165

Σεβασμιώτατος:«Στην Βασιλεία του Θεού θα βρεθούμε μπροστά σε πολλές εκπλήξεις»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 10 Ιούλιος, 2022 - 22:00

Στο μικρό και όμορφο χωριό του κάμπου της Ελάτειας Παναγίτσα του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ιερούργησε σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός τοπικών ιεροψαλτών αλλά και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κάτω Τιθορέας κ.  Βασίλειο Μακέδο.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της θεραπείας του δούλου του Εκατοντάρχου μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

          «Φοβερό και παράδοξο να θαυμάζει ο Ιησούς, να θαυμάζει ο Δημιουργός, να θαυμάζει ο Κτίστης το κτίσμα του και τον θαυμασμό Του αυτόν να τον εξωτερικεύει, για να μας τον προσφέρει ως παράδειγμα, ως πρότυπο, ως πρόταγμα, ως οδηγό και τρόπο ζωής.

          Το αποτέλεσμα αυτού του θαυμασμού είναι ότι στην Βασιλεία του Θεού θα βρεθούμε μπροστά σε πολλές εκπλήξεις. Πολλοί άνθρωποι που δεν το περιμένουμε, πολλοί άνθρωποι που τους θεωρούμε αμαρτωλούς, κοσμικούς, απομακρυσμένους από τον Θεό θα τους δούμε να εισέρχονται στην Βασιλεία του Θεού και πολλούς άλλους, που υποτίθεται ότι έχουν το προνόμιο της ευσεβείας, που φοράνε ταμπέλες θρησκευτικότητας ή υψώνουν σημαίες ευλαβείας, οι οποίοι ότι υποτίθεται ότι είναι στην ζωή της Εκκλησίας και έχουν έντονη πνευματική ζωή και γνωρίζουν πολύ καλά τα της πνευματικής ζωής θα βρεθούν στο «πυρ το εξώτερον».

          Λόγια συγκλονιστικά και ελπιδοφόρα συνάμα για κάθε αμαρτωλό άνθρωπο που ψάχνει όμως να βρει νόημα στην ζωή του και βηματισμό.

          Ο Εκατόνταρχος με απέραντη πίστη, ευγένεια, ταπείνωση και συνάμα αρχοντιά ζητά μεν τον θεϊκό Του λόγο και την θεραπευτική Του παρουσία, αλλά δεν έχει καμία αξίωση και απαίτηση από τον Χριστό, καθώς δεν θεωρεί τον εαυτό του άξιο, για να εισέλθει ο Χριστός στην οικία του.

          Σε μία δουλοκτητική εποχή, ο Εκατόνταρχος έρχεται να ζητήσει βοήθεια για τον δούλο του με ανιδιοτέλεια, πλησιάζει τον Χριστό όχι για να ζητήσει κάτι για τον εαυτό του, αλλά για τον δούλο του. Στην Βασιλεία του Θεού θα εισέλθουν τέτοιοι άνθρωποι, που νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους και το κοινό καλό και που η χαρά του αδύναμου γίνεται χαρά και για τον ισχυρό, η χαρά του ασθενούς γίνεται χαρά και για τον υγιή.

          Φοβερά μηνύματα σε μια εποχή που διεκδικούμε μεν δικαιώματα ξεχνώντας όμως ότι έχουμε και υποχρεώσεις.

          Ο Εκατόνταρχος τολμά και  πλησιάζει τον Χριστό με συναίσθηση των ορίων του, με αγάπη για τον αδύναμο και με μία απίστευτη εμπιστοσύνη και αυτά τα τρία προκαλούν τον θαυμασμό του Χριστού.

          Άραγε σήμερα, θα μπει στην καρδιά μας μία ωραία ζήλια για αυτόν τον Ρωμαίο αξιωματούχο, τον οποίο εθαύμασε ο ίδιος ο Κύριος; Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας κατανοήσει, να μην μετρήσει τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας, τα ελαττώματά μας.

          Να προσπέσουμε στα πόδια του Χριστού και με ταπείνωση να του πούμε ότι δεν είμαστε ούτε εμείς ικανοί και άξιοι να σε δεχτούμε στην οικία της καρδιάς μας, αλλά λαχταρούμε Κύριε έναν λόγο Σου για να μας αναστήσει και να μην καθίσουμε παθητικοί θεατές έξω από την μάχη της ζωής».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιδεοντολογική και προσηλυτιστική δραστηριότητα με το πρόσχημα διανομής της Καινής Διαθήκης καθώς και διαφόρων εντύπων νεοπροτεσταντικής ομάδος, τα οποία διανεμήθηκαν από σπίτι σε σπίτι και από πόρτα σε πόρτα σε διάφορα σημεία του Νομού Φθιώτιδος, της κανονικής Εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως αθέμιτη, επιλήψιμη και επικίνδυνη, μια ενέργεια η οποία δεν έχει την άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ούτε την ευλογία της τοπικής Εκκλησίας.

          «Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ακόμη μία φορά ότι εμείς οι χριστιανοί είμαστε άνθρωποι που αξιώνουμε σεβασμό, σεβόμαστε τους πάντες, αγαπάμε τους πάντες, αλλά δεν σεβόμαστε αυτόν που δεν σέβεται τον άλλο άνθρωπο. Πρόκειται για απαράδεκτη, προσηλυτιστική, επιλήψιμη και απαράδεκτη αίρεση ενέργεια και κίνηση», ανέφερε ο κ. Συμεών.

          Τέλος, τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε και καλωσόρισε εκ μέρους των ευλαβών κατοίκων του χωριού  ο Εφημέριος Αρχιμ. π. Πολύκαρπος   Αδάμης, ο οποίος χαρακτήρισε όχι μόνο ευλογία Θεού την επίσκεψή του Σεβασμιωτάτου στο χωριό, αλλά και ιστορική καθότι είναι πρώτη φορά στην ιστορία που τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του χωριού από τον οικείο Ποιμενάρχη, τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος. Με αισθήματα υιικής αγάπης προσεφώνησε τον κ. Συμεών και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Χρήστος Φιλίντας.

          Τέλος, ο κ. Συμεών είχε την ευκαιρία μιας όμορφης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους Άρχοντες, τους ιερείς της περιοχής, τους λιγοστούς κατοίκους  του χωριού Παναγίτσα, καθώς και όλους τους επισκέπτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στο παραδοσιακό κέρασμα που ακολούθησε.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...