165

Σεβασμιώτατος: «Ελεύθερη ζωή η ζωή της Αναστάσεως»

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 26 Απρίλιος, 2022 - 01:30

Μέσα  στο αναστάσιμο κλίμα εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, σε Ιερές Μονές και Ενορίες, η πανσέβαστος Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη Ενορία των Καλυβίων Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στον Άγιο Γεώργιο, υπογραμμίζοντας τον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής» χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Ο Άγιος Γεώργιος όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είναι μάρτυρες της Αναστάσεως και μάρτυρες της αγάπης.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι «αιχμαλώτων ελευθερωτής» και αυτό το βλέπουμε και μέσα από ιστορικά γεγονότα, αλλά πρωτίστως ο Άγιος Γεώργιος μας ελευθερώνει από την πνευματική αιχμαλωσία, από την οποία έχουμε ανάγκη όλοι την απελευθέρωση. Ο καθένας μας έχουμε ως άνθρωποι αδύναμα σημεία που μας κρατούν αιχμαλώτους. Μικρότητες, πικρίες, κακίες. Η ζωή μας έχει διάφορες πτυχές πνευματικής αιχμαλωσίας και ο Άγιος Γεώργιος και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας έρχονται να μας δώσουν σταγόνες ελευθερίας, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στην ζωή μας.

Οι Εορτές των Αγίων μας είναι μία όαση ελευθερίας και χαράς. Να ζητήσουμε την συνδρομή και την βοήθεια του Αγίου Γεωργίου να μας χαρίσει την πραγματική ελευθερία, γιατί είναι αλήθεια ότι όταν ο άνθρωπος προσπάθησε μόνος του να καταφέρει κάτι στην ζωή του απέτυχε παταγωδώς».

          Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Αγίου Γεωργίου ο κ. Συμεών ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Λευκοχώρι της Δυτικής Λοκρίδας, στο Δήμο Αμφίκλειας Ελάτειας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Γεώργιος με το μαρτύριό του καταφρόνησε τον θάνατο, γιατί ποθούσε την Ανάσταση του Χριστού.

          Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:

          «Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού σήμερα να βρεθούμε σε αυτό το όμορφο χωριό και να εορτάσουμε ένα έαρ πνευματικό και γλυκύ της Εκκλησίας μας.

          Ο Άγιος Γεώργιος εξέφρασε με έντονο και βιωματικό τρόπο την πίστη του στην Ανάσταση. Όλοι οι Άγιοι ήταν παιδιά της Αναστάσεως. Αν δεν πίστευαν στην Ανάσταση του Χριστού, δεν θα καταφρονούσαν τον θάνατο.

          Όλοι μας, αδελφοί μου, φοβόμαστε τον θάνατο. Οι Άγιοι αξιώθηκαν να καταφρονήσουν τον θάνατο όχι γιατί δεν αγαπούσαν ή υποτιμούσαν την ζωή. Δεν ήταν απαισιόδοξοι άνθρωποι οι Άγιοι. Ο Άγιος κατεξοχήν αγαπά τον αγώνα, αγαπά την ζωή, μία ζωή με χαμόγελο, μία ζωή του Θεού. Αλλά αυτό που δεν δεχόταν οι Άγιοι ήταν η ψεύτικη και μάταιη ζωή.

          Ελεύθερη ζωή είναι η ζωή της Αναστάσεως. Η Ανάσταση σημαίνει ότι αγαπάμε την ζωή, την αληθινή ζωή. Ανάσταση σημαίνει να ζούμε με χαρά, ελπίδα, με ανθρωπιά και καλοσύνη. Όταν αυτά όμως κινδυνεύουν, αξίζει να δώσεις την ζωή σου, για να ζήσεις την Ανάσταση, δηλαδή την αληθινή και την όντως ζωή.

          Όταν κανείς θυσιάζεται για την αγάπη, ζει το βίωμα της Αναστάσεως. Δεν μπορεί τίποτα να αναστηθεί χωρίς κόπο και μόχθο.

          Το μυστικό των Αγίων ήταν η αγάπη και γι΄ αυτό καταφρονούσαν τα μαρτύρια και αυτόν τον θάνατο. Η αγάπη για την Ανάσταση, για την αληθινή ζωή είναι πόθος για την απόλαυση της αιωνιότητος».

Στο όμορφο χωριό Λευκοχώρι ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη πνευματική επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι και με έκδηλα τα συναισθήματα εξεδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους στον Ποιμενάρχη τους για την ευλογητή παρουσία τους στο χωριό.

          Ακολούθως ο κ. Συμεών και η συνοδεία του, μετέβησαν προσκυνηματικώς στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, όπου στο Καθολικό ο κ. Συμεών τέλεσε δέηση και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.

          Στην σύντομη πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τις δύο ευλογημένες Μοναχές της Μονής, την Αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Θεολογία και την Αδελφή Χριστοφόρα για την προσευχή και την αγάπη τους τόσο προς το πρόσωπό του ιδίου, όσο και προς όλους τους κατοίκους της Μαλεσίνας και ολοκλήρου της Λοκρίδος και τους ευλαβείς προσκυνητές της Μονής και με συγκίνηση ενθυμήθηκε την πρώτη Πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου, την οποία ετέλεσε το πρώτο Πάσχα του ο Σεβασμιώτατος στην Φθιώτιδα το έτος 2020, το Πάσχα του εγκλεισμού, στο οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Παρ΄ όλο που λειτουργήσαμε εδώ στο Μοναστήρι μας μόνοι με τις δύο αδελφές, σε άδεια καθίσματα, παρά ταύτα αισθανόμασταν ότι η Μονή ήταν γεμάτη, διότι όλοι ήταν παρόντες μέσα από την Αγία Πρόθεση και το Ιερό Κομποσκοίνι των Αγίων Μοναζουσών, στο οποίο μνημονεύουν και προσεύχονται για όλους».

          Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι στις 21 Μαΐου ημέρα Σάββατο, θα ιερουργήσει για την Εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό της Μαλεσίνας.

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος κατά τα ειωθότα επισκέφθηκε ευχετικώς τον εορτάζοντα Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεώργιο Κοτρωνιά στην πόλη της Λαμίας και ακολούθως στην πόλη της Μακρακώμης τον εορτάζοντα Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γεώργιο Χαντζή, από τους οποίους έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα και αγάπη.

          Στις Ιερές Ακολουθίες των Πανηγύρεων του Αγίου Γεωργίου στη Λαμία και στο Λευκοχώρι μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ προσώπου του Δημάρχου Λαμιέων η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Αμαλία Ποντίκα και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

         

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness