165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2181

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 11 Νοέμβριος, 2021

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Μηνά.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Δράκωνα και Στεφανίδος.Του Αγίου ιερομάρτυρος Αβίβου επισκόπου Γεωργίας και των Οσίων Θεοδώρου ομολογητού, Ηγουμένου του Στουδίου και Μαξίμου του Ρώσου του δια Χριστόν σαλού.

 Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(* Την κατασκευή έργων οδοποιίας που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνση πρόσβασης σε Μοναστήρια της περιοχής συζήτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ Μάκης Βορίδης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

(*) Στις τελετές ενθρονίσεως των νέων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραστεί το σαββατοκύριακο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Στην Πολυαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων  θα συμμετάσχει αύριο στις 9 το βράδυ ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών . 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών Ο Υπουργός Εσωτερικών κ Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, τον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γιώργο Χαντζή καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός με τον κ. Ζενέτο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα στελέχωσης των Δήμων, το θέμα της κινητικότητας καθώς και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Επιπλέον, στη συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Χαντζή και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την κατασκευή έργων οδοποιίας που θα συμβάλλουν και στη διευκόλυνση πρόσβασης σε Μοναστήρια της περιοχής.

Ο Υπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις για την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως 14 Νοεμβρίου 2021

   Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

10:00 π.μ. Αγιασμός για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

21:00 μ.μ. Πολυαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

 Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

12:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

15:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

 Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

16:30 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου. 

(*)Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σαββάτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Αυτό το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος δεν θα πραγματοποιήσει o ίδιος την εσπερινή του ομιλία λόγω της συμμετοχής του στην Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.Ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής.

(*) Πραγματοποιήθηκε η 3η δόση του εμβολίου κατά της πανδημίας στις τρεις μονάδες φροντίδος ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την ευχή όλων σύντομα να παρέλθει η πανδημία.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών εκόμισε και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο προσεκύνησαν οι γέροντες και το προσωπικό και ευχήθηκε υπέρ υγείας τόσο των γερόντων, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί για μία ακόμη φορά το προσωπικό των Ιδρυμάτων αυτών, διότι ως τώρα, όλη την διάρκεια της πανδημίας, δεν έχει νοσήσει κανένας υπάλληλος και κανένας τρόφιμος των κοινωνικοπρονοιακών αυτών δομών.

          Στον εμβολιασμό παραβρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος, Ιατρός κ. Χρήστος Γεωργίου, οι οποίοι σε δηλώσεις τους προς τα τοπικά ΜΜΕ συνεχάρησαν την Ιερά Μητρόπολη και ιδιαίτερα  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών, διότι όπως τόνισαν:

 «αποτελεί παράδειγμα υπευθυνότητας, σοβαρότητας και συνέπειας μέσα στον καιρό της πανδημίας».

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο Παρασκευή στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό του πολιούχου Λαμίας Αγίου Λουκα με ομιλητή τον ιεροκήρυκα Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή και στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλαντης με ομιλητή τον Αρχμ.π. Δημήτριο Ζελιαναίο αρχιερατικό επίτροπο Αταλάντης.

 (*) Έχει τεθεί σε ισχύ και πάλι το λειτουργικό πρόγραμμα του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Εφραίμ, το οποίο ευρίσκεται στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ν. Άμπλιανη, (οδός Αγράφων και Μ. Αλεξάνδρου).

          Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, νωρίς το πρωί, τελείται Θεία Λειτουργία, προς εξυπηρέτηση ιδίως των εργαζομένων, η οποία  τελειώνει περίπου στις 9:00 π.μ., ενώ το απόγευμα της Δευτέρας  τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και το απόγευμα της Πέμπτης  Ιερά Παράκληση στον Όσιο Εφραίμ τον Νέο. Η ώρα τελέσεως της Ιεράς Παρακλήσεως είναι στις 4 το απόγευμα

                  Επίσης, κάθε 1η εκάστου μηνός (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), στις 9:00 π.μ. τελείται η Ακολουθία του Αγιασμού για την είσοδο στο νέο μήνα.

                    Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και ψάλλουν καθηγητές και μαθητές του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΕΛΩΔΟΣ», το οποίο στεγάζεται και αυτό στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου πάνω από το Κ.Δ.Α.Π. «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ».

   (*) Εορτή της μνήμης του αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά σήμερα και στην πόλη της Λαμίας στον Άγιο είναι αφιερωμένο ένα Ιστορικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου Λαμίας, το οποίο είναι κτίσμα του έτους 1867.

   Κάθε χρόνο στον εορτασμό συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών  Ν. Φθιώτιδος, φορώντας   παραδοσιακές στολές, φέροντες & και την σημαία του Συλλόγου τους, διότι ο Άγιος Μηνάς είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου.

Με την ευκαιρία του εορτασμού κρίνουμε ωφέλιμο να σας αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το Παρεκκλήσιο. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά ευρίσκεται βορειανατολικά του Ιστορικού Ιερού Ναού της «Παναγίας Δεσποίνης» και στους πρόποδες του βραχώδους λόφου του Φρουρίου της πόλεως κάτω από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στην οδό Λαχανά. Είναι μονόκλιτος με οροφή ξύλινη και υπόστεγο προς νότο. Διαθέτει δύο παλαιές εντοιχισμένες εικόνες των Αγίων Ευσταθίου & Θεοπίστης με τα τέκνα αυτών Αγάπιο & Θεοπίστη καθώς και Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, επίσης κινητές εικόνες της Βάπτισης του Χριστού, Άγιου Μηνά, Αγίων Μηνά Βίκτωρα & Βικεντίου & Αγίου Κυπριανού. Το δάπεδο του ναού καλύπτεται από πολυγωνικούς οπτοπλίνθους.

Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει κενοτάφιο επί του οποίου ευρίσκεται μαρμάρινο μπούστο γυναικός και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα της οικογένειας Νιτσικοπούλου, ενώ στην πλάγια δεξιά πλευρά υπάρχει εντοιχισμένο γλυπτό που είναι διακοσμημένο με υδρία από την οποία βλασταίνει άμπελος, ενώ στο ίδιο γλυπτό προβάλλει η κεφαλή ενός παγωνιού. Κατά την παράδοση το Παρεκκλήσιο αυτό εκτίσθει μερίμνη & δαπάνη της Λουκούλας συζύγου Νιτσικοπούλου μετά την απαλλαγή αυτής από αιχμαλωσία υπό των Τούρκων οι οποίοι κρατούσαν αυτήν αιχμάλωτη στην Κωνσταντινούπολη κατά μια εκδοχή ή στα Γιάννενα του Αλί πασά . Ιδιοκτήτες του Ι.Ν ήταν η οικογένεια Νιτσικοπούλου, γι΄ αυτό και το κενοτάφιο αυτής στο προαύλιο. Μετά από πολλές αλλαγές ιδιοκτητών, το έτος 1937 ο Σωτήριος Σπυρόπουλος, έμπορος και κάτοικος Λαμίας παρέδωσε εις Δημόσια Λατρεία τον Ιερό Ναό και κατέστη βάση εκκλησιαστικού νόμου, παρεκκλήσιο του ιερού Ναού «Παναγίας Δεσποίνης». Υπάρχουν πολλές αναφορές για θαύματα του Αγίου σε πιστούς χριστιανούς της πόλεως. Ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς έλαβε την χάρι να κάνει θαύματα. Θεωρείται από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς προστάτης των γεωργών και των Κτηνοτρόφων. Οι μικρασιάτες των θεωρούσαν προστάτη των ξενιτεμένων τους, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται προστάτης των ανύπανδρων γυναικών. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο έχει λειτουργήσει και ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος διέμενε στην Ενορία «Παναγιάς Δεσποίνης» όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας Φθιώτιδος & Φωκίδος από τον Αύγουστο του 1893 & για 6μήνες.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινου­πό­λεως, του Χρυσοστόμου θα εορτάσει η εκκλησία μας το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο ενοριακός ιερός ναός Σοφιάδος Δομοκού ο οποίος είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Ιεράρχη της εκκλησίας μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και το Σάββατο το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ο ιερός ναός του αγίου Ιωάννου ανεγέρθη το έτος 1880. Καταστράφηκε ολοσχερως από το σεισμό του έτους 1954 και ανοικοδημήθηκε εκ βάθρων το 1962 στο ίδιο σημείο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Δύο κόσμους ταυτόσημους, αλλά παράλληλα τόσο εκ διαμέτρου αντίθετους παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας ANTITHESIS, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 13/11/2021 στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία. Ο παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş, θα εκθέσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 50 από τα γνωστότερα έργα του. Η ξεχωριστή αντιπολεμική έκθεση, που διοργανώνεται από το TEDxLamia και τον Δήμο Λαμιέων, θα εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη χώρα μας. Κάθε φωτογραφία απηχεί και μια συγκλονιστική ιστορία. Μια γροθιά στο στομάχι, όταν αντικρίζουμε τον άνισο κόσμο με τις τρομακτικές όψεις που το ανθρώπινο μάτι έχει συνηθίσει να αγνοεί ή να μην αντιλαμβάνεται. Μέσα από την πολυσημία της έκθεσης ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκρουστικές εικόνες της βίας, του πολέμου, της εξαθλίωσης και της ανθρώπινης παρακμής, οι οποίες ξεχειλίζουν συναίσθημα κι είναι τόσο δυνατές ώστε να ενεργοποιούν ακαριαία τα αντανακλαστικά της βαθύτερης σκέψης μας. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στα εγκαίνια θα εκπροσωπήσει ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος.

 (*)«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στην δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges. 

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...