165

Σεβασμιώτατος: «Να αντιπαραβάλλουμε την αγάπη την δική μας με την Αγάπη Εκείνου»

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 22 Απρίλιος, 2022 - 01:45

Δύο χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την ίδια ονομασία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής περιοδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τα Βασιλικά Λοκρίδος και τα Βασιλικά Υπάτης,  με την διαφορά όμως ότι τα μεν Βασιλικά Λοκρίδος βρίσκονται στην Π.Ε. Βοιωτίας και στον Δήμο Λεβαδέων, ενώ τα Βασιλικά Υπάτης βρίσκονται στην Π.Ε. Φθιώτιδος και στον Δήμο Λαμιέων. 

          Το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βασιλικών Λοκρίδος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Μ. Πέμπτης, γεγονός πρωτόγνωρο για τους λιγοστούς κατοίκους αυτού του τόσο απομακρυσμένου από την Λαμία χωριού της Μητροπόλεως. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου και παραβρέθηκαν οι βουλευτές Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και κ. Παναγιώτα Πούλου και ο Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, καθώς και πολλοί πρόεδροι πολλών δημοτικών διαμερισμάτων.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  στο μυστήριο της ταπεινώσεως και της αληθινής αγάπης και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Καθώς κορυφώνεται το Πάθος του Κυρίου, κορυφώνεται το Μυστήριο της αγάπης, γιατί το Πάθος του Χριστού δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η φανέρωση της αληθινής αγάπης, η κορύφωση της αγάπης, ο ορισμός της αγάπης. 

     Έρχεται σήμερα ο Κύριος λίγο πριν ανέβει στο Σταυρό μέσα από τον Μυστικό Δείπνο, μέσα από αυτή την συνάντηση την κορυφαία, την μυσταγωγική, στην οποία μας παραδίδει το Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία, που είναι το Μυστήριο της ένωσης με τον Χριστό, έρχεται να ξεκαθαρίσει μια για πάντα πόσο αναγκαίο είναι να διακρίνουμε ανάμεσα στον θεσμό και στο χάρισμα, ανάμεσα σε αυτό που έχουμε λάβει ως δυνατότητα και αυτό, που καλούμεθα να πράξουμε με αυτήν την δυνατότητα. Και πως μας το φανερώνει αυτό ο Χριστός; Με μια πράξη απόλυτης ταπείνωσης. Νίπτει τους πόδας των μαθητών του. Όλων ανεξαιρέτως και του Ιούδα. Δεν δείχνει την αντίληψη ενός ηγέτη, που λειτουργεί με ένα τρόπο εξουσιαστικό, αλλά αντίθετα φανερώνει, ότι η αληθινή του εξουσία και η μόνη αληθινή εξουσία, είναι να αγαπάς. Είναι η εξουσία να σταυρώνεσαι, να προσφέρεσαι και να υπερβαίνεις οποιαδήποτε διάκριση, προκατάληψη. Αυτή είναι η αληθινή εξουσία. 

      Η εξουσία να έχεις αγάπη για όλους ανεξαιρέτως ακόμα και για τον εχθρό, ακόμη και για τον προδότη, του οποίου ένιψε και αυτού τα πόδια. Απευθυνόμενος ο Κύριος προς τους μαθητές τονίζει, ότι καλώς με αποκαλείτε διδάσκαλο και Κύριό σας, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η θέση μου δεν είναι θέση υπεροχής, μια θέση που μου δίνει το δικαίωμα να έχω έπαρση και αλαζονεία, αλλά αυτή η θέση και εν τέλει κάθε θέση εξουσίας, είναι θέση διακονίας. Κάθε χάρισμα που μας δίδεται μας δίδεται για να υπηρετούμε, για να αγαπάμε, για να νίπτουμε ο ένας τα πόδια του άλλου. Όλοι καλούμεθα να νίπτουμε αλλήλων τους πόδας. Αν αυτό το Μυστήριο της αληθινής και ταπεινής αγάπης μπει στην καρδιά μας, μπορεί να αλλάξει τα πάντα».

     Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, όπου και ευχήθηκε πατρικώς τόσο στην Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Χριστοδούλη και στις μοναχές της αδελφότητος όσο και στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνας Λοκρίδος Γερόντισσα Ελισσάβετ παρουσία πολλών πατέρων της περιοχής και της Δημάρχου Αμφικλείας - Ελατείας κ. Αθανασίας Στιβακτή.

     Την πρώτη Ακολουθία των Αγίων Παθών ο κ. Συμεών τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βασιλικών Υπάτης, όπου έγινε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό δεκτός από τους κατοίκους του χωριού καθώς είχε να επισκεφτεί την ενορία επίσκοπος από το 1955 επί Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου. Τον κ. Συμεών υποδέχτηκαν επίσης ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο εκ Βασιλικών Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας και οι τα πρώτα φέροντες του χωριού.

      Τέλος ο κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

   Ολοκληρώνοντας την Ιερά Ακολουθία ο Σεβασμιώτατος ενώπιον του Εσταυρωμένου Κυρίου απευθυνόμενος στους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς και στους αναρίθμητους τηλεθεατές και ακροατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν την Ιερά Ακολουθία μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου εν συντομία και με λιτότητα ανέφερε:

     «Ευρισκόμενοι μπροστά στον Εσταυρωμένο Κύριο μας δίδεται η δυνατότητα να αντιπαραβάλλουμε την αγάπη την δική μας με την Αγάπη Εκείνου»

      Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness