165

Ξεκίνησαν οι αυγουστιάτικες περιοδείες του Σεβασμιωτάτου

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 1 Αύγουστος, 2022 - 15:45

 Στην δύση του Ιουλίου και στην έναρξη του Αυγούστου, του μήνα της Παναγίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών περιόδευσε σε χωριά της Οίτης και ευλόγησε τους φιλόξενους κατοίκους, καθώς και σε δυο Μοναστήρια που εορτάζουν προσεχώς, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ως Αγίου Βλασίου Στυλίδος και την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων. 

          Αρχικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, μετέβη στο όμορφο και ορεινό Λυχνό Υπάτης, όπου κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Μιλτιάδου Σπαθάρα και όλων των κατοίκων τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Εγκαινίων του νέου αθλητικού πολυχώρου του χωριού, παρουσία του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, των πατέρων της Αδελφότητος, ιερέων από την Περιφερεία της Υπάτης και της Λαμίας, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και Αντιδημάρχων, του προέδρου του χωριού κ. Ιωάννου Καραγιάννη καθώς και πολλών κατοίκων του χωριού και επισκεπτών.

          Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευλόγησε το νέο αθλητικό πολυχώρο, ο οποίος «δημιουργήθηκε για τα παιδιά, αλλά και για όσους αισθάνονται παιδιά και εξήρε για άλλη μία φορά την συνεργασία και την ενότητα μεταξύ των φορέων και των πολιτών, ενότητα η οποία γεννά καλά έργα που ωφελούν τον λαό», όπως σημείωσε.

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο χωριό Μεσοχώρι Υπάτης, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τέλεσε δέηση και στην συνέχεια στο προαύλιο του Ναού ευλόγησε την ενοριακή συνεστίαση, την οποία διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού.

          Τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων των Μεσοχωριτών καλωσόρισε με αισθήματα εγκαρδιότητος, σεβασμού και αγάπης, το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Παρλαβάντζα –Καστάνη, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, η οποία και αναφέρθηκε στην ιστορία του Ναού, καθώς και στα σπουδαία έργα αποκατάστασης και συντήρησης του Ναού και των Παρεκκλησίων του χωριού, τα οποία οι ευλαβείς, λιγοστοί κάτοικοι του χωριού συνέδραμαν και αποπέράτωσαν.

          Η κ. Παρλαβάντζα με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογητή και ενισχυτική πατρική του παρουσία στο χωριό, καθώς και όλους τους Μεσοχωρίτες, τους εγγύς και τους μακράν, οι οποίοι ορμώμενοι από την αγάπη τους στο χωριό, στον τόπο τους και την ευλάβειά τους στον Αϊ Νικόλα,  συμπαραστέκονται σε κάθε ανάγκη της Ενορίας τους.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ποιμαντικά τους Νερόμυλους στο Φραντζή και κατέληξε στην Ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην όμορφη πόλη της Στυλίδος, πάνω από την οποία δεσπόζει και ευλογεί η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου.

          Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ιερά Αγρυπνία στο Καθολικό της Μονής, επί τη εορτή της προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού,  την οποία ετέλεσε ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, πλαισιούμενος από πατέρες της Αδελφότητος.

          Τις πρώτες πρωινές ώρες, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, στην αυλή της Μονής με θέα την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη 1η του μηνός της Παναγίας, του μηνός Αυγούστου και ευχήθηκε όλος ο μήνας Αύγουστος να είναι γεμάτος από την χάρη και την ευλογία της Παναγίας.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ξεκινά μια πολύ όμορφη περίοδος για την Εκκλησία μας και την ζωή μας. Προετοιμαζόμαστε αυτές τις ημέρες για να ζήσουμε και να εορτάσουμε την Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως και την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και κέντρο της ζωής μας είναι η Παναγία μας. Μέσα από το μυστήριο της Παναγίας μας μπορούμε να κατανοήσουμε το μυστήριο της Μεταμορφώσεως και το μυστήριο του Σταυρού. Να πιαστούμε αυτές τις ημέρες, που τελούμε τις παρακλήσεις τις, από το φόρεμά της Παναγίας, να πιαστούμε από την αγκαλιά της, για να μπορέσουμε να βαδίσουμε και προς το Θαβώρ και προς τον Γολγοθά. Η ζωή μας είναι και Θαβώρ και Γολγοθάς. Η Παναγία μας έρχεται αυτή την περίοδο να μας δώσει δύναμη για να ανέβουμε και στο Θαβωρ και στον Γολγοθά.

           Να γεμίσει η ζωή μας Παναγία, να γίνουμε ένα μαζί Της. Αν αυτό θελήσουμε, τότε θα προσεγγίσουμε και θα κατανοήσουμε εμπειρικά και πνευματικά τα μυστήρια του Θεού και θα ανακαινισθεί η ζωή μας. Το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη».

          Μεταξύ των ευλαβών πιστών, στην Ιερά Αγρυπνία παραβρέθηκε και η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου. 

              Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε προεορτίως εν όψει της Πανηγύρεως της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως, και την ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου και τους πατέρες της Αδελφότητος.

          Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στο αρχαίο Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και ευχήθηκε πατρικώς καλό μήνα και καλή πανήγυρη. Είχε δε την ευκαιρία για αρκετή ώρα μιας πνευματικής επικοινωνίας με τον Άγιο Καθηγούμενο και τους πατέρες της Αδελφότητος. 

Σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την πρώτη Παράκληση στο τραυματισμένο από τις πλημμύρες Κόμμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness