165

Σεβασμιώτατος: «Στον τάφο του Κυρίου βλέπουμε την λατρεία του Πλάστη για το πλάσμα Του»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 23 Απρίλιος, 2022 - 01:00

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε ο Μέγας  Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως σήμερα Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 στην Λαμία.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, το πρωί χοροστάτησε και ωμίλησε  στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών στον Ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης στη Λαμία.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, παρουσία πολλών επισήμων και πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια έκλιναν το γόνυ της ψυχής τους, εμπρός στο νεκρό Σώμα του Κυρίου μας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Φαίνεται ο Κύριος να είναι ηττημένος, φαίνεται ότι ό άνθρωπος να έχει θανατώσει τον ευεργέτη του, το Νυμφίο, φαίνεται ο Θεός να έχει χάσει. Φαίνεται ότι ο Θεός ηττάται.

          Ο Χριστός μας όμως κατέρχεται μέσα στον Άδη όχι ως νικημένος, αλλά ως νικητής, γιατί αγαπά.

      Ήρθε ο Χριστός να φέρει την δυνατότητα συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό. Μέσα από τον Τάφο ο Κύριος έρχεται να δώσει ειρήνη και «περισσόν ζωής».

          Μπροστά στον τάφο του Χριστού μας δεν βλέπουμε έναν ηττημένο. Βλέπουμε την τέλεια αγάπη, την τέλεια συμφιλίωση, την τέλεια λατρεία και αγάπη του Πλάστη για το πλάσμα του.

          Ποιος μπορεί να καταλάβει αυτόν τον Θεό που γίνεται αδύναμος, που δέχεται την ταπείνωση, που παίρνει πάνω του όλες τις ασχήμιες μας, τις αμαρτίες μας, τις αποτυχίες και τόλα τα βάσανα μας, τέλειος άνθρωπος «παρεκτός αμαρτίας» και τέλειος Θεός, γιατί η δόξα Του είναι ο Σταυρός Του, η αληθινή Του αγάπη είναι το Αίμα Του.

          Μονάχα όσοι έχουν πονέσει για την αγάπη, μπορούν στο ελάχιστο να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η αγάπη.

          Ένας τελευταίος και περιθωριακός ληστής κατάλαβε αυτή την αγάπη, που μέσα στην αμαρτία έψαχνε την αγάπη, «Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔλθῃς ἐν τῇ βασιλείᾳ σου», Του είπε.

Αυτή είναι η κατάθεση της αγάπης για όποιον νιώθει την αγάπη του Κυρίου μας, την αγάπη που βγαίνει μέσα από τον Τάφο. Μόνο, «Μνήσθητί μου, Κύριε, ἐν τῇ βασιλείᾳ σου», μπορεί να πει».

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλεως, όπου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξηριωτίσσης ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων αδελφών μας.

          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς Ενορίες της πόλεως Λαμίας, τους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου, Αγίων Θεοδώρων, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης, Αγίων Αποστόλων και Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της πόλεως.

          Μετά τις ικετήριες δεήσεις, τις οποίες ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος ενώπιον των Ιερών Επιταφίων, ευχήθηκε πατρικώς στους ιερείς, στους συνεργάτες των Ενοριών και σε όλους τους παρισταμένους πιστούς Καλή Ανάσταση.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness