165

Σεβασμιώτατος «Η εποχή μας έχει ανάγκη από ειρηνοποιούς και γεφυροποιούς»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 9 Απρίλιος, 2022 - 23:45

Το μαρτύριο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Μητροπολίτου Νέων Πατρών (Υπάτης), ενός εκ των προκατόχων του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, εορτάστηκε σήμερα τόσο στον Ναό του, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου με το βαπτιστήριο ενηλίκων στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης, όσο και στο μαρτυρικό θυσιαστήριο του, στην αιματοβαμμένη Αγία Τράπεζα του Ιερού Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης. 

          Ο κ. Συμεών ιερούργησε για μία ακόμη φορά σε αυτήν την Αγία Τράπεζα, όπου στην αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου το έτος 1711, ο Άγιος Γρηγόριος σφαγιάσθηκε από τους Οθωμανούς, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, κρατώντας το Άγιο Ποτήριο στα χέρια του.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Εφραίμ, ο οποίος ανέφερε ότι «η πίστη στο Χριστό του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών του χάριζε την οντολογική ελευθερία, ικανή να εμπνεύσει αγώνες για την εθνική ελευθερία. Μπορούσε να πεθάνει για να ζήσει, αλλά και να πεθάνει για να χαρίσει τη ζωή. Το μαρτύριο του σφαγιασθέντος Ιερομάρτυρος με το Άγιο Ποτήριο στα χέρια το Σάββατο του Ακαθίστου το 1711 από τους αλλόφυλους της περιοχής, ήταν μια ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τον ίδιο, όπως τότε που η Παναγιά μας εμφανίστηκε στον Κολοκοτρώνη προσευχόμενο και του είπε ότι έχει υπογραφεί οριστικά και αμετάκλητα στον Ουρανό η απελευθέρωση της πατρίδας».

       Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε και Αρχιερατικό Μνημόσυνο, μνημονεύοντας τα ονόματα όλων των Προκατόχων του Αρχιερέων στην ιστορική πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Υπάτης, η οποία το 1650 ανυψώθηκε σε Μητρόπολη Νέων Πατρών, ήτοι των Αρχιερέων: Υμεναίου, Παυσανία, Ιωάννου, Δίωνος, Λέοντος, Λέοντος, Συμεών, Βασιλείου, Νικολάου, Δημητρίου, Κοσμά, Ευθυμίου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Γρηγορίου, Γρηγορίου, Παρθενίου, Σεραφείμ, Γαβριήλ, Ανθίμου, Νεοφύτου, Ιωάσαφ, Ιωσήφ, Αθανασίου, Ιωσήφ, Γερμανού (Μελωδού), Αχιλλίου, Αθανασίου, Δανιήλ, Ματθαίου, Ιωαννικίου, Ιωάσαφ, Νικηφόρου, Νεοφύτου, Ιεροθέου, Καλλινίκου, Γερασίμου, Χρυσάνθου, Ευγενίου, Λαυρεντίου, Πολυκάρπου, Δοσιθέου, Αμβροσίου και «ων τα ονόματα Κύριος ο Θεός γινώσκει» καθιερώνοντας αυτή την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Νέων Πατρών ως ημέρα μνήμης όλων ανεξαιρέτως των επισκόπων και μητροπολιτών Υπάτης και Νέων Πατρών. 

           Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην σύντομη προσλαλιά του χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό τον μαρτυρικό τόπο, της μαρτυρικής Υπάτης, η οποία μέσα στο διάβα των αιώνων σφραγίζει την ιστορία της και την ιστορία του τόπου της πάντοτε με αίμα, τόσο πάνω στην Αγία Τράπεζα, όσο και στα ολοκαυτώματα της Πατρίδας και της Δημοκρατίας και βρισκόμαστε εδώ για να μνημονεύσουμε με αγάπη και σεβασμό όλους τους προκατόχους μας Αρχιερείς, από τον Φωτιστή της Εκκλησίας μας, Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα, του οποίου ζητούμε τις πρεσβείες, μέχρι και τους τελευταίους προκατόχους μας μέσα από την αδιάκοπη αποστολική διαδοχή. Τιμώντας την μνήμη των Αρχιερέων, αναζωπυρώνουμε το εκκλησιαστικό μας φρόνημα, το οποίο βασίζεται στην κοινωνία με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, με αυτό που λέμε Ενότητα των Εκκλησιών. Όποιος διασπά την ενότητα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, διασπά την Ορθοδοξία. Γίνεται «διάβολος», διαβάλει και χωρίζει. Όποιος διακονεί την ενότητα και την κοινωνία, αυτός συμβάλλει,  γίνεται ειρηνοποιός και γεφυροποιός και η εποχή μας έχει ανάγκη από ειρηνοποιούς και γεφυροποιούς».

           Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επέλεξε με το Αρχιερατικό Μυστήριο του Βαπτίσματος ενηλίκων να πανηγυρίσει το εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Νέων Πατρών, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε το πρωί από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση. 

           Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε στο Βαπτιστήριο Ενηλίκων του Ιερού Παρεκκλησίου το Μυστήριο του Βαπτίσματος 10 κατηχουμένων αδελφών μας, μελών και μαθητών της Σχολής Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως. Απευθυνόμενος στους νεοφωτίστους ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

            «Αυτή η ημέρα ήταν η αναμενόμενη μέρα για να βαπτισθείτε, γιατί βαπτισθήκατε εδώ στο Βαπτιστήριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο τον Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Νέων Πατρών, έναν Άγιο τοπικό, ο οποίος συγκαταλέγεται στην χορεία των Φθιωτών Αγίων της Εκκλησίας μας. 

            Ο Άγιος Γρηγόριος τέτοια μέρα, το 1711 σφαγιάστηκε για την αγάπη του Χριστού και με το μαρτύριο του αίματος βαπτίσθηκε στην αιωνιότητα. Έτσι και εσείς λαμβάνετε βάπτισμα, όχι αίματος, αλλά βάπτισμα Χάριτος. Την ημέρα που ο Άγιος Γρηγόριος έλαβε το βάπτισμα του αίματος, εσείς λαμβάνετε το βάπτισμα της ελευθερίας, με την δική σας απόφαση και την δική σας ελευθερία, να γίνετε χριστιανοί και να τιμήσετε το βάπτισμα που λάβατε. 

            Σας εύχομαι ολόψυχα να κρατήσετε και να τιμήσετε το Βάπτισμα που λάβατε και η ζωή σας να είναι γεμάτη Χριστό και γεμάτη Φως.»

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness