165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2198

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 17 Δεκέμβριος, 2021

 Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού του εκ της νήσου Ζακύνθου. Τη  μνήμη των Αγίων τριών παίδων εν καμίνω, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ.Τη μνήμη του Αγίου Δανιήλ του Προφήτου. Των Αγίων Οσιομαρτύρων Πατερμουθίου, Κοπρίου και Αλεξάνδρου. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ιάκχου του Τριγληνού και Νικήτα του νέου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου και αειμνήστου ομολογητού Δουνάλε.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

 (*) Τους προστάτες του, Τρεις Παίδες εν καμίνω τίμησε σήμερα το Προσβεστικό Σώμα με επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ Συμεών. 

 (*)Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Μητροπόλεως μας (ΦΕΚ 1511/Β/7.9.2010).Στην καταληκτήρια συνάντηση ομίλησε στους ιερείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και τους συνεχάρη για την συμμετοχή τους.

 (*) Στο νόημα των Χριστουγέννων θα μας εισάγει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 16:00 το απόγευμα  στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας.

(*) Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος  2022. Φέτος είναι αφιερωμένο «στήν Μικρασιατική καταστροφή του 1922».

(*) Δέματα αγάπης θα διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Για οποιαδήποτε προσφορά επικοινωνήστε με τον εφημέριο-πρόεδρο του φιλοπτώχου ταμείου της ενορίας σας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Τους προστάτες του, Τρεις Παίδες εν καμίνω τίμησε σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα.   Στην Επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  Λαμίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών. Οι Άγιοι Τρεις Παίδες, με τη στάση ζωής τους αποτελούν ένα διαχρονικό ηθικό πρότυπο καθήκοντος, σηματοδοτώντας τη βαθιά Χριστιανική Πίστη, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την αποφασιστικότητα, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον άνθρωπο και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.Αυτές είναι οι αρετές που οφείλουν να επιδεικνύουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

(*) Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Μητροπόλεως μας (ΦΕΚ 1511/Β/7.9.2010).

Στην καταληκτήρια σεμιναριακή αυτή συνάντηση με εισήγησή του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνου Κορναράκη, παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τους πατέρες για την καλή τους πρόθεση και την συμμετοχή τους στα επιμορφωτικά σεμινάρια αυτά, των οποίων έκλεισε ο πρώτος κύκλος και έπεται και συνέχεια, όπως ετόνισε.

          Ο κ. Συμεών μέσα από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες αναφέρθηκε σε διάφορες ποιμαντικές προσεγγίσεις ιδιαίτερα στο μυστήριο του θανάτου και του πένθους και ευχήθηκε όλα αυτά,  τα οποία άκουσαν οι πατέρες από τους αξιόλογους εισηγητές του πρώτου κύκλου να τα  εφαρμόσουν στην πράξη, διότι η ποιμαντική εφαρμόζεται και εξασκείται μόνο στην πράξη και ως βίωμα μέσα στην Ενορία.

          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρωτ. π. Δημήτριο Μανώλη, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Γραφείου και Υπεύθυνο των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για την επιτυχή διεξαγωγή του πρώτου κύκλου των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων τόσο στη Λαμία, όσο και στην Αταλάντη και ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος θα ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος Σεμιναρίων με εξίσου ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην διαδικτυακή καταληκτήρια εκδήλωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων των ετών 2017-2021 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», που υλοποίησε το Ι.Π.Ε. τα έτη 2017-2021.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Ι.Π.Ε. και διετέλεσε στο παρελθόν επί πολλά έτη  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα…

 (*)Πολλές είναι οι επισκέψεις που δέχεται καθημερινά στο Γραφείο του στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών από διαφόρους φορείς και απλούς πολίτες, μεταξύ αυτών από την Πρόεδρο κ. Ξανθή Κουτσογιάννη και τα μέλη του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας,  από του αδελφούς Αγιογράφους Άγγελο και Αλέξανδρο Αλιμπέρτη, καθώς και από τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Λοκρίδος, Μπερέτα Αναστάσιο, Ευθύμιο Κασσαρά και Αναστάσιο Καστανά και πολυάριθμους άλλους συμπολίτες μας.

       Αρκετά όμως είναι και τα ευχάριστα διαλλείματα που έχει ο Ποιμενάρχης μας καλωσορίζοντας μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της Λαμίας, οι οποίοι και επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως και ενημερώνονται για τις δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας (Αμφιθέατρο, Ωδείο, ΚΔΑΠ, Βιβλιοθήκη, Ραδιοφωνικό Σταθμό κ.α.), μα πάνω απ΄ όλα λαμβάνουν την ευχή και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.  

          Τον Σεβασμιώτατο επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου , οι οποίοι για να ευχαριστήσουν τον Σεβασμιώτατο του «έψαλλαν» τα Κάλαντα, λίγες μέρες νωρίτερα….

          Ο κ. Συμεών εξέφρασε την χαρά του γι’ αυτή τους την επίσκεψη και ευχήθηκε καλές γιορτές και καλή πρόοδο στην ζωή τους.

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 13 – 19 Δεκεμβρίου 2021

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

11:00 π.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην υπό ανέγερση Ιερά Μονή της Υπερμάχου Στρατηγού στο Κυριακοχώρι Δυτικής Φθιώτιδος.

 16:00 μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τίτλο: «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.  Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας, τα αγόρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας, τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

 18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στη σειρά ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγιάς Δεσποίνης Λαμίας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Επετειακή εκδήλωση για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ελεύθερον το εύψυχον» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

(*) Το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος 2022 μόλις κυκλοφόρησε και διατίθεται στους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ στην πλατεία Πάρκου. Φέτος είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του θέματος. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής.... Ἀγαπητοὶ ἀδελφοὶ ἐν Χριστῷ

Εἰσήλθαμε μὲ τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ στὸ νέο ἔτος 2022 καὶ ξεκινοῦμε αὐτὴν τὴν και­νούργια μας πορεία μὲ ἐλπίδα καὶ αἰσιο­δοξία. Καταθέτουμε στὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ τίς ἐμπειρίες μας, τὰ βιώματά μας, τὰ παθήματά μας καὶ τὰ μαθήματά μας ἀπὸ τὴν παρελθοῦσα χρονιὰ, τὸ 2021, καὶ συγχρόνως ἐναποθέτουμε καὶ πάλι στὴν ἀγκαλιὰ τοῦ Ἐσταυρωμένου Κυ­ρίου μας κάθε μας σχέδιο, κάθε μας λογισμό, κάθε μας σκέψη, κάθε μας στόχευση, κάθε μας προγραμματισμὸ γιὰ τὸ νέο ἔτος 2022: “πᾶσαν τὴν ζωὴν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα”.

Τὸ 2021, ὅπως καὶ τὸ πρὶν ἀπὸ αὐτὸ 2020, σημαδεύτηκαν ἀπὸ τὴν δοκιμασία τῆς πανδημίας. Μία οἰκουμενικὴ ὑγειονομικὴ δοκιμασία μὲ πο­λυδιάστατες πνευματικές, ἠθικὲς καὶ ἀξιακὲς προεκτάσεις. Συγχρόνως ὅμως τὸ 2021 ἦταν καὶ ἕνα ἔτος ἐπετειακό. Ἀνάμνηση τῆς λαμπρᾶς καὶ μεγαλειώδους Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως, ποὺ ὁδήγησε στὴν ἐθνική μας παλλιγενεσία.

Ἡ Μητρό­πολή μας ἀφιέ­ρωσε τὸ πα­ρελθὸν ἔτος σὲ αὐτὴν τὴν με­γάλη ἐπέτειο, διοργανώνοντας πλῆθος οὐσιαστικῶν ἐκδηλώ­σεων καὶ δράσεων, ὅλο τὸ ἔτος, σὲ ὅλη τὴν Φθιώτιδα, μὲ μοναδικὴ ἐπιτυχία, μὲ πάνδημη καὶ ὁλόθυμη συμμετοχή κλήρου καὶ λαοῦ καὶ ἰδίως τῆς νεολαίας.

Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ τὸ Ἡμερολόγιο τοῦ 2021 εἴχαμε ἐπιλέξει νὰ τὸ ἀφιερώσουμε στοὺς ἀνώ­νυμους καὶ ἐπώνυμους ἥρωες καὶ ἡρωίδες τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821, ἀλλὰ καὶ στοὺς ἀνώ­νυμους καὶ ἐπώνυμους ἥρωες καὶ ἡρωίδες τῆς ὑγειονομικῆς μάχης τοῦ 2021.

Καὶ τὸ νέο ἔτος 2022 ὅμως εἶναι καὶ πάλι ἔτος ἐπετειακὸ γιὰ τὸν ἑλληνισμὸ καὶ τὴν ρω­μιοσύνη. Μόνο ποὺ αὐτὴν τὴν φορὰ ἡ ἐπέτειος δὲν εἶναι λαμπρά. Δὲν εἶναι ἐπέτειος νίκης. Δὲν εἶναι ἐπέτειος θριάμβου. Δὲν εἶναι ἐπέτειος ἐποποιΐας. Εἶναι ἡ ἐπέτειος μιᾶς τραγωδίας. Ἡ ἐπέτειος ἑνὸς ναυαγίου. Τοῦ ναυαγίου τῆς Με­Πόσες ἀντιφάσεις ἔχει ἡ ἱστορία μας! Πόσες ἀντινομίες ἡ ἱστορικὴ πραγμάτωση τοῦ ἑλληνι­σμοῦ στὴν προοπτικὴ τῆς ἐσχατολογικῆς του ὁλοκλήρωσης!

Ἐντούτοις, εἴμαστε ἀπὸ τοὺς ἐλάχιστους λα­ούς, ἴσως καὶ ὁ μοναδικός, ποὺ ἑορτάζουμε καὶ τιμοῦμε ὡς ἐθνικὲς ἐπετείους μας ἀκόμη καὶ τὶς ἐθνικές μας ἦττες!! Διότι ὡς "λαὸς τῶν με­τανοούντων” γνωρίζουμε πολύ καλά ὅτι ὀφεί­λουμε νὰ ἀντικρίζουμε κατάματα τὴν ἀλήθεια μας καὶ νὰ διδασκόμαστε ἀπὸ τὶς πληγὲς καὶ τὰ τραύματά μας.

Μέσα σὲ αὐτὸ τὸ πλαίσιο ἡ τοπική μας Ἐκκλη­σία, ἡ “παροικοῦσα ἐν Φθιώτιδι”, θὰ ἀφιερώσει τόσο τὸ Ἡμερολόγιο τῆς Μητροπόλεώς μας, ὅσο καὶ κομβικές μας δράσεις καὶ ἐκδηλώσεις μας, γάλης Ἰδέας. Ἡ ἐπέτειος τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς τοῦ 1922. 100 χρόνια μετά τὸ 1821, τὸ Γένος, συνεπές στὴν τραγικότητα τῆς πορείας του μέσα στὸ ἱστορικὸ ἄπειρο, ἑόρτασε τὰ πρῶτα ἑκατὸ χρόνια ἀπὸ τὴν ἐθνικὴ παλιγ­γενεσία τοῦ 1821 μὲ ἐθνικὸ ξεριζωμό, μὲ προ­σφυγιά, μὲ βίαιη ἐκδίωξη ἀπὸ τὶς πατρογονικὲς ρίζες.

σὲ αὐτὴν τὴν ἐπέτειο τῶν 100 ἐτῶν ἀπὸ τὴν Μι­κρασιατικὴ Καταστροφή.

Πυξίδα μας καὶ πλοηγός μας ἡ ἀ-λήθεια, ὁ ἐχθρὸς τῆς λήθης, τῆς λησμονιᾶς. Διότι οἱ πα­τρίδες αὐτὲς δὲν εἶναι χαμένες, ἀλλὰ ἀλησμό­νητες, διότι ἁπλούστατα εἶναι ἀληθινὲς πατρίδες, οἱ δικές μας πατρίδες.

