165

Σεβασμιώτατος: «Μπροστά στην Πατρίδα δεν υπάρχει τίποτα το ατομικό και προσωπικό».

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 24 Μάιος, 2022 - 14:00

Με μία συγκινητική εκδήλωση και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, έκλεισε η «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919 – 1922 – 2022» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ένα πρόγραμμα λειτουργικών και πολιτιστικών δράσεων, το οποίο υλοποιήθηκε σε όλη την Φθιώτιδα με την ευκαιρία της επετείου 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, υπό την ευλογία, την στήριξη και την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και με την άοκνη καθοδήγηση και την αυτοπρόσωπη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Το βράδυ  της Κυριακής 22 Μαΐου 2022 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και με την συμμετοχή Βυζαντινού Χορού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και με χορηγό επικοινωνίας τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» παρουσίασε εις μνημόσυνον των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου,  μία μουσικοχορευτική παράσταση και εξιστόρηση των θλιβερών γεγονότων της Γενοκτονίας, υπό τους ήχους του κεμεντζέ και την υπέροχη φωνή του διακεκριμένου λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη και των συνεργατών του, υπό τον τίτλο: «Τ’ άκουσες αδελφέ…;».

          Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον παιάνα της Νίκης, τον Αναστάσιμο Ύμνο «Χριστός Ανέστη», ο οποίος εψάλη «εν ενί στόματι» από την κατάμεστη πλατεία του Αμφιθεάτρου και μέσα από τους ήχους του κεμεντζέ (ποντιακής λύρας) από τον δεξιοτέχνη μουσικό και λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη.

          Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος, κ. Αθανάσιος  Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο κ.  Ευάγγελος  Ιατρού Πρόεδρος της  Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, ο οποίος και εκ μέρους της Ενώσεως Ποντίων απένειμε τιμητικές πλακέτες εις ένδειξιν τιμής σε δύο οικογένειες ποντίων για την προσφορά και αρωγή τους σε όλους τους πρόσφυγες ποντίους της Φθιώτιδος, στην οικογένεια του αειμνήστου Θεόδωρου Πατσινακίδη, την οποία παρέλαβε συγκινημένη η ερίτιμος σύζυγός του κ. Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος και Ραδιοφωνική Παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και της εκπομπής «Ποντιακοί Αντίλαλοι», καθώς και στην οικογένεια του αειμνήστου Βασίλη Χειμωνίδη, Ιδρυτού και Προέδρου του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και δωρητού της «Χειμωνιδείου Στέγης» του σπιτιού των Ποντίων, στο οποίο στεγάζεται η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος, την οποία παρέλαβε ως εκπρόσωπος της εριτίμου κ. Νίκης Χειμωνίδου ο Διευθυντής του «Star Κεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιος Σιμόπουλος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος με ιδιαίτερη συγκίνηση επισφράγισε στην εκδήλωση συγχαίροντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος και όλους τους συντελεστές της συγκινητικής εκδηλώσεως τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Πριν από 2500 χρόνια, όταν ο Θουκυδίδης, ο μεγάλος αυτός πατέρας της ιστορίας, μας παρέδωσε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στο πρώτο του κεφάλαιο μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι παραδίδει αυτό το έργο ως «κτῆμα ἐς αἰεὶ», ως ένα κτήμα παντοτινό για την ανθρωπότητα. Όχι απλώς γιατί η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται όπως θα διδάξει ο Αριστοτέλης, αλλά γιατί είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να μην είναι ουραγός στην ιστορία, για όποιον θέλει να είναι ενεργός μέτοχος στην ιστορία, να γνωρίζει, όπως πολύ ωραία τόνισαν απόψε τα παιδιά μας, να γνωρίζει και, επειδή γνωρίζει, να μην ξεχνά, να φροντίζει να μην ξεχνά και κανένας άλλος. Ούτε η Διεθνής Κοινότητα, ούτε οι δήθεν σύμμαχοι και φίλοι, αλλά ούτε και οι δήθεν εχθροί, γιατί πολλές φορές δεν ξέρουμε ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, αυτός που φαίνεται ή αυτός που φορά το προσωπείο του φίλου; 

          Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των άλλων χριστιανικών κοινοτήτων, δεν είναι μόνο μία υποχρέωση μνήμης προς το παρελθόν, δεν είναι μόνο  μία υποχρέωση για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, αλλά είναι μία υποχρέωση για την ανθρωπότητα του σήμερα και για τον κόσμο του αύριο. Αυτό σημαίνει εθνικό κεκτημένο, πολιτισμικό κεκτημένο, ευρωπαϊκό κεκτημένο, οικουμενικό κεκτημένο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι γενοκτονίες πρέπει να τελειώσουν, όπως και οι πόλεμοι πρέπει να τελειώσουν. Η αποψινή εκδήλωση είναι ένα συλλαλητήριο ειρήνης και αγάπης και αδελφοσύνης, γιατί μονάχα όποιος ομολογεί την αλήθεια, όποιος γνωρίζει την αλήθεια, όποιος με τιμιότητα σέβεται την αλήθεια, μονάχα αυτός μπορεί να οικοδομήσει έναν κόσμο ειρήνης, μονάχα τότε μπορούν να οικοδομήθουν προτάσεις και μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης  ή οποιασδήποτε άλλης συνύπαρξης ή πολλώ δε μάλλον συνεκμετάλλευσης, που είναι μία λέξη της τρέχουσας επικαιρότητας που θα έρθει μπροστά μας και σε αυτή την επικαιρότητα που έρχεται μπροστά μας, οι τύχες του Ελληνισμού είναι στα χέρια των Ποντίων. Η Γενοκτονία των Ποντίων, η παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού θα αποτελέσει την βάση για μία νέα χρυσή σελίδα, ή τον κόλαφο για μία νέα μαύρη σελίδα της ιστορίας. 

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι υπόθεση όλου του Ελληνισμού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός οφείλει πάνω απ΄όλα να είναι ενιαίος και ενωμένος. Με την ενότητα θα κερδηθούν οι μάχες του σήμερα και οι μάχες του αύριο. Αυτό είναι το καθήκον μας. Μπροστά στην Πατρίδα δεν υπάρχει τίποτα το ατομικό και προσωπικό». 

Τέλος, τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές των ποντίων χάρισαν στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών τα τριαντάφυλλα που κρατούσαν στο χέρι τους σε όλη την εκδήλωση στη μνήμη όλων των Γενοκτονημένων Ποντίων. 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness