165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2179

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 09 Νοέμβριος, 2021

Τρίτη 9 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αντωνίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος. Τη μνήμη των Αγίων Ονησιφόρου, Πορφυρίου, Χριστοφόρου και Μαύρα και των Οσίων Θεοκτίστης της εν  τη Εκατονταπυλιανή Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του βραχυσώμου, Συμεώνος του μεταφράστου και Νικηφόρου.Των οσίων Ευθυμίου και Νεοφύτου κτηρόρων της μονής Δοχειαρίου Αγίου Ορους. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων γυναικών Ευστολίας και Σωπάτρας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Το μεσημέρι στη 13:00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει δέηση υπέρ υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας στον υπό αποκατάσταση Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Νοσοκομείου.

 (*) Με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ Γρηγορίου εορτάσαμε χθες στην ιερά Μητρόπολή μας τη σύναξη των Αγίων Αγγέλων στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Στο τέλος του αρχιερατικού συλλείτουργου ο Ποιμενάρχης κ Συμεών ανακοίνωσε ότι Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου θα είναι στο εξής ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμ. π Άγγελος Ανθόπουλος.

(*) Τα έργα διασώσεως και επανασυστάσεως της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδας Στυλίδος ξεκινά η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.  

(*) Με τον υποψήφιο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλο Γερουλάνο θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 μ.μ.  ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

(*) «Δεν είναι ήττα να αποδέχεται κανείς τα λάθη του. Πιο σοφός και πιο ώριμος προχωράει μπροστά. Αλίμονο σε όποιον διεκδικεί το αλάθητο και την αυθεντία» τόνισε ο Ποιμενάρχης μας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ν. Κρίκελλου Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, εκόμισε σήμερα το πρωί ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος, προκειμένου οι πιστοί να λάβουν την ευλογία και την δύναμη από τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε την πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ως Ιεροκήρυκας.Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμά του στο αυριανό μας δελτίο.

Χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Ασπρονέρι Λοκρίδος. 

Σήμερα πανηγύριζαν επίσης το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος όπου χθες το απόγευμα τελέσθηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ Γρηγορίου,  το προσκυνητάρι του Αγίου Νεκταρίου της ενορίας Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου στην οδό Πιθίας καθώς και το Ιερό παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου στην Ελάτεια.

 (*)Λειτουργικό και Ποιμαντικό πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 8 – 14 Νοεμβρίου 2021

 Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

12:00 μ.μ. Επίσκεψη στα Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεως για την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 υπό των εργαζομένων και υπό των τροφίμων και των τριών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

13:00 μ.μ. Δέηση υπέρ υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας στον υπό αποκατάσταση Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Γενικού Νοσοκομείου κομίζοντας το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα και των οικείων υγειονομικών αρχών.

17:30 μ.μ. Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο του υποψήφιου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλου Γερουλάνου.

 Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

09:30 π.μ. Τακτική Συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για θέματα της ημερήσιας διάταξης.

11:30 π.μ. Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου για θέματα της ημερήσιας διάταξης.

12:00 μ.μ. - 18:00 μ.μ. Διαδοχικές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των λοιπών εκκλησιαστικών νομικών προσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. 

 Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

10:00 π.μ. Αγιασμός για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

18:30 μ.μ. Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο του υποψήφιου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Λοβέρδου. 

21:00 μ.μ. Πολυαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

 Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

12:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

15:00 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

 Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

16:30 μ.μ. Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου. 

 (*)Μία σημαντική αγγελία επεφύλαξε η χθεσινή εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιάρχων, ημέρα των ονομαστηρίων του Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθόπουλου, τόσο για τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όσο και για τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

Στον Ιερό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών παρουσία των τοπικών αρχών.

Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως , ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Κάσσης.  

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με αγάπη και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοίνωσε ότι ο αμεσότερος και ο πιο έμπιστος συνεργάτης του, ο οποίος τον ακολούθησε από την Αθήνα στην Λαμία, ο Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, θα συνεχίσει την διακονία του ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, κατόπιν και αδελφικού αιτήματος του νέου Ποιμενάρχου αυτής Σεβασμιωτάτου κ. ΓρηγορίουΟ Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια οικογένεια με τον Σεβασμιώτατο κ. Γρηγόριο και τον π. Άγγελο. Είμαστε πραγματικοί αδελφοί και όχι μόνο συλλειτουργοί και συνδεόμαστε από ετών με δεσμούς ισχυρής φιλίας. Τούτη την ώρα ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος έχει ανάγκη την βοήθεια του π. Αγγέλου στο νέο του ξεκίνημα και όταν αγαπάς έναν αδελφό σου, την αγάπη την δείχνεις μόνο με θυσίες και το να θυσιάζεις τον αμεσότερό σου συνεργάτη εκτός το ότι προξενεί μεν κατ’ άνθρωπον συνοχή και λύπη, ταυτόχρονα όμως δίδει χαρά και ελπίδα, γιατί γίνεται για το καλό της Εκκλησίας πάνω απ’ όλα».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και ετόνισε ότι οι δύο Ιερές Μητροπόλεις είναι πλέον μία οικογένεια και ο π. Άγγελος θα αποτελεί έναν δυνατό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

«Είμαστε δίπλα. Και εσείς θα έρχεστε στο Περιστέρι, αλλά και εμείς συχνά θα ερχόμαστε στην Φθιώτιδα», τόνισε ο κ. Γρηγόριος.

Ο π. Άγγελος με δάκρυα συγκινήσεως και λόγους υιικού σεβασμού, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς και δέχθηκε τις ευχές του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του λαού. Ο  Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε ότι το όνομα του νέου Πρωτοσυκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς και το όνομα του νέου Καθηγουμένου της Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους, ενώ τις αλλαγές στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Λαμίας θα τις ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι μέχρι τον διορισμό νέου Πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου, τα προβλεπομένα στο άρθρο 6 του «Κανονισμού συστάσεως και διαρθρώσεως υπηρεσιών θέσεων του Ν.Π.Δ.Δ. της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος», θα τα ασκεί ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος προσωπικά.

(*)Σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα της Εορτής της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η διαλελυμένη Ιστορική Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράιδας Στυλίδος. Οι συντονισμένες προσπάθειες διασώσεως και επανασυστάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, όπως φαίνεται αποδίδει καρπούς.  

Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία, σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Σεβασμιωτάτου, της Δημάρχου Στυλίδος κ. Βιργινίας Στεργίου και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας κ. Έφης Καράντζαλη, κατά την οποία αφενός μεν ολοκληρώθηκε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για το έργο του περιτειχίσματος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδας Στυλίδος ενώ ήδη ξεκινά άμεσα το έργο περίδεσης του Καθολικού. Παράλληλα δε ο Δήμος Στυλίδος βελτίωσε και την οδοποιία για την ευκολότερη πρόσβαση στη Μονή, όπου είναι και οι τρεις άμεσες σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να σωθεί το μνημείο και να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποιήσεως. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Δήμο Στυλίδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μερίμνησε για την χρηματοδότηση   του έργου, του οποίου η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί και αναμένεται άμεσα να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει. 

Επίσης το επόμενο στάδιο και επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σύνταξη της μελέτης για την περαιτέρω ανάπτυξη και επαναλειτουργία της Μονής. 

 (*)Μετά από 68 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγαλυτέρων σε ηλικία κατοίκων του χωριού, ιερούργησε αρχιερέας στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στο Νέο Κρίκελλο Λαμίας την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο λάμπρυνε χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ - Παναγιώτη Κυρίτση. 

 Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την Αποστολική περικοπή αναφέρθηκε σε ένα καίριο και ουσιαστικό ερώτημα: 

“Αλλάζει ο άνθρωπος; Ποια είναι η απάντηση άραγε και τι συνέπειες έχει;” και χαρακτηριστικά ανέφερε: 

Αν υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, τότε ο κόσμος μας είναι καταδικασμένος σε έναν απόλυτο συντηρητισμό, σε μία απόλυτη στασιμότητα, σε καμία δυνατότητα προόδου, τότε σημαίνει ότι δεν εξελίσσεται ο άνθρωπος, άρα δεν εξελίσσεται και ο κόσμος, τότε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Τότε σημαίνει ότι το κήρυγμα του Χριστού μας “” είναι κενό γράμμα. 

Ασφαλώς και ο άνθρωπος αλλάζει και ασφαλώς ο άνθρωπος οφείλει να αλλάζει και οφείλει να εξελίσσεται και ασφαλώς ο άνθρωπος έχει την δύναμη να ξέρει ποιος ήταν και ποιος είναι και να ξέρει που θέλει να πάει. Να μην βλέπει το παρελθόν ούτε φοβικά, ούτε ενοχικά, ακόμα και αν έχει πράξει λάθη και σφάλματα, αλλά να διδάσκεται από το παρελθόν, να ξέρει ποια είναι η ιστορία του και με επίγνωση του εαυτού του να προχωράει μπροστά. 

Και έρχεται ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και παραδέχεται ότι από διώκτης της Εκκλησίας έγινε κήρυκας και Απόστολος. 

Αλήθεια, τι γενναιότητα και τι ανδρισμό δείχνει αυτή η ομολογία;  Πόση δύναμη έχει, να μπορεί να πει κανείς όπου και αν βρίσκεται: στην Εκκλησία ως Ποιμένας, στην πολιτική ως πολιτικός, στα κοινά πράγματα, στην δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στην Αστυνομία, οπουδήποτε. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι να έχουν την δύναμη να πουν: Ναι έκανα λάθος. Είχα αυτή την γνώμη, αλλά έπεσα έξω”. 

Δεν είναι ήτα να αποδέχεται κανείς τα λάθη του. Πιο σοφός και πιο ώριμος προχωράει μπροστά. Αλίμονο σε όποιον διεκδικεί το αλάθητο και την αυθεντία. Αυτή η αλήθεια είναι σημαντική για να κατανοήσουμε και τις προσωπικές μας σχέσεις. Να καταλάβουμε τα παιδιά μας. Οι εποχές αλλάζουν. Άλλα τα δεδομένα του σήμερα, άλλα τα δεδομένα του αύριο και άλλα τα δεδομένα παλαιών εποχών. 

Όταν ο άνθρωπος τα έχει βρει με τον εαυτό του, έχει την δύναμη να αναιρεί τον εαυτό του.  Ακόμα και να διαγράφει τον εαυτό του και να ανοίγει νέες σελίδες στο βιβλίο της ζωής του”Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμά του στο τέλος του δελτίου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκανε δύο όμορφα πνευματικά δώρα στην ευλογημένη Ενορία του Νέου Κρίκελλου και τους πιστούς της, καθώς χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό και σεβάσμιο γέροντα Εφημέριο π. Αθανάσιο Ζαφείρη, αποδίδοντας τιμή, σεβασμό και αγάπη στην τριακονταετή και πλέον ιερατική του πορεία και διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου. 

Ο κ. Συμεών χειροθέτησε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως τον Πρωτοψάλτη της Ενορίας και Θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Βαλτινό, ο οποίος διακονεί με αγάπη  την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στο Τμήμα Διοικητικού αυτής και με αγάπη και σεβασμό ίσταται στο πλευρό και το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών. Ας ακούσουμε τι είπε στο τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργία ο Ποιμενάρχης μας κΣυμεών….

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, για να τελέσει την Ακοκουθία της Αρτοκλασίας για τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς για την ετήσια εορτή τους. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ν. Κρίκελλο καθώς και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παραβρέθηκαν: ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς,  κ. Θέμης Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος,  Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας. 

   (*)  Άρχισαν και πάλι φέτος στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεωςοι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες -  κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. Πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα «Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή». Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνεχή και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

(*) Τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά θα εορτάσει η εκκλησία μας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και στην πόλη της Λαμίας στον Άγιο είναι αφιερωμένο ένα Ιστορικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου Λαμίας, το οποίο είναι κτίσμα του έτους 1867.Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 5 το απόγευμα στο ιερό παρεκκλήσιο θα τελεσθούν εσπερινός και ιερά Παράκληση στον Άγιο Μήνα. Την Πέμπτη το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

   Κάθε χρόνο στον εορτασμό συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών  Ν. Φθιώτιδος, φορώντας   παραδοσιακές στολές, φέροντες & και την σημαία του Συλλόγου τους, διότι ο Άγιος Μηνάς είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*)«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκσε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στην δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges. 

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...