165

Σεβασμιώτατος: «Η αλήθεια πολλές φορές πονά»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 21 Αύγουστος, 2022 - 15:00

Μέσα στο εόρτιο κλίμα της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 21 Αυγούστου 2022, μεθεόρτως στον Πανηγυρίζοντα Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκο στο όμορφο Καινούργιο Λοκρίδος, στο παραθαλάσσιο χωριό, στην παραλία του οποίου ευρίσκεται το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη».

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσε χορός Ιεροψαλτών, μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Ωδείου κ. Ευθύμιο Τσούμα, τον Πρωτοψάλτη κ. Θωμά Αρχανιώτη και τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Δημήτριο Μυλωνά. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Ι’ Ματθαίου και στο θαύμα της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου  και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν;»,  είπε ο Κύριος μας προς τους μαθητές Του και είναι αλήθεια ότι είναι μία έκπληξη από τον Κύριο μας, που είναι μόνο αγάπη, που είναι η όντως αγάπη. Όταν οι άνθρωποι κρίνουν τα πράγματα έξω από την ζωή της αγάπης, όταν την ταυτίζουν μονάχα με την αγαπολογία, μονάχα με γλυκερούς συναισθηματισμούς, αποκομμένοι από την αλήθεια, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η αγάπη πολλές φορές εκφράζεται και με αυστηρότητα, με τρόπο που μπορεί να μας πονέσει, γιατί χρειάζεται να μας πονέσει. Χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε. 

Μιλάει σκληρά ο Χριστός, για να συνεφέρει τους μαθητές, να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα. Τους απαντά ο Χριστός ότι, αν είχατε πίστη ως κόκκο σινάπεως, θα μπορούσατε να μετακινήσετε ακόμη και βουνά και με αυτό τον τρόπο τους δείχνει ότι οφείλουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας, οφείλουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά αυτή να μην προκύπτει από έναν νοσηρό εγωισμό και μία αρρωστημένη φιλαυτία, αλλά να προκύπτει και να εκχέεται μέσα από μία σχέση πίστης και αγάπη και γι΄αυτό ο Κύριος στηλιτεύει την απιστία.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια πολλές φορές πονά. Έρχεται ο Χριστός και δίνει το αντίδοτο στην απιστία και στην πραγματική αγάπη. «Τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ». 

Αντί οι μαθητές να προσευχηθούν και να νηστέψουν περιμένοντας να γυρίσει ο Χριστός, αφέθηκαν στους λογισμούς και στην μεμψιμοιρία τους, θεωρώντας ότι έμειναν έξω από την «αυλή» του Χριστού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απωλεσθεί η χάρις.

Η χάρις διατηρείται με την προσευχή και τη νηστεία. Προσευχή  σημαίνει ότι αντλώ δύναμη από την σχέση μου με τον Χριστό, από την αναφορά μου στον Χριστό που είναι η δύναμή μου και όχι από τον εγωισμό μου και νηστεία θα πει ότι παύει να  με απασχολεί τι θα φάω και τι θα φορέσω, και προτεραιότητά μου γίνεται η αναμονή της συνάντησης με τον Χριστό, να επιστρέψει ο Χριστός στην ζωή μου,  για να πάρω δύναμη και να αντιμετωπίσω μικρές ή μεγάλες δυσκολίες.

Άραγε ο σημερινός άνθρωπος θα μπορούσε να δεχτεί να ακούσει ότι βρίσκεται σε απιστία και αν το ακούσει θα κατανοήσει το πρόβλημά του ή θα θεωρήσει ότι είναι ένα άλλο ψυχολογικό bulling, μία άλλου είδους ψυχολογική βία;

Άραγε δεν είναι απιστία το να μην πιστεύει κανείς στον εαυτό του σήμερα; Το να έχει παραιτηθεί και να μην θέλει να αγωνιστεί; Δεν είναι απιστία να έχουμε τόσες δυνατότητες στην ζωή μας και να μην θέλουμε να αγωνιστούμε; Με fake news και σκουπίδια μπορεί ο άνθρωπος να πορευτεί στην ζωή του, μπορεί να σταθεί μια πραγματική ζωή, όταν ο άνθρωπος είναι έρμαιο της κάθε φήμης και του κάθε κουτσομπολιού; Όχι δεν μπορεί να ζήσει κανείς έτσι. Μονάχα με προσευχή και νηστεία, μονάχα με αναφορά στον Θεό  και μονάχα με προτεραιότητες. Είναι η ώρα, μας λέει ο Χριστός, να θέσουμε προτεραιότητες. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη εποχή, είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Μπροστά μας ανοίγονται μεγάλες δυσκολίες, τεράστια διακυβεύματα και τεράστια ερωτηματικά και μονάχα όποιοι έχουν καθορίσει, έχουν ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και μονάχα όσοι έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους πότε πρέπει να ανοίγουν και πότε πρέπει να κλείνουν τα μάτια τους.

Μονάχα μία αγάπη που βασίζεται στην αλήθεια, είναι μία πραγματική αγάπη. Αν θέλουμε να μας «χαϊδεύουν» τα αυτιά, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι, να βρεθούμε μια ώρα νωρίτερα στον όλεθρο, στην καταστροφή και στην μοναξιά.

Και όλα αυτά γίνονται γιατί, δεν θέλουμε τελικά να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και να ξεκαθαρίσουμε τίμια τι ακριβώς θέλουμε, τι ακριβώς ζητάμε. Όσο πιο προσγειωμένοι είμαστε, τόσο πιο πολύ θα πιάνουμε τον ουρανό αδελφοί μου».

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις υιικές ευχαριστίες όλων των ενοριτών από Το όμορφο και παραθαλάσσιο χωριό Καινούργιο εκ μέρους του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Ιωάννου Ελευθερίου και είχε την ευκαιρία μιας όμορφης και ουσιαστικής επικοινωνίας με όλους.

Κατά την διάρκεια της αρχοντικής φιλοξενίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προς τον Σεβασμιώτατο την συνοδεία του και τους επισήμους, ο κ. Συμεών υποδέχθηκε και καλωσόρισε αδελφικά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολβίας κ. Επιφάνιο, ο οποίος κατάγεται από την γειτονική Κόμνηνα της Λοκρίδος.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: o Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων και πλήθος πιστών από το Καινούργιο και παραθεριστών.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...