165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2180

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 10 Νοέμβριος, 2021

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου. τη μνήμη των αγίων ενδόξων και πανευφήμων αποστόλων Εράστου επισκόπου Νεάδος, Ηρωδίωνος επισκόπου Πανεάδος, Κουάρτου επισκόπου Βηρυττού, Ολυμπά και Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου. Τη μνήμη των ιερομαρτύρων Γεδίου επισκόπου και ομολογητού, Μίλου επισκόπου του θαυματουργού και Σενοεί, του διακόνου.Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Εβόρη, Καλλιοπίου, Νίρου, Ορέστου  του Τυάνεως, Πάπα και Ωρίωνος.Του Οσίου Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Θεοστηρίκτου του εν Συμβόλοις και Νόννου επισκόπου, του κατηχήσαντος την αγία Πελαγία.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*)        «  Όσες δυσκολίες και αν έχουμε μπροστά μας, αν έχουμε οράματα, αξίζει να αγωνιζόμαστε και να μην απογοητευόμεθα, αλλά να κρατάμε την ελπίδα μας στον Θεό που μας αγαπά και μας έχει δώσει τόσες δυνάμεις μέσα μας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε χθες στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.    

(*)  Τους  μαθητές και τους καθηγητές  της εκκλησιαστικής σχολής Λαμίας επισκέφθηκε χθες  ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι προστάτης της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και εις εκ των εφόρων της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

(*) Στις τελετές ενθρονίσεως των νέων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραστεί το σαββατοκύριακο ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

(*) Με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο συναντήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Βρέθηκε στην πόλη μας μετά από Πρόσκληση του του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

(*) Τα έργα διασώσεως και επανασυστάσεως της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδας Στυλίδος ξεκινά η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.  

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος τα έτη 1892 -1893 διακόνησε  τον Άμβωνα τόσο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, όσο και των Εκκλησιών της πόλεως Λαμίας, του Ναού της Παναγίας Δεσποίνης, όπου και διέμενε πλησίον, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Θεοδώρων, στην οδό Εκκλησιών, καθώς και της ορεινής Φθιώτιδος τίμησε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε τόσο στη Λοκρίδα όσο και στη Λαμία κομίζοντας και τεμάχιο   του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Επισκοπείο.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο παραθαλάσσιο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Ασπρονέρι Λοκρίδος, τόπο ανάπαυσης και ευλογίας για τους διερχομένους οδηγούς και ταξιδιώτες.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολύπαθο βίο του Αγίου Νεκταρίου και συγκεκριμένα στην συκοφαντία που υπέστη ο Άγιος και κατά την διάρκεια του επιγείου βίου αλλά και μετά την κοίμηση του.

          Ο Σεβασμιώτατος επίσης υπογράμμισε την υπομονή και την αγάπη, αρετές με τις οποίες ο Άγιος μπορούσε και διαχειριζόταν το συναίσθημα της συκοφαντίας, αρετές τις οποίες καλούμεθα να μιμηθούμε κι εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί. .

          Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο κ. Συμεών στον υπό ανέγερση περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Νεάπολη Λαμίας, παρουσία και μαθητών και μαθητριών από  το 5ο  Λύκειο Λαμίας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.  

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών έκανε μία αναδρομή στην πολύπαθη ζωή του Αγίου και στους σταθμούς της ζωής του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, του Αγίου της αγάπης, της συγγνώμης, της παιδείας, ενός Αγίου του μαρτυρίου.

          Από μικρό παιδί ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας σπουδαίος μαχητής της ζωής και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας και ιδιαίτερα για εσάς τα παιδιά μας .  

          Όσες δυσκολίες και αν έχουμε μπροστά μας, αν έχουμε οράματα, αν έχουμε ψηλά τον πήχη του βλέμματος μας, αξίζει να αγωνιζόμαστε και να μην απογοητευόμεθα, αλλά να κρατάμε την ελπίδα μας στον Θεό που μας αγαπά και μας έχει δώσει τόσες δυνάμεις μέσα μας.

          Πολλές φορές οι εξωτερικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα από τις εσωτερικές δυσκολίες από αυτές που έρχονται εκ των έσω,  από αυτούς που θεωρούμε, ότι είναι άνθρωποι δικοί σου και αυτό το πικρό ποτήρι που μπορεί να πιει κάποιος στη ζωή του, το ποτήρι της συκοφαντίας και του φθόνου, ο Άγιος το έπινε από μικρή ηλικία.  

          Άνθρωποι της Εκκλησίας, άνθρωποι δήθεν χριστιανοί,  ρασοφόροι αξιωματούχοι και χριστιανοί που θεωρούσαν ότι κατείχαν την αυθεντία της πίστεως συκοφαντούσαν νύκτα και ημέρα τον Άγιο Νεκτάριο.

          Ο Άγιος Νεκτάριος όμως ήταν άνθρωπος του διαλόγου, της ειρήνης».

          Συνεχίζοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Σε μια εποχή δύσκολη για την ζωή του,  μεταξύ του 1890 και του 1894 ο Άγιος Νεκτάριος ως Ιεροκήρυκας ήρθε  στον δικό μας τόπο και στην δική μας πατρίδα , στην δική μας Μητρόπολη, στην Φθιώτιδα.

        Αυτόν τον Άγιο τιμούμε σήμερα και έχουμε την ευλογία να έχουμε αυτόν εδώ το Ναό στην πόλη μας, που ανεγείρεται και προοδεύει, και έχουμε Ναό και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας του οποίου ήδη έχει ξεκινά η αποκατάστασή, και έχουμε και Παρεκκλήσια και Αγίες Τράπεζες αφιερωμένες στον Άγιο Νεκτάριο».

            Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

         «Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε ένας αληθινός δάσκαλος, όχι απλώς γιατί μπήκε στις αίθουσες διδασκαλίας,  αλλά γιατί ήταν δάσκαλος της ζωής και εύχομαι στα παιδιά μας αυτόν τον δάσκαλο να έχουν πάντα μπροστά τους. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε παιδιά στην ζωή σας, να έχετε αξιοπρέπεια, αρχοντιά και το κεφάλι ψηλά. Με το κεφάλι πάντοτε ψηλά, ποτέ χαμηλά. Με το κεφάλι ψηλά προχωρούμε μπροστά στη ζωή, με το κεφάλι ψηλά οφείλουμε ως κοινωνία να πορευόμαστε, με το κεφάλι ψηλά για να κερδίσουμε το μέλλον». Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμά του στο τέλος του δελτίου μας.

        Ο Σεβασμιώτατος εκόμισε το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου στον υπό αποκατάσταση Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου τέλεσε Αρχιερατική Δέηση υπέρ υγείας των ασθενών του Νοσοκομείου, καθώς και υπέρ ενισχύσεως του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, του Διοικητού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς και Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Διοικητού του Νοσοκομείου κ. Ανδρέα Κολοκυθά,  καθώς και άλλων τοπικών θεσμικών αρχών, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

      Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού και ενημέρωσε την κ. Υπουργό και τους φορείς ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η γεωτεχνική μελέτη του υπεδάφους του Ιερού Ναού και έπεται η επόμενη φάση του έργου με την ευχή σύντομα να είναι εφικτή η επαναλειτουργία του Ναού.

       Ο κ. Συμεών απηύθυνε για ακόμη μία φορά ένα μήνυμα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα τόσο της Φθιώτιδος, όσο της πατρίδος μας.

       Επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι προστάτης της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και εις εκ των εφόρων της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, πραγματοποίησε έκπληξη επισκεπτόμενος στην Εκκλησιαστική Σχολή, τους μαθητές και τους καθηγητές,  με τους οποίους είχε μία όμορφη και ουσιαστική επικοινωνία. Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργίακαι τις υπόλοιπες δράσεις του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως 14 Νοεμβρίου 2021

  Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

09:30 π.μ. Τακτική Συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για θέματα της ημερήσιας διάταξης.

11:30 π.μ. Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου για θέματα της ημερήσιας διάταξης.

12:00 μ.μ. - 18:00 μ.μ. Διαδοχικές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των λοιπών εκκλησιαστικών νομικών προσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. 

 Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

10:00 π.μ. Αγιασμός για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

18:30 μ.μ. Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο του υποψήφιου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Λοβέρδου. 

21:00 μ.μ. Πολυαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

 Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

12:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

15:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

 Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

16:30 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου. 

(*)Στην Λαμία βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (6/11) ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.Η επίσκεψη του έγινε μετά από Πρόσκληση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κ. Χρήστου Γεωργίου.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αρχικά συνάντησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, στην συνέχεια τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας ΠΕ κ Θανάση Καρακάντζα και τέλος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ Θύμιο Καραΐσκου, στο δημαρχείο της πόλης. Ο κ. Εξαδάκτυλος μετά την συνάντησή του με τον κ Δήμαρχο παρεχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία τόνισε την σημασία της απόλυτης συνεργασίας μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιατρών προκειμένου να αποκρουστεί αποτελεσματικά το νέο κύμα της υγειονομικής κρίσης που σαρώνει την χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ξανά πως η πανδημία βρίσκεται στο τέλος της και όπως κάθε πανδημία ιστορικά προς το τέλος παρουσιάζει έξαρση.Όμως όπως ανέφερε, η κοινωνία μας έχει την δυνατότητα να μην βρεθεί στη δίνη μίας καταστροφικής εξάρσεις αφού στα χέρια μας βρίσκεται το πολύ μεγάλο όπλο των εμβολίων, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η νέα φαρμακευτική αγωγή.

Μάλιστα ο κ. Εξαδάκτυλος χρησιμοποίησε μία Ιπποκρατική ρήση, τονίζοντας πως οι Έλληνες ήταν η πρώτη στην ιστορία που ανέφεραν ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της θεραπείας. Και αυτήν την κρίση αν ακολουθήσουμε σήμερα ως κοινωνία, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ότι καταστροφικό και δυσμενές μας επιφυλάσσει το μέλλον αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως οι γιατροί και γενικότερα ο υγειονομικός κόσμος πρέπει να έρθει κοντά σε αυτούς που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο και να καταλάβουν ποιος είναι ακριβώς ο φόβος τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο αόριστος φόβος δεν μπορεί να νικηθεί. Ο ορισμένος φόβος μπορεί να εξηγηθεί και να ξεπεραστεί.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε πως «Όπως σε κάθε κρίση έτσι και σε αυτή του κορονοϊού όλοι ανθρωπότητα είναι στραμμένη προς την ιατρική κοινότητα για την σωτηρία της. Χάρη σε αυτούς κρατήσαμε και κρατάμε την κοινότητα μας όρθια και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.»

Τέλος ο κ. Γεωργίου σχολίασε πως έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και αποφασίστηκαν δράσης για το μέλλον για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτίστηκε απόλυτα με την γνώμη του κ. Εξαδάκτυλου πως ο φόβος των συμπολιτών μας πρέπει να οριστεί, για να νικηθεί.

(*)Σημαντική ήταν η ημέρα της Εορτής της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η διαλελυμένη Ιστορική Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράιδας Στυλίδος. Οι συντονισμένες προσπάθειες διασώσεως και επανασυστάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, όπως φαίνεται αποδίδει καρπούς.  

Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία, σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Σεβασμιωτάτου, της Δημάρχου Στυλίδος κ. Βιργινίας Στεργίου και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας κ. Έφης Καράντζαλη, κατά την οποία αφενός μεν ολοκληρώθηκε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για το έργο του περιτειχίσματος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδας Στυλίδος ενώ ήδη ξεκινά άμεσα το έργο περίδεσης του Καθολικού. Παράλληλα δε ο Δήμος Στυλίδος βελτίωσε και την οδοποιία για την ευκολότερη πρόσβαση στη Μονή, όπου είναι και οι τρεις άμεσες σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να σωθεί το μνημείο και να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποιήσεως. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μερίμνησε για την χρηματοδότηση   του έργου, του οποίου η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί και αναμένεται άμεσα να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει. 

Επίσης το επόμενο στάδιο και επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σύνταξη της μελέτης για την περαιτέρω ανάπτυξη και επαναλειτουργία της Μονής.  

(*)Τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας ιεραποστολικής χρονιάς τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην Χριστιανική Εστία Λαμίας, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιεραποστολικής Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ».

      Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε και την πρώτη ομιλία αναφερόμενος στην Εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

   Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν και ευχαρίστησαν για την αγιαστική παρουσία του, τις πατρικές του ευχές και την πνευματική του ομιλία τόσο ο Πρόεδρος του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» κ. Παναγιώτης Ντούρος, όσο και ο Θεολόγος κ. Εμμανουήλ Σταθούλιας, μέλος και εκπρόσωπος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ».

(*)Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Μελιταίας κ. Βασίλειο Καραπέτσα και τον Αρχαιολόγο κ. Λάμπρο Σταυρογιάννη προκειμένου να ενημερώσουν τον Σεβασμιώτατο για τις απαιτούμενες εργασίες διερεύνησης και προστασίας του αρχαιολογικού θησαυρού της Μελιταίας Δομοκού.

          Σε δήλωση του στο Δίκτυο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Χειμάρας ανέφερε:

«Ο Ποιμενάρχης μας, πάντα δίπλα σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού μας αποθέματος, έδωσε την ευλογία και την υποστήριξη του στην προσπάθεια αυτή. Τον ευχαριστούμε θερμά»!

(*) Έχει τεθεί σε ισχύ και πάλι το λειτουργικό πρόγραμμα του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Εφραίμ, το οποίο ευρίσκεται στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ν. Άμπλιανη, (οδός Αγράφων και Μ. Αλεξάνδρου).

          Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, νωρίς το πρωί, τελείται Θεία Λειτουργία, προς εξυπηρέτηση ιδίως των εργαζομένων, η οποία  τελειώνει περίπου στις 9:00 π.μ., ενώ το απόγευμα της Δευτέρας  τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και το απόγευμα της Πέμπτης Ιερά Παράκληση στον Όσιο Εφραίμ τον Νέο. Η ώρα τελέσεως της Ιεράς Παρακλήσεως θα αλλάξει αύριο Πέμπτη. Θα αρχίζει στις 14:00 το απόγευμα.

                  Επίσης, κάθε 1η εκάστου μηνός (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), στις 9:00 π.μ. τελείται η Ακολουθία του Αγιασμού για την είσοδο στο νέο μήνα.

                    Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και ψάλλουν καθηγητές και μαθητές του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΕΛΩΔΟΣ», το οποίο στεγάζεται και αυτό στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου πάνω από το Κ.Δ.Α.Π. «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ». 

(*) Τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά θα εορτάσει η εκκλησία μας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και στην πόλη της Λαμίας στον Άγιο είναι αφιερωμένο ένα Ιστορικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου Λαμίας, το οποίο είναι κτίσμα του έτους 1867.Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 5 το απόγευμα στο ιερό παρεκκλήσιο θα τελεσθούν εσπερινός και ιερά Παράκληση στον Άγιο Μήνα. Την Πέμπτη το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

   Κάθε χρόνο στον εορτασμό συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών  Ν. Φθιώτιδος, φορώντας   παραδοσιακές στολές, φέροντες & και την σημαία του Συλλόγου τους, διότι ο Άγιος Μηνάς είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*)«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στην δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges.

(*)Δύο κόσμους ταυτόσημους, αλλά παράλληλα τόσο εκ διαμέτρου αντίθετους παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας ANTITHESIS, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 13/11/2021 στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία. Ο παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş, θα εκθέσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 50 από τα γνωστότερα έργα του. Η ξεχωριστή αντιπολεμική έκθεση, που διοργανώνεται από το TEDxLamia και τον Δήμο Λαμιέων, θα εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη χώρα μας. Κάθε φωτογραφία απηχεί και μια συγκλονιστική ιστορία. Μια γροθιά στο στομάχι, όταν αντικρίζουμε τον άνισο κόσμο με τις τρομακτικές όψεις που το ανθρώπινο μάτι έχει συνηθίσει να αγνοεί ή να μην αντιλαμβάνεται. Μέσα από την πολυσημία της έκθεσης ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκρουστικές εικόνες της βίας, του πολέμου, της εξαθλίωσης και της ανθρώπινης παρακμής, οι οποίες ξεχειλίζουν συναίσθημα κι είναι τόσο δυνατές ώστε να ενεργοποιούν ακαριαία τα αντανακλαστικά της βαθύτερης σκέψης μας.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...