Ἀφιερώνουμε τὸ Ἡμερολόγιό μας στὴν ἀ-λήθεια τῆς ἱστορίας, ἡ ὁποία εἶναι γραμμένη μὲ τὸ αἷμα τῶν Ἁγίων Ἐθνοϊερομαρτύρων Χρυσο­στόμου Σμύρνης, Ἀμβροσίου Μοσχονησίων, Γρηγορίου Κυδωνιῶν, Προκοπίου Ἰκονίου, Εὐθυμίου Ζήλων καὶ ἀμετρήτων ἄλλων ἐπω­νύμων ἀνωνύμων μαρτύρων καὶ ἡρώων.

Ἀφιερώνουμε τὸ Ἡμερολόγιό μας στὴν ἀ-λήθεια τῆς ἱστορίας, ἀπέναντι σὲ αὐτοὺς ποὺ εἰση­γοῦνται τὴν ἀναθεώρησή της, ποὺ ἐπιδιώκουν νὰ τὴν ξαναγράψουν κατὰ τὰ συμφέροντα καὶ τὶς ἰδεοληψίες τους.

Ἀφιερώνουμε τὸ Ἡμερολόγιό μας στὴν ἀ-λή­θεια τῆς ἱστορίας, ποὺ εἶναι ἀληθινὴ διότι δὲν εἶναι γραμμένη μὲ μελάνι σκοπιμοτήτων, ἀλλὰ ἔχει ὑπογραφεῖ μὲ αἷμα ἀνεξίτηλο καὶ εἶναι χα­ραγμένη στὴν ζωντανή, πρόσφατη μνήμη τῆς βίαιης ξενιτείας.

Ἀφιερώνουμε τὸ Ἡμερολόγιό μας στὴν ἀ-λή­θεια τῆς ἱστορίας, διότι μόνο μὲ βάση αὐτὴν τὴν ἀλήθεια ἔχει ἀξία καὶ νόημα καὶ οὐσία ὁ διεθνὴς διάλογος, διμερὴς ἤ πολυμερής.

Ὅποιος σέβεται καὶ περιφουρεῖ τὴν ἀ-λήθεια του, αὐτὸς μόνο μπορεῖ πραγματικὰ νὰ σεβαστεῖ καὶ νὰ ὑπηρετήσει γόνιμα τὸ διεθνὲς δίκαιο καὶ τὴν εἰρηνικὴ συνύπαρξη λαῶν καὶ πολιτισμῶν.

Μὲ αὐτὲς τὶς ταπεινὲς σκέψεις εὔχομαι καὶ προσεύχομαι “ὑπὲρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου” μὲ τὴν ἐλπίδα καὶ εὐχὴ αὐτὴ ἡ ἐπέτειος νὰ μὴν στιγματιστεῖ μὲ περαιτέρω μελανὲς ἐξε­λίξεις στὸ γεωπολιτικό μας περιβάλλον, ἀλλὰ μὲ τὴν ἀνατολὴ ἑνὸς δικαιότερου κόσμου γύρω μας.

Μετὰ ἑορτίων εὐχῶν

καὶ πολλῆς πατρικῆς ἀγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

Αυτά αναφέρει  ο Ποιμενάρχης μας στον πρόλογο του ημερολογίου τσέπης του έτους 2022 το οποίο έχουμε στη διαθεσή μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα που δημοσιεύονται διάσπαρτα στο ημερολόγιο. Πρόκειται για   κείμενα που αναφέρονται στις περιοχές της Φθιώτιδος που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες αλλά και στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Όπως κάθε φορά ο αναγνώστης του ημερολογίου μπορεί να βρει και χρήσιμες πληροφορίες για τις ενορίες, τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Φθιωτικής Εκκλησίας.

(*) Σύφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας με ομιλητή τον Αρχιμ.π. Βαρθολομαίο Κάσση και στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος με ομιλητή τον Αρχιμ π. Ανθιμο Νεραντζή.

(*) Προσπάθεια συγκεντρώσεως τροφίμων για τις ημέρες του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων έχει ξεκινήσει σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, προκειμένου να δοθούν δέματα αγάπης στους εμπερίστατους και έχοντες ανάγκη αδελφούς μας. Σκοπός της τοπικής μας Εκκλησίας είναι να υπάρξει μία έγκαιρη δραστηριότητα και συντονισμένη φιλανθρωπία ώστε να μη βρεθεί άνθρωπος, ο οποίος θα στερηθεί τα απαραίτητα κατά τις ημέρες αυτές, αλλά και ολόκληρο φυσικά το χρόνο. Η συχνή διάθεση δεμάτων αγάπης από την κεντρική Διοίκηση και τις ενορίες, δημιουργεί αντίστοιχη ανάγκη σε προιόντα, οπότε η κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη. Ειδικά σε ημέρες εορτών όπου τα δέματα αυξάνονται λόγω έκτακτων πτωχών ενοριτών, που οι Άγιες ημέρες δε επιτρέπουν στους ιερείς να τους διώξουν με άδεια χέρια.Καλούμαστε όλοι ειδικά τις Αγιες αυτές ημέρες να στηρίξουμε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.Για οποιαδήποτε προσφορά σας επικοινωνήστε με τον εφημέριο-πρόεδρο του φιλοπτώχου ταμείου της ενορίας σας.

 (*) Ανάμεσα στα πολλά βιβλιοπωλεία που λειτουργούν στην πόλη της Λαμίας, η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί το δικό της βιβλιοπωλείο με σκοπό την ορθή ενημέρωση, πνευματική κατάρτιση και προκοπή όλων μας. Στό Ένθεον θα βρείτε βιβλία παιδικά, νεανικά, πνευματικά, θεολογικά, μουσικά, διηγήματα, βίους αγίων, cd και dvd.  Πλούσια συλλογή εορταστικών παιδικών βιβλίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχροννιά. Το ημερολόγιο τσέπης του 2021 αφιερωμένο στήν μικρασιατική καταστροφή, το ημερόλογιο τοίχου του νέου έτους και τα δίπτυχα του 2022 για τις ενορίες μας. Επίσης εικονογραφημένα χει­ρο­ποίητα δίπτυ­χα-εικόνες, και πολλά αξιόλογα  βιβλία, οι καλλίτεροι φίλοι του ανθρώπου και τα καλύτερα δώρα για τις γιορτινές ημέρες.Το ΕΝΘΕΟΝ βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία πάρκου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22310 36204.

 (*) Εν όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελούν Ιερό Σαρανταλείτουργο οι κάτωθι Ενορίες: Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 , η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας 6 έως 8 το πρωί στο  Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ηρωδίωνος στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας έπτά παρά τέταρτο μέχρι 8:30.Επίσης σαρανταλείτουργο τελείται στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στην Ιερά Μονή Δαμάστας 5:30 το πρωί με 9:00.

   (*) Ενοριακές εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται  στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα «Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή». Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνεχή και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Η θεατρική ομάδα la familia παρουσιάζει στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως  την χριστουγεννιάτικη ιστορία της Μαρίας Κίτρα «πρόσεχε τι εύχεσαι» στις 19 Δεκεμβρίου σε πολλές διαφορετικές ώρες παραστάσεων και συγκεκριμένα στις 11:30, 4:00, 18:00. Η τιμή εισητηρίου είναι 5 ευρώ και προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Σοφιανός στην οδό Λεωνίδου 4.

(*) Ο Δήμος Λοκρών μας προσκαλεί στη χριστουγεννιάτικη συναυλία των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 19.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Κωνσταντίνειου Πνευματικού Κέντρου Αταλάντης».

(*)Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει Ημερίδα στη Λαμία με θέμα: «Η Ελληνική Αστυνομία στην προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (20-12-2021) το πρωί και ώρα 11:00’, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness