165

Σεμινάριο του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος με τον Θανάση Πολυκανδριώτη

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 12 Απρίλιος, 2022 - 15:15

Ο σπουδαίος Μουσικοσυνθέτης, Σολίστ στο Μπουζούκι και Δάσκαλος κ.  Θανάσης Πολυκανδριώτης ήταν ο προσελημμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Σεμινάριο «Λαϊκή Μουσική Παράδοση και Λαϊκά Όργανα» που υλοποίησε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, στο οποίο έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής 140 μαθητές και παρακολούθησαν πολλοί περισσότεροι.

    Το σεμινάριο, το οποίο διεξήχθη με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναγνώρισης 27 Λαϊκών Οργάνων – μεταξύ αυτών και το Μπουζούκι – από το Υπουργείο Πολιτισμού, με επταετή φοίτηση και κρατικό Πτυχίο, καθώς και στην ένταξη του Μπουζουκιού στην  άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Πρωτοστάτης και επικεφαλής γι’ αυτή την σπουδαία επιτυχία είναι ο Δάσκαλος κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», ήδη λειτουργεί, με επίσημη αναγνώριση, και Σχολή Παραδοσιακών και Λαϊκών Οργάνων, με την δυνατότητα να απονέμει Πτυχία και Διπλώματα Θεωρημένα από το Κράτος (ΦΕΚ 1640/τΒ/06.04.2022).

    Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυναν τόσο ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, όσο και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Νικόλαος Τζήμας, οι οποίοι καλωσόρισαν τον μεγάλο Δάσκαλο κ. Θανάση Πολυκανδριώτη στην πόλη της Λαμίας και αναφέρθηκαν στην αξία της Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, στην σπουδαία αναγνώριση των Παραδοσιακών και λαϊκών Οργάνων από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και στην αξία του μαγευτικού αυτού οργάνου, του μπουζουκιού.

    Ακολούθως, ο διακεκριμένος Μουσικοσυνθέτης και δάσκαλος κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης, ευχαρίστησε τους συντελεστές του Σεμιναρίου, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, για την αρχοντική φιλοξενία και την αγάπη τόσο προς το πρόσωπό του όσο και προς την μουσική παιδεία εν γένει, για την οποία οραματίζεται, κοπιάζει και υλοποιεί επιτυχώς από τις πρώτες μέρες της αρχιερατείας του ανεξάντλητες δράσεις σε όλη την Φθιώτιδα.

     Παράλληλα το συνεχάρη για την ίδρυση και λειτουργία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και των 9 Παρατημάτων του σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος, καθώς και για το υψηλό μουσικό επίπεδο γνώσεων των Καθηγητών του Ωδείου.

      Με θερμά λόγια μίλησε και για το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, περιγράφοντας την αξία και τις δυνατότητες, που προσφέρει στους μαθητές του.

    Στην εισήγησή του ο κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης και αναφέρθηκε στην ιστορία και στην εξέλιξη του μπουζουκιού. Επίσης, ερμήνευσε δεξιοτεχνικά αυτοσχέδιες μελωδίες με όλα τα μουσικά όργανα εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

     Ο κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης προσκάλεσε επίσης πολλούς μαθητές στη σκηνή, οι οποίοι  έπαιξαν γνωστές μελωδίες, προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό.

    Το σεμινάριο επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

    «Οι άϋλες επενδύσεις είναι οι καλύτερες επενδύσεις. Η μουσική, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, είναι μία γλώσσα και η δική μας μουσική γλώσσα έχει το χάρισμα της συνέχειας, της αρμονίας και της κλίμακας. Στηρίζουμε την παράδοση και παράδοση σημαίνει συνέχεια, σημαίνει μέλλον.

     Τα μουσικά όργανα εκφράζουν μία λειτουργία, μια μυσταγωγία, γιατί εκφράζουν τον λαό και όλη την έκφραση της ζωής του.

     Μέσα από την μουσική μας παράδοση ζούμε την διαχρονία, την συνέχεια και την πορεία του πολιτισμού μας.

      Η αναγνώριση και η ένταξη του μπουζουκιού στην  άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO  είναι ένας μεγάλος σταθμός για την μουσική μας παράδοση και τον πολιτισμό μας και αξίζουν συγχαρητήρια στον δάσκαλο κ. Πολυκανδριώτη, αλλά και στην επιστημονική του ομάδα και στον αγώνα του αυτό και για την επιτυχία του αυτή.

      Η φιλία του και η αγάπη του, προς το πρόσωπό μου είναι τιμή και για εμένα και για την Μητρόπολή μας και για το άγιο ράσο και για τον τόπο μας».

      Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο κ. Συμεών υπογράμμισε:

    «Ο άνθρωπος είναι σύνθετη λειτουργία και η μουσική είναι η αρμονία όλων των αισθήσεων και όλων των χαρισμάτων.

     Ιδρύσαμε το Ωδείο μας για να ακούμε τα παιδιά, όχι για να ακούν τα παιδιά εμάς. Την δική τους μουσική θέλουμε να ακούμε, όχι μόνο από το όργανο που μαθαίνουν, αλλά μουσική παράγεται και μέσα από τα όνειρά τους, την αμφισβήτησή τους, την αγωνία τους, τα αιτήματά τους και μέσα από το καθετί που τα εκφράζει».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness