είναι ο εκλεκτότερος λαός του κόσμου, διότι έχει την ορθή πίστη αλλά έχει και καλή πατρογονική υποδομή. Όταν κινδυνεύει ο λαός μας προστρέχει στην αγκαλιά της Εκκλησίας και αυτή η ενότητα μας σώζει από κάθε κίνδυνο και δυσκολία».

            Να προσεύχεστε αδελφοί μου να αναδεικνύει ο Θεός αξίους εργάτες του αμπελώνος του. Στην δύσκολη αυτή εποχή που στην περιρέουσα ατμόσφαιρα κυριαρχεί η αθεΐα, προσέρχονται παιδιά και νέοι με τόλμη και ηρωϊσμό και χειροτονούνται άμισθοι κληρικοί.

           Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε η Μητρόπολις μας δεν εκάμφθη από την αδιοριστία των ιερέων, αλλά ανέλαβε το μεγάλο ρίσκο και χειροτονεί αμίσθους ιερείς, νέα παιδιά με οικογένειες οι οποίοι θυσιάζονται στην διαποίμανση του λαού  μας και  τους οποίους η Μητρόπολις μας  συντηρεί με ιδίους πόρους για να συνεχίζονται οι πιστοί μας να αγιάζονται.

            Δίνουμε μάχες καθημερινά, βλέποντας τους αντιευαγγελικούς και αντίθεους νόμους που ψηφίζονται στην Ορθόδοξη Ελλάδα προσπαθώντας να  αποχρωματίσουν την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώτος, όλοι ανεξαιρέτως οι Μητροπολίτες αλλά και ο ιερός κλήρος υποφέρουμε.       

             Μακάρι  να καταλάβει η Πολιτεία και η  Κυβέρνηση ότι χωρίς παπά η επαρχία και το χωριό αποκεφαλίζεται».

            Ακολούθησε σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού η χειροτονία του π. Μωϋσέως, όλων των παρευρισκομένων αναφωνώντων το Αξιος!

            Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νέο διάκονο να είναι άξιος και σε όλους τους εορταστάς Χρόνια Πολλά και ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Εφραίμ.

            Μετά την Αρχιερατική Θειά Λειτουργία προσεφέρθη εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως εόρτιο κέρασμα σε όλους, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου.

 (*) Εκθεση με θαυμάσια και μοναδικά  υφαντά εργόχειρα, το οποία φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες της Σχολής Υφαντικής της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου.Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη το απόγευμα παραμονή της εορτής του Αγίου Εφραίμ. και πολλοί είναι αυτοί που καθημερινά επισκέπτονται την έκθεση και κάνουν τις αγορές τους. Επίσης  συγχαίρουν την φθιωτική εκκλησία που συμβάλλει στην προβολή και διάδοση της υφαντικής τέχνης καθώς και τις μαθήτριες της Σχολής Υφαντικής που δημιούργησαν με πολύ κέφι και μεράκι   τα παραδοσιακά υφαντά σε ποικίλα σχέδια και χρώματα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 του μηνός. 

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕς ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Όπως ήδη αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας η Αγία μας εκκλησία εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Στη πόλη της Λαμίας πανηγύριζε το ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Επίσης πανηγύριζαν  η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του θεολόγου στις Θερμοπύλες και οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα χωριά Παλαιά και Νέα Γιαννιτσού,στη Κουβέλλα, στο Θεολόγο και στην Κόμνηνα καθώς και το εξωκλήσι της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις και του Aγίου Χριστο­φό­ρου θα εορτάσει αύριο η Εκκλησία μας και στην Ιερά Μητροπολή μας έχουμε αρκετούς  ιερούς  Ναούς αφιερωμένους στους Αγίους. Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στον Αγιο Νικόλαο υπαρχουν στην Ανθήλη, στό Δίλοφο, στο χωριό Γραμμένη Μακρακώμης και Αγιο Γεώργιο Δομοκού.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ανθήλης σήμερα στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολουθως θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου με συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων. Στο τέλος του εορτασμού στον προαύλιο χώρο θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο Ανθήλης. Αύριο το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία και στις 7:00 το απόγευμα μεθέορτος εσπερινός και ακολούθως Ιερά Παράκληση στον ¨Αγιο Νικόλαο το Νέο προς φωτισμό και ενίσχυση των διαγωνιζόμενων μαθητών στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Λυκείου .

Εκκλησάκια αφιερωμένα στον Αγιο Νικόλαο υπάρχουν επίσης στους Κομποτάδες, στη Γλύφα και συγκεκριμένα στην παρακείμενη νήσο, στην Αταλάντη καθώς και στην Λάρυμνα..Στη Γλύφα ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί ως εξής..σήμερα στις 5:30 το απόγευμα θα αναχωρήσουν οι προσκυνητές με το πλοίο «Αιδηψός » για το νησάκι του Αγίου Νικολάου όπου θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Εν συνεχεία μεταφορά των προσκυνητών με το πλοίο «Αγιος Γεώργιος» στη Γλύφα. Ακολούθως στο κοινοτικό κατάστημα τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Γλύφας «Παναγία Βάβρενη» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Αύριο το πρωί στο νησάκι του Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Η μεταφορά των προσκυνητών θα γίνει από το λιμάνι της Γλύφας στις 8:30 το πρωί με το πλοίο Αιδηψός και η επιστροφή με το πλοίο Αγιος Γεώργιος.Η μεταφορά των προσκυνητών θα είναι δωρεάν και τις δυο ημέρες χορηγεία των εταιρειών που εκτελούν τα δρομολόγια Γλύφας-Αγιόκαμπου. Το Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί στον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, Ιερά παράκληση στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο.Ο πατήρ Δημήτριος Καρτέρης μόλις μας μίλησε για τον εορτασμό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Νέου στη νήσο απέναντι από τη Γλύφα.

Σύμφωνα  με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως ο ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης πατήρ Σεραφείμ θα κηρύξει το θείο λόγο σήμερα το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό στην Ανθήλη και αύριο το πρωί στην πανηγυρίζουσα ενορία της Γραμμένης.

(*) Όπως προαναφέραμε αύριο εορτάζουμε και τη μνήμη του Aγίου Χριστο­φό­ρου  προστάτου των οδηγών και στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου στο Παγκράτι που βρίσκεται απέναντι από το ΚΕΥΠ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα  στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και αύριο το πρωί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Επίσης αύριο πανηγυρίζουν και τα Ιερά παρεκκλήσια του Αγίου Χριστοφόρου των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χριστοφόρου βρίσκεται στην έξω αυλή του μοναστηριού. Αύριο θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία θα τελεσθεί αρτοκλασία προσφορά του συλλόγου συνταξιούχων αυτοκινητιστών του νομού Φθιώτιδος. Να σημειώσουμε ότι ο περίτεχνος Ναός του Αγίου Χριστοφόρου εγκαινιάσθηκε στις 12 Ιουλίου του 2009 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

 Η Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Λαμίας θα τιμήσει τον προστάτη της Αγιο Χριστοφόρο και θα τελέσει Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα. 

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 7:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης την Πέμπτη 18 Μαϊου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Χαρά των θλιβομένων και του Αγίου Κοσμά στην Αρναία Χαλκιδικής.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη. 

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε προσκυνήματα της Ευβοίας θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Παρορίου το Σάββατο 13 Μαϊου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 7:00 το πρωί και αρχικά θα επισκεφθούν την ιερά μονή του Οσίου Δαβίδ όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Ακολούθως θα προσκυνήσουν στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Κατά την επιστροφή θα κάνουν στάση στην πόλη της Χαλκίδος για καφέ. Οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνήστε στον αριθμό 69 72 40 47 91.

 (*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο της Αγίας  μεγαλομάρτυρος Σοφίας. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει και ο πολιτιστικός σύλλογος του Σταθμού Λιανοκλαδίου «ο Αγιος Μάρκος» στις 13 μαϊου, στην Ιερά ΜΟνή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Η αναχώρηση από το Ναό θα γίνει στις 7:00 το πρωί και η τιμή συμμετοχής είναι 17 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνήστε με τα μέλη του συλλόγου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

(*) Ο Δήμος Λαμιέων μας προσκαλεί στη διάλεξη του Επισκέπτη Καθηγητή Εμβιομηχανικής στο Washington University of Saint Louis, Διευθυντή του Τμήματος Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Ιωάννη Βαλαβάνη με θέμα «Η σκολίωση και οι εξελίξεις στη θεραπεία της». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 6:30 το απόγευμα στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

 (*) Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων σας ενημερώνει  ότι την Τετάρτη 10 Μαΐου αρχίζει η καταβολή στους δικαιούχους του 2ου Διμήνου των Προνοιακών Επιδομάτων (Μάρτιος- Απρίλιος) από τις κατά τόπους συνεργαζόμενες με τους δικαιούχους Τράπεζες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού ή στο τηλέφωνο: 22313 51069. 

(*) Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης συναντήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου, με τη διοίκηση του «Π.Α.Σ. Λαμία 1964» και υπέγραψαν τη σύμβαση δωρεάν παραχώρησης δύο βοηθητικών γηπέδων στην Καμαρίτσα για τις προπονήσεις της ομάδας και το συμφωνητικό παράτασης παραχώρησης της χρήσης του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (Δ.Α.Κ.) Λαμίας στη «Λαμία Π.Α.Ε.».

Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Σταυρογιάννης σημείωσε: «Υπογράψαμε σήμερα με τη διοίκηση του «Π.Α.Σ. Λαμία 1964» τη σύμβαση δωρεάν παραχώρησης δύο  βοηθητικών γηπέδων στην Καμαρίτσα για τις προπονήσεις της ομάδας και το συμφωνητικό παράτασης παραχώρησης χρήσης του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (Δ.Α.Κ.) Λαμίας στη «Λαμία Π.Α.Ε.».

Θέλω να δώσω και πάλι συγχαρητήρια στην ομάδα μας, τη Λαμία, που βρίσκεται μία ανάσα πριν το όνειρο της ανόδου στην Α' Εθνική και μας κάνει όλους περήφανους και να τονίσω πως από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο ο κόσμος της ομάδας θα απολαμβάνει το νέο στέγαστρο του ΔΑΚ Λαμίας, οι εργασίες του οποίου προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι εργασίες κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου για τον αθλητισμό στην πόλη μας, ξεκίνησαν και στοχεύουμε στην ολοκλήρωσή τους πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου μαζί με την ανακατασκευή των αποδυτηρίων και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή της ομάδας μας στη Super League.»  

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν στην μουσική εκδήλωση για τον συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης θα τιμήσει τον συγγραφέα για την πολύχρονη προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας θα ερμηνεύσουν τραγούδια του στιχουργού. Η επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Προέδρου του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας κ Νικολάου Παπαγεωργίου.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνει με δελτία προτεραιότητας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαμίας. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